2024 balandžio 23 d. antradienis, 19:02
Reklama  |  facebook

10 labiausiai užterštų vietovių pasaulyje

2018-07-11 09:00
Itin didelė tarša kelia grėsmę tūkstančių ir net milijonų žmonių, gyvenančių labiausiai pasaulyje užterštose vietose ar šalia jų, sveikatai ir gamtai.Tarptautinės organizacijos „Pure Earth“ (JAV) ir „Green Cross Internationa" (Šeicarija) dar 2013 metais paskelbė labiausiai užterštų miestų ir vietovių sąrašą. Jų grėsmė dėl didelės aplinkos taršos ir jos poveikio aplinkai aktuali ir šiandien.
nuotrauka
Černobylis. Pixabay nuotr.


Labiausiai planetoje užterštų vietovių ir miestų sąrašą paskelbė www.worldatlas.com

10. Sąvartynas šalia Akra miesto (Gana)

Netoli Ganos sostinės Akros, įsikūrusios Gvinėjos įlankoje, esantis komercinis rajonas (angl. Agbogbloshie) yra bene didžiausias elektronikos atliekų sąvartynas pasaulyje. Ši vakarų Afrikos valstybė per metus importuoja apie 215 tūkst. tonų naudotų buitinių elektroninių prietaisų.

Savartynas neatskirtas nuo gyvenamųjų zonų, nemažai elektronikos atliekų tvarkoma nelegaliai. Pavyzdžiui, daug jaunų vyrų ir vaikų, siekiant išgauti varį, atliekas tiesiog degina. Didžiuliai kiekiai toksiškų garų išsiskiria į orą, cheminės medžiagos patenka į dirvožemį ir aplinkinius vandens telkinius, o per maistą ir vandenį – vietos gyventojams. Tyrimai parodė, kad šiame rajone ir aplink jį esantis dirvožemis yra užterštas itin dideliu švino kiekiu. Ši pavojinga medžiaga išsiskiria, pavyzdžiui, deginant kabelius.

Nelegaliai iš elektronikos prietaisų išgaunant metalus, patiriama ir didelių traumų,tokių kaip nudegimai, akių pažeidimai, nugaros traumos, susergama  plaučių ligomis.Sąvartyne dirbantys neretai miršta nuo vėžio, sulaukę vos  20 metų.

9. Černobylis (Ukraina)

1986 metų balandžio 25 dieną Černobylio atominėje elektrinėje (Ukraina)  įvykusi katastrofa yra viena skaudžiausių branduolinių nelaimių pasaulyje. Sprogęs branduolinis reaktorius paskleidė 100 kartų daugiau radioaktyvių medžiagų nei jų buvo išmesta į atmosferą per Hirosimos ir Nagasakio bombardavimą.

Šios katastrofos radioaktyvios medžiagos pasiekė daugelį Azijos, Afrikos ir Europos vietų. Kokie yra katastrofos padariniai nesutariama iki šios dienos. Nevyriausybinės organizacijos „Greenpeace“ teigimu, dėl Černobylio branduolinės elektrinės mirė maždaug 93 tūkst. žmonių, įskaitant ir mirusius nuo vėžio, laikoma, kad iki  2011 metų iš viso dėl katastrofos poveikio mirė apie 734 tūkst. žmonių. Net ir dabar Černobylio teritorija kelia pavojų žmonėms dėl pavojingos radionuklidų koncentracijos paviršiniame dirvožemyje.

8. Citarum upė (Indonezija
)

Labiausiai pasaulyje užteršta upe laikoma Indonezijoje tekanti Citarum. Jos vanduo turi tiesioginį neigiamą poveikį žmonių sveikatai, nes salos gyvnetojai ji naudoja kaip geriamąjį  vandenį. Šiuo vandeniu laistomos auginamos kultūros. Suskaičiuota, kad kasdien į Citarum upę patenka ne mažiau kaip 20 tūkst. tonų atliekų bei  340 tūkst. tonų nuotekų, daugiausia iš net 2 tūkst. tekstilės gamyklų, įsikūrusių netoliese. Upėje  aptinkama daugybė teršalų, tarp jų švino, aliuminio, geležies ir  mangano.

7. Dzeržinskas (Rusija)

Dešimtmečius Dzeržinsko miestas buvo  vienas pagrindinių chemijos pramonės centrų Tarybų Sąjungoje. Net ir šiandien Dzeržinskas yra svarbus Rusijos chemijos gamybos centras. Nors šiuo metu mieste vykdoma griežta taršos kontrolė, tačiau per 50 metų, nuo 1930 m.  iki  1998 m.,jo teritorijoje netinkamai palaidota beveik 300 tūkst. tonų cheminių atliekų visiškai  pagrįstai leido  2007 metais Gineso pasaulio rekordų knygoje Dzeržinską paskelbti labiausiai užteršta vieta pasaulyje.

Miesto požeminiuose vandenyse buvo rasta beveik 190 rūšių teršalų, įskaitant fenolį ir dioksinus. Dėl šios priežasties gyventojai turėjo ir turi daugybė ligų ir sutrikimų, didelis sergančiųjų vėžiu skaičius. 2006 metais vyrų vidutinė gyvenimo trukmė šioje vietovėje buvo  vos 42 metai, o moterų – 47 metai.

6. Hazaribagas (Bangladešas)

Tarptautinė organizacija „Pure Earth“ Hazaribago miestą 2013 m.  įvardijo kaip vieną iš dešimties didžiausių pasaulio toksinų sklaidos šaltinių. Jų grėsmė kyla dėl ypač didelė, net  270 odos dirbinių raugyklų, koncentracijos.Čia  25 hektarų plote veikia 90-95 proc. visų šalies raugyklų, kurių dauguma naudoja primityvius darbo metodus ir mažai rūpinasi atliekų tvarkymu. Dėl šios priežasties į aplinką patenka toksiškos cheminės medžiagos, kurių  didžioji dalis nuleidžiama  į Burigangos upę,nors ji yra pagrindinė geriamojo vandens tiekėja šalies sostinės Dakos gyventojams.

Šešiavalentis chromas (žinomas kaip kancerogenas) yra viena nuodingiausių iš cheminių atliekų, susidarančių odos raugyklose. Šių raugyklų darbuotojai (skaičiuojama, kad jose dirba 185 tūkst. gyventojų) beveik negauna jokios apsaugos, nors kasdien susiduria su toksinėmis atliekomis. Dėl to juos kamuoja daugybė ligų, įskaitant kvėpavimo takų ir odos sutrikimus.

5. Kabvė (Zambija)

Aplinkos užteršimas švinu dėl kalnakasybos ir lydymo veiklos sukėlė daug pavojų Kabvės, svarbaus pramoninio miesto centrinėje Zambijoje, gyventojams. Švino kasyba ir lydymas šiame mieste prasidėjo 1902 metais ir tęsėsi apie 90 metų. Dideli teršalų kiekiai pateko į aplinką, nes dešimtmečiais čia buvo skiriama itin mažai dėmesio atliekų tvarkymui.

2006 metais atliktas tyrimas atskleidė šokiruojantį faktą: Kabvėje gyvenančių vaikų kraujuje švino buvo rasta maždaug 5-10 kartų daugiau nei leistina. Nors kasyba regione šiuo metu nėra aktyvi, ir toliau toksiškos cheminės medžiagos patenka į orą, dirvožemį ir vandenį dėl smulkių amatininkų veiklos buvusiuose kasyklose. 

4. Kalimantanas (Indonezija)


Besivystančių šalių smulkiesiems amatininkams kalnakasyba tampa vieniteliu pragyvenimo šaltiniu.Kalimantano (Indonezijai priklausanti Borneo salos dalis) regione  iš kasybos užsidirba pragyvenimui apie 43 tūkst. žmonių. Neretai mažose kasyklose dirbama nelegaliai, jose naudojama primityvi technologija. Kalnakasiai naudoja gyvsidabrį auksui išgauti iš rūdos.Tam naudojant primityvią įrangą, gyvsidabris išmetamas į aplinką ir  toksiško metalo garai per kvėpavimo takus  patenka į žmogaus organizmą.

Jungtinių Tautų Pramonės ir plėtros organizacijos duomenimis, šios salos kasyklos kasmet į aplinką išleido daugiau kaip 1 tūkst. tonų gyvsidabrio, kuris, kenkia ne tik aukso gavybos vietose gyvenančių žmonių sveikatai, bet ir toli nuo šio regiono esantiems  gyventojams.

3. Matanza-Riačuelo (Argentina)

Argentinos upė Matanza (Matanza-Riachuelo) yra viena labiausiai užterštų upių pasaulyje. Maždaug 15 tūkst. pramonės įmonių, įskaitant daugelį cheminių medžiagų gamintojų, esančių šios upės baseine, išleidžia į ją savo nuotekas.Upė teka per 14-ką Argentinos sostinės Buenos Airės savivaldybių, todėl teršalai nesunkiai pasiekia gyventojus.

Dirvožemio tyrimas upės pakrantėse parodė, kad teršalai, tokie kaip chromas, cinkas, švinas, varis ir kiti, viršija keistiną lygį. Dėl didelės taršos šios upės baseine gyventojus kamuoja kvėpavimo ir vidurių ligos, tarp jų ir vėžys.

2. Nigerio upės delta (Nigerija)

Apie 8 proc. Nigerijos teritorijos užimanti Nigerio upės delta turi didžiulį naftos telkinį. 2012 metais Nigerio deltoje kiekvieną dieną buvo išgaunama maždaug po 2 mln. barelių naftos. Deja, naftos gavybos procesai šiame regione nėra griežtai kontroliuojami, todėl jos išsiliejimas yra itin paplitęs.Paskaičiuota, kad nuo 1976 metų iki 2001-ųjų Nigerio upės deltoje įvyko apie 7 tūkst. incidentų, susijusių su naftos išsiliejimu, ir tik nedidelė dalis išsiliejusios naftos buvo surinkta.

Išsiliejusioje naftoje yra angliavandenilių ir kitų cheminių medžiagų, kurios  kenksmingos žmonių sveikatai. Kai kurios iš šių cheminių medžiagų taip pat yra kancerogeninės. Naftos išsiliejimas Nigerio upės deltoje ne tik užteršia paviršių ir šios teritorijos gruntinius vandenis, bet ir orą bei dirvožemį.

1. Norilskas (Rusija)

1935 metais įkurtas pramoninis Norilsko miestas yra viena iš labiausiai užterštų vietų planetoje, dėl didžiausių pasaulyje sunkiojo metalo lydymo gamyklų. Iš čia esančių lydymo fabrikų į aplinką patenka apie 2 mln. tonų sieros dioksido ir kitų teršalų, kurie užteršia ne tik orą, bet ir vandenį bei dirvožemį. Norilske gyvena apie 130 tūkst. žmonių, kuriems, kaip ir aplinkinių vietovių gyventojams, įprastos kvėpavimo takų ir onkologinės ligos.

Parengta pagal Aplinkos apsaugos instituto informaciją

Statybunaujienos.lt



Aplinka

nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys s...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-08 10:22
Generalinės prokuratūros prokuroras, siekdamas apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ir Neringos savivaldybės priteisti beveik 1 mln. Eur (923 030, 43 Eur).
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.
nuotrauka
2024-04-03 15:05
Balandžio 2d. baigėsi kvietimas norintiems atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą ir padidinti energinio naudingumo klasę. Mėnesį laiko trukęs kvietimas sulaukė didelio gyventojų susidomėjimo – gauta arti 2 000 paraiškų už daugiau nei 16 mln. eurų. Aktyviausiai namų modernizavimo galimybėmis do...
nuotrauka
2024-03-29 13:40
Artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms, daugelis ieško originalių būdų papuošti namus ir šventinį stalą. Aplinkos ministerija siūlo savo erdvių puošybai pasirinkti natūralias, tvarias dekoracijas. O ypač gerą darbą gamtai galima padaryti tam panaudojant invazinius augalus, pavyzdžiui,...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...

Statybunaujienos.lt » Aplinka

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...