2024 balandžio 19 d. penktadienis, 6:31
Reklama  |  facebook

5 gudrybės, kaip lietuvių verslininkui sudominti pirkėją iš Kinijos

2018-10-25 11:49
Būti pastebėtiems ir įtrauktiems į Kinijos rinką – nemenkas iššūkis net ir patyrusiems Lietuvos eksportuotojams. Geidžiamos Kinijos rinkos kąsnis ranka gali būti pasiekiamas tik tada, jei verslininkai nusiteiks rimtai pažinti aukso amžių išgyvenančios milžiniškos šalies ekonominius ypatumus ir vartotojų įpročius.
nuotrauka
Kinija. Asociatyvi portalo Statybunaujienos.lt archyvo nuotr.


Lapkričio 5-10 d. Kinijoje, Šanchajuje, įvyks pasaulio verslininkams vienas reikšmingiausių metų renginių – Kinijos tarptautinė importo paroda (angl. – China International Import Expo, CIEE). „Verslios Lietuvos“ vedamos į Kiniją lapkričio pradžioje vyks 18 įmonių, atstovaujančių Lietuvos maisto, tekstilės pramonės šakoms ir plataus vartojimo prekėms. Pirmą kartą tik užsienio prekybininkams organizuojama paroda vyksta itin palankiu metu: kelis dešimtmečius trunkantis ekonominis stabilumas sukūrė galimybę vidurinei klasei įsigyti prekes už prieinamą kainą ir turėti kaip niekada dideles pajamas. Kinijos valdžia deda daug pastangų skatindama vidaus paklausą, vartojimo augimą ir ugdydama gyventojų įpročius kasdienai leisti daugiau pinigų.

Skatindama importą, tuo pačiu Kinija atidžiai renkasi, ką įsileisti iš užsienio: ieškoma geriausių ir kokybiškiausių produktų ir paslaugų ir ši tendencija tik stiprės. Norint tokioje parodoje kaip Kinijos tarptautinė importo paroda išsiskirti tarp visų pasaulio šalių, reikia pasistengti. Protingas pardavimas turėtų prasidėti jau prieš parodą, o pasiruošusią įmonę distributoriai gerbs ir atsimins ilgam.

Esame tikri, kad Lietuva turi išskirtinai kokybiškų produktų ir prekių – tik kaip tai kinams parduoti? Į šį klausimą atsako Kinijoje veikiančios konsultacinės bendrovės LITAO įkūrėja ir vadovė Lina Bartusevičiūtė ir Lietuvos komercijos atašė Kinijai Arūnas Karlonas.

1. Prieš parodą užregistruokite savo prekinį ženklą Kinijos teritorijoje

Kinijos prekinių ženklų įstatymas naudoja pirmo pareiškėjo (angl. first-to-file) sistemą. Tai reiškia, kad tas asmuo ar įmonė, kuri pirmoji savo vardu užregistruoja tam tikrą prekinį ženklą, turi į jį išskirtines teises. Tai priešinga praktika nei kitose užsienio valstybėse, kur teisė į prekinį ženklą priklauso nuo autorystės. „Esame matę atvejų, kai nesąžiningi, norintys lengvai užsidirbti prekybininkai į parodas ateina vien tam, kad galėtų pasisemti idėjų, kokius ženklus užsiregistruoti, o ateityje teises į šį prekinį ženklą gali arba parduoti originaliam jos savininkui, arba – jeigu prekinis ženklas populiarus – sukurti visą gamybos liniją tokio ženklo produktams vietinėje rinkoje“, – sako Lietuvos komercijos atašė A. Karlonas. Jo teigimu, prekės ženklo registravimo procesas po pirminio dokumentų pateikimo trunka mažiausiai mėnesį – tik tuomet prekinis ženklas tampa bent minimaliai apsaugotas.

2. Prieš parodą parsisiųskite „WeChat“ programėlę

Lietuvoje sunku įsivaizduoti, kad įmonės savininkas galėtų siųsti elektroninį laišką iš qq.com ar 163.com dėžutės, tačiau Kinijoje tai labai įprasta ir normalu. Šalyje, kurios 80 proc. elektroninės prekybos sudaro pirkimai išmaniuoju telefonu, elektroninis paštas neaktualus. „Tiek asmeninei komunikacijai, tiek darbui naudojama arba „QQ“ arba „WeChat“ programėlės. Tokiu būdu visiškai sunaikinama riba tarp socialinės žiniasklaidos ir elektroninės prekybos, verslas-verslui ir verslas-vartotojui komunikacijos“, – sako L. Bartusevičiūtė. Ji pataria prieš parodą Kinijoje pasiruošti informacinę medžiagą, kurią būtų patogu skaityti per „WeChat“. Katalogai, kainininkai, prekių nuotraukos ir kompanijos pristatymai turėtų būti išversti į kinų kalbą ir atrodyti vizualiai patrauklūs. „Kinijoje generaliniai didelių įmonių direktoriai dažnai puikiai kalba anglų kalba, bet to viešai nerodo ir tokiu būdu filtruoja įmonių suinteresuotumą: „jei tikrai nori į Kiniją, tai turi su manini kalbėti kiniškai“, – pastebi LITAO vadovė.

3. Prieš parodą: raskite savo pirkėją

Dažnai lietuviai sako, kad „jei 1 proc. Kinijos nusipirks mano produktą, to tikrai užteks“. „Vienas procentas nėra asmuo ar tikslinė auditorija. Šioje rinkoje neegzistuoja statistiniai vienetai, čia gyvena žmonės, ir kiekvienas pirkimas įvyksta konkrečiam žmogui padarius sprendimą pirkti. Prieš atvažiuojant reikėtų žinoti, kuriuos konkrečius žmones Kinijoje labiausiai domina jūsų produktai. Tuomet susitikus su distributoriumi turėsite apie ką kalbėtis ir sukursite profesionalo įspūdį“, – sako L. Bartusevičiūtė.

4. Prieš parodą: sąrašas klausimų distributoriams

Parodoje kartais per dieną į stendą užsuka iki 500 žmonių – jie visi ateina turėdami vieną tikslą: rasti naują būdą užsidirbti. Pagalvokite, ką jums po parodos reiktų daryti su 500 vizitinių kortelių, gautų iš žmonių, kurie kalba tik kiniškai? Pasiruošus kryptingus klausimus, galima jau parodos metu atsirinkti potencialius partnerius ir pasitikrinti atsivežtas prielaidas apie tikslinę auditoriją.

„Pirmo kontakto metu mes dažniausiai iš karto klausiame: kokią patirtį versle turi atėjęs žmogus? Su kokia auditorija dirba? Kokios jo įmonės apyvartos? Kokie regionai? O kartais – jei pasiseka – galima pasikalbėti ir apie tikslinės auditorijos pomėgius, vartotojų įpročius ir surinkti informaciją labai profesionaliam rinkos tyrimui, padėsiančiam ateityje kurti produkto tapatybę Kinijos rinkai“, – pasakoja L. Bartusevičiūtė, kurios konsultacinė bendrovė per ketverius veiklos metus paruošė ir įgyvendino įvedimo į rinką strategijas daugiau nei 50 bendrovių.

5. Prieš parodą: raskite vertėją, mokantį parduoti

„Labai rekomenduojame skirti laiko ir pasiruošti deramai atstovauti įmonės, mūsų šalies vertybes ir produktus – tai maža investicija su didele grąža“, – sako A. Karlonas. Tam pasitarnauti gali ir vertėjas, mokantis ne tik versti, bet ir sugebantis pačiame stende įvykdyti pardavimą, surinkti klientų vadybai reikiamą informaciją, suformuoti gerą reputaciją ir palikti neišdildomą įspūdį.

„Įsivaizduokite, jeigu jūs LITEXPO rūmuose sutiktumėte puikiai lietuviškai kalbančią kinę – turbūt nepraleistumėte progos nusifotografuoti ir vien iš smalsumo ar pagarbos neatsisakytumėte jos kvietimo draugauti „Facebook“. Lygiai taip ir Kinijoje – kadangi parodoje vienas ekranas didesnis už kitą, vienas stendas gražesnis už kitą, tai labiausiai įsimena gražus, šiltas žmogiškas ryšys“, – sako L. Bartusevičiūtė. 

Parengta pagal VšĮ VERSLI LIETUVA inf. 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-16 12:47
Aplinkos ministerija parengė Specialiųjų reikalavimų, specialiųjų architektūros reikalavimų, specialiųjų saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimų struktūros ir išdavimo tvarkos aprašo pataisas, leisiančias į statybų planavimo procedūras įtraukti ir visuomenės atstovus.
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos