2024 balandžio 18 d. ketvirtadienis, 8:30
Reklama  |  facebook

Bankų asociacija pataria verslui, kaip apsisaugoti nuo sukčių

2020-01-17 12:54
Finansiniai sukčiai tampa vis išradingesni: į jų pinkles patenka ne vien pavieniai asmenys, bet ir verslo įmonės. Viešumoje pasirodo pranešimai apie neįtikėtinus sukčiavimo atvejus, kai įmonių darbuotojai piktavaliams perveda milijonines sumas.
nuotrauka
Lietuvos bankų asociacijos (FB) iliustr.


Minimos įmonės
LBA (Lietuvos bankų asociacija),

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidento Manto Zalatoriaus teigimu, nuo sukčių apsisaugoti įmanoma gana paprastais būdais.

  • Įdiekite kelių parašų mechanizmą. Sukurkite patikros tvarką įmonei el. paštu teikiamiems mokėjimo prašymams. Tai gali būti vadinamasis keturių akių principas, tvirtinant mokėjimus; būtinas kontrolinis skambutis įgaliotam kontaktiniam asmeniui; pavedimų parašo teisės paskirstymas keliems įgaliotiems darbuotojams. Nuspręskite, kuris būdas ar jų derinys tinkamiausias jums ir apmokykite kolegas.
  • Nusistatykite konkrečius mokėjimų limitus. Kiekviena įmonė ir sektorius turi savo specifiką ir įprastus atsiskaitymo su tiekėjais ir kitais partneriais sumų dydžius. Apsibrėžkite jūsų organizacijai įprasta limitą ir mokėjimams, kurie jį viršytų, įdiekite papildomą sąskaitos numerio ir gavėjo patikrinimo procedūrą.
  • Aptarkite galimas sukčiavimo situacijas įmonės viduje su darbuotojais.
  • Nesidalinkite pertekline informacija. Daugelis verslų siekia matomumo ir žinomumo. Tačiau, viešinant savo įmonės veiklą, kai kuriose srityse vis dėlto patartina vengti per didelio detalumo – nesidalinkite informacija apie vidines tvarkas ir procesus.
  • Naudokitės legalia programine įranga. Laiku atnaujinkite antivirusines programas ir pan. technines apsaugos priemones įmonės kompiuteriuose.
  • Praneškite, kad apsaugotumėte kitus. Įtariate susidūrę su sukčiais, tačiau apdairumas padėjo išvengti klaidų? Informuokite savo banką ir policiją apie bandymus sukčiauti, net jei netapote apgaulės auka. Tai gali padėti apsaugoti kitus.

„Europolo“ Europos saugumo elektroninėje erdvėje centras (EC3) ir Europos bankų federacija su gausiais partneriais, tarp kurių yra ir Lietuvos policija bei LBA, yra sudarę sąrašą tipinių sukčiavimo atvejų. Tarp jų yra ir tokių, kurie dažniausiai susiję su atakomis prieš verslą: tai sukčiavimas apsimetant įmonės vadovu ir suklastotų sąskaitų faktūrų naudojimas.

Tačiau priskirti sukčiavimą kuriam nors tipui paprasta po fakto. Sukčių pasiruošimas ir darbo pobūdis yra toks, kad auka toli gražu ne iš karto supranta patekusi į pinkles. O paaiškėjus, kad įgaliotų asmenų parašais patvirtintas mokėjimas iškeliavo, pasirodo, į apgavikų sąskaitą, reikės įrodyti, kad šis veiksmas buvo klaida.

„Tokių atakų dalis beveik visada būna emocinis spaudimas – aukų prašoma atlikti pavedimą kuo greičiau, gali būti sakoma, kad tai slaptas vadovo pavedimas, apie kurį neturi žinoti kolegos, nes tai esą sprendžia įmonės problemas, o galbūt – netgi lems aukos paaukštinimą. Nepaisykite skambinančiojo pažadų atsidėkoti, skubinimo arba grasinimų“, – akcentuoja pranešime cituojamas M. Zalatorius.

Asociacijos vadovas primena, kad norėdami apsimesti įmonės vadovu arba klastodami sąskaitą faktūrą, sukčiai dažniausiai iš anksto pasidomi įmonės struktūra ir procesai, neretai – ir ieško galimybių susipažinti su vidine korespondencija, kad jų laiškai ir bendravimas būtų kuo labiau įtikinami. Atpažinti apgaulę ir išvengti nuostolių padeda prevencija, primena Lietuvos bankų asociacija.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-16 12:47
Aplinkos ministerija parengė Specialiųjų reikalavimų, specialiųjų architektūros reikalavimų, specialiųjų saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimų struktūros ir išdavimo tvarkos aprašo pataisas, leisiančias į statybų planavimo procedūras įtraukti ir visuomenės atstovus.
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...
nuotrauka
2024-04-16 09:52
Nenuostabu, kad apšvietimas tapo svarbiu aspektu ne tik funkcine, tačiau ir estetine prasme. Sumanius įnešti daugiau jaukumo, žaismingumo, pabrėžti išskirtines architektūros detales ar padidinti pastato vizualinį patrauklumą kyla klausimas: ar šviestuvų įrengimas ant pastato fasado (dekoratyviniam a...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-15 14:08
Pirmuosiuose Lietuvos architektų rūmų mokymuose apie priedangų projektavimą nuotoliniu būdu dalyvavo beveik 250 dalyvių. Profesionalams skirtuose mokymuose architektas Tumas Mazūras pristatė darbo grupės parengtas rekomendacijas padidinto saugumo patalpoms (priedangoms), supažindino dalyvius su pana...
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-13 07:54
Kaune jau veikia naujasis stadionas, netrukus bus atvertas ir pirmasis šalyje mokslo muziejus. Per artimiausius kelerius metus kairiajame Nemuno krante turi iškilti aukščiausių standartų kultūros renginių erdvė – M. K. Čiurlionio koncertų centras. Objektui išduotas statybos leidimas, ruošiamasi skel...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos