2024 balandžio 19 d. penktadienis, 19:22
Reklama  |  facebook

Kada padidės Jūsų darbo užmokestis

2018-06-14 10:31
Lietuvos mokslo bendruomenė turi milžinišką potencialą, kurio kol kas nepavyksta išnaudoti skatinant šalies ekonomikos augimą ir gerai mokamų darbo vietų kūrimą. Technologijų ir inovacijų įstatymas sukurs prielaidas išnaudoti valstybėje turimas žinias kuriant inovacijomis grįstą ekonomiką. Taip teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, šią savaitę Seime pristatęs Ūkio ministerijos parengtą Lietuvos Respublikos technologijų ir inovacijų įstatymo projektą.
nuotrauka
Asociatyvi Pixabay.com nuotr.


Už ūkio ministro pristatytą įstatymo projektą pateikimo metu balsavo 81, susilaikė – 1, prieš balsavusių Seimo narių nebuvo. Toliau įstatymas bus svarstomas Seimo Ekonomikos, Švietimo ir mokslo bei Audito komitetuose.

„Lietuvos mokslo bendruomenė ir tyrėjai turi milžinišką kūrybinį potencialą, kuris dėl prasto reglamentavimo iki šiol nėra deramai išnaudojamas: kuriamos mokslo žinios, tačiau jos nevirsta rinkoje paklausiais produktais. Šioje situacijoje pralaimi ir mokslininkas, kuris bendradarbiaudamas su verslu galėtų uždirbti daugiau, ir verslas, kuris galėtų pasiūlyti rinkai išskirtinį produktą bei steigti aukštesnę pridėtinę vertę kuriančias darbo vietas, ir kiekvienas šalies gyventojas, kuris galėtų gauti didesnį atlyginimą. Dėl to šio įstatymo vizija ir dvasia – sukurti valstybėje tokią sistemą, kad mokslo ir verslo potencialas būtų išnaudojamas visų labui. Priėmus įstatymą ir įgyvendinus reformą atsiras prielaidų išnaudoti mokslo galimybes siekiant šalies ekonomikos augimo“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Technologijų ir inovacijų įstatymas yra dalis inovacijų reformos, kurią įgyvendinus bus sudarytos galimybės gyventojų atlyginimams augti šeštadaliu greičiau, penktadaliu pagreitės BVP augimas, o jau 2020 metais eksporto mastą pavyks padidinti dar 1,4 mlrd. eurų.

Įstatyme numatyta, kad valstybės technologijų ir inovacijų politiką formuos Ūkio ministerija, o politikai įgyvendinti bus įkurta Inovacijų agentūra. Sutelkus technologijų ir inovacijų politikos formavimą vienoje ministerijoje, sumažinus inovacijų srityje veikiančių agentūrų skaičių, sustiprės abipusė mokslo ir verslo bendradarbiavimo motyvacija, mokslas bus suinteresuotas komercinti žinias, o įmonėms bus sudarytos sąlygos kurti daugiau inovatyvių produktų.

BVP augins technologijų ir inovacijų politika

„Priėmus įstatymą ir sutelkus inovacijų politiką vienoje institucijoje bus galima pašalinti nemažai kliūčių, neleidžiančių tam potencialui atsiskleisti: yra perteklinių reikalavimų teikiant Europos Sąjungos (ES) paramą produktams tobulinti, trūksta rizikos kapitalo fondų, kurie skatintų naujų inovatyvių įmonių kūrimąsi ir sumažintų jų verslo riziką, galiausia vis dar trūksta mokslo institucijų teikiamų produktams kurti būtinų paslaugų. Technologijų ir inovacijų įstatymas yra inovacijų reformos ašis, leisianti toliau priimti inovacijų sistemos plėtrai būtinus sprendimus, turėsiančius įtakos ir verslo, ir mokslo, ir šalies gyventojų gerovei“, – teigia V. Sinkevičius.

Pranešama, kad eksperimentinės plėtros ir inovacijų veiklas vykdančios mokslo įstaigos, verslas ir kitos organizacijos galės pasinaudoti skatinimo priemonėmis, įskaitant ir finansines. Numatoma įkurti valstybinį Inovacijų skatinimo fondą, kuris tokioms organizacijoms teiktų neatlygintiną arba grąžintiną paramą kuriant produktą ir pradedant jį diegti į rinką. Veiklos pradžioje fondo lėšas galėtų sudaryti ES struktūrinės paramos investicijos, skirtos MTEP ir inovacinei veiklai skatinti. Vėliau fondą sudarytų lėšos, sukauptos iš atlygintinos paramos ūkio subjektams, t. y. lėšos, grįžtančios iš įmonių, sėkmingai panaudojusių valstybės teikiamą skatinamąjį finansavimą.

„Izraelio patirtis rodo, kad toks fondas ženkliai sustiprina šalies inovatorių ir startuolių ekosistemos veiklą, ypač finansuojant rizikingus, tačiau vėliau didelę naudą valstybei atnešančius ankstyvosios stadijos startuolių projektus. Be to, ateityje šis fondas galėtų kompensuoti ES struktūrinės paramos inovacijų veikloms mažėjimą“, – teigia V. Sinkevičius.

Technologijų ir inovacijų įstatymo projektas – tai dalis inovacijų reformos, kuria siekiama suaktyvinti šalies inovacijų ekosistemą. Priėmus įstatymą būtų rengiama daugiau nei 50 įstatymų lydimųjų teisės aktų, reglamentuojančių eksperimentinės plėtros veiklą. Šios reformos įgyvendinimas yra būtinas siekiant, kad ateityje šalies ekonomikos pagrindas būtų inovacijomis grįsta industrija, kad šalyje būtų kuriama kuo daugiau aukštą pridėtinę vertę turinčių produktų. 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos