2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 15:42
Reklama  |  facebook

Kaip įrengti kiemą, kad jame būtų ne tik patogu, bet ir gražu Fotogalerija

2018-06-30 10:00
„Kiekvienam iš mūsų kiemas yra dalis kasdieninio gyvenimo, dalis savęs paties, todėl svarbu jį suprojektuoti atsakingai, kad kieme norėtųsi būti, kad jis teiktų pasitenkinimą“, – sako namų aplinkos dizainerė Agnė Austienė. Specialistė akcentuoja, kad tuo pat metu kiemas turi būti įrengtas ir patogiai, praktiškai.
nuotrauka
Bendrovės „Betono mozaika“ nuotr.


Minimos įmonės
Betono mozaika, UAB

Kiemas paprastai turi tris zonas. Gyvenamojoje yra pagrindiniai pastatai ir priestatai, įvažiavimai į kiemą, namą, garažą. Antroji kiemo zona skiriama poilsiui. Paprastai tai yra pavėsinės, pirtis, vandens tvenkinys su suoleliais prisėsti, vaikų žaidimų zona, sporto erdvė. Atokiau formuojama pagalbinė arba ūkinė dalis su sodu, daržu, pagalbinėmis patalpomis. Tačiau kieme bus gera, estetiška ir jauku tik tuomet, kai šios atskiros zonos sudarys darnią visumą. Kaip tai įgyvendinti?

betonika

 Įmonės „Betono mozaika“ direktorius Romas Venckus

Funkcionalumas – svarbiausia kiemo aplinkos kūrimo taisyklė

„Kiemo erdvę patariama projektuoti kartu su pastatais – aplinkos specialistas turėtų dirbti sykiu su statinius projektuojančiu architektu. Priešingu atveju, gali paaiškėti, kad neužtenka vietos kieme įrengti poilsio ar ūkinių zonų, kad turėsite per siaurus takelius, įvažiavimus“, – sako A. Austienė.

Trinkelės yra neatsiejama kiemo aplinkos kūrimo dalis, kurianti funkcionalumą, tvarką, estetiką, nuotaiką. Šiuo atveju vertėtų paisyti tam tikrų standartų, kurie užtikrina, kad kieme bus patogu, kaip, pavyzdžiui, parinktas tinkamas įvažiavimo ar takelių plotis. Trinkelėmis apjuosiami pastatai; apibrėžiamos, taip ryškinant jų grožį, augalų klombos; užtikrinant saugumą įrengiamos dangos aplink lauko židinius. Bet pirmiausia reikia atsižvelgti į funkcionalumą – kad būtų patogu apeiti aplink pastatą, stumti karutį, patogu prasilenkti tarpusavyje ar nešant krepšius, įvažiavus automobiliu, turi būti patogu iš jo išlipti, išsiimti daiktus.

„Jeigu trinkelėmis klojame poilsio aikšteles, reikia įvertinti, apskaičiuoti, kokį plotą joms skirti, kad būtų patogu – kad per bortą nesvirtų kėdė ar gultas, būtų patogu sportuoti, žaisti, vakaroti, – sako dizainerė. – Jei renkamės lenktas formas, apskritimus, tai turi būti ne tik estetiška, bet ir patogu.“

Viena iš svarbiausių trinkelių funkcijų yra sukurti tvarką, kai trinkelės tvarkingai apibrėžia ribas, atriboja zonas. Jos gali būti komponuojamos su natūralaus akmens trinkelėmis, dekoratyviais akmenukais, augalų klombomis. Kad kiemas būtų suprojektuotas patogiai, neretai architektai ir dizaineriai prašo žmones pasivaikščioti po projektuojamą plotą, taip natūraliai atrandant patogiausias tam tikroms funkcijoms vietas, geriausias vietas takeliams. Lietuvoje, kaip pastebi A. Austienė, tokia praktika dar reta, bet ja pasinaudoti verta.

betonas

Kaip derinti trinkelių spalvas

Įmonė „Betono mozaika“ betonines trinkeles Lietuvoje gamina jau daugiau nei 20 metų. Kaip pastebi bendrovės generalinis direktorius Romas Venckus, tiek visuomeniniuose, tiek privačiuose projektuose stebima tendencija rinktis spalvotas trinkeles. Jos ne tik kuria estetišką aplinką, bet ir sukuria erdvės bei šviesos pojūtį, kurio reikia ne tik Šiaurės šalyse, bet ir Lietuvoje. Bendrovė gamina trinkeles, kurių spalvų gama – nuo natūralių spalvų, juodos, rudos iki raudonos, oranžinės, geltonos. Dar daugiau galimybių aplinkos projektuotojams suteikia daugiaspalvės trinkelės, kuriose dera kelios spalvos, kaip: geltona-ruda, juoda-žalia ir kitos.

architektura

Namų aplinkos dizainerė Agnė Austienė

Projektuose naudojanti „Betono mozaikos“ trinkeles, dizainerė A. Austienė sako, kad kiemo aplinkos projektavimas tampa kūrybiniu žaidimu. Skirtingų formų, storių, spalvų, atspalvių, skirtingo paviršiaus trinkelės leidžia sukurti įvairius dekoro variantus, įjungti netikėtus akcentus. Moderniu sprendimu ji laiko šiurkštintos tekstūros, įvairiaspalves trinkeles, kurios leidžia sukurti modernias kiemo erdves. Savo vietą kieme randa trinkelės be nuožulų, daugiaspalvės trinkelės, kurios priverčia švytėte švytėti atskiras kiemo erdves.

„Labai svarbu yra parinkti tinkamą trinkelių spalvą, formą, raštą, – sako A. Austienė. – Trinkelės turi derėti prie pagrindinio pastato ir pagalbinių statinių formos, spalvų, eksterjero elementų, turi derėti su teritoriją juosiančia tvora, vartais ir varteliais. Visos šios detalės turi kurti bendrą visumą, kurioje žmonės jaustųsi gerai, kur norėtų grįžti ir būti.“

Tačiau, pabrėžia namų aplinkos dizainerė A. Austienė, tai nereiškia, kad reikia rinktis tik vienos spalvos arba tik neutralias pilkas trinkeles. Sumaniai parinktos skirtingų spalvų, raštų, formų, paviršių trinkelės padeda sukurti vientisą, bet nenuobodų dizainą. Derinant skirtingų spalvų, raštų, paviršių – lygių, šiurkštintų – trinkeles galima sukurti įvairių raštų, ornamentų kiemo dangas, sukurti erdves, kuriose vyrautų skirtingos nuotaikos. Bet sukurti visa reikia taip, kad nebūtų darkoma kiemo visuma.

Specialistė sako, kad atrama, renkantis spalvas, turi būti pagrindinio pastato fasadas, pagal kurį kuriamas bendras spalvingumas. Jeigu, pavyzdžiui, fasadas rudos spalvos, tai kiemo aplinka ir jo statiniai kuriami renkantis rudus atspalvius, jei fasadas įvairiaspalvis, galimybių kur kas daugiau. Tačiau net ir visiškai skirtingos, bet profesionaliai parinktos spalvos, jų deriniai gali sukurti išskirtinę aplinką.

betonas

„Ilgą laiką lietuviai rinkosi įprastą pilką spalvą. Žinoma, kai kur buvo suklotos ir raudonos ar geltonos spalvos gaminiai, tačiau dabar tendencijos keičiasi kardinaliai. Ne tik architektai ar projektuotojai, bet ir privatūs pirkėjai nori daugiau spalvingumo, naujumo, žaismingumo, tad jau nebe pirmi metai, kai spalvingų gaminių pardavimai sparčiai auga. Dėl naujausių technologijų, kurias diegiame gamybos linijose, einame koja kojon su pasaulinėmis spalvų madomis bei tendencijomis“, – sako R. Venckus, kurio vadovaujama bendrovė betonines trinkeles, grindinio ir mažosios architektūros elementus gamina Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių gamyklose.

Moderni vokiška gamybos linija „Masa“ sudarė sąlygas „Betono mozaikai“ produktus gaminti pagal klientų poreikius ir pasiūlyti įvairaus dizaino bei techninių savybių asortimentą: daugiaspalvius, šiurkštintus gaminius, sendintas trinkeles bei trinkeles su natūralaus kvarco, dolomito, granito skaldelių tekstūra. Neseniai dienos šviesą išvydo ir trinkelės, kurių spalvinę gamą įkvėpė gamtos spalvos – įprastas ir oranžinis granitas, mėnulio antracitas bei rytuose ypač mėgstamas nefritas. Tokie natūraliai margi spalviniai deriniai ypač traukia akį. „Betono mozaikos“ direktorius R. Venckus sako, jog svarbiausia suprasti – betono gaminiai nebėra vien tik pilki – įmonė atveria visą spalvų spektrą ir jį riboja tik fantazija.

Ką reikia žinoti, kuriant kiemo aplinką:

● Trinkelių spalvas svarbu susieti su bendra kiemo erdve, kiemo statiniais.
● Parenkant trinkelių formas, reikia ieškoti sąskambio su kiemo statinių bei pagrindinių pastatų eksterjero formomis.
● Svarbu, kad trinkelės tinkamai apibrėžtų atskiras erdves, ribas, kaip, pvz., įvažiavimo, takelių plotis, erdvių plotas, kad būtų patogu, kad takas, kelias, erdvė atitiktų joms priskirtą funkciją.
Taigi svarbu suvaldyti spalvas, formas ir funkcijas.
betonas
 
Kodėl neverta supriešinti trinkelių ir želdinių
 
Trinkelės ne tik kuria kiemo tvarką, estetiką, funkcionalumą, bet yra ir ilgaamžės, jas paprasta prižiūrėti.
 
Pasak A. Austienės, kad žmogus kieme jaustųsi gerai, trinkelių reikia tik tiek, kiek reikia sukurti optimalias, funkcionalias erdves. Nors ji yra žalumos šalininkė, tačiau ir šiuo atveju siūlo ne atsisakyti trinkelių, o jas komponuoti sykiu su klombomis, augalais: trinkelė ir žaluma papildo viena kitą, dar labiau išryškina viena kitos savybes, kurdamos išskirtines kiemo erdves.
 
Analogiškais principais remiantis kuriami ir daugiabučių namų kiemai, kur, pasitelkiant trinkeles, projektuojamos įvairių paskirčių erdvės.
 
Bendrovės „Betono mozaika“ nuotr. 
Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Architektūra. Interjeras

nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-03-07 20:15
Pasirašyta projektavimo sutartis dėl Kirdiejų rūmų komplekso (pagrindinio pastato, oficinos, vežiminės, kiemo ir tvoros) sutvarkymo bei įveiklinimo. Būtent čia įsikurs Vilniaus miesto muziejus, kuris šiuo metu laikinai veikia Vokiečių gatvėje.
nuotrauka
2024-03-07 09:32
Interjeras yra derinamas prie aplinkos: vienoks jis, kai gyvenama naujos statybos name užmiestyje, kitoks – kai esate įsikūręs miesto centre. Pagaliau, svarbu ir tai, kas matosi pro jūsų būsto langą. Todėl interjero dizaineriai akcentuoja, kad įsikuriantieji istoriniuose senamiesčių pastatuose turėt...
nuotrauka
2024-03-04 10:49
Turto bankas paskelbė Vilniuje, ties Pamėnkalnio ir V. Kudirkos gatvių sankryža esančio, Valstybės kontrolės pastato atnaujinimo architektūrinį konkursą. Jo dalyvių prašoma pateikti interjero ir pastato modernizavimo pasiūlymus. Tai pirmasis tokios apimties konkursas skelbiamas valstybės pastatui.
nuotrauka
2024-03-04 10:42
Vilniuje esančio A. Goštauto kvartalo konversijos tarptautinio architektūrinio-urbanistinio konkurso nugalėtoju išrinktas projektas „Demokratijos uostas“, kurį sukūrė „Studija Archispektras“. Su projekto autoriais bus pradedamos derybos dėl kainos ir kitų sutarties aspektų, sutartį tikimasi pasirašy...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-26 12:46
Vasario 23 dieną, antrųjų Rusijos karo prieš Ukrainą metinių išvakarėse, Europos, Ukrainos ir pasaulio architektūros ir urbanistikos profesionalams buvo pristatyta naujai steigiama Naujojo Europos Bauhauso (NEB) laboratorija „Viešoji infrastruktūra Ukrainai“. Tai pirmoji lietuviškos organizacijos in...
nuotrauka
2024-02-22 10:12
Daugeliui neatskiriamas kiekvieno ryto įprotis yra mėgstamos kavos puodelis. Modernūs ir funkcionalūs kavos aparatai tapo patikimais pagalbininkais ruošiant šį nepakeičiamą ryto gėrimą. Visgi rytinis kavos ruošimo ritualas toks svarbus ne tik dėl rezultato, bet ir paties proceso. Kad jis būtų lengve...
nuotrauka
2024-02-15 10:10
Dalimis tvarkomi Astravo dvaro sodybos rūmai pamažu atgauna savo buvusį grožį. Šią savaitę pasirašytas Astravo dvaro sodybos rūmų Belvederio fasadų remonto darbų priėmimo aktas.
nuotrauka
2024-02-14 08:42
Kuriant namų interjerą, vienas iš svarbiausių uždavinių yra grindų ir baldų derinimas. Grindys yra interjero pagrindas, o baldai – akcentai, kurie suteikia asmeninio charakterio. Šiame straipsnyje suteiksime gaires, kaip derinti grindis ir baldus, kad sukurtumėte jaukią ir patrauklią namų aplinką.
nuotrauka
2024-02-09 12:31
Vasario 16-ąją apdovanojimas už metų darbą Klaipėdai bus įteiktas entuziastingiems kultūros paveldo puoselėtojams – verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui. Jų pastangomis buvusiame Klaipėdos dujų fabriko pastatų komplekse atgimė du išskirtiniai past...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 11:07
Kaip ir ieškant naujų namų, taip ir renkantis biurą – klausimų daugelis turi daugiau nei atsakymų. Kaip išsirinkti biurą, kurio nereikėtų palikti po vienerių metų?
nuotrauka
2024-02-06 10:46
Vilniaus Antakalnio kapinėse baigiami sovietinius karius vaizdavusio paminklo demontavimo darbai – nukeliamas postamentas ir aukuras.
nuotrauka
2024-02-06 08:43
Turto banko, kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų pasiūlymų. Geriausią projektą išrinks komisija, sutartį su laimėtoju ketinama pasirašyti antrąjį metų ketvirtį.
nuotrauka
2024-02-05 10:35
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) savivaldybių vyriausiesiems architektams pristatė nuo vasario 1 d. įsigaliojusius pokyčius, susijusius su Lietuvos bendrojo plano sprendinių įgyvendinimu.
nuotrauka
2024-02-02 12:38
Naujas postūmis siekiant atgaivinti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą – Klaipėdos savivaldybės ir Kultūros ministerijai pavaldžios biudžetinės įstaigos Kultūros infrastruktūros centro atstovai aptarė artimiausius galimus žingsnius, kad procesas pajudėtų. Pačiame pašto komplekse vykusio susitikimo ...
nuotrauka
2024-01-31 15:08
Ne paslaptis, kad svajojant apie nuosavus namus, neretai kyla daugybė klausimų. Žvalgomės geriausio varianto – ieškome būsto su potencialu, kuriame galėtume realizuoti savo idėjas ir sukurti saugią, jaukią bei visiems poreikiams lanksčią erdvę. Natūralu, kad šių svajonių išsipildymui koją dažnai pak...

Statybunaujienos.lt » Architektūra. Interjeras