2024 balandžio 19 d. penktadienis, 22:43
Reklama  |  facebook

Pardavimas be brokerio. Kuo rizikuoja NT pirkėjai ir pardavėjai

2021-04-12 11:53
Būstą ar kitą savo nekilnojamo turto objektą parduoti nutarę žmonės susiduria su klausimu: pardavinėti pačiam ar kreiptis į profesionalą? Dažnas, pasirinkęs būstą parduoti savo jėgomis, tikisi tai atlikti greitai, be vargo ir sutaupyti mokestį, kurį už paslaugas sumokėtų brokeriui.
nuotrauka
Asociatyvi Capital.lt iliustr.


Ko dažnai nenumato savarankiškai būstą parduodantys ir kokių klaidų gali padėti išvengti kvalifikuotas brokeris, pasakoja NT pardavimo ekspertės, didelę sandorių patirtį turinčios brokerės Patricija Bubulaitė ir Gitana Dernovaitė.

„Brokeris sutaupo ir laiko, ir pinigų“, – vieningai sutaria abi. Jų patirtis rodo, kad su būsto pardavimais nesusiję žmonės dažnai neįsivaizduoja, kiek energijos, pastangų, specifinių žinių ir tvirto psichologinio pasirengimo gali pareikalauti nekilnojamo turto sandoris. Ypač jei nori parduoti už maksimaliai adekvačią kainą.

„Kartais žmonės sakosi turintys daug pardavimų patirties, todėl jiems nereikia brokerio, jie viską gali patys. Tačiau kitos srities pardavimų patirtis būstui netinka. Lietuviai labai prisirišę prie namų, todėl tiek jo pardavimas, tiek pirkimas yra retas ir svarbus, daug emocijų keliantis, įvykis daugumos gyvenime. Pakankamai patirties tam įgyti neįmanoma, jei nesi brokeris“, – cituojamos ekspertės.

Neprašauti dėl kainos


„Šiais laikais žmonės gali pasidaryti ir profesionalių nuotraukų, ir dronais sodybas nufilmuoti, ir gražiai padekoruoti. Tačiau geras pateikimas dar nelemia gero pardavimo, tai tik dalis sudėtingo proceso, vedančio sklandaus ir sėkmingo pardavimo link“, – įsitikinusi G. Dernovaitė. Anot jos, tie, kurie bando nekilnojamą turtą parduoti patys, vieną dažniausių klaidų padaro jau pačioje pradžioje – nustatydami pardavimo kainą.

Kainos nustatymo klaidos svyruoja į abi puses: kartais savininkas nežinodamas rinkos realijų ar jausdamas spaudimą nusipigina. Tačiau pasitaiko ir priešingai – nuosavas būstas yra pervertinamas ir už jį bandoma gauti neadekvačiai didelius pinigus.

G. Dernovaitė prisiminė realų atvejį, kai pardavėjas buvo linkęs prarasti pinigų. Pagyvenusi moteris nutarė pati parduoti sodybą, kurioje gyveno. Ji nusistatė kainą ir įdėjo skelbimą į socialinius tinklus. Per kelias dienas užplūdo kritikos banga: žmonės šaipėsi iš būsto, kritikavo vietą ir aplinką, vienas per kitą rašė, kad kaina nesąmoninga. Per porą dienų tokios reakcijos nesitikėjusios moters pasitikėjimas turto verte buvo palaužtas.

„Į mane ji kreipėsi visiškai nusivylusi. Sulaukusi daug kritikos, ėmė manyti, kad jos sodyba galbūt nieko neverta. Buvo pasiryžusi ženkliai mažinti kainą“, – klientės neviltį prisiminė brokerė. Apžiūrėjusi turtą, nekilnojamo turto ekspertė suprato, kad socialinių tinklų „visažinių“ kritika buvo nepagrįsta, o kaina, kurią buvo iš pradžių nusistačiusi savininkė, visiškai atitinka tokio objekto rinkos kainas. Brokerė ėmėsi pardavimo ir sėkmingai jį užbaigė. Klientė gavo tą sumą, kurios norėjo, be vargo ir išgyvenimų.

Priešingą atvejį prisiminė P. Bubulaitė. Klientas pageidavo sumos, kuri gerokai viršijo rinkos kainą ir neklausė brokerės siūlymo nustatyti adekvatesnę kainą. „Buvo pirkėjas, kuris rimtai susidomėjo tuo objektu, tačiau kaina tikrai buvo per didelė. Klientas pateikė savo pasiūlymą. Mano nuomone, tai buvo labai geras pasiūlymas ir rekomendavau pardavėjui šiek tiek pasiderėti ir jį priimti. Net sumažinta kaina būtų buvusi šiek tiek didesnė, nei reali tokio tipo būsto rinkos kaina. Būtų buvęs puikus sandoris. Tačiau savininkas nesutiko. Jis neklausė argumentų, savo turtą vertino kaip patį geriausią ir nematė, kad rinkoje už tokius pinigus galima įsigyti ne vieną puikų variantą. Mūsų keliai išsiskyrė“, – prisiminė P. Bubulaitė.

Ateitis parodė, kad brokerė buvo teisi. Kainos nesumažinęs savininkas prarado motyvuotą pirkėją. Daugiau norinčių pirkti jo turtą ilgai neatsirado. Kelis mėnesius skelbimų portaluose prakabėjęs pasiūlymas ėmė kelti pirkėjų įtarimą. Savininkui nebeliko nieko kito, kaip tik mažinti kainą. Galų gale būstas buvo parduotas, tačiau už mažesnę kainą nei pardavimo pradžioje siūlė brokerė ir motyvuotas pirkėjas.

Psichologiškai sunki kritika

„Žmonės dažnai neįvertina psichologinio krūvio, kurį tenka patirti parduodant nuosavus namus“, – dar vieną svarbų niuansą įvardija ekspertės. Jos abi pabrėžia, kad parduoti būstą ir parduoti „savo būstą“ – du labai skirtingi dalykai.

„Kai nusprendžiau parduoti nuosavus namus, paprašiau, kad tai padarytų kolega“, – sako G. Dernovaitė. Anot brokerės, jai nesinorėjo girdėti, kaip potencialūs klientai kritikuoja jos erdvę ir daiktus, ieško trūkumų, svarsto, ką reikėtų išmesti ar pakeisti.

„Yra dalis pirkėjų, kurie tik tai ir daro norėdami nusiderėti. Nebūtinai ta kritika būna pagrįsta“, – šypteli ir P. Bubulaitė. Ji prisipažįsta, kad emocinis diskomfortas, kurį ji patyrė, kai pardavinėjo nuosavą būstą, leido jai pasijusti savininko kailyje. „Nors turiu ir daug patirties, ir puikiai pažįstu rinką, ir žinau daug technikų bei būdų, kuriuos naudoja pirkėjai norėdami išsiderėti geresnę kainą, tai nepadėjo, kai kalba ėjo apie namus, kuriuos įsirengiau savo šeimai. Net norėjosi išvaryti potencialius pirkėjus, jei jau jiems viskas taip blogai“, – dabar jau su šypsena netikėtai užplūdusias stiprias emocijas prisimena brokerė.

Anot jos, savininkai priima perdėm asmeniškai, kai klientas ima ieškoti priekabių, todėl sandoris gali nutrūkti nė neprasidėjęs. Kartais kritikos lavinos užpilti ir turėdami per daug informacijos apie objektą, jie būna užprogramuoti pralaimėti derybose ir nuleisti kainą daug žemiau nei tai padarytų brokeris.

Brokeris žino, kad kritika – sandorio dalis, yra jai pasirengęs. Jis turi informacijos apie parduodamą objektą tiek, kiek jam reikia ir nelinkęs jausti nepagrįstų kalčių bei netyčiomis nuvertinti turto. Būtent todėl brokeriai visada prašo, kad savininkai patys apžiūrose, o kartais ir derybose nedalyvautų.

Užtenka vieno brokerio

Dar viena klaida, kurią dažnai daro būstą parduoti susirengę – siūlo su objektu dirbti daugiau nei vienam brokeriui. „Savininkas galbūt mano, kad taip paskatins mūsų tarpusavio konkurenciją ir iš to tik laimės, tačiau nepagalvoja, kad tokiu būdu brokeris praranda realų suvokimą, koks yra susidomėjimas šiuo nekilnojamu turtu ir jam daug sunkiau orientuotis paklausoje. Be to, objektas, kurį pardavinėja ne vienas brokeris, dažnai potencialiems pirkėjams tampa įtartinu. Jie apžiūri objektą kelis kartus su skirtingais brokeriais ir pradeda manipuliuoti. Tai tikrai neskatina pardavimo“, – sako G. Dernovaitė.

Anot P. Bubulaitės, žmonės dar dažnai neįvertina viso pardavimo proceso sudėtingumo ir dalykų, kurių jo metu gali prireikti. „Brokeris greitai reaguoja į situaciją, žino žingsnius ir be klaidų padaro viską, ką reikia. Savininkas dažnai net nežino, kiek ir kokių procesų įvyko, kol sandoris buvo sėkmingai užbaigtas. Be to, brokeriai dirba su teisininkais, matininkais, kitais specialistais. Savininkui nereikia nei jų ieškoti, nei kontroliuoti“, – sako ekspertė.

Ekspertės sako, kad labai svarbu ne tik pasisamdyti brokerį, bet ir rasti patikimą, patyrusį, tą, kuriuo gali pasitikėti ir su kuriuo malonu bendradarbiauti. Pardavimas turi būti malonumas, o ne kančia. Patikimiausias būdas, mano brokerės, – asmeninės rekomendacijos ir atsiliepimai tų, kurie dirbo su specialistu anksčiau. „Mes ne veltui sakome, kad dirbame ne su nekilnojamu turtu, o su žmonėmis“, – reziumuoja brokerės.

Pagal CAPITAL inf.

Statybunaujienos.lt
Žymės  Brokeris, NT rinka



NT projektai

nuotrauka
2024-04-19 10:12
NT projektų kompanija „Citus" jau pažįstamoje lokacijoje, Justiniškėse planuoja naują būsto projektą. Sidaronių gatvėje, netoli Pilaitės, Vakarinio aplinkkelio ir vilniečių pamėgto, didžiausio Šiaurės Europoje „Vilnius Outlet" išparduotuvių centro greitu metu bus pristatytas 78 butų ekonominės klasė...
nuotrauka
2024-04-18 10:34
„Eika“ įmonių grupė kartu su UAB „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sklypo, esančio Seinų g. 4, ir jame suplanuoto projekto įsigijimo sandorį (iš UAB „PPI Group“). Netrukus bus pradedamos gyvenamųjų daugiabučių projekto statybos bei butų pardavimai. Į prestižinės klasės kompleksą suplanuota ...
nuotrauka
2024-04-08 15:41
Lietuvių sukauptas grynasis finansinis turtas per penkerius metus padvigubėjo, tačiau tik nedidelė dalis gyventojų žino, kaip išsaugoti sukaupto turto vertę, kad galėtų juo džiaugtis patys senatvėje ar perduoti savo ateities kartoms. Apie tai, į ką svarbu atsižvelgti siekiant išsaugoti uždirbto turt...
nuotrauka
2024-04-03 15:38
Naujų apartamentų komplekso „Sanguškų parkas“ Vilniaus senamiestyje vystytoja RELEVEN pasirašė šio objekto generalinės rangos sutartį su statybų bendrove „Naresta“. Iš karto po sutarties pasirašymo pradedami ir daugiau kaip 12 tūkst. kvadratinių metrų ploto „Sanguškų parko“ statybos darbai, kuriuos ...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-20 11:44
Nekilnojamojo turto (NT) plėtotoja „Realco“ praneša, kad prestižinės klasės projekto „Algirdo 3“ statybos darbai artėja link pabaigos – šiuo metu tiek pastatų išorėje, tiek viduje montuojama natūralaus akmens fasado apdaila. Bendrovė taip pat informuoja, kad projekto pardavimus planuojama pradėti ba...
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-12 14:21
Vilniuje, Kareivių gatvėje NT projektų ir vietokūros kompanija „Citus“ pradeda naujausią projektą „Mūnai by CITUS“. Penkiais etapais beveik 2 ha teritorijoje bus pasiūlyti 477 įvairaus dydžio prestižinio segmento butai. Statybos darbai jau prasidėjo, o pirmąjį etapą įmonė planuoja užbaigti iki 2025 ...
nuotrauka
2024-03-06 17:01
SBA grupės nekilnojamojo turto vystytoja „SBA Urban“ užbaigė pirmąjį „Nemunaičių“ kvartalo etapą Kaune. Investicijos į projektą kairiajame Nemuno krante siekė 20,5 mln. eurų. Architektūrą projektui kūrė nacionalinės premijos laureato Rolando Paleko studija, o naujuose namuose ant upės kranto gyvento...
nuotrauka
2024-03-01 15:40
Antrąjį šių metų ketvirtį NT kompanijos „Citus" projekte Druskininkuose, „Nemune by CITUS" planuojama pradėti notarinių sandorių pasirašymo procesą. Projekte pradės kurtis pirmieji apartamentų šeimininkai, o pastatas sparčiai įgauna būsimą išvaizdą. Jame jau parduota arba rezervuota beveik 80 proc. ...
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-02-27 13:53
Sostinės Mozūriškių gatvėje, brandaus miško ir Buivydiškių I tvenkinio pašonėje, per kelis artimiausius metus iškils išskirtinis gyvenamasis rajonas, kuris turės šalia įrengtą pliažą ir kitas aktyvaus poilsio zonas. UAB „Rinvest“ antrinei įmonei UAB „RE-SPV-2“ suteiktas statybos leidimas daugiabučių...
nuotrauka
2024-02-22 15:39
Sostinės Paribio gatvėje baigiamame statyti kvartale „Žvėryno City“ jį plėtojanti bendrovė „RE Excellence“ pradeda antrąjį butų bei komercinių patalpų pardavimo etapą. Pirkėjams siūloma 90 butų, 15 loftų ir 13 įvairioms reikmėms pritaikomų komercinių patalpų. „Žvėryno City“, kurio statyba bus visišk...
nuotrauka
2024-02-15 12:16
Vilniuje, Ukmergės gatvėje, pradedamas vystyti naujas projektas „U128“. Pirmo etapo metu jame bus pastatyti du gyvenamieji namai. Planuojama, kad gyventojai į juos galės įsikelti po dvejų metų. Projektą vysto nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Eriadas“ kartu su investicine bendrove „DIFF Finance“.
nuotrauka
2024-02-12 14:38
Statybų bendrovė „YIT Lietuva“ šiame projekte naujakuriams siūlo dar vieną daugiabutį vystomame „Piliamiesčio“ kvartale – šešiaaukštį „Nemuno“ namą. Jis iškilo „Piliamiesčio“ vidiniame „Upių“ kvartale, esančiame arčiausiai Neries ir Kauno pilies bei stebinančiame vaizdingiausiomis senamiesčio panora...
nuotrauka
2024-02-08 10:17
Vilniuje duris atvėręs „ATLAS" – pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio „co-living" apartamentų nuomos projektas Lietuvoje. Klientams čia siūlomos ne tik įprastos mažo ploto studijos, tačiau ir 2-3 kambarių apartamentai su bendruomeniško gyvenimo privalumais.
nuotrauka
2024-02-02 08:55
Vilniaus Žvėryno rajone baigti statyti kotedžai. Lūšių gatvėje išplėtotą projektą sudaro 4 A+ energinės klasės kotedžai, kurių plotas svyruoja nuo 119 kv. m iki 136 kv. m. Kiekvienas kotedžas turi ir savo žemės sklypą. Namus, kiek ilgiau nei metus užtrukusi, pastatė nekilnojamojo turto vystymo bendr...
nuotrauka
2024-02-01 13:56
Buvęs nekilnojamojo turto (NT) agentas Igor Petrenko teigia atradęs neužpildytą nišą būsto nuomos rinkoje. Pasak jo, besikeičianti geopolitika ir pasaulį supurčiusi COVID19 pandemija pakoregavo nuomos įpročius, itin smarkiai išaugino trumpalaikės nuomos paklausą, tačiau esamos nuomos platformos neat...
nuotrauka
2024-01-15 15:01
Netoli prekybos centro „Panorama” naują daugiabučių kvartalą kurianti statybų bendrovė žada per artimiausius metus paversti jį geidžiamiausia lokacija ieškantiems balanso tarp miesto ir gamtos. Vystytojas siekia realizuoti rajono potencialą ir sukurti modernią mažaaukščių butų gyvenvietę.

Statybunaujienos.lt » NT projektai