2024 balandžio 18 d. ketvirtadienis, 19:54
Reklama  |  facebook

RASEINIŲ STATYBA. Automatizuoto sandėlio Pabradėje statyba pareikalavo aukštos kompetencijos ir preciziško darbų organizavimo Video

2019-09-12 09:46
Įmonė „Raseinių statyba“, įgyvendindama vieną iš sudėtingiausių technologiniu požiūriu objektų – „Intersurgical“ užsakymu statydama automatizuotą specialios paskirties sandėlį Pabradėje – būtinos statybinės technikos turėjo ieškoti užsienyje. Tai buvo tik vienas iš iššūkių, kuriuos teko įveikti generaliniam rangovui.
nuotrauka
Lietuvoje neradus būtinos statybinės technikos, 2 žirkliniai keltuvai, po 33 t ir keliantys į 34 m aukštį, buvo atgabenti iš Olandijos. RASEINIŲ STATYBOS nuotr.


Minimos įmonės
Raseinių statyba, UAB
Intersurgical, UAB
„Raseinių statyba“, vykdydama „Intersurgical“ užsakymą, Pabradėje baigia statyti automatizuotą 2 dalių sandėlį, kurio plotas – apie 12,9 tūkst. kv. m. Viena iš dalių – 7,5 tūkst. kv. m – yra 30 m aukščio, kita – 8–15 metrų. Tai 60 x 120 m belangis technologinis sandėlis (220 tūkst. kub. m), talpinsiantis 50,4 tūkst. palečių, kurių vienos svoris sieks iki 1 tonos. Pamatinė plokštė bus apkraunama didžiule apkrova (apie 45–50 tūkst. tonų). Tad vienas iš iššūkių, su kuriuo susidūrė įmonė, – 124 m x 62 m ir 60 cm storio gelžbetoninės plokštės ant tampraus pagrindo įrengimas. Tai pirmasis tokio tipo statinys Lietuvoje.

Vienu metu betoną vežė 35 betonvežės

„Per 4 nepertraukiamo betonavimo etapus išliejome 4,5 tūkst. kub. m betono, – pasakoja įmonės „Raseinių statyba“ vadovas Saulius Bekampis. – Vienas etapas, kurio metu išliedavome daugiau negu 1,1 tūkst. kub. m betono, trukdavo 12 valandų nenutrūkstamo betonavimo. Betoną į objektą vienu metu tiekdavo 34–35 betonvežės, kurias betono tiekėjai surinko iš Vilniaus, Kauno ir Panevėžio regionų. Įspūdingai tuomet atrodė Vilniaus – Pabradės kelias, kai kone visas 50 km ruožas abiem kryptimis buvo užimtas betonvežėmis – vienu metu viena kryptimi važiuodavo iki 15 mašinų, kita kryptimi – tiek pat. Kas 5 minutes trims betono siurbliams reikėdavo pateikti po vadinamąją kriaušę betono.“ 

Tokių gabaritų gelžbetoninių konstrukcijų betonavimas lauko sąlygomis yra sudėtingas ne tik dėl kintančio oro poveikio – išliejus šviežią betono mišinį, po kelių valandų prasideda cemento hidratacijos reakcija, kuriai vykstant, pirmosiomis dienomis betono tūryje išsiskiria didelis šilumos kiekis, sukeliantis aukštą temperatūrą.

Nuotraukoje –
bendrovės „Raseinių statyba“ vadovas Saulius Bekampis, kuris tvirtina, kad šis objektas kėlė nemažai iššūkių, bet įmonė įgijo neįkainojamos patirties, būtinos konkurencinėje aplinkoje.

Masyvo branduolyje temperatūra yra aukščiausia, o tuo pačiu metu su žeme nesiribojančių išorinių paviršių temperatūra staigiai krinta dėl vėsesnės aplinkos temperatūros – vyksta aušimas. Toks kintantis temperatūros poveikis pavojingas kietėjančioms storoms konstrukcijoms, nes masyve sukelia pleišėjimą. Siekiant sumažinti staigų energijos išsiskyrimą, t. y. temperatūros šuolį plokštės branduolyje, betono mišinio gamybai buvo naudotas šlakinis cementas, kuris lėtina betono kietėjimo laiką bei lemia ženkliai mažesnį šilumos išsiskyrimo kiekį. Be to, naudojant šį cementą, sumažėja susitraukimo deformacijos. 

Armavimui sunaudojo 700 t armatūros

Dėl susitraukimo deformacijų, kurios atsiranda kietėjant betonui, tarp plokštės pado ir pagrindo atsiranda trintis. Ji eliminuota įrengiant paslankų sluoksnį su minimalia trintimi. 

Pamatinėje plokštėje suprojektuotos ir įrengtos 3 susitraukimo-deformavimosi siūlės, kurios perima vertikalias sandėliavimo bei 8-ių iki 30 t svorio 27 m aukščio automatizuotų bokštinių kranų apkrovas.

Betonuojant 60 cm storio sandėlio pamatinę plokštę, kuri turi atlaikyti 45–50 tūkst. t sandėliuojamų produktų apkrovos sukeliamus poveikius, armavimui buvo panaudota 700 t armatūros, armavimo procentas siekė ~1,6%. 

Plokštė buvo betonuojama nepertraukiamu būdu 2 sluoksniais: apatinis – 45 cm, viršutinis – 15 cm su polipropileno mikrofibromis siekiant išvengti mikroplyšių dėl betono susitraukimo kietėjimo metu. Abiem sluoksniams įrengti bei paviršiui išlyginti (per visą plotą galima nuokrypa iki 15 mm) ir užtrynimui įmonė naudojo skirtingų sudėčių betoną. Tokia metodika pasitvirtino: dėl tinkamai pasirinktų medžiagų ir teisingos plokštės betonavimo technologijos mikropleišėjimo išvengta. Plokštė patyrė žiemos, pavasario bei vasaros poveikius ir iki šiol jokių plyšių neaptikta.

„Išanalizavus kitų tokio tipo statinių Europoje sprendinius, pastebėta, kad pamatinės plokštės įrengiamos ant polinių pamatų, tačiau mes nusprendėme pamatinę plokštę įrengti ant dirbtinai sutankintų pagrindų: panaudota 8 tūkst. kub. m skaldos. Tankinant daugiau nei 20 tūkst. kub. m grunto, buvo atliekama dviguba sutankinimo kokybės kontrolė, naudojant dinaminį štampą bei statinį zondavimą. Šis sprendinys padėjo užsakovui sumažinti sąnaudas 1,6 mln. eurų. Projekto statinio konstrukcijų dalį parengė projekto dalies vadovas Mindaugas Petkevičius“, – pasakojo S. Bekampis.

Ne mažiau įtampos teko patirti ir dirbant aukštyje – surinkinėjant stelažus-laikančiąsias konstrukcijas iki 30 m iš plonasienių – iki 3,5 mm storio – profiliuočių. Stelažai naudojami ne tik paletėms sandėliuoti – tai yra ir statinio laikančiosios konstrukcijos, kurios atlaiko vėjo, sniego, temperatūros poveikius. Stogo atitvarui panaudotas profiliuotas paklotas, ant kurio suklojamos apšiltinimo ir hidroizoliavimo medžiagos. Fasadas įrengtas iš daugiasluoksnių, vadinamųjų „sandwich“ tipo, plokščių.

Statybinės technikos paieškos pareikalavo papildomų laiko ir lėšų sąnaudų

Įrengiant sandėlio fasadą ir stogą, problemų kilo dėl pastato aukščio – Lietuvoje nepavyko rasti būtinos statybinės technikos. Du žirkliniai keltuvai, sveriantys po 33 t ir keliantys į 34 m aukštį, buvo atgabenti iš Olandijos.

Darbus aukštyje stabdė didesnis vėjas, nes keliamos „sandwich“ tipo plokštės tapdavo tarsi burės, tai buvo rizikinga, nes siūbuodamos jos galėjo pažeisti jau sumontuotas plokštes. Darbams dideliame aukštyje reikėjo sukomplektuoti ir 40 m aukščio bokštinį kraną su 75 m ilgio strėle.

Darbus 40 metrų aukštyje atliko specialiai apmokyti žmonės, buvo parengtas individualus statybos technologinis projektas, ypatingas dėmesys skirtas darbų saugai koordinuoti. Nors tai lėmė papildomų išlaidų ir laiko sąnaudų, bet įmonė įgijo neįkainojamos patirties. Šią patirtį įvertino ir užsienio rinka – „Raseinių statyba“ sulaukė kvietimo statyti panašų sandėlį Švedijoje. Tačiau greičiausiai šio kvietimo atsisakys, nes darbo užtenka ir Lietuvoje. Be to, darbuotojų trūksta ir darbui vidaus rinkoje.

Dirbti aukštyje įmonės darbuotojams nebuvo naujiena: jau pastatyti 3 apžvalgos bokštai Meteliuose, Ventoje ir Veisiejuose. Tačiau jie buvo daug žemesni – 15 metrų.

Įveikti iššūkiai išaugino kompetencijas

Objektas turi būti užbaigtas 2019 m. pabaigoje. Per pusantrų metų įmonė sutvarkė sklypą Pabradėje, nugriovė senos gamyklos pastatus, juos išregistravo, iškėlė buvusius tinklus, suprojektavo ir pastatė naują sandėlį su visa būtina infrastruktūra. Liko įrengti išorinius tinklus, baigti aplinkos tvarkymo darbus ir sutvarkyti sudėtingą, imlią laiko vidaus inžineriją, kuri patikėta subrangovams. 

„Taigi, Pabradėje statant automatizuotą sandėlį, mums teko iššūkiai: nestabilaus grunto sutankinimas, 60 cm storio plokštės betonavimas, darbas 30 m aukštyje, sudėtingi inžinerinių sistemų darbai ir statybinės technikos paieškos“, – reziumuoja S. Bekampis, akcentuodamas, kad įveikti iššūkiai liudija išaugusią įmonės kompetenciją, kuri yra svarbus faktorius konkurencinėje aplinkoje.

Su užsakovais sieja 21-erių metų bendrystė

„Raseinių statyba“ baigia sandėlio statybą Pabradėje ir tam pačiam užsakovui – „Intersurgical“ – Visagine pradeda statyti 16 tūkst. kv. m šiuolaikinę sudėtingos technologijos gamyklą. 

„Su „Intersurgical“ bendradarbiauju nuo 1998 m., kai vadovavau metalo konstrukcijų gamyklai, kuri šiam užsakovui gamino metalo konstrukcijas, – pasakoja S. Bekampis. – Bendradarbiavimas tęsiasi ir man pradėjus vadovauti „Raseinių statybai“ – dabar jau kaip su statybos įmone.“

Kalbėdamas apie bendrystę su „Intersurgical“, kuri yra užsienio kapitalo įmonė, S.Bekampis sako, kad šios įmonės išskirtinis bruožas – finansinė drausmė – atsiskaitymas laiku, o svarbiausia – pasitikėjimas ir tęstinumas: sykį gerai atlikai darbą, užsakovas to nepamiršta – kai įmonė dalyvauja naujame konkurse, nebereikia stebėti, kaip vyksta „varžytinės, kas dar daugiau nuleis kainą nuo sumažintos kainos“. Siūlomos pastato 1 kv. m kainos lyginamos su panašių pastatų rinkos kaina, vyksta derybos.

Daug metų bendraujant su tais pačiais užsakovais, abi pusės susikalba greičiau ir paprasčiau. Įmonės vadovo pastebėjimu, konkursuose lemia ne nepagrįstai maža kaina, o ekonominio naudingumo kriterijai – lankstumas pakeitimams, optimizuoti laikančių konstrukcijų sprendiniai, glausti projektavimo ir statybos terminai, statinio eksploatacijos išlaidos ir ilgaamžiškumas. 

Šiuo metu „Intersurgical“ užsakymu „Raseinių statyba“ įgyvendina 3 projektus.

Kad netektų prarasti brangaus laiko taisant mažiausios kainos techninių projektų, „Raseinių statyba“ darbuojasi kaip generaliniai rangovai, objekto imdamiesi nuo projektavimo, statybos leidimo iki objekto statybos ir visiško jo užbaigimo ir pridavimo Valstybinei komisijai. Įmonė užsakovui siekia sukurti maksimalią pridėtinę vertę, nes tik taip įmonė gauna pelną, – jos darbuotojams ir akcininkams. 

„Už rinkos kvadratinio metro kainą mes pateikiame pačius geriausius architektūrinius, konstrukcinius ir technologinius sprendinius, nes savo rankose turime projektavimą ir 54 metų įmonės patirtį“, – sako įmonės „Raseinių statyba“ vadovas S. Bekampis. 

Sigitas ŽVIRBLIS, UAB „Intersurgical“ generalinis direktorius

Mes esame užsienio kapitalo įmonė, todėl mums nereikia vaikytis mažiausių kainų, nereikia skelbti konkursų, ieškant pigiausių paslaugų teikėjų. Didžiausiu turtu ir patikimumo rodikliu mes laikome įdirbį, praktinį darbų atlikimą. Kalbant apie įdirbį, svarbiausia man yra pozityvas, kuris lydi užsakovo ir rangovo santykius viso projekto metu. Įdirbis yra tiek pat svarbus, kiek ir įmonės kompetencijos.

Mums yra svarbus pasitikėjimas, kurį užsitarnauti galima tik gerais darbais. O apie „Raseinių statybą“ galiu kalbėti tik teigiamai. Dirbame kartu kaip komanda – užsakovas ir rangovas kartu turi siekti bendrų tikslų: laiku ir kokybiškai pastatyti objektą, kad galima būtų tinkamai jį eksploatuoti. Mūsų rangovai – „Raseinių statyba“ – turi būtiną įdirbį ir pateisina mūsų, užsakovų, lūkesčius.

Intersurgical nuotraukoje – Sigitas Žvirblis

Manęs ne vienas klausia, kodėl mūsų projektuose jau daugelį metų dirba „Raseinių statyba“, o ne kokie nors kiti, dideli rangovai. Pirmiausia, Lietuvoje yra ne tik didesni, bet ir mažesni miestai, kaip ir bendrovės – ir mažesnės, ir didesnės. Man atrodo, kad pozityvas kaip tik ir gimsta iš to, kad į tokius objektus, kokie yra mūsų, ateina nedidelė regiono įmonė: ir pati įmonė, ir jų žmonės yra labiau motyvuoti. 

Kalbant apie kainas, galiu patvirtinti Sauliaus Bekampio, „Raseinių statybos“ vadovo, žodžius – mes tikrai nesame orientuoti į pačią pigiausią statybos sąmatą. Rinkos kaina, be abejo, domimės, bet nepermokame. Ir aiškiai noriu pasakyti, rangovas turi uždirbti, naudą turi gauti abi pusės. 

„Intersurgical“ yra specifinė įmonė, mes gaminame medicininius prietaisus. Todėl ir statybai, ir gamybinėms patalpoms keliami išskirtiniai reikalavimai. Per tuos metus, kiek dirbame su „Raseinių statyba“, jų specialistų komanda gerai susipažino ir su mumis, kaip užsakovais, ir su mūsų keliamais specifiniais reikalavimais. Toks vienas kito žinojimas, mano galva, yra pagrindinis turtas – tad ar verta keisti rangovus vien tik tam, kad pakeistum? Matau ir praktinę tokios bendrystės pusę. Jeigu ateitų nauji rangovai, vėl prisireiktų bent pusmečio, kol pradėtume vieni kitus suprasti, kol išsiaiškintume vieni kitų galimybes ir lūkesčius. 

Bendrovės „Raseinių statyba“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt

RASEINIŲ STATYBA ir automatizuoto „Intersurgical“ sandėlio Pabradėje statyba




Pramoninė statyba

nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-11 10:09
2023 m. vasarį Kėdainių laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) pradėtos gerai žinomos pasaulyje dviračių gamintojos „Pon.Bike" gamyklos statybos pasiekė finišo tiesiąją. Beveik 40 tūkst. kv. metrų ploto pastatą per vienerius metus užbaigė tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva".
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-02-20 10:40
Didžiausia prekybinių sandėlių (angl. stock office) plėtotoja Vilniuje „Darnu Group“ Gariūnų gatvėje pradeda antrojo „Vilniaus verslo parko“ etapo statybas. Šiuo metu baigiamą statyti 4700 kv. m. ploto I etapą papildys dar 3500 kv. m. patalpų, kuriose bus įrengta 12 savarankiškas inžinerines sistema...
nuotrauka
2024-02-14 10:52
Sparčiai plėtojamoje Kauno laisvosios ekonomikos zonoje (LEZ) statomas naujas baldų sandėlis. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“, pasirašiusi rangos sutartį su įmone „Freda IV“ gavo statybos darbų leidimą ir jau pradėjo sandėliavimo komplekso statybos darbus.
nuotrauka
2024-02-13 11:07
NT plėtros bendrovė „Darnu Group“ pristatė naujojo „Rimi Lietuva“ logistikos centro šalia Elektrėnų projektinius pasiūlymus. Juose numatoma, kad 43,3 tūkst. kv. m objektas išsiskirs tokiems centrams nebūdingais architektūriniais ir technologiniais, tvarumo sprendimais. Pagal built-to-suit modelį sta...
nuotrauka
2024-01-29 13:38
Pirmoji prekybinių sandėlių (angl. stock-office) koncepciją Vilniuje pradėjusi vystyti nekilnojamojo turto bendrovė „Darnu Group“ gavo statybos leidimą ir pradeda vystyti dar vieną „Vilniaus verslo parko“ kompleksą šalia Ukmergės gatvės. Naujieji 17200 kv. metrų ploto prekybiniai sandėliai bus stato...
nuotrauka
2024-01-26 08:44
VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) tęsiami išmontavimo darbai. 2023 m. IAE personalas išmontavo 4,6 tūkst. tonų įrangos bei 5,2 tūkst. tonų konstrukcijų (pastatų gelžbetonio ir metalo konstrukcijų komponentai). Daugiausia įrangos išmontuota vykdant reaktoriaus technologinės įrangos išmontavimo...
nuotrauka
2024-01-18 12:39
Nestandartinių inžinerinių įrenginių ir mechanizmų projektavimo ir gamybos įmonei „Arginta Engineering" 2023 m. buvo reikšmingi. Kaip ir buvo planuota, pastatyta nauja gamykla Panevėžyje, įgyvendintas didžiausias užsakymas įmonės istorijoje, kurio vertė buvo virš 5 mln. Eur, tiekiant įrangą didžiaus...
nuotrauka
2024-01-16 10:34
Iš bet kurios pasaulio vietos valdomas dronas pakyla, apskrenda laukus, surenka informaciją ir grįžta į savo stotį. Joje automatiškai įkraunamos baterijos, prireikus, jas pakeičia robotinė ranka. Autonominė bepiločių orlaivių monitoringo technologija „DBOX“ jau yra sėkmingai naudojama Vilniaus miest...
nuotrauka
2024-01-10 16:57
Plėtros projektus aktyviai įgyvendinantys Lietuvos oro uostai pristatė ilgalaikį viso tinklo plėtros planą (angl. „master plan“) iki 2052 metų. Tris oro uostus Lietuvoje valdanti bendrovė taip siekia plėtoti konkurencingą Lietuvos oro uostų modelį, gerinti efektyvumą ir laike aiškiai išdėlioti Vilni...
nuotrauka
2024-01-09 09:40
Sausio 9 d. Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose bus atidaryti angarai sraigtasparniams laikyti bei aptarnauti. Šalia sraigtasparnių garažų pastatytas ir administracinis korpusas, kuriame įrengtos darbo vietos.
nuotrauka
2024-01-08 09:53
Nuo sausio 8 d. ūkininkai, pripažinti žemės ūkio kooperatyvai ir įmonės, norinčios įsirengti biodujas ar biometaną naudojančias grūdų džiovyklas, galės teikti paraiškas ir gauti subsidijas.
nuotrauka
2024-01-05 15:19
Buvusio sraigtasparnių gamyklos angaro konversija Aleksote – finišo tiesiojoje. Iš pagrindų rekonstruotas pastatas Europos prospekte tapo pirmuoju objektu čia besikuriančiame Inovacijų pramonės parke (AIPP). 10 tūkst. kvadratinių metrų plote – erdvės tyrimų centrams, laboratorijoms, biurų ir sandėli...
nuotrauka
2024-01-03 09:52
Bendrovė „Vitaresta" investuos į A++ energetinės naudingumo klasės, 1,3 tūkst. kv. m biuro ir logistikos centro Kaune, kuris padės įmonei efektyvinti veiklos procesus ir įgyvendinti tvaresnius sprendimus, plėtrą. 2,4 mln. eurų žaliąją paskolą vienai didžiausių Lietuvoje patalpų valymo ir aplinkos tv...
nuotrauka
2024-01-02 14:09
Paskutinėmis 2023-iųjų dienomis pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“ pabaigė unikalų projektą – Šiaulių rajone pradėtas eksploatuoti pirmasis Lietuvoje saulės parkas, pastatytas ant uždaryto ir įmonės prižiūrimo Aukštrakių odų pramonės atliekų sąvartyno.
nuotrauka
2023-12-29 10:42
Vilniaus oro uostas jau vykdo naujojo keleivių išvykimo terminalo vidaus apdailos ir įrengimo darbus. Moderniausiu oro uosto terminalu Baltijos šalyse pastatą pavers nauja įranga ir pažangių technologijų derinys. Kitąmet įdiegus ir metų pabaigoje ištestavus naujas sistemas - stipriai patobulės pagri...
nuotrauka
2023-12-19 10:58
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė į naujos gamyklos statybas investuos apie 10 mln. eurų. Tokia suma net tris kartus viršija ankstesnes kasmetines investicijas. Bendrovės tikslas – suprojektuoti visiškai naują technologinę liniją, kurios našumas būtų net ...

Statybunaujienos.lt » Pramoninė statyba