2024 kovo 29 d. penktadienis, 10:25
Reklama  |  facebook

Teismui perduota byla dėl beveik milijoną eurų pasisavinusio buvusio įstaigos vadovo

2019-11-25 14:06
Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Artūras Karpalovas teismui perdavė didelės apimties Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pradėtą baudžiamąją bylą dėl buvusio VšĮ „Šiaulių darbo rinkos mokymo centras“ (ŠDRMC) direktoriaus M. D. galimo piktnaudžiavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, sukčiavimo bei dar kitų nusikaltimų.
nuotrauka
Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (FB) iliustr.


Minimos įmonės
Šiaulių darbo rinkos mokymo centras, VŠĮ
Kaip praneša STT, sudėtingomis nusikalstamų veikų schemomis praturtėti bandęs 45-erių vyras kaltinamas pagal 9 Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl 25 nusikaltimų padarymo. Byloje kaltinimai dėl nusikalstamų veikų pareikšti dar trims asmenims – buvusio ŠDRMC direktoriaus žmonai J. D., buvusiam vieno Šiaulių futbolo klubo prezidentui K. B. ir vienos viešosios įstaigos direktoriui L. G. Dar penki asmenys ikiteisminio tyrimo metu buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

STT Šiaulių valdybos ir Šiaulių apskrities VPK pareigūnų tyrimo grupės atlikto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2003–2014 metais buvęs ŠDRMC vadovas, klastodamas dokumentus, savo ir artimų asmenų vardu registravo automobilius ir juos nuomojo jo paties vadovaujamai viešajai įstaigai. Artimieji apie sudaromų sandorių esmę ir dokumentų klastojimus nežinojo. Skirtingu laikotarpiu sumos, kurias mokymo įstaiga mokėdavo už transporto priemonių nuomą siekdavo daugiau nei 4000 litų per mėnesį. Gauta nuomos už transporto priemones suma kai kuriais atvejais net kelis ar keliolika kartų viršijo automobilio įsigijimo vertę. Iš viso buvo išnuomoti 8 lengvieji automobiliai, 2 autobusai, mikroautobusas ir krovininis automobilis. Kaltinamasis pats disponuodavo automobilių savininkų prisijungimų prie sąskaitų duomenimis ir mokėjimo kortelėmis. Tokiu būdu jis iš viso pasisavino daugiau nei 286 tūkst. eurų (986 tūkst. litų) ŠDRMC lėšų.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nuo 2008 metų mokymo centre direktorius į projektų vadovės pareigas buvo fiktyviai įdarbinęs savo žmoną. Moteris įstaigoje realiai nedirbo, bet gaudavo darbo užmokestį. 2011 metais sutuoktinė buvo fiktyviai įdarbinta dar kartą – pradėjo eiti vieno ŠDRMC įgyvendinamo projekto, iš dalies finansuojamo ES lėšų, vadovės pareigas. 2009–2011 metais ji taip pat buvo išėjusi nėštumo ir gimdymo atostogų, gavo motinystės bei ligos išmokas, kurios siekė beveik 17 tūkstančių eurų. Iš viso dėl šių nusikalstamų veikų ŠDRMC, Švietimo mokslo ir sporto ministerijai, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai padaryta daugiau nei 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) žala.

Įstaigos pinigai buvo pasisavinami dar ir kitais būdais. ŠDRMC vardu ir lėšomis buvo apmokama interneto tiekimo paslauga vadovo namuose, perkamos statybinės medžiagos, kurios buvo naudojamos buvusio direktoriaus žmonai, uošviams priklausančiuose remontuojamuose ir statomuose objektuose, Šiaulių futbolo klubo įrengiamame stadione.

Šiuo futbolo klubu naudotasi taip pat siekiant pasipelnyti. 2008–2013 metais su įvairiomis uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis sudarytos ne mažiau kaip 49 paramos sutartys, kurių pagrindu kaip parama buvo pervestos piniginės lėšos. Buvęs klubo prezidentas didžiąją dalį lėšų – daugiau nei 218 tūkst. eurų nepagrįstai perdavė buvusiam ŠDRMC vadovui. Siekiant nuslėpti neteisėtą lėšų perdavimą pastarajam, buvo klastojami buhalteriniai dokumentai ir apgaulingai tvarkoma klubo apskaita.

Be visų šių nusikalstamų veikų, kaip rašoma STT pranešime, buvęs ŠDRMC vadovas 2010 metais įkūrė viešąją įstaigą, kuri buvo naudojama kaip priedanga neteisėtai veiklai nuslėpti. Kaltinamasis siekė, kad kuo daugiau ŠDRMC lėšų būtų neteisėtai ir nepagrįstai perkelta į minėtą viešąją įstaigą, o jis vėliau šias lėšas galimai galėtų užvaldyti ir panaudoti savo asmeniniams poreikiams. Tarp ŠDRMC ir viešosios įstaigos buvo pasirašytos 53 sutartys dėl įvairių paslaugų, tarp jų – valymo, buhalterinės apskaitos, virtuvės ir kavos pertraukėlių rengimo, 2 lengvųjų automobilių ir krovininio automobilio su priekaba nuomos. Beveik pusė visų sudarytų sandorių buvo akivaizdžiai nesutampantys su ŠDRMC interesais, ekonomiškai nepagrįsti, finansiškai nenaudingi ir nelogiški. Už visus šiuos sandorius viešajai įstaigai buvo nepagrįstai sumokėta daugiau nei 207 tūkst. eurų suma.

Taip pat tyrimo metu surinkta duomenų, kad nuslepiant tikrąją neteisėtą lėšų kilmę, sudarant įvairius fiktyvius sandorius, už nusikalstamu būdu gautus pinigus įgyti dveji apartamentai Bulgarijoje, kitas nekilnojamasis turtas (šalia direktoriaus namų esantis sklypas, automobilių stovėjimo aikštelė), transporto priemonės.

Ikiteisminio tyrimo, kuriam vadovavo Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras A. Karpalovas, metu apklausta 130 liudininkų, atliktos 8 bendrovių ir fizinių asmenų ūkinės-finansinės veikos tyrimai, rašysenos tyrimai. Nustatyta, kad bendrai padaryta žala siekia beveik milijoną eurų.

Kaip skelbiama pranešime, kaltinamieji sutuoktiniai kaltės nepripažįsta. Buvęs futbolo klubo vadovas ir viešosios įstaigos vadovas pripažįsta prisidėję prie nusikalstamų veikų įgyvendinimo.

Byloje pareikšta ieškinių už daugiau nei 700 tūkst. eurų. Civiliniams ieškiniams užtikrinti yra uždėtas areštas kaltinamųjų kilnojamam ir nekilnojamam turtui, piniginėms lėšoms sąskaitose.

Baudžiamoji byla, kurią sudaro 82 tomai, su kaltinamuoju aktu perduota Šiaulių apygardos teismui.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos