2024 kovo 29 d. penktadienis, 15:22
Reklama  |  facebook

Užsienio investuotojų bumas Lietuvoje išjudino kovą dėl specialistų

2018-10-22 10:20
Lietuvoje pastaraisiais metais ypatingai jaučiamas padidėjęs užsienio investuotojų aktyvumas. Dėl stiprių užsienio investuotojų reikšmingo proveržio tikimasi ne tik Kauno regione, bet ir visoje Lietuvoje. Tačiau sėkmingai veiklai naujiems rinkos žaidėjams būtini savo srities profesionalai, apie kurių stygių vis garsiau kalbama. Kai paklausa viršija pasiūlą, kova dėl specialistų tarp Lietuvos įmonių ir užsienio investuotojų – neišvengiama.
nuotrauka
KTU nuotr.


Minimos įmonės
Kauno technologijos universitetas (KTU),

„Hella“, Continental“, „Hollister“ – tik kelios didžiulės pasaulinio lygio gamybos įmonės, investavusios laikinosios sostinės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). 

„Vadinamoji kova dėl specialistų „verda“ jau kelerius metus“, – tikina pasaulinės automatizavimo sprendimų įmonės „Festo“ paslaugų centro Kaune personalo vadovė Giedrė Belazarienė.

Jonas Lukošius, įmonės „TransUnion“ (buvusios „Callcredit“) Kauno padalinio vadovas, taip pat pripažįsta, kad įmonės išties konkuruoja dėl geriausiųjų talentų. „Didžiausias darbuotojų trūkumas jaučiamas ieškant didesnės patirties technologijų srities profesionalų ar tam tikrų techninių įgūdžių turinčių specialistų“, – atskleidžia jis.

Nuotraukoje kairėje – „Festo“ paslaugų centro Kaune personalo vadovė Giedrė Belazarienė

„Inžinerijos specialistų poreikis yra gerokai didesnis nei pasiūla“, – tikina ir Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos (LINPRA) prezidiumo narys Edvardas Radzevičius, „ALTAS komercinis transportas“ generalinis direktorius.

Prognozuojama, kad per artimiausius penkerius metus Lietuvai reikės 4,5 tūkst. naujų elektronikos inžinierių. Informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų poreikis, prognozuojama, kad iki 2020 m. padidės net 42 proc. Ir tai tik kelių profesijų atstovai, kurių jau dabar trūksta Lietuvoje.

Tarpusavyje konkuruoja įvairiais būdais

Pasak Kauno technologijos universiteto Bendradarbiavimo vystymo ir karjeros centro (KTU BKVC) vadovės Linos Slavickaitės, žodis „kova“ gana taikliai nusako šiuo metu rinkoje susidariusią situaciją dėl potencialių darbuotojų. Varžybos dėl darbuotojų vyksta skirtingais būdais.

„Visas procesas įnirtingai vyksta jau būsimų specialistų studijų metu ir išsidėsto per daugelį metų. Jau nuo tada, kai įstojama į universitetą, studentai pradeda pažintį su potencialiais darbdaviais, galimais partneriais, kolegomis, nes studijų procese dalyvauja įvairios įmonės – jos dalijasi savo ekspertiškumu, turimomis žiniomis ir patarimais“, – sako KTU BVKC vadovė.

Tačiau J. Lukošius taip drąsiai esančios padėties neapibūdina kaip „kovos“: „Tai labiau abipusis procesas, kada renkasi tiek darbuotojas, tiek darbdavys“. Taigi, pasak jo, labai svarbu abiem pusėms susikalbėti ir pateisinti vieni kitų lūkesčius.

„Ne tiek svarbu, ar tai Lietuvos įmonė, ar užsienio kapitalo įmonė, nauja, ar jau veikianti – įmonės sėkmė ir išskirtinumas yra gebėjimas taikyti kompleksines priemones, tokias kaip organizacijos kultūra, atlygio ir darbuotojo gaunamų naudų sistemos, darbo aplinka, galimybė mokytis naujų dalykų ir kelti kompetencijas, galimybė semtis patirties iš profesionalų ir kt. Tokiu būdu ne tik pritraukiami, bet ir išlaikomi darbuotojai“, – teigia G. Belazarienė, „Festo“ Personalo vadovė.

E. Radzevičius tęsdamas mintį apie talentų pritraukimą pažymi realaus darbuotojų įgalinimo ir pasitikėjimo būtinybę. „Jaunoji inžinierių karta labai talentinga, kūrybinga ir ambicinga, tad siekiant juos išlaikyti – būtina keisti vadybą. Tik save galintis įprasminanti profesionalas bus motyvuotas – tuo ir vadovaujamės patikėdami savo inovacijas kurti jaunųjų talentų kartai“, – sako „ALTAS komercinis transportas“, ką tik pristačiusios rinkai pirmąjį nepriklausomoje Lietuvoje pagamintą autobusą „Altas Viator“, generalinis direktorius. Minėto projekto inžinierių ir dizaino komandos amžiaus vidurkis – 25-eri metai.

Nauji investuotojai sujaukia nusistovėjusią tvarką

Nauji rinkos žaidėjai ne tik sukelia sumaištį dėl potencialių darbuotojų, bet ir, G. Belazarienės nuomone, meta „naujumo kortą“, įvesdami tam tikrus pokyčius. Jie gerai ištiria rinką ir tai, kaip įmonės joje elgiasi.

Nuotraukoje kairėje – Jonas Lukošius, įmonės „TransUnion“ (buvusios „Callcredit“) Kauno padalinio vadovas

„Išanalizavę, jie arba veikia panašiai kaip kiti, arba sukuria išskirtines sąlygas ir įneša naujovių. Kaip darbdaviui tai puiki galimybė save įsivertinti“, – sako ji.

Tačiau, anot J. Lukošiaus, dauguma įmonių supranta, kad patogumai darbo vietoje, motyvacinės naudos yra elementari higiena, o pritraukti specialistus reikia ir kiek kitokiais būdais.

„Šiandien specialistai funkcionalų biurą, bendras iniciatyvas ir laisvalaikį priima kaip savaime suprantamą faktą. Žmonių poreikiai taip pat yra skirtingi: vieniems yra labai svarbios lanksčios darbo valandos, kitiems – aiški ir sklandžiai veikianti profesinio tobulėjimo sistema. 

Visgi pagrindinis motyvas suvilioti profesionalą – įdomūs projektai, iššūkius keliančios užduotys, plačiai atsiveriančios galimybės tobulėti“, – tikina „TransUnion“ Kauno padalinio vadovas.

Užsienio investuotojams žengiant į naują rinką pradeda bruzdėti ne tik čia jau veikiančios įmonės, bet ir potencialūs darbuotojai – tokioje situacijoje naudos gauna ir jie: atsiranda daugiau darbo vietų, naujų galimybių ir pasirinkimų. 

„Sutinku su tuo, kad gali augti atlyginimai, kad nauji žaidėjai atneša tam tikrų naujų naudų darbuotojams. Tačiau tuo pačiu neabejoju, kad nauji žaidėjai norės, kad jų tikslai būtų pasiekti, todėl specialistai turės patenkinti ir jų lūkesčius“, – mano G. Belazarienė.

Būsimų profesionalų medžioklė prasideda jau studijų metais

Kadangi konkurencija dėl tam tikros srities specialistų gana stipri, varžantis dėl savo srities profesionalų įmonės imasi įvairių priemonių, kokios tik yra prieinamos. 

„Vykstanti kova gali būti ir netiesioginė, pasireiškianti įmonių dalyvavimu studijų procese, kai įmonių atstovai įsitraukią į mokymo eigą ir investuoja į būsimų specialistų potencialą, ir tiesioginė, kai dalyvaujama įvairiuose renginiuose, susitikimuose“, – įsitikinusi KTU BVKC vadovė L. Slavickaitė.

E. Radzevičius sako, kad gamintojai konkuruoja dėl inžinierių, nepriklausomai nuo jų kapitalo.

„Mes nuolat ieškome sprendimų, kaip geriausius specialistus pakviesti dirbti pas mus, pavyzdžiui, vykstame prisistatyti į mokymo įstaigas, kviečiame atlikti praktiką, siūlome dirbti tiek organizuojant gamybą, tiek kuriant produktus“, – atskleidžia „ALTAS komercinis transportas“ generalinis direktorius, LINPRA prezidiumo narys.

„Verslo ir mokslo bendradarbiavimas yra būtinas. Todėl stengiamės įsitraukti į studijų ir ugdymo procesą, būti jo dalimi ir kartu su mokslo įstaigomis auginti ateities profesionalų kartą“, – pritaria J. Lukošius.

Ir įmonių pastangos atsiperka – dalyvaudamos ugdymo procese jos ne tik prisideda prie studentų tobulėjimo, bet ir susipažįsta su būsimais savo darbuotojais: įmonėje „Festo“ iš šiuo metu 450 dirbančių darbuotojų – 182 yra KTU absolventai, iš jų 14 užima vadovų pareigas. Net 9 iš 13 „TransUnion“ Kauno padalinio komandų vadovų yra KTU alumnai.

Būsimiems profesionalams ir darbdaviams užmegzti dialogą, pradėti kryptingai siekti savo tikslų, išbandyti save bus galima ir didžiausiose Baltijos šalyse KTU „WANTed“ karjeros dienose, vyksiančiose spalio 24 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje. Renginio metu taip pat vyks konferencija „WANTed Talks“. Daugiau informacijos apie renginį. Renginio globėjas – Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Parengta pagal KTU informaciją. KTU nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...
nuotrauka
2024-03-29 13:47
Aplinkos ministerija parengė ir teikia derinti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pakeitimus, kurie numato, kad rūsio patalpų pritaikymas priedangai būtų įtraukiamas į pastato atnaujinimo priemonių, finansuojamų suteikiant lengvatinį kreditą, sąrašą.
nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos