2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 14:03
Reklama  |  facebook

VSRC į profesinį mokymą žvelgia kitaip: rytojaus sėkmė – dirbti išmanių technologijų laikais išmokys pameistrystė

2021-02-03 07:41
Mūsų dienomis profesinis mokymas tampa viena svarbiausių galimybių ir praktiškų pasirinkimų tiems, kurie siekia įgyti šiuolaikišką ir paklausią profesiją. Profesinis mokymas tampa vis aktualesnis ypač dabar, kai darbo rinkoje vyksta daug pokyčių, o darbdaviai tikisi įdarbinti vis daugiau kvalifikuotų darbuotojų, kurie gali pagrįsti turimas kompetencijas ir įgūdžius Lietuvos ar užsienio institucijų išduotais sertifikatais.
nuotrauka
VSRC nuotr.


Minimos įmonės
Vilniaus statybininkų rengimo centras, VŠĮ
Mano būstas LT, UAB
Civinity, AB
Mykolo Romerio universitetas (MRU),
HCTC, UAB
City Service Engineeting, UAB
Nors praėjusiais metais daugelis mokymo įstaigų turėjo keisti savo darbo pobūdį dėl pandemijos, Vilniaus statybininkų rengimo centras (VSRC) šį iššūkį įveikė itin sėkmingai.

„Kol buvo galima, dirbome kontaktiniu būdu, griežtai laikydamiesi visų Vyriausybės ekstremaliųjų operacijų vadovo sprendimuose buvusių nurodymų. Dabar galime pasidžiaugti, kad mūsų Centre mokymo proceso metu nebuvo fiksuota nė vieno COVID-19 susirgimo“, – sako Centro vadovė Daina Kiršanskienė ir priduria, kad ypatingas laikotarpis kolektyvui padiktavo ir išskirtinius problemų sprendinius: dalykų mokytojai nemažai praktinių užsiėmimų detaliai nufilmavo ir parengė medžiagą besimokantiems. Išradingais namų darbais pasirūpino dažymo modulio mokytoja, kuri parengė praktines užduotis, o mokiniai, iš centro pasiėmę reikalingas medžiagas užduotimis atlikti, bandė jas atlikti namuose ir patys filmavo, kaip jiems sekėsi.

Kviečia mokytis per pameistrystę


Kada gyvenimas sugrįš į įprastą ritmą, prognozuoti sunku, bet VSRC vadovė teigia, kad pavasarį organizuojamo naujų mokinių priėmimo laukia nusiteikusi optimistiškai ir džiaugiasi, kad centras turės ką pasiūlyti profesijos norinčiam mokytis jaunimui.

„Šiuo metu visa Europos Sąjunga (ES) skiria itin daug dėmesio pameistrystės programų plėtrai, tad mūsų Centras aktyviai plečia socialinių partnerių tinklą ir planuojame siūlyti būtent tokią profesinio mokymo formą“, – sako ji ir užsimena, kad šiuo metu VSRC itin aktyviai bendrauja su viena pramonės įmone, kuri laukia, kad centras parengtų kelias dešimtis darbuotojų. Jų mokymas bus organizuojamas ne tik centre, bet ir pačios įmonės patalpose.

Planuodamas mokymą pameistrystės forma Centras sėkmingai bendradarbiauja su tokiomis įmonėmis kaip „Mano būstas“, „HCTC“, „Civinity“, „City Service Engineeting“.

„Labai tikimės, kad ateityje ši mokymosi forma bus dar populiaresnė, kad turėsime galimybę dirbti su daugiau partnerių. Verslas itin palankiai vertina tai, kad pameistrystės forma suteikia daug lankstumo pačiam mokymo procesui, o pameistrių gaunamos žinios – tikslingai atliepia darbo rinkos poreikius. Dalį įgūdžių ir teorinių žinių pameistriai įgyja mūsų centre, o visą kitą laiką dirba įmonėse. Mes prižiūrime procesą, esant reikalui teikiame konsultacijas nuvykę į vietą“, – apie populiarėjančios mokymo formos privalumus kalbėjo Centro vadovė. Ji pasidžiaugė, kad taip sudaromos sąlygos darbuotojui nepasitraukiant iš savo darbo vietos mokytis ir tobulėti bei įgyti formalų naujų įgūdžių, kvalifikacijų ar kompetencijų įgijimą patvirtinantį dokumentą.

Pašnekovė pastebi, kad Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) taip pat jau kuris laikas sutelkusi dėmesį į tai, kad įmonės turėtų kuo daugiau savo kvalifikaciją galinčių įrodyti darbuotojų, nes ateityje kvalifikaciją įrodantys reikalavimai veikiausiai bus svarus rodiklis, kai bendrovės dalyvaus viešųjų pirkimų konkursuose.

Dėmesys skaitmeninėms technologijoms


Šiuo metu statybų sektoriuje, kaip ir kitose progresyviai besivystančiose srityse, itin aktualus skaitmenizacijos procesas, kuriam VSRC, pertvarkydamas savo mokymo programų turinį, skiria daug dėmesio.

„Šiuo metu itin daug dėmesio skiriame su BIM technologijomis (informacinio statinio modeliavimo, angl. Building Information Modeling) susipažinti. Įsigijome reikiamą programinę įrangą bei atnaujinome kompiuterių tinklą. Įsigijome specialų skenerį, kuriuo galima skenuoti patalpas, o vaizdus lengvai perkelti į kompiuterį. Mūsų staliai dirba skaitmenizuotomis staklėmis, mokome mokinius įrangos programavimo“, – pasakoja D. Kiršanskienė.

Tarp naujausių Centro pirkinių – ir 3D spausdintuvo imitacija, kad besimokančiuosius būtų galima supažindinti su šios technologijos veikimo principais. Anot Centro vadovės, šiandien jau niekas neabejoja, kad šiuo metu Kinijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) sparčiai išpopuliarėjusi gamybos technologija yra ateities statybos įrankis.

Bendrosios kompetencijos – visam gyvenimui

D. Kiršanskienė atkreipia dėmesį, kad VSRC mokoma ne tik profesijos – viso mokymo proceso metu didelis dėmesys skiriamas ir tam, kad besimokantys ugdytų bendrąsias kompetencijas.

Centrui pavyko sėkmingai integruoti Junginės Karalystės (JK) tarptautinės agentūros „Pearson“ modulius, kurie susiję su projektavimu, skaitmenizavimu, vadyba, verslumu, bendravimu ir kitomis bendrosiomis kompetencijomis. Kai mokinys gauna VSRC diplomą, išlaikęs egzaminą, jis gaus ir visame pasaulyje pripažįstamą „Pearson“ sertifikatą.

„Patys darbdaviai atvirauja, kad profesinės žinios pasensta per 3–5 metus, o bendrosios kompetencijos lieka visam gyvenimui“, – akcentuoja pašnekovė ir džiaugiasi, kad centre skiriama dėmesio ir mokinių emociniam intelektui ugdyti – mokymo moduliuose nuolat didinamas valandų, skirtų darbo, bendravimo kultūrai ugdyti, skaičius.

Anot jos, pasinaudojęs šių dienų informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis, žmogus gali labai lengvai susirasti reikiamą informaciją, bet suformuoti tokias vertybes kaip atsakomybė, pareigingumas, darbštumas, kokybės savo darbe siekimas – svarbiausias centro tikslas ir misija.

„Ši siekiamybė nėra lengva ir pirmiausiai turime pradėti nuo mokytojų – privalome investuoti į jų žinių atnaujinimą, suteikti jiems galimybę tobulėti“, – tvirtina D. Kiršanskienė.

Nuolat plečiamas partnerių tinklas

VSRC vadovė džiaugiasi, kad pastaraisiais metais Centrui pavyko išplėsti partnerių tinklą ir šiandien Centras sėkmingai bendradarbiauja ne tik su potencialiais darbdaviais, bet ir su statybos produktų tiekėjais, statybos įmonėmis, gamybos įmonėmis bei aukštosiomis mokyklomis.
 
„Aktyvus bendradarbiavimas su įvairiais sektoriais leidžia keistis idėjomis, įgyvendinti bendrus projektus ir skatina progresą. Šiemet Centras pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Mykolo Romerio universitetu – bus keičiamasi patirtimi, naudojamasi bendra infrastruktūra. Bendradarbiaujame su bendrojo ugdymo mokyklomis, be to, esame daugiausiai gimnazistų šalyje pagal profesinio mokymo modulį mokantis profesinio rengimo centras“, – džiaugiasi pašnekovė ir paaiškina, kad gimnazijos ar bendrojo lavinimo mokyklos moksleivis gali pasirinkti profesinio mokymo modulį VSRC ir juos lankyti vietoje ekonomikos ir technologijos pamokų mokykloje. Šiuo metu tokių praktinių įgūdžių modulius pasirinkusių moksleivių yra net iš dvylikos mokyklų.

VSRC turi ambicingų planų ir dėl mokymosi visą gyvenimą strategijos plėtros: glaudžiai bendradarbiaudamas ir su privačia Melkio mokykla, planuoja Melkio kaime steigti amatų centrą, kuriuo galėtų naudotis ne tik VSRC mokiniai, bet ir šalia esančios ugdymo įstaigos ir aplinkinių kaimiškų vietovių gyventojai. Amatų centre įvairios edukacinės veiklos ir paslaugos bus siūlomos labai skirtingų amžiaus grupių ir poreikių žmonėms.
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.
nuotrauka
2024-03-25 13:37
Žemės informacinėje sistemoje nuo šiol veikia interaktyvus skaitmeninis žemėlapis „Valstybinė žemė”. Čia vienoje vietoje galima matyti visus Nekilnojamojo turto registre įregistruotus valstybinės žemės sklypus bei žemės sklypais nesuformuotus valstybinės žemės plotus.
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-25 09:26
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), gavusi pranešimą dėl galimai neteisėtai atliktų statybos darbų, žemės sklype Sereikių k., Meškuičių sen., Šiaulių r. sav, atliko faktinių duomenų patikrinimą. Lentpjūvėje pertvarkyta stogo konstr...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos