2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 18:49
Reklama  |  facebook

Verslo liudijimai ir GPM lengvata. Mažesnis užmokestis už paslaugas dabar ar sumažintas GPM vėliau?

2018-11-14 07:30,      Papildyta inžinieriaus A. Čepulio komentaru 2018-11-15 14:10
Finansų ministerija parengė ir pateikė visuomenei derinti Vyriausybės nutarimo pataisas, kuriomis siaurinamas veiklų, vykdomų įsigijus verslo liudijimą, sąrašas. Tarp sričių, kurios pajus pokyčius – pastatų remontas. Šie asmenys, įsigiję verslo liudijimą, savo veiklą vykdyti galės iki 2019 m. liepos 1 d.
nuotrauka
Asociatyvi portalo Statybunaujienos.lt archyvo nuotr.


Minimos įmonės
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Valstybės siūlomas veidrodis: iš verslo liudijimų sąrašo šalinama tai, kas mažina apmokestinamąsias pajamas

Finansų ministerija sako, kad pereiti iš verslo liudijimų į kitą jiems tinkančią formą bus paprasta. Gyventojai galės toliau nepertraukiamai tęsti vykdomą veiklą. Jiems pakaks informuoti VMI apie pasikeitusį mokesčio nuo individualios veiklos pajamų mokėjimo būdą. Pagal šią informaciją gyventojui bus parengta Lietuvos gyventojo individualios veiklos vykdymo pažyma.

Veiklų, įsigijus verslo liudijimą, sąrašas siaurinamas veidrodiniu principu: iš sąrašo išbraukiamos tos veiklos, kurių atžvilgiu nuo sausio 1 d. bus taikoma Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata. Tai reiškia, kad gyventojas galės susimažinti apmokestinamąsias pajamas, t. y. susigrąžinant dalį sumokėto GPM už pastatų remontą.

Pakeitimais taip pat siekiama užtikrinti, kad gyventojų pajamos, gautos vykdant pastatų apdailą ir remontą, būtų apmokestinamos taikant individualios veiklos apmokestinimo taisykles, – mokant mokestį, priklausantį nuo gautų (uždirbtų) pajamų (pelno), o ne fiksuoto dydžio pajamų mokesčiu, kuris yra taikomas įsigyjant verslo liudijimą.

LSA pokyčius vertina bendrame kontekste bei siūlo taip pat ir kompromisinių variantų

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas akcentuoja, kad Asociacija planuojamą pokytį pirmiausia vertina ne tik iš statybos įmonių pusės.

„Planuojamą pokytį pirmiausia vertiname kaip LR Vyriausybės norą mažinti nelegalų darbą statybų sektoriuje, – sako D. Gedvilas. – Asociacijos nuomone, nenormalu, kad žmogaus, su verslo liudijimu dirbusio pusę savo gyvenimo, pensija yra tik 146 eurai. Pokytis, kurio laukiame, turėtų apsaugoti ir šiuos žmones, kad jie neskurstų išėję į pensiją, kad jų nereikėtų remti tiems, kurie mokėjo visus mokesčius.“

Be to, Asociacija inicijuoja, kad, perkant ar parduodant NT, pas notarą būtų įvardinta, kas statė namą – specialistai ar nežinomi asmenys. Tokiu būdu pirkėjas pats turėtų apsispręsti, ar jį tenkina, kad jo būstą statė neįvardinti statybininkai, kad neaišku, kokios medžiagos panaudotos ir pan.

„Įteisinus planuojamą pokytį, statybos bendrovės turės galimybę samdyti asmenis, dirbančius pagal individualią veiklą, subrangos pagrindais, – sako LSA prezidentas. – Manome, kad ši partnerystė suteiks daugiau aiškumo statybų procese. Kadangi atsiras daugiau saugiklių išeliminuojant nelegalų darbą, tai tikėtina, kad dalis statybos paslaugų taps legalios. Bet tuo pačiu tai lems prievolę mokėti už statybos paslaugas, taip pat ir mokesčius.“
Kad tai netaptų „šaltu dušu“ vartotojams, LSA siūlo paimti pavyzdį iš Lenkijos ar Čekijos. Tai yra, privatininkui, kuris statosi ar remontuojasi būstą, būtų grąžinama pusė PVM sumos arba būsto statybai ir remontui būtų taikomas 5 proc. PVM.
„Tai veikia kaimyninėse rinkose, tą siūlome daryti ir Lietuvoje. Ši priemonė paskatintų samdyti legaliai dirbančius asmenis“, – sako LSA prezidentas D. Gedvilas.

Jeigu šis Vyriausybės sprendimas strigtų, siūlo LSA vadovas, galimas ir kompromisinis variantas: palikti galioti verslo liudijimus tik tose statybose, kuriose nereikia statybos leidimo. Tai yra, jeigu statiniui išduotas statybos leidimas, tai tokioje statybvietėje gali dirbti tik juridiniai asmenys arba asmenys, dirbantys su individualios veiklos pažyma. Visi smulkūs darbai galėtų būti atliekami ir atskirų asmenų.

Paslaugos kaina svarbiau už neaiškios GPM dalies susigrąžinimą

Kokios geros paskatos bebūtų įvesti tvarką statyboje, įsitikinę žmonės, nebus taip paprasta.

„Manau, liks ta pati situacija, kokia yra dabar: be sąskaitos – kaina viena, su sąskaita – apie 30 proc. didesnė. Manau, ne nuo to galo pradedama smulkaus verslo reforma. Šiuo metu smulkų verslą reikia skatinti, o ne žlugdyti keliant mokesčius“, – socialiniame tinkle dalijasi žmonės.

Tačiau ne vienas pastebi, kad sąskaita – faktūra ne tik leis susimažinti apmokestinamąsias pajamas, bet ir bus garantija broko atveju. Šiuo atveju, pasak portalo pašnekovų, reikia gerai pagalvoti – pigiau dabar ar didesnė rizika dėl netinkamai atliktų darbų ateityje.

„Mąstau plačiau – bendrąja prasme, sumokėsiu mažiau, prašydama sąskaitos – faktūros (net jeigu tai bus ir didesnis mokestis), negu gausiu naudos – per bendrąsias valstybės paslaugas, kaip: kokybiškesnį švietimą, geresnę infrastruktūrą, atnaujintą viešąjį transportą ir pan.“, – sako viena iš pašnekovių, akcentuodama, kad GPM dalies susigrąžinimas taip pat nėra paskutinis dalykas.

Tačiau dalis žmonių linkę rizikuoti: geriau mažiau mokėti čia ir dabar, o ne laukti, kiek GPM pavyks susigrąžinti.

„Imsiu dar skaičiuoti, sukti galvą, kiek sumažės apmokestinamos pajamos. Jeigu tik pavyks gerai susitarti dėl didesnės nuolaidos, mokėsiu grynais be jokių sąskaitų“, – neslepia vilnietė. Portalo kalbinti žmonės sutarė tik dėl vieno: jeigu iš karto būtų aišku, kokie pinigai grįš per GPM lengvatą, už darbą su meistrais atsiskaičius oficialiai, gal ir verta būtų svarstyti, kaip mokėti – oficialiai, bet brangiau, ar neoficialiai, bet pigiau. 

PAPILDYTA

Prognozuoja šešėlį

Statybos inžinierius, Lietuvos statybos inžinierių sąjungos Vilniaus klubo pirmininkas Audrius Čepulis mano, kad atskirai dirbantis statybininkas siekia uždirbti bent 1000 eurų (į rankas).

„Verslo liudijimas kainuoja 100 eurų vienam mėnesiui. Taigi iš viso paslauga kainuos 1100 eurų.
Individualios veiklos mokesčiai sudaro 24 proc. nuo pajamų, tad šiuo atveju paslauga turi kainuoti 1320 eurų, kad žmogus gautų siekiamus 1000 eurų. Tad paslauga pabrangtų 20 proc. – nuo 1100 iki 1320 eurų“, – skaičiuoja inžinierius.

Panašiai A. Čepulis suskaičiavo, jeigu individualiai dirbantis žmogus siektų kas mėnesį uždirbti 1500 eurų. Verslo liudijimo atveju paslauga kainuotų 1600 eurų, o individualios veiklos atveju – 1980 eurų. Šiuo atveju paslauga pabrangtų 23,75 proc.

„Mano nuomone, šis pokytis skatins šešėlinę atskirai dirbančių statybininkų veiklą, nes kuo daugiau pajamų deklaruoji, tuo daugiau (procentine išraiška) pabrangsta paslauga užsakovui“, – reziumuoja A. Čepulis.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 14:43
Šiauliuose po žiemos sezono startavo darbai tranzitinėse miesto gatvėse – kapitalinio remonto darbai prasidėjo intensyvioje Pramonės gatvėje, toliau rekonstruojama ir modernizuojama Aukštabalio gatvė. Abu šie valstybei svarbūs vietinės reikšmės kelių projektai iš dalies finansuojami Kelių priežiūro...
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-28 11:33
Po daugiau nei 3 metus trukusios rekonstrukcijos atidaryta Švenčionių nuotekų valykla. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) administravo daugiau nei 3 mln. eurų vertės projektą, modernizuojant Švenčionių miesto nuotekų valymo įrenginius ir užtikrinant nepertraukiamas, patikimas ir kokybiškas pa...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 13:32
2024 m. Vilniaus miesto savivaldybės planuose – net 120 kilometrų ištisiniu būdu išasfaltuotų gatvių, apie 40 km sutvarkytų šaligatvių ir 12,5 km įrengtų dviračių takų. Šiemet sostinės susisiekimo infrastruktūros tvarkymui bus skiriama 74 mln. Eur.
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos