2024 kovo 29 d. penktadienis, 10:23
Reklama  |  facebook

2018-ieji – įsimintini metai statybų sektoriui

Dalius GEDVILAS, Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas      2019-01-25 08:58
2018 metais paminėjusi 25 metų jubiliejų, Lietuvos statybininkų asociacija (LSA), vienijanti ne tik statybos, projektavimo, statybinių medžiagų ir konstrukcijų gamybos įmones, bet ir mokslo įstaigas bei kitas šakines sektoriaus asociacijas, siekia būti pokyčių, su kuriais susiduria statybų sektorius, priešakyje ir stiprinti savo, kaip pagrindinio, vieningo sektoriaus balso, vaidmenį. Taip prisidedama prie statybos kokybės ir skaidrumo didinimo, darbuotojų darbo sąlygų gerinimo.
nuotrauka
Dalius GEDVILAS, LSA prezidentas. LSA nuotr.


Minimos įmonės
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Skaitmeninė statyba, VŠĮ

Stebėdami praėjusius metus, matome, kad statybų sektoriui jie buvo tikrai neblogi. Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. sausio–rugsėjo mėn. statybos darbų šalyje atlikta už 2,1 mlrd. eurų. Palyginti su 2017 m. sausio–rugsėjo mėn., jų atlikta 17,8 proc. daugiau. Neabejoju, kad sulaukę visų praėjusių metų statistikos, taip pat matysime augimą.

Džiugina ir augantys statybų darbų užsienyje skaičiai. Žiūrint į Lietuvos statybos bendrovių metinius rezultatus, matyti, kad nuo 2008 metų statybos paslaugų eksportas į Vakarų rinkas tik didėjo (kiekvienais metais augo nuo 11 iki 17 proc.). Dar niekada Lietuvos statybininkai tiek daug neuždirbo ne nacionalinėje rinkoje. Šie metai šiek tiek pakoregavo rezultatų kreives, kadangi, anot statistikos, per tris ketvirčius statybos paslaugų eksportas išaugo vos 0,5 procento. Tačiau, pasigilinus atidžiau, matyti, kad pasitikėjimas Lietuvos statybininkais neišblėso, o statistika pateikta neįvertinus, kad dėl mokestinės Skandinavijos valstybių politikos dalis rangovų buvo priversti registruoti antrines įmones tose valstybėse. Tai lėmė statistinius eksporto rodiklius, bet ne pačių užsakymų, kuriuos Lietuvos statybininkai įgyvendino užsienio rinkose, apimtis.

Vis dėlto norėtųsi didesnio tvarumo sektoriuje. Palyginti didelis procentas įmonių yra išregistruojamos, tampa nemokios. Mažesnės įmonės, taip pat rinkos naujokės ne visada turi sukaupusios apyvartinių lėšų, tad, ištikus sudėtingai situacijai, neturėdamos jokio rezervo, bankrutuoja. Idealu būtų, jei bent 10 proc. viso statybų sektoriuje veikiančios įmonės portfelio sudarytų darbai ne Lietuvoje. Paslaugų eksportas gali padėti įmonėms amortizuoti įvairius rinkos svyravimus.

Rinką iškreipia ir vis dar didelis šešėlis, per mažai investuojama į kūrimą instrumentų, kurie paskatintų dirbti legaliai. Viešieji pirkimai vis dar vykdomi vadovaujantis mažiausios kainos, o ne ekonominio naudingumo kriterijais. Tuo tarpu privatus sektorius jau suprato, kad ekonominio naudingumo kriterijus – tai ilgalaikė nauda. Tikimės, kad artimiausiu metu tą supras ir valstybinis sektorius – mažiausia kaina yra laimėjimas tik trumpalaikiu laikotarpiu, o ilgalaikę naudą galima pasiekti tik taikant ekonominio naudingumo kriterijų.

Kol privatus sektorius sparčiai vejasi Šiaurės ir Vakarų valstybes pagal BIM metodologijos taikymą statybose, viešasis sektorius ir toliau stagnuoja. Nors oficialiai paskelbta, kad nuo 2020 m. liepos svarbių visuomeninių statinių projektavimas ir statyba bus atliekami taikant BIM metodus ir technologijas, LSA, kartu su dalininkais dar 2014 m. įsteigusi VšĮ „Skaitmeninė statyba“, mano, kad ši data galėtų būti gerokai paankstinta. Jau dabar tarp Lietuvos statybos sektoriaus lyderių nerasime nė vienos įmonės, kuri dirbdama netaikytų BIM. Lietuvos statybos įmonės, eksportuojančios savo paslaugas į užsienį, jau ne vienerius metus taiko BIM. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) išleidžiama jau trečia karta magistrantų, mokančių taikyti BIM.

Daugiau nei 500 registruotų vartotojų naudojasi VšĮ „Skaitmeninė statyba“ rengiamais BIM dokumentais, prie kurių rengimo prisideda VGTU, Kauno technologijos universiteto komandos ir VšĮ „Skaitmeninė statyba“ specialistai. Tie, kuriems trūksta žinių, aktyviai mokosi. Tad kiekviena diena, kai atidėliojame skaitmenizavimą, yra nepateisinama, nes lemia valstybės atsilikimą, ekonomikos lėtėjimą. Netaikydami „Statybos 4.0“ principų, pasmerkiame valstybę ledynmečiui.

Lietuvos raktas į sėkmę – tai aukštas specialistų lygis ir naujausių technologijų išmanymas. Lietuvos statybininkais užsienio paslaugų pirkėjai pasitiki, patiki jiems sudėtingus projektus. Tai yra didžiulis pasiekimas. Tam, kad ir toliau sėkmingai įsitvirtintume pasaulyje, turime nenustoti tobulėti. Lietuvos statybų lyderės supranta, kad laikmečiu, kai įsigali išmaniosios technologijos, kai nebegalime ignoruoti skaitmeninės statybos, kai kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją ir „Statybą 4.0“, vien tik patirties nebepakanka.

Vadovai laikosi nuostatos, kad darbuotojai turi mokytis, siekti naujų žinių. Atsižvelgdama į šį poreikį, LSA vysto STATREG projektą. Tai sektoriaus darbuotojų savanoriško kompetencijų ir kvalifikacijų vertinimo sistema, kompetencijų registras ir darbo poreikio analizės įrankis, naudingas visiems statybos sektoriuje. 2018 m. pradėtos vertinti statybos darbuotojų kompetencijos, išduotos statybininko kortelės. Sistema veikia, techninė infrastruktūra ir reikiami žmogiškieji ištekliai yra. Šiais metais tikimės proveržio – pernai gruodį Vyriausybė apsisprendė, kad statybininko kortelės taps privalomos, šiuo metu yra derinamos šio proceso įgyvendinimo detalės. Tik bendromis pastangomis galime kovoti su sektorių vis dar lydinčiomis ligomis – šešėliu, nelaimingais atsitikimais statybvietėse, nekompetentingu darbu.

Linkiu, kad statybos sektorius keltųsi aukščiausius tikslus, kad siektume tapti ne „palyginti geri“, ne būti „netoli ES vidurkio“, o tapti geriausiais be jokių išlygų.

 

Svarbiausi Lietuvos statybininkų asociacijos pateikti siūlymai teisės aktams 2018 m.:

• Finansų ministerija parengė „Verslo liudijimų išdavimo gyventojams taisyklių“ ir „Veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąrašo“ pakeitimo projektą.
LSA yra viena iš pagrindinių šio pakeitimo iniciatorių. Nors pakeitimas dar koreguotinas, tačiau tikimasi, kad artimiausiu metu bus priimtas ir užtikrins sąžiningesnę konkurenciją tarp rangovų.
• Viešųjų pirkimų tarnyba parengė „Statybos darbų pirkimų gairių“ projektą.
LSA aktyviai teikė pasiūlymus Gairėms tobulinti statybininkams aktualiais aspektais: dėl užsakovo rezervo taikymo, perteklinių rangovo pareigų atsisakymo, statybos dalyvių atsakomybių išgryninimo, skaičiuojamosios kainos tikslinimo, jungtinės veiklos aiškesnio reglamentavimo, galutinės kainos ir įkainio principų aiškesnio atskyrimo, ekonominio naudingumo kriterijų išsamesnio reglamentavimo, tipinės rangos sutarties parengimo ir daugelio kitų. Laukiama gairių patvirtinimo artimiausiu metu.
• LSA iniciatyva buvo galutinai įteisintas elektroninis statybos darbų žurnalas, kuris sudaro galimybes greičiau ir patogiau fiksuoti statybos darbų eigą bei surasti reikiamus duomenis, sudaro sąlygas daugkartiniam duomenų naudojimui bei automatizuotai integracijai su kitais dokumentais.
• Seime įregistruotas Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimo projektas, reglamentuojantis darbuotojų darbo užmokesčio vertinimo pareigą statybos darbų pirkimuose. Tikimasi, kad šis pakeitimas ne tik sumažins „šešėlį“ statybose, bet ir užtikrins sąžiningesnę rangovų konkurenciją. LSA yra viena iš šio pakeitimo iniciatorių. Tikimasi, kad įstatymo pakeitimas bus priimtas Seimo pavasario sesijoje.

2018 m. Lietuvos statybininkų asociacijos įgyvendinti projektai:

• Pagal statybos proceso skaitmeninimo „Statinio informacijos modeliavimas BIM“ kvalifikacijos tobulinimo mokymo programą iki 2018 gruodžio mėn. buvo apmokyta daugiau kaip 230 asmenų iš 40 įmonių.
• Pagal betonuotojų / betonuotojo-klojinių montuotojų programas buvo apmokyti 73 darbuotojai iš įvairių įmonių.
• Įgyvendinant „Profesijos mokytojų technologinių kompetencijų mokymo“ projektą, finansuojamą iš Europos socialinio fondo lėšų, buvo parengta ir akredituota 15 profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimo programų. Pagal 7 profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimo programas apmokyta arba pradėjo mokymąsi 55 profesijos mokytojai.
• Subūrusi įvairių sričių ekspertų komandą, LSA dalyvauja statybos sektoriaus kvalifikacijas teikiančių modulinių profesinio mokymo programų ir joms skirtų užduočių sąsiuvinių atnaujinimo ir rengimo darbe. Pagal ES finansuojamą projektą bus parengta 14 ir atnaujintos 5 modulinės profesinio mokymo programos.

STATAI

Siekdama įdiegti kokybės standartą statybų sektoriuje, Lietuvos statybininkų asociacija vysto projektą Statybostaisykles.lt (STATAI). Pagrindinis portalo tikslas – sudaryti minimalių statybos darbų technologijų ir kokybės reikalavimų sistemą – statybos taisykles, skirtas, visų pirma, tiems statybos dalyviams, kurie tiesiogiai susiję su statybos projektų įgyvendinimu. Taip pat siekiama suformuoti gerosios statybų praktikos apie darbuotojų saugą statyboje ir naujausias statybos technologijas centrą bei sudaryti patogias sąlygas juo naudotis.

„LIETUVOS METŲ GAMINIAI“ 

Iš 11 apdovanojimą „Lietuvos metų gaminys 2018“ pelniusių projektų net 7 buvo įgyvendinti Lietuvos statybininkų asociacijai priklausančių įmonių.

„Džiaugiuosi, kad šiemet statybų sektoriaus įmonės aktyviai teikė paraiškas jau 22 kartą vykstantiems apdovanojimams ir taip prisidėjo prie statybų pramonės įgyvendintų projektų pristatymo ir verslo plėtros vystymo. Svarbu ir tai, kad dalis apdovanotų projektų buvo įgyvendinami panaudojant skaitmeninės statybos (BIM) įrankius. Tikiuosi, jog tokių projektų sparčiai daugės, vis labiau artėsime prie Vakarų ir Skandinavijos“, – sako Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

STATYBOS IR STATYBINIŲ MEDŽIAGŲ PRAMONĖS GRUPĖJE APDOVANOTI LIETUVOS STATYBININKŲ ASOCIACIJOS NARIŲ ĮGYVENDINTI PROJEKTAI:

  1.  Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos gyvenamosios patalpos – AB „Panevėžio statybos trestas“.
  2. Magistralinio kelio A5 Kaunas-Marijampolė-Suvalkai ruožo nuo 35,40 iki 45,15 km rekonstravimas. Rangovas – UAB „Alkesta“, projektuotojas – UAB „Kelprojektas”. Projektas įgyvendintas pasitelkiant BIM metodologiją.
  3. Švendubrės sezoninio upių pasienio kontrolės punkto, Nemuno kel. 76, Lipliūnų km., Druskininkų sav. statyba – UAB „Kortas“.
  4. Viešbutis „Pacai“, rūmų rekonstrukcija ir statyba Vilniuje – UAB „Conresta“.
  5. Gyvenamas namas Čiurlionio g. 3, Vilniuje – UAB „YIT Kausta“. Projektas įgyvendintas pasitelkiant BIM metodologiją.
  6. Verslo centras „Arka“ Karaliaus Mindaugo pr. Kaune – UAB „YIT Kausta“. Projektas įgyvendintas pasitelkiant BIM metodologiją.
  7. AB „ORLEN Lietuva“ Būtingės terminalas. Talpykla TK-106 ir vamzdynai – AB „Montuotojas“.



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos