2024 kovo 29 d. penktadienis, 13:39
Reklama  |  facebook

Birmingemo universiteto profesorius apie „Brexit“: „Didžiausias praradimas yra prestižas – Didžioji Britanija nebebus didi“

2019-12-10 12:24
Daugiau kaip prieš du metais įvykusio referendumo dėl Jungtinės Karalystės (JK) likimo Europos Sąjungoje (ES) nustebino ne vieną – vos 4 proc. persvara britai nubalsavo už išstojimą iš ES. Britai tikėjosi, kad Helovino terminas išspręs visas problemas, tačiau laikas peržiūrėti kalendorius – išstojimas numatytas 2020 m. sausio 31 d. Vis dėlto, „Brexit“ ir toliau kels nemenkus iššūkius ne tik Didžiosios Britanijos ekonomikai, bet ir viso pasaulio stabilumui.
nuotrauka
Birminghamo universiteto (Anglija, JK) profesorius Pervez N. Ghauri. KTU nuotr.


Minimos įmonės
Kauno technologijos universitetas (KTU),

Šiuo metu ES priklauso 28 šalys narės. Remiantis Eurostat pateikiamais duomenimis, pagal prekių eksportą į kitas ES šalis, 2018 metais JK užėmė antrąją vietą. Šaliai iš Bendrijos pasitraukus be jokio susitarimo, importo bei eksporto sąlygos taptų sunkesnės. Jungtinių Tautų Prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD) tyrimas parodė, kad ES prarastų apie 34,5 milijonus dolerių. Paskaičiuota, kad JK rinka sudaro 3,5 proc. pasaulinės prekybos.

„Iš visų JK parduodamų produktų užsienyje, 40 proc. yra eksportuojami į Europą. Žvelgiant iš ES pusės, tik 10 procentų kitų Europos šalių eksportuoja į JK. Taigi aišku, kas daugiausiai praras. Žinoma, nesakau, kad Europai bus gerai – ji taip pat nukentės,“ – sako Birminghamo universiteto (Anglija, JK) profesorius Pervez N. Ghauri.

Pranešimą apie „Brexit“ keliamus iššūkius P. Ghauri skaitė Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje vykusioje Tarptautinio verslo akademijos Centrinės ir Rytų Europos skyriaus konferencijoje apie iššūkius ir galimybes, su kuriais šiandien susiduria tarptautinis verslas.

Laukia ilgi derybų metai

Išstojimas be susitarimo pakeistų prekybos sąlygas tarp JK ir ES – šios sąlygos nebeatitiktų Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) tarptautinių prekybos taisyklių. Šiuo metu PPO narės yra 164 valstybės, kurios yra įsipareigojusios laikytis laisvosios prekybos taisyklių.

Profesorius aiškina, kad išstojus be susitarimo šalis turėtų derėtis dėl beveik kiekvieno sektoriaus, pavyzdžiui, žemės ūkio produktų, technologijų, automobilių pramonės, medicinos ir kitų.

„JK ir ES turės susitarti dėl visų į JK importuojamų produktų įkainių – tiek dėl žemės ūkio produktų tarifų, tiek dėl įkainių, taikomų automobiliams. Tokios derybos užima daug laiko, pavyzdžiui, naujausio susitarimo tarp ES ir Kanados derinimas užtruko daugiau nei 12 metų, – sako P. Ghauri. – Dėl kiekvieno punkto reikia nuspręsti ir tik tada pereiti prie kito. Kiekvienos derybos trunka 2 metus“, – sako jis.

Aviena ir vaistai – tik dalis problemos

Jungtinė Karalystė yra trečia pagal dydį avienos gamintoja visame pasaulyje, dauguma šios mėsos produktų į Europą atkeliauja būtent iš ten. Anot profesoriaus, JK jau diskutuojama apie tai, jog apie 20 tūkst. avių ir ėriukų gali tapti tiesiog nuostoliu, nes nebus galimybės prekiauti jų mėsa. 

„Jei ES nepirks arba aviena negalės pakliūti į rinką dėl to, kad dar nėra susitarimo, tada taps per brangu auginti avis“, – sako P. Ghauri.

Neseniai „Sunday Times“ paskelbė sąrašą produktų, kurių dėl „Brexit“, tikėtina, gali trūkti labiausiai, nurodydami, kad vaistų pramonė kels daugiausiai rūpesčių.

„Žinoma, galima importuoti ir tada parduoti, tačiau vaistų gamintojai gali nustatyti bet kokius įkainius, nes dar nėra jokio susitarimo, – sako profesorius. – Pavyzdžiui, prekė gali pabrangti 30 proc. ir mes dėl to nieko negalėsime padaryti. Jei reikės – turėsime pirkti.“

P. Ghauri paaiškina, kad tarifų apmokestinimas bus atidėtas. Pasienyje dar nėra įvestas mechanizmas, kuris galėtų patikrinti importuojamas prekes, o tai reiškia, kad kiekvienas sunkvežimis bus stabdomas ir tikrinimas.

„Apskaičiuota, kad vaistų gavimas gali užtrukti mažiausiai 3-4 mėnesius. Įsivaizduokite, ką tai reiškia, pavyzdžiui, diabetu sergantiems žmonėms. Insulinas yra gaunamas iš ES, įsivaizduokite, jei jie negalės jo gauti “, – sako profesorius.

P. Ghauri pateikia dar vieną pavyzdį – „Airbus“ konsorciumas. Kiekvienas „Airbus“ lėktuvo sparnas yra pagamintas JK, tačiau kompanija dabar galvoja, ar toliau pirkti produktus iš JK. Tai yra didžiulė pramonė, todėl daug darbuotojų prarastų darbo vietą.

Norvegijos modelis Jungtinei Karalystei netinka

Paskelbus referendumo rezultatus, JK vyriausybė paprašė ES pradėti oficialų pasitraukimo iš bendrijos procesą. 

Pagal įstojimo sutartį, veiksmus, kurių reikia imtis valstybei narei, kad pasitrauktų iš ES nusako 50 straipsnis. Derybos turi būti užbaigtos per dvejus metus. 2017 m. Lankasterio rūmų kalboje buvusi ministrė pirmininkė Theresa May išskyrė 12 pagrindinių tikslų derantis dėl išstojimo.

P. Ghauri ir jo kolegė neseniai paskelbtame dokumente išanalizavo įvairius modelius, kurie galėtų padėti JK pasiekti daugelį iš 12 tikslų. Profesorius aiškina, kad Kanados ir Ukrainos modeliai yra artimiausi – abi valstybės priėmusios laisvosios prekybos susitarimą su ES. Be to, tarp Ukrainos ir JK beveik 98 procentai prekių importuojamos bei eksportuojamos be jokių tarifų. Taip pat, tarp Ukrainos ir daugumos ES valstybių narių yra bevizis režimas, tačiau laisvo judėjimo teisės nėra – tai riboja migraciją.

„Žiniasklaida ir vyriausybė kalba apie Norvegijos modelį. Tačiau Norvegijos modelis, remiantis mūsų darbu ir analize, visiškai netinka Jungtinei Karalystei“, – sako P. Ghauri.

Pirma, pasak profesoriaus, Norvegija moka narystės mokestį, bet nieko negauna – jie nedalyvauja priimant sprendimus. Antrasis dalykas, dėl kurio ir buvo inicijuotas referendumas, yra imigracijos klausimas. JK nenori, kad žmonės iš visos Europos atvyktų gyventi ir dirbtų, tačiau Norvegija tai leidžia.

Didžioji Britanija nebebus didinga

Dar viena problema – Škotija. Žiniasklaidoje gausu pranešimų, kuriuose Škotijos Ministrė Pirmininkė viešai pasisako apie antrąjį referendumą dėl Škotijos išstojimo iš Jungtinės Karalystės.

„Manau, kad jie laimės tą referendumą ir tada taps Europos Sąjungos dalimi. Škotija nepriklausomybės norėjo dar anksčiau“, – sako P. Ghauri.

Profesorius aiškina, kad Škotija iki šiol turėjo savo biudžetą, savo parlamentą ir yra gana autonomiška. 96 proc. Jungtinės Karalystės žaliavinės naftos ir gamtinių dujų kondensato produkcijos gaunama iš naftos ir dujų telkinių Škotijoje.

„Visa JK turima nafta yra iš Škotijos ir iki šiol stipriai prisidėjo prie šalies ekonomikos. Škotijos išstojimas labai paveiktų JK. Tačiau britai negalvoja, kad didžiausi nuostoliai yra ekonominiai. Didžiausias praradimas yra prestižas – Didžioji Britanija nebebus didinga“, – sako P. Ghauri.
  Parengta pagal KTU inf.
Statybunaujienos.lt
Žymės  Brexit



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos