2024 balandžio 23 d. antradienis, 20:51
Reklama  |  facebook

Biurų atsisakančios įmonės turi dar vieną pasirinkimą

2020-06-01 07:57
Koronavirusas pakeitė Lietuvos ir viso pasaulio verslo aplinką, o viena didžiausių dilemų verslui – kaip pritaikyti biurus naujoms higienos normoms ir ar apskritai verta į tai investuoti. Gal nuosavas biuras – prabanga? Kiekvienas atvejis unikalus, visgi yra sprendimų, kurie leidžia atsikratyti rūpesčių ir dar sutaupyti.
nuotrauka
„Talent Garden“ iliustr.


Papildomai investuoti į biuro išlaikymą, kai jame dirba tik kas ketvirtas ar, geriausiu atveju, kas antras darbuotojas – prabanga. Kitur elementariai trūksta erdvės, kad būtų galima užtikrinti naujas higienos normas ir saugų atstumą tarp darbo vietų.

Pandemija pakeis darbo įpročius

Faktas, kad net jei įvyktų stebuklas ir artimiausiais mėnesiais Covid-19 vakcina taptų prieinama, ši pandemija turės ilgalaikę įtaką įvairiose srityse, įskaitant tai, kaip mes dirbame ir kaip turi atrodyti darbo vieta.

„Pasaulyje vis garsiau kalbama apie tai, kad koronavirusas iš esmės pakeis žmonių darbo įpročius, o kartu turės keistis ir biurai. Vietoje to, kad sutalpintų kuo daugiau darbo vietų, biurai taps darbuotojų susitikimų ir pasitarimų erdvėmis, su lanksčiomis darbo vietomis, kuriose pagal poreikį galės įsikurti kiekvienas, nuo programuotojo iki vadovo. Žinoma, liks išimčių – pavyzdžiui, nuolatines darbo vietas turės žmonės, kuriems reikalinga specifinė įranga ar kurie neturi patogių darbo sąlygų nuotoliniu būdu", – cituojamas rinkodaros specialistas Artūras Bulota.

Pasak jo, didžiausias iššūkis įmonėms bus atrasti teisingą balansą ir susitarti su darbuotojais dėl naujo darbo režimo. Juk ir patys darbuotojai vieną dieną gali pageidauti dažniau dirbti iš namų, o po kelių savaičių ar mėnesių nuspręsti, kad tai jiems nepriimtina ir jiems būtina nuolatinė darbo vieta.

Ilgainiui gali keistis ir žmonių požiūris į pavojus sveikatai. Jei šiandien jie vertinami itin rimtai, o rankų higiena, kosėjimo etiketas, pasisveikinimas nespaudžiant rankų ir panašūs dalykai jau tapo norma, tai dar nereiškia, kad taip liks visada.

Dėl šių ir daugybės kitų priežasčių, mažai tikėtina, kad įmonės suskubs masiškai rekonstruoti savo biurus ir darbo vietas – niekas nėra linkęs investuoti į tai, ką po pusmečio ar metų gali tekti išmesti.

Žmonės nori laisvės rinktis

Galimą kelią jau mina pasauliniai IT milžinai. Antai „Facebook" vadovas Markas Zuckerbergas pareiškė, kad daugumai darbuotojų bus sudaryta galimybė nuolat dirbti iš namų – ne tik artimiausiais mėnesiais, bet visada. Apskritai, jis įsitikinęs, kad per artimiausią dešimtmetį iš namų gali dirbti kone pusė „Facebook" darbuotojų.

Nuolat iš namų dirbti jau gali ir „Twitter" bei „Square" darbuotojai. „Google" taip pat leidžia savo darbuotojams likti namuose iki pat 2020 metų pabaigos. „Microsoft" darbuotojai nuotoliniu būdu gali dirbti bent iki spalio, bet šis terminas, tikėtina, bus pratęstas.

Ar tai reiškia, kad biurų ateityje apskritai nebereikės?

„Per karantiną patys įsitikinome, kad nuotolinis darbas turi ir privalumų, ir trūkumų, bei juos įvertinome. Net atsiradus galimybei, tikrai ne kiekvienas norėtų visada dirbti tik iš namų. Taigi biurų reikės ir toliau, tiesiog žmonės nenori būti juose nuolat pririšti, jiems svarbi pasirinkimo ir laisvės galimybė", – sako A. Bulota.

Įmonės ieškos alternatyvų

Anot jo, vienas iš tikėtinų scenarijų – darbuotojų rotacija, kuomet biure dirbantys žmonės keičiasi kas kelias dienas ar savaites. Tokiai tvarkai nusistovėjus net gali paaiškėti, kad turimas biuras yra pernelyg erdvus ir, įvertinus išlaikymo kaštus, įmonė gali persikelti į mažesnes patalpas.

Dar drastiškesnis sprendimas – apskritai atsisakyti biuro ir dirbti tik nuotoliniu būdu. Tačiau kad ir kokios universalios būtų vaizdo konferencijos, gyvas bendravimas būtinas. Todėl tokiems atvejams, kaip susitikimai su klientais ar vidiniai komandos pasitarimai, būtų naudinga turėti specialią erdvę.

„Galima alternatyva tiek pirmu, tiek antru atveju būtų bendradarbystės erdvės, kur darbuotojai gali dirbti rotacijos principu, naudotis susitikimų kambariais ir kitais privalumais. Tuo metu įmonė atsikrato bereikalingų rūpesčių ir dar sutaupo", – teigia A. Bulota.

Viena iš naujovių – „Futurework", kuri sudaro galimybes turėti 1–8 dedikuotas darbo vietas, kuriose darbuotojai gali dirbti rotacijos principu, ir naudotis visais bendradarbystės erdvės privalumais – susitikimų kambariais, 24/7 įėjimu, itin greitu internetu ir kt. Į narystės kainą taip pat įeina visos papildomos išlaidos, tokios kaip valymo paslaugos, komunaliniai mokesčiai, telekomunikacijos.

„Toks darbo modelis sprendžia smulkių ir vidutinių įmonių iššūkius per ir po karantino, o taip pat leidžia išvengti monotonijos, rutinos. Tikime, kad tai bus pirmasis žingsnis, kuris pradės visiškai naujų darbo kultūros ir standartų formavimą Lietuvoje", – cituojamas A. Bulota.

„Talent Garden“ iliustr.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.
nuotrauka
2024-04-22 14:19
Nuo balandžio pabaigos vyksta medinių Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas ir fotogrametriniai matavimai. Šių matavimų prireikia siekiant išsaugoti šio rajono identitetą, restauruojant pastatus ir pretenduojant gauti paveldo apsaugos programų finansavimą. Šnipiškių senų pastatų savininkai k...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:31
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susido...
nuotrauka
2024-04-22 10:06
Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo statybą leidžiantį dokumentą 8,8 tūkst. kv. m ploto šešių segmentų nuomininkų poreikiams itin greitai pritaikomam gamybiniam pastatui „FlexStart 03“. Tai – jau trečias tarptautinius apdovanojimus pelni...
nuotrauka
2024-04-22 09:49
Šiandien, balandžio 22 d., startuoja kvietimas Lietuvos verslui ir įstaigoms teikti paraiškas paramai investicijoms į žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų sukūrimą gauti. Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirti virš 23 mln. eurų. Tikimasi, kad šios investicijos Lietuvoje leis s...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-19 07:38
Nekilnojamojo turto pirkėjai šalyje – vis reiklesni, žinantys, ko nori, ir išsianalizavę rinką, pastebi ekspertai. Jie atidžiai renkasi patikimus vystytojus ir jų projektus. Daugėja ir tokių pirkėjų, kurie nori įsigyti pilnai įrengtą būstą gyvenimui čia ir dabar. Tačiau vis dar vyrauja įsitikinimas,...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...