2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 14:38
Reklama  |  facebook

Konfliktas tarp Vilniaus savivaldybės ir „Vilniaus nacionalinio stadiono“ gilėja

2019-02-12 11:18
Vasario 6 d. bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ išplatino pranešimą, kad „imasi priemonių dėl teismo sprendimo nevykdymo“. Įkandin šio pranešimo, vasario 12 d. sostinės savivaldybė paskelbė, kad „gindama viešąjį interesą, Vilniaus savivaldybės administracija šiandien raštu kreipėsi į Prokuratūrą – dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ galimai nusikalstamos veikos“.
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt (Nacionalinis stadionas. Vilnius.lt iliustr.) archyvo iliustr.


Minimos įmonės
Vilniaus m. savivaldybė,
Vilniaus nacionalinis stadionas, UAB
Budimex, Lenkija,
Axis Industries, AB
ICOR įmonių grupė,

Dėl galimai nusikalstamos „Vilniaus nacionalinio stadiono“ veikos Vilniaus savivaldybė kreipėsi į Prokuratūrą

Kaip skelbiama išplatinatme pranešime, gindama viešąjį interesą, Vilniaus savivaldybės administracija raštu kreipėsi į Prokuratūrą – dėl bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ galimai nusikalstamos veikos. „Bendrovė, dalyvaudama Daugiafunkcio komplekso konkurse, dar prieš pateikdama preliminarųjį pasiūlymą ir jo paaiškinimus, galimai žinojo, kad Lenkijos kompanija „Budimex“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“ fondai nebus projekto partneriai. Savivaldybės Administracijai tai patvirtino pastarųjų bendrovių atstovai. Abu „Vilniaus nacionalinio stadiono“ įvardinti konkurso partneriai savo bendradarbiavimą su juo buvo nutraukę jau gerokai anksčiau. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vertinimu, melaginga informacija apie savo veiklą turi nusikalstamos veikos požymių“, skelbiama pranešime.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ savo pasiūlyme ir paaiškinimuose teikė melagingą informaciją apie savo veiklą ir turtą, taip siekdamas galimai apgaule laimėti koncesijos konkursą ir sudaryti sutartį, kurios vertė – beveik 90 mln. eurų. Itin nesąžiningais ir piktybiniais veiksmais minėta bendrovė galimai kėsinosi padaryti didžiulę žalą viešajam interesui, nes tai yra Vyriausybės, ES struktūrinių fondų ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšos. Užkirsti kelią galimam nusikaltimui ir pasekmėms pavyko tik dėl itin didelio atidumo ir glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo“, – pranešime cituojamas Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Savivaldybė tvirtina, kad tai ne vieninteliai nesąžiningi ir piktybiški „Vilniaus nacionalinio stadiono“ veiksmai: „Be galimo spaudimo per informavimo priemones ir galimai tokiam spaudimui netgi pasitelktų politikų, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ bandė piktnaudžiauti ir procesinėmis priemonėmis. Jis neteisėtai kreipėsi į teismą, prašydamas išduoti vykdomąjį raštą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo suteikiančiosios institucijos buvo įpareigotos priimti ir įvertinti „Vilniaus nacionalinio stadiono“ preliminarų pasiūlymą, įvykdymo. Tuo pačiu, nelaukdamas teismo atsakymo, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ lygiagrečiai kreipėsi į antstolį dėl LAT sprendimo vykdymo. Tokiais būdais „Vilniaus nacionalinis stadionas“ siekė nesąžiningai pasinaudoti procesinėmis priemonėmis ir bent jomis užvilkinti koncesijos konkursą. Tačiau dėka operatyvių suteikiančiųjų institucijų, teismo ir antstolio veiksmų, šiam piktnaudžiavimui buvo užkirstas kelias“.

Atsižvelgdama į tokius piktnaudžiavimus ir gindama viešąjį interesą bei užtikrindama sąžiningą bei realią konkurenciją tiek savo, tiek bendrai viešojo sektoriaus įgyvendinamuose projektuose, sostinės savivaldybė prašo prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamų bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ veiksmų. 

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ imasi priemonių dėl teismo sprendimo nevykdymo

Vasario 6 d. UAB „Vilniaus nacionalinis stadionas“ išplatino pranešimą, kad „imasi teisinių priemonių dėl sprendimo pašalinti bendrovę iš koncesijos konkurso taip ir neįvykdžius teismo sprendimo“.

Bendrovė aiškina, kad „Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės trečiadienį sulaukė antstolio Irmanto Gaidelio rašto dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutarties priverstinio vykdymo“.

Teismas 2018 m. spalio 19 d. neskundžiama nutartimi grąžino „Vilniaus nacionalinį stadioną“ į koncesijos konkursą ir tuo pačiu priėmė laikinąją apsaugos priemonę. LAT įpareigojo savivaldybę ir departamentą nesudaryti koncesijos sutarties su AB „Axis Industries“, iki nebus priimtas ir įvertintas „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymas bei priimtas galutinis sprendimas dėl konkurso rezultatų.

„Nors teismas ir įpareigojo, konkurso komisija per tris mėnesius taip ir nesiėmė vertinti mūsų dar 2017 m. gruodį pateikto pasiūlymo. Vietoje to, buvo pasirinkta analizuoti mūsų kvalifikaciją, nors šį etapą esame praėję dar 2017 m. pavasarį. Po to, kai gavome visą eilę perteklinių reikalavimų, buvome pašalinti iš konkurso dėl pateiktos neva melagingos informacijos, o pasiūlymas taip ir liko neįvertintas“, – pranešime cituojamas Renatas Načajus, „Vilniaus nacionalinio stadiono“ direktorius.

Bendrovė taip pat pateikė pretenziją konkurso komisijai, ginčydama šių metų sausio 25 d. priimtą sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso. Po pretenzijos pateikimo Vilniaus vadovybė trečiadienį nukėlė planuotą balsavimą dėl sutarties su vienintele likusia konkurso dalyve – koncerno „Icor“ įmone „Axis Industries“.

„Gaila, kad turime kovoti tokiomis priemonėmis ir dėl Vilniaus savivaldybės sudaromų kliūčių konkursas stoja. Norime, kad sostinė nacionalinį stadioną ir visą sporto bei ugdymo kompleksą turėtų kuo greičiau. Mus liūdina Vilniaus mero, teisės mokslų daktaro, teiginiai, jog siekiame vilkinti procesą, kai realybėje konkursas užtruko papildomus 10 mėnesių būtent dėl to, jog buvome neteisėtai išmesti, ką pripažino Aukščiausiasis teismas. Be to, buvome pasiruošę dar praėjusių metų pabaigoje komisijai atsakyti į visus klausimus apie savo pasiūlymą, tačiau vietoje to buvome apkrauti perteklinėmis užklausomis dėl jau praeito kvalifikacinio etapo“, – teigia R. Načajus.

Pasak jo, prieš pateikdama pretenziją ir kreipdamasi į antstolį, bendrovė du kartus prašė konkurso komisijos pateikti informaciją ir dokumentus, kuriais yra grindžiamas sprendimas „Vilniaus nacionalinį stadioną“ pakartotinai pašalinti iš konkurso.

„Deja, nesulaukėme jokio atsakymo. Tikimės, kad pretenzija bus išnagrinėta objektyviai. Esame įsitikinę, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ atitinka konkurso kvalifikaciją, ir neabejojame, jog mūsų pasiūlymas, kuris taip ir liko nevertintas, yra geresnis, nei vienintelio šiuo metu likusio dalyvio“, – teigia R. Načajus.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ siūlo pastatyti didesnį nei reikalaujama 17 tūkst. vietų UEFA 4 kategorijos standarto stadioną ir beveik 9 tūkst. vaikų ir suaugusių per mėnesį priimsiantį neformalaus ugdymo centrą. „Vilniaus nacionalinio stadiono“ siūlomo komplekso kaina – 77,8 mln. eurų, iš kurių apie 5 mln. eurų sudaro paties koncesininko investicija. Pasiūlyme numatyta, kad projektas sukurtų mažiausiai 338 naujas darbo vietas ir prie valstybės biudžeto kasmet prisidėtų 1 mln. Eur gyventojų pajamų mokesčio, skelbia bendrovė.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ yra projekto bendrovė (SPV), kuri sukurta specialiai šiai veiklai vykdyti. Bendrovės projekto komandoje – 25 skirtingų sričių ekspertai: architektai, NT vystymo ekspertai, teisininkai, inžinieriai ir sporto žinovai. Projektą „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teikia su partneriais – Amsterdamo arena, kuri konsultuoja ir, laimėjimo atveju, toliau patars dėl komplekso vystymo ir operavimo“, skelbiama išplatintame bendrovės pranešime.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos