2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 3:09
Reklama  |  facebook

Kretingos rajonas laukia milijoninių šių metų investicijų

Vitalija VITKAUSKIENĖ, Kretinga      2018-01-09 11:04
Apie tai kiek šiais nueinančios kadencijos metais Kretingos savivaldybė planuoja gauti pinigų, kokius darbus už juos atlikti ir kaip tai keis Savivaldybės žmonių gyvenimą, žurnalistams pasakojo Savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas.
nuotrauka
Kretinga. Asociatyvi portalo Statybunaujienos.lt nuotr.


Minimos įmonės
Kretingos r. savivaldybė,

Eurų – milijonai, ir visi surikiuoti

– Dešimtmečius Kretinga garsėja prastais keliais ir gatvėmis, o pastarąjį dešimtmetį dar prilipo ir įstrigusių grandiozinių statybų etiketė. Visą tai kaip estafetę perduosite toliau – ateinančiai Savivaldybės valdžiai?

kretinga, gatves rekosntrukcija

Savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas

– Nebuvome prie pirmaujančių ir pagal iš sovietmečio paveldėtas asfaltuotas gatves. Tačiau pastarųjų metų teigiamų poslinkių, manau, nenuneigs ir didžiausias pesimistas. Lėšų rajono keliams ir gatvėms tvarkyti iš Automobilių kelių direkcijos (KD), šiems metams turėtume gauti panašiai kaip pernai – apie 1,3 mln. eurų. Be to, dar gausime tikslinių KD lėšų konkrečių gatvių renovacijai, skirsime jų iš Savivaldybės biudžeto. Už tikslines lėšas spalio mėnesį turėtų būti užbaigta Žemaitės alėjos renovacija, šiame kelyje pastatytas naujas tiltas per Akmeną. Šį rudenį turėtume užbaigti J. Jablonskio gatvės remontą, kurio kaina – 629 tūkst. eurų, iš jų – 291 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto, 338 tūkst. eurų – KD. Pagal bendradarbiavimo su KD sutartį, šiemet bus parengtas Vytauto ir Melioratorių gatvių žiedinės sankryžos projektas. Sankryžą įrengti esame numatę 2019-aisiais. Apmaudu, kad pasikeitus KD vadovams, nebegalioja ankstesnis KD ir Savivaldybės susitarimas dėl Kretingos centrinės Vilnius gatvės rekonstrukcijos iš privačių rangovo pinigų, vėliau per sutartą laiką išperkant atliktus darbus. Keičiasi KD reikalavimai, todėl nėra garantijos, kad šią gatvę pavyks atnaujinti 2018-aisiais. Daugiau aiškumo dėl to bus, kai tiksliai suskaičiuosime, koks bus pinigų investicijoms metinis poreikis iš Savivaldybės biudžeto. Džiaugiamės, kad neprapuls pinigai, pernai skirti asfaltuoti žvyrkeliams Šukė–Voveraičiai, Kretinga–Raguviškiai–Budriai ir Triušiai–Klaipėda. Dėl liūčių pernai nepavyko užbaigti darbų, tačiau su KD pavyko sutarti, ir darbų terminai bei jų finansavimas buvo perkelti į 2018 metus. Rangovai yra pažadėję šituos žvyrkelius išasfaltuoti iki vasaros.

Nuo 2017 metų Kretingos miesto žvyruotose gatvėse, kurios turi sutvarkytas komunikacijas ir nėra magistralinės, asfaltą klojame tik važiuojamajai daliai. Joje nubrėžiama juosta dviratininkams, pėstiesiems. Sutaupome pinigų šaligatviams, žmonės gali eiti ir važiuoti asfaltu, nebedulka. Taikos g. tvarkymui iš ES paramos šiemet skirta apie 130 tūkst. eurų, už kuriuos bus įrengtas šaligatvis ir apšvietimas. Šaligatvius klosime J. Pabrėžos, Palangos gatvėms, taip pat sumontuosime šiuolaikinę apšvietimo įrangą. Tai kainuos 320 tūkst. eurų ES paramos.

Kretingos gatvių tvarkymą spartina ir patys gyventojai: prieš porą metų startavęs projektas, kai savo gatvės ar daugiabučio kiemui renovuoti gyventojai skiria 20 proc. visų reikiamų pinigų, likusius duoda Savivaldybė, pavyko. 2018-iems gyventojai pateikė 15 paraiškų. Savivaldybė šiam reikalui metams planuoja skirti 600 tūkst. eurų. Negalime užtikrinti, kad Savivaldybės pinigų užteks visiems 15-ai projektų. Yra šitų pinigų skirstymo kriterijai, komisija, kuri spręs Savivaldybės pinigų paskirstymą. Kai kurių gyventojų indėlis viršija Savivaldybės tarybos nustatytus 20 proc. Šia galimybe naudotis suskato ir kaimų bei pavienių sodybų gyventojai, ne vien kretingiškiai. Prasti keliai ir gatvės Vydmantų seniūnijoje, ypač pačiuose Vydmantuose. Ši gyvenvietė pastatyta pelkėje, todėl prieš renovuojant gatves būtina atnaujinti suniokotą melioracijos sistemą. Asfalto reikia žvyrkeliams į Kalniškius, Valėnus.

Užsibrėžėme šiemet užbaigti Kretingos viešosios bibliotekos statybą. Iš Valstybės investicijų programos (VIP) šiai statybai skirtos sumos yra likę 468 tūkst. eurų. Savivaldybė iš savo biudžeto projektui užbaigti planuoja atseikėti 837 tūkst. eurų statybos darbams ir šiuolaikinei technologinei įrangai, baldams. Kai tik pastatas bus priduotas eksploatuoti, skelbsime kavinės patalpų (apie 140 kv. m su sandėliais) šiame pastate nuomos konkursą.

Įpusėjo Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekso statyba.

– Gal ir šiame objekte kvepia įkurtuvėmis?

– Norime kuo greičiau įrengti sporto salę ir su ja susietą infrastruktūrą (persirengimo kambarius, sanitarinius mazgus ir kt.) Bijau garsiai sakyti, kad šiemet tai pavyks. Gal kitąmet... Priklausys ir nuo biudžeto galimybių.

Šiemet užbaigsime Marijono Daujoto pagrindinės mokyklos renovaciją. Sausio pabaigoje šios mokyklos rūsyje įrengsime patalpas rajono sunkiaatlečių treniruotėms.

Salantų gimnazijos remontui iš VIP dar turėtume gauti apie 700 tūkst. Gimnazijos remontas turėtų būti baigtas 2019-aisiais. Mažėjant mokinių, racionalu būtų į naująjį gimnazijos priestatą perkelti Salantų meno mokyklą, kuri gautų šiuolaikiškas, su atskiru įėjimu patalpas. Tikimės, kad bendruomenė tam pritars. Šiais metais bus modernizuojami kabinetai, chemijos laboratorija Jurgio Pabrėžos gimnazijoje, tai kainuos 450 tūkst. eurų. Turėtų būti pradėta Kretingos lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ priestato statyba. Vis dar diskutuojame, ar bereikia priestato, kurio statybai lėšų – 240 tūkst. eurų – gauname iš ES. Džiaugiamės kad šiemet visi darželinio amžiaus vaikai gavo vietas ugdymo įstaigose ir vos kelių betrūksta lopšelinukams. Tačiau pastatę priestatą galėtume sumažinti vaikų kitose Kretingos darželiuose – „Žilvityje“, „Žibutėje“. Atlaisvintume po patalpą sportui, laisvalaikiui, kurių dabar neturi, nes yra kimšte prikimšti.

Paskelbtas konkursas Kretingos stadione futbolo aikštės su dirbtine danga pagrindams įrengti. Tam turime 150 tūkst. eurų ES paramą. Dar apie 300 tūkst. teks skirti iš Savivaldybės biudžeto. Aikštelėje bus įrengtas specialus apšvietimas, 200 vietų žiūrovams, atlikta melioracija, sutvirtintas ir dangai kloti paruoštas pagrindas. Dangą gausime iš šalies futbolo federacijos, kuri, neatlikus išvardytų darbų, dėl dangos net nesikalba.

– Solidžią paramą iš ES gauna kelios rajono gyvenvietės. Kas už tuos pinigus bus padaryta?

– Trys didieji projektai gyvenvietėms, turinčioms per1 tūkst. gyventojų, – Salantų, Kūlupėnų ir Darbėnų (projektų bendra vertė – 2,4 mln. eurų) – kiekvienai teks maždaug po 800 tūkst. eurų. Darbėnuose bus tvarkomi šaligatviai, gatvės, dalis apšvietimo. Naujai apšvies Vaineikių gatvę, įrengs miestelyje naują viešąjį tualetą. Viešasis tualetas bus įrengtas ir Kūlupėnuose. Šiuo metu agentūra vertina kitus projektus, kuriems tikimės 1,2 mln. eurų ES paramos, kuri pagal paramos skyrimo kriterijus numatyta gyvenvietėms, turinčioms iki 1 tūkst. gyventojų. Šįkart – Kartenos, Grūšlaukės, Rūdaičių, Baublių, Laivių, Nasrėnų, Kurmaičių ir Kluonalių–Dupulčių. Baubliuose bus įrengtas Minijos g. šaligatvis, tvarkomas sporto aikštynas, Nasrėnuose – Motiejaus Valančiaus paminklo apšvietimas, paviljonas laukiantiems autobuso, Kalno g. apšvietimas, lankytojams pritaikys ąžuolyno teritoriją, Laiviuose bus sutvarkyta bendruomenės centro pastato išorė, viduje – įrengtas tualetas. Rūdaičiuose atnaujinsime dalį Ežero g. dangos, įrengsim šaligatvį gyvenvietės pagrindinėje Mokyklos g., aikšteles laisvalaikiui prie kultūros namų, mokyklos ir taką prie koplyčios. Grūšlaukėje atnaujinsime kultūros namų išorę, pastatysime laiptus, pandusą neįgaliesiems, įrengsime aikštelę prie šio administracinio pastato (bus paklota kieta danga), aikštelę prie kapinių. Kapines galutinai (likusią neaptvertą dalį) aptversime riedulių tvora, Kartenoje Mokyklos, Laukų ir Plungės gatvese atnaujinsime asfaltą. Plungės g. bus įrengtas ir šaligatvis. Plungės, Mokyklos ir Kretingos gatvės bus naujai apšviestos. Prie mokyklos bus pastatyta treniruoklių aikštelė. Kurmaičiuose Darželio g. bus išasfaltuota, įrengtas šaligatvis. Šaligatviai bus pakloti Akmenos, Žaliosios gatvėse. Bus nutiestas pėsčiųjų takas iki mokyklos. Vykdant Kluonalių–Dupulčių projektą, šiuolaikinį apšvietimą sumontuos 2 km atkarpoje: nuo Dupulčių iki Taikos g. Kretingoje.

– ES paramos rajonas gaus ir centralizuotai tiekiamo vandens kokybei, nuotekų tvarkymui gerinti?

– Šios srities projektams iš ES skiriama 4 mln. 538 tūkst. eurų. Čia nuo 25 proc. iki 50 proc. svyruoja Savivaldybės ir pačios įmonės – „Kretingos vandenų“ prisidėjimas, vadinamas projektų kofinansavimas. Šiemet prasidės pagrindinės Kretingos miesto nuotekų siurblinės Pievų g. rekonstravimas.

Lengviau atsipūsime, nes pagal specialistų išvadas siurblinė jau daug metų yra avarinės būklės ir bet kada gali įvykti katastrofa – miesto nuotekos suplūsti į Akmenos upę. Bus rekonstruojama Kurmaičių nuotekų valykla, plečiami gyvenvietės nuotekų tinklai. Padvarių (už muziejaus) nuotekų tinklų plėtrai ir atnaujinimui numatyta apie 300 tūkst. eurų. Darbėnuose bus sumontuoti geriamojo vandens valymo (nufluorinimo ir kiti) įrenginiai, tai kainuos 508 tūkst. eurų. Geriamojo vandens valymo įrenginiai bus pastatyti Lazdininkų, Rūdaičių, Grūšlaukės, Darbėnų, Kurmaičių, Baublių vandenvietėse. Be jų rajone liks dar 21 kaimas – 2,5 tūkst. žmonių, – daug vandens bokštelių, bet mažai vartotojų.

– Pinigų iš ES teks ir viešosioms erdvėms tvarkyti, kitiems projektams.

– Pernai pradėjome tvarkyti Kretingos Jauryklos slėnio parką, bet įsismarkavę lietūs darbus pristabdė. Birželį–liepą juos turėtume užbaigti. Skelbiame konkursą 680 tūkst. eurų vertės Pastauninko parko tvarkymo darbams. Parinkti rangovai, komplektuojame įrangą žvyrduobės – Šeimos slėnio poilsio zonai įrengti už 125 tūkst. eurų. Nesvarbu, kad esame viena saugiausių šalies savivaldybių – 70 tūkst. eurų išleisime stebėjimo kameroms, kurios bus sumontuotos Kretingoje prie autobusų stoties, Jokūbavo gyvenvietėje.

Šiemet duris atvers nakvynės namai su DOTS kabinetu (sergantiems tuberkulioze.) Šiam projektui 245 tūkst. eurų esame atseikėję iš Savivaldybės biudžeto ir ES paramos. Pagal projektą, namai skirti 12 benamių, tačiau suprojektuoti kambariai nėra maži, pagal standartus į didžiąją pusę, tad esant poreikiui čia glaustis galės ir daugiau žmonių. Startuoja programa – kompleksinės paslaugos šeimai. Tai 3 metų trukmės 300 tūkst. eurų vertės ES finansuojamas projektas, kurį vykdys Šv. Antano dienos veiklos ir Socialinių paslaugų centrai.

– Tokie pinigai, apie kuriuos kalbėjote, taip paprastai iš dangaus turbūt nenukrenta?

– Reikia dirbti, mąstyti. Džiaugiuosi jaunų, gabių Strateginio skyriaus specialistų komanda. Jų didelis nuopelnas, kad Savivaldybei pavyksta laimėti ES lėšas. Rūpintis projektų įgyvendinimu tenka kitų administracijos skyrių – Statybos, Vietinio ūkio – specialistams, seniūnams.

– Kaip reaguojate į priekaištus, kaltinimus, kad Savivaldybės valdžia yra snaudžianti ir pan.? Nemažai jų pažeria ir „Pajūrio naujienų“ internetinės svetainės komentatoriai.

– Dirbame. Neįmanoma išpildyti visų žmonių lūkesčių, bet jų pastabos, prašymai yra vertingi, kuriant Savivaldybės strategiją, rengiant projektus bei juos vykdant. O keikti valdžią yra įprasta.




Savivaldybėse

nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-13 07:54
Kaune jau veikia naujasis stadionas, netrukus bus atvertas ir pirmasis šalyje mokslo muziejus. Per artimiausius kelerius metus kairiajame Nemuno krante turi iškilti aukščiausių standartų kultūros renginių erdvė – M. K. Čiurlionio koncertų centras. Objektui išduotas statybos leidimas, ruošiamasi skel...
nuotrauka
2024-04-12 13:55
Šiandien Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą atmetė teisiamojo verslininko iš Panevėžio apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl mėginimo papirkti Neringos merą bei dėl uždarosios akcinės bend...
nuotrauka
2024-04-12 13:36
2022 m. IV-ą ketvirtį pradėtos karinio miestelio Šiauliuose statybos baigtos ir jau atiduotos į Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos rankas. Projektą įgyvendino UAB EIKA grupei priklausančios įmonės UAB „Partnerystės projektai keturi" ir UAB „Samogitia miestelis". Netrukus 7,8 ha terito...
nuotrauka
2024-04-12 10:00
Klaipėdoje atnaujinta dar viena viešoji infrastruktūra – baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Suremontuoto šaligatvio ruožas yra reprezentacinėje miesto vietoje, kultūros paveldo teritorijoje, prie vienos pagrindinių uostamiesčio gatvių – Taikos prospekto rytinėje pu...
nuotrauka
2024-04-11 15:40
Vilniaus miesto savivaldybės vertinimu, šiandien Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pateikta nuomonė dėl Daugiafunkcio komplekso neatspindi visos koncesijos sutarties pakeitimų apimties. Finansininkų skaičiavimais, taikant VPT siūlomą skaičiavimų metodologiją, Vilniaus miesto savivaldybei ir Švietimo mo...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-09 11:23
Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje pradėtos statybos Šilainiuose. Čia nuo pamatų atgimsta Rūtos Meilutytės pirmoji plaukimo vieta. Po šv. Velykų paruošiamieji darbai startavo Panemunėje – rangova...
nuotrauka
2024-04-05 13:02
Prieš keletą metų Naugarduko gatvėje pastatyti mobilūs kiemeliai atnaujinami ir bus perkelti į kitas miesto vietas. Du kiemeliai bus pastatyti Šeškinės visuomeninio ir prekybos centro teritorijoje, du – Lvivo gatvėje ir du – Panerių gatvėje, šalia buvusio „Lelijos" fabriko. Kiemeliai taps poilsio ir...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 17:04
Pavasarį uostamiestyje skelbia intensyvėjantys miesto gatvių ir šaligatvių dangų atnaujinimo darbai. Kai kurios dangos nebuvo remontuotos jau kelis dešimtmečius – nuo tada, kai buvo paklotos. Atnaujintos dangos ne tik saugesnės pėstiesiems bei kitiems eismo dalyviams, bet ir atrodo estetiškiau.
nuotrauka
2024-04-04 11:25
Šių metų vasarą, birželio pabaigoje, Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius". Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas paslaugas verslininkams ir burianti aktyvią bendruomenę.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse