2024 kovo 29 d. penktadienis, 10:49
Reklama  |  facebook

Latvijos statybininkai domisi STATREG ir ketina ją diegti savo šalyje

2019-11-04 07:30
Latvijos statybvietėse, kai objekto vertė – 1 mln. eurų ir daugiau, privaloma elektroninė darbo laiko apskaita. Tačiau nuošalėje liko darbuotojų kvalifikacijos įrodymas, kurį Latvijos statybininkų asociacijos prezidentas Normunds Grinbergs laiko pačiu svarbiausiu. Latviai domisi Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) inicijuota ir sėkmingai įgyvendinama STATREG idėja, kad galėtų ją įgyvendinti savo šalyje.
nuotrauka
„Mes imsime pavyzdį iš Lietuvoje sukurtos STATREG sistemos ir, pasitelkę pritariančias asociacijas, pradėsime ją įvesti Latvijoje“, – sako N. Grinbergs, Latvijos statybininkų asociacijos prezidentas. LSA nuotr.


Minimos įmonės
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ

„Lietuvos patirtis kuriant ir įgyvendinant Statybininko kortelės idėją, mums yra aktuali, nes mes savo šalies statybos sektoriuje leidžiame dirbti žmonėms, nesudarydami jokių galimybių jiems įrodyti savo kvalifikaciją“, – portalui Statybunaujienos.lt sakė Lietuvoje praėjusią savaitę lankęsis Latvijos statybininkų asociacijos prezidentas Normunds Grinbergs.

Kai statybos sektorius išgyvena krizę, kai lemiančiu faktoriumi tampa mažiausia kaina, kvalifikacija, N. Grinbergs žodžiais, lieka antrame plane. 

„Tačiau kai kalbame apie kokybę, darbo našumą, patikimumą, kurie šiuo metu Latvijoje yra atsidūrę dėmesio centre, nebegalime ignoruoti reikalavimų kvalifikacijai, – sako N. Grinbergs. – Kol nėra kvalifikaciją patvirtinančios sistemos, statybos sektoriuje dirba žmonės, turėdami „kažkokius gebėjimus“, bet neturėdami tinkamos kvalifikacijos, tinkamų kompetencijų ar galimybės jų įrodyti.“

Kvalifikacija patvirtinama ne įrodančiu dokumentu, o žodžiu

Latvijos statybininkų asociacija jau prieš keletą metų pradėjo dialogą su susijusiomis ministerijomis apie Statybininko kortelę, pristatydama kitų šalių pavyzdžius ir teikiamą naudą. Tačiau Latvijos Ekonomikos ir Finansų ministerijos pasirinko dalinį sprendimą. Objektuose nuo 1 mln. eurų ir daugiau (nuo 2020 m. – nuo 350 tūkst. eurų) buvo įvestas privalomas darbo laiko fiksavimas elektroniniu būdu, nes tai įgalina kontroliuoti mokesčius. 

„Darbo laiko fiksavimas elektroniniu būdu – gerai, tačiau mums svarbiausia dalis yra darbo jėgos kvalifikacija, kuri valstybės nedomina: sektorius turi spręsti pats“, – sako N. Grinbergs, akcentuodamas, kad situacija, kuomet kvalifikacija „patvirtinama“ žodžiu, o ne įrodančiu dokumentu, yra nepatenkinama. Jo žodžiais, valstybė yra didelis užsakovas ir ji turi pradėti reikalauti pateikti dirbančiųjų kvalifikaciją įrodančius dokumentus, taip rinkoje sukurdama poreikį kvalifikacijos įrodymui ir patvirtinimui. Priešingu atveju, pastebi N. Grinbergs, iškraipoma konkurencija, nes vienodomis sąlygomis dirba tiek nekvalifikuoti, tiek ir kvalifikuoti darbuotojai.

„Susipažinome su Lietuvoje veikiančia STATREG sistema – dviratis jau išrastas, viskas įtraukta, viskas numatyta, atsižvelgiant į šiuolaikinės rinkos reikalavimus“, – sako N. Grinbergs, siekiantis lietuvių patirtį pritaikyti Latvijos statybos sektoriuje.

Latvijos statybininkų asociacija, kitaip negu Lietuvoje, Statybininko kortelės idėją pradėjo svarstyti su valstybinėmis institucijomis, nes Latvijos statybos sektoriaus ir susijusioms asociacijoms nepavyko susitarti. N. Grinbergs sako suprantantis, kad žmonės baiminasi pokyčių, tačiau verslą daryti po senovei – nenaudinga niekam, nes toks verslas nebeuždirbs pinigų. 

„Verslo žmonėms reikia galvoti, kaip dirbti greičiau, neprarandant kokybės, kaip gerinti darbo našumą. Tai įmanoma tik su kvalifikuota komanda, pasitelkus BIM, įdiegus sistemą, kuri patikrintų ir patvirtintų kvalifikaciją. Tik taip galima išspręsti jeigu ne visas, tai daugumą sektoriaus problemų. Lietuva veikia ta kryptimi, ir jau matosi geri rezultatai“, – sako N. Grinbergs.

Latvijos statybos sektorius išgyvena pasitikėjimo krizę

Prieš beveik 6-erius metus, 2013 m. lapkričio 21-ąją, Rygoje įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas. Žuvo 54 žmonės, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti. Teismas nesibaigė iki šiol. 

Šiemet Latvijoje kilo dar vienas su statybos sektoriumi susijęs skandalas. Korupcijos ir konkurencijos pažeidimus tiriančios Latvijos tarnybos nustatė galimai kartelinius susitarimus, į kuriuos įsipainiojo 10 didžiausių statybos kompanijų. Pradėtas tyrimas.
„Statybos sektorius išgyvena pasitikėjimo krizę, tačiau Latvijoje yra jėgų, norinčių dirbti sąžiningos konkurencijos sąlygomis, dirbti teisiškai ir profesionaliai“, – sako Latvijos statybininkų asociacijos vadovas.

Šiemet jau 22-us metus vyks tradicinis sektoriaus renginys – geriausių metų statybos objektų apžiūra. Objektus vertina kompetentinga komisija. Kaip sako N. Grinbergs, per daugelį metų sukurtas vertinimo mechanizmas, kurio svarbiausias akcentas – kokybė, nenusileidžiant jokiai įtakai iš išorės.

„Mes imsime pavyzdį iš Lietuvoje sukurtos STATREG sistemos ir, pasitelkę pritariančias asociacijas, pradėsime ją įvesti Latvijoje. Kol valstybė lūkuriuoja, žvalgosi, ieško pavyzdžių, iniciatyvos ir veiksmų imsimės patys“, – sako N. Grinbergs, pasakodamas apie priemones, turinčias įrodyti sektoriaus gebėjimą spręsti problemas, padėsiančias susigrąžinti prarastą pasitikėjimą.

Darbas užsienyje kuria prielaidas pokyčiams ir Latvijos rinkoje

Dabartinę Latvijos statybos sektoriaus situaciją pagal apimtis N. Grinbergs įvardina kaip gerą. 

„Prieš 2–3 metus buvo planuojamas staigus pakilimas. Pakilimą stebime, bet jis nėra toks staigus, kokio tikėjomės. Ir tai gerai: kuo nuosaikesnis pakilimas, tuo geriau reguliuoti nuosmukius. Kai prieš 10 metų apimtys krito perpus, ištiko baisi krizė, kurios pasekmes jaučiame iki šiol“, – sako Latvijos statybininkų asociacijos vadovas.

Kaip ir Lietuvoje, Latvijos statybų sektoriui taip pat trūksta darbuotojų. Įsivežti jų iš trečiųjų šalių trukdo griežtas reglamentavimas. Tad neretai darbuotojai iš trečiųjų šalių Latviją pasiekia per Lietuvą. Griežtas reglamentavimas, bandymas apeiti apribojimus lemia ir nelegalų darbą, žmonės neretai lieka be atlyginimo. Ir gerų pavyzdžių, pastebi N. Grinbergs, yra mažiau negu blogų. 

Latvijos statybininkai ieško galimybių supaprastinti kvalifikuotos darbo jėgos iš trečiųjų šalių įsivežimą, bet ne mažinti reikalavimus kvalifikacijai. Kaip pastebi N. Grinbergs, tiek visose Baltijos šalyse, tiek visoje Europos sąjungoje turi būti taikomi vienodi reikalavimai, taip užtikrinant laisvą darbo jėgos judėjimą visoje ES erdvėje.

Kalbėdamas apie statybos paslaugų eksportą, Latvijos statybininkų asociacijos prezidentas atkreipia dėmesį ne tik į kainų skirtumus. Tiek verslas, tiek atskiri darbuotojai, padirbėję užsienyje, grįžta įgiję naudingos patirties, taip pat ir kalbant apie kvalifikacijos patvirtinimo sistemą. Tokia patirtis teigiamai veikia ir Latvijos rinką, suteikdama vilčių, kad pavyks įgyvendinti pokyčius dėl kvalifikacijos. 

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos statybininkų asociacija turi STATREG sistemą, kuri yra svarbus faktorius, kuriant sveiką aplinką sektoriuje. Mes džiaugiamės Latvijos ir Lietuvos statybininkų asociacijų bendradarbiavimu, mes mokomės vieni iš kitų, dalijamės savo patirtimis, kurios yra panašios, tad ir spręsti problemas, ir ieškoti išeičių – kur kas paprasčiau kartu“, – sako N. Grinbergs, Latvijos statybininkų asociacijos prezidentas. 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-29 09:54
Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais, dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta alėja, kasmet sulaukianti itin didelio tiek palangiškių, tiek ir kurorto svečių susidomėjimo, Palangą puoš iki balandžio 8 d...
nuotrauka
2024-03-29 06:26
Seimas priėmė Statybos, Teritorijų planavimo, Teritorijų planavimo, statybos ir žemės naudojimo valstybinės priežiūros bei Architektūros įstatymų pataisas, leisiančias užtikrinti statybos procesų efektyvumą, teisėtumą ir skaidrumą.
nuotrauka
2024-03-28 14:52
Trečiadienio vakarą dalis Vilniaus gyventojų gavo bendruosius pranešimus, raginančius užsidaryti langus ir nebūti lauke, nes Panerių g. užsiliepsnojo automobilių sąvartynas ir pasklido toksiški dūmai. Ugniagesiai pranešimą apie gaisrą gavo apie pusę 7 vakare ir dirbo 11 valandų, kol jį likvidavo. Ka...
nuotrauka
2024-03-28 11:08
Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas atnaujintas Kitos paskirties valstybinės žemės sklypų pardavimo ir nuomos taisykles, kurios nustato aiškesnę tvarką ir sąlygas, kaip gyventojai ir įmonės be aukciono ir aukciono būdu gali išsinuomoti ar įsigyti kitos paskirties valstybinės žemės ...
nuotrauka
2024-03-28 09:55
Kovo 27 dienos vakarą Vilniuje Panerių gatvėje AB „Ruvis“ teritorijoje užsiliepsnojo automobilių atliekų apdorojimo aikštelė. Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija išvyko paimti aplinkos oro mėginių bei atlikti kietųjų dalelių ir kitų teršalų matavimų. Taip pat buvo parengta artimiausių valandų t...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-27 16:57
Nepatvirtinta Seimo nario abejonė, kad leistinos generuoti galios rezervavimo ribojimai hibridinėms elektrinėms, kurias sudaro saulės ir vėjo elektrinės, yra neteisėti.
nuotrauka
2024-03-27 16:45
Nuo balandžio mėn. vilniečiai ir sostinės svečiai galės nemokamai naudotis Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiais viešaisiais tualetais. Vilniaus miesto Taryba šiandien pritarė sprendimui panaikinti anksčiau galiojusį 30 eurocentų vienkartinį mokestį. Taip pat per artimiausius dvejus metus pla...
nuotrauka
2024-03-27 10:56
Besirūpinantiems savo individualaus gyvenamojo namo energiniu efektyvumu verta suskubti. Iki balandžio 2d. 17h. gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, padidinti energinio naudingumo klasę ir tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo sąlygas, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdy...
nuotrauka
2024-03-27 10:50
NT plėtros bendrovės „Darnu Group“ inicijuotas sostinės gyventojų tyrimas atskleidė, kad pastaruosius kelerius metus skiriami ir planuojami biudžetai būsto įsigijimui reikšmingai augo. Bendrai sudėjus 42 proc. apklaustų vilniečių įsigijo ar planuoja įsigyti būstą, kurio vertė siekia 151 tūkst. ir da...
nuotrauka
2024-03-27 09:55
Turto bankas paskelbė rangos darbų viešąjį pirkimą vienam didžiausių valstybės valdomų pastatų – Mindaugo g. 12, Vilniuje. Į buvusią Lietuvos geležinkelių būstinę ketinama investuoti apie 15 milijonų eurų, čia įskurs 8 valstybės įstaigos.
nuotrauka
2024-03-26 15:09
Mančesteryje vykusioje „Civic Trust Awards“ apdovanojimų ceremonijoje verslo ir laisvalaikio kompleksas „Bokšto skveras“ pripažintas nugalėtoju ir specialaus prizo laimėtoju, kuris įteikiamas išskirtiniams rekonstrukcijos projektams, įgyvendintiems saugomose teritorijose.
nuotrauka
2024-03-26 14:22
Dar viena rekordinio susidomėjimo sulaukusios senamiesčio pastatų fasadų tvarkymo programos galimybė Klaipėdos senamiesčio pastatų valdytojams: siekiant pilnai išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų, skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas. Jų laukiama iki š. m. balandžio 10 dienos.
nuotrauka
2024-03-26 10:18
Architektai pastebi, kad dėmesys aplinkosaugai jau skiriamas ir įsirenginėjant būstą: gyventojai ieško sprendimų, kurie galėtų sumažinti poveikį aplinkai, todėl populiarėja produktai, pagaminti iš biologinės kilmės atliekų. Biocikliniai elektros instaliacijos gaminiai – naujovė tvariems namams, kuri...
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 16:03
„Via Lietuva“ (anksčiau – Lietuvos automobilių kelių direkcija), Susisiekimo ministerijos siūlymu, parengė atnaujintus reikalavimus asfalto sluoksnių įrengimo darbams valstybinės reikšmės keliuose. Nurodoma, kad atnaujintas taisyklių projektas padidins naujų asfalto dangų tarnavimo laiką, sumažins k...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-25 13:46
Aplinkos ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos teikimo komisija patvirtino reikalavimus projektams, kuriais siekiama besivystančiose šalyse švelninti klimato kaitą ir diegti atsinaujinančius energijos išteklius perduodant Lietuvos patirtį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos