2024 kovo 28 d. ketvirtadienis, 14:53
Reklama  |  facebook

Mini rekuperatorius įvertino net katinas

Karolina ANDRIUŠAITYTĖ      2018-01-13 08:38
„Mini rekuperatoriai? Gal jūs langų neturite?“ – sulaukėme ne vieno panašaus klausimo, kai nusprendėme savo namelyje įrengti vėdinimo įrangą. Pritariu: kam šaldytuvas, jei Lietuvoje net vasarą šalta? Kam dulkių siurblys, jei yra grindų skuduras ir kilimų daužyklė? Kam skalbyklė, jei netoliese upelis. Apie kavos aparatą net nekalbu. O jei rimtai, pavargom nuo pelėsio – tiek akivaizdžiai matomo, tiek nosimi jaučiamo. Tai jau ne tik estetikos, tai – sveikatos reikalas.
nuotrauka
Mikas džiaugiasi gaiviu oru ir šiluma. Karolinos Andriušaitytės nuotr.


Minimos įmonės
Gaivus oras, UAB

Jau devintus metus gyvename sodų bendrijoje. Namelis, kažkada žmonių statytas vasaros poilsiui, tapo mūsų nuolatiniu būstu. Iš sodo į gyvenamąjį namą jį rekonstravusi šeima (iš kurios įsigijome šį būstą) stengėsi namelį padaryti tokį, kad jame būtų galima gyventi bet kuriuo metų laiku. Tačiau jei pinigais nelyja, žmonės taupo – pataupė ir buvusieji savininkai. Neįrengė ventiliacijos. Rezultatas – jau minėtas pelėsis ir didžiulė drėgmė, siekianti iki 80 proc. ir net daugiau. Žinia, kai santykinė oro drėgmė peržengia 70 proc. ribą, sparčiai intensyvėja metalų korozija, mikroorganizmų ir pelėsių dauginimasis.

pelesis ant ago mikroklimatas

Pelėsis ant lango

Pirmiausia, ką padarėme, nusipirkę šį namelį, ėmėmės ieškoti, kaip vėdinti patalpas – miegamajame vietoje neatidaromo lango (aišku, čia nebuvo ir kitokio ventiliacijos įrenginio) įstatėme duris-langą – padarėme mini balkonėlį. Nors jos beveik visada būdavo praviros, tačiau vėdinimo akivaizdžiai trūko – sieninėje spintoje ėmė jaustis pelėsio kvapas. Mano kiekvienos vasaros darbas – nuolat vėdinti drabužius, įvairiausiomis priemonėmis valyti sienas, kad kaip nors panaikinčiau prastą pelėsio kvapą. Langų rėmai nuolat pasidengdavo juodu pelėsiu. Rytais nuo langų stiklų tiesiog varvėdavo vanduo. Vėdinimas tebuvo primityvus – pravėrus duris-langą.

rekuperacija, vedinimas, sildymas, gaivus oras

Ieškojome informacijos, kaip šią problemą spręsti. Pasitarėme su UAB „Gaivus oras“ direktoriumi Žydrūnu Jakubėliu. Pirmą kartą pas jį nuvykome pavasarį, aptarėme, kas mūsų nedideliame (70 kv. m) namelyje būtų tinkamiausia. Kadangi artėjo vasara – neskubėjome apsispręsti: natūralus vėdinimas šiltu metų laiku kažkiek sprendžia problemą.

Kai rudeniop apsisprendę vis tik įsirengti vėdinimo įrangą vėl apsilankėme šioje įmonėje, p. Žydrūnas pasakė, kad dabar jis jau žinąs, ką mums patarti – iš parodos Italijoje grįžęs su naujų produktų katalogu. Mūsų „dėžutei“, pasak Žydrūno, pakaktų dviejų mini rekuperatorių ICO RECO 100, kurie savo techniniais parametrais yra bene geriausi, iš šiuo metu esančių rinkoje. Vieną jų įrengus miegamajame, kur labiausiai jaučiamas pelėsio kvapas ir didžiulė drėgmė, o kitą – virtuvėje-valgomajame, kur taip pat pakankamai drėgmės, būtų užtikrinama oro kaita patalpoje ir problema turėtų sumažėti ar net išnykti.

mikroklimatas

Be to, šie mini rekuperatoriai itin kompaktiški, turi nuotolinio valdymo pultelį ir yra galimybė juos sujungti į vieną sistemą (jie dirbtų sinchroniškai: vienas tuo pačiu metu pūstų orą iš lauko vidun, o kitas – iš patalpos į lauką, tokiu būdu būtų užtikrinamas intensyvesnis oro judėjimas patalpoje).

Dėl trijų oro srauto lygių, penkių skirtingas funkcijas atliekančių režimų, nuotolinio valdymo, priešpriešinio oro srauto šilumokaičio (ko kiti mini rekuperatoriai neturi) ir tik vienos skylės sienoje – šis irenginys mums pasirodė patraukliausias. Juolab, kad prietaise naudojamo šilumokaičio naudingumo koeficientas siekia apie 95 proc., todėl į patalpą tiekiamas gaivus oras, kurio temperatūra yra panaši į vidaus temperatūrą. Štai taip galima kur kas labiau taupyti šilumą nei vėdinant patalpas įprastu būdu (atidarant langą).

Pridursiu, kad žiemomis vėdinant miegamąjį, ne kartą nušalo kambarinės gėles, kai ilgesnį laiką užmiršau uždaryti langą.

Ryžomės rekuperacijai

Sutartą dieną iš pat ryto su aparatūra ir darbo priemonėmis atvykę „Gaivaus oro“ meistrai mus, vis dar nepatikliai žvelgiančius į kompaktiškus rekuperatorius, nuramino ir paaiškino, kad šiuose įrenginiuose be šilumokaičio yra sumontuoti du ventiliatoriai, kurie, dirbdami rekuperacijos režimu, veikia priešingomis kryptimis. Išeinantis oras šilumokaityje sušildo įeinantį, tačiau prietaiso konstrukcija neleidžia užterštam orui patekti į patalpų vidų. Blogas oras šalinamas į lauką.

rekoperacija, gaivus oras, mikroklimatas

rekoperacija, gaivus oras, mikroklimatas

Taigi meistrai ėmėsi darbo – išmatavo tinkamą lauko sienos ir kambario vidaus aukštį, surado optimalią vietą įrenginio montavimui. Atidžiai, tikrai labai atidžiai išsimatavę ėmėsi grąžto (sienos – iš gipso plokštės, tad nebuvo sudėtinga). Moteriškai pasidžiaugiau, kad visos grąžto „gaminamos“ dulkės iš karto gražiausiai nukeliaudavo į dulkių siurblį, prijungtą prie grąžto, o ne į kambarį, tad namai nebuvo pridulkinti. O meistrams, be abejo, kur kas svarbiau, kad dulkės neužterštų gręžimo karūnos – pagrindinio prietaiso šiame darbe.

Išgręžę sienoje angą, paprastuoju „įdėjimo būdu“ į angą įdėjo išorinę įrenginio dalį, į šią – vidinę. Rekuperatorių sutvirtino montavimo putomis, kad būtų stabilus ir kad nesusidarytų šalčio tiltas. Viskas. Analogiškas darbas buvo padarytas ir virtuvėje. Iki pietų darbas buvo baigtas.

O aš tą pačią dieną pradedu savo eksperimentą – vėdinu visus spintos drabužius, pelėsio bijančiomis priemonėmis išvalau visą spintą. Sąžiningai nuvalau langų rėmus, kurie eilinį kartą jau buvo apaugę pelėsiu – jį matant raudoti norėjosi. Stebėsiu, ar vėdinimo sistema darys įtaką pelėsiams, ar leis jiems augti toliau. O gal, išsigandęs „vaikštančio oro“, pelėsis dings kaip pelės iš namų, išsigandusios katino, nusprendusio iš laukinio tapti naminiu.

mikroklimatas, rekuperacija, gaivus orasEksperimento pradžioje nusiperkame dar vieną drėgmės matuoklį – dabar ją matuojame abiejose patalpose, kuriose įrengti rekuperatoriai. Reikia pridurti, kad rekuperatoriai nesujungti, kad dirbtų sinchroniškai, tad kiekvienas dirba atskirai tokiu režimu, kurį nustatome. Yra penki režimai, visi jie veikia trimis oro srauto lygiais:

  • Rekuperacija – prietaisas veikia šilumokaitos režimu (tuo pat metu šalinamas blogas oras ir į vidų įpučiamas sušildytas švarus oras).
  • Oro ištraukimas – įrenginys veikia tik oro ištraukimo iš patalpos režimu.
  • Oro įtraukimas – vėdinimo režimas, kai oras įtraukiamas iš lauko į vidų.
  • Auto1 – įrenginys veikia budėjimo režimu. Kai oro drėgmė patalpoje viršija nustatytą prietaise drėgmės lygį (58 proc.), jis įsijungia ir veikia rekuperacijos režimu, kol drėgmės lygis nukrinta iki nustatytų parametrų.
  • Auto2 – taip pat „budėjimo režimas“. Kai oro drėgmė patalpoje viršija prietaise nustatytą drėgmės lygį (58 proc.), rekuperatorius įsijungia ir veikia tik ištraukimo režimu, kol drėgmės lygis nukrinta iki nustatytų parametrų.

Pasirinkome rekuperacijos režimą (kad oro srautas 70 sekundžių orą pūstų iš lauko vidun ir tiek pat laiko kambario oras būtų ištraukiamas į lauką). Naktį bandėme miegoti neišjungę prietaiso. Reikia pridurti, kad miegamasis nedidelis, tad bet kokiu atveju įrenginys yra netoli ausies. Nustatome patį žemiausią lygį, kad veiktų tyliausiai (triukšmo lygis DB: žemiausiu lygiu – 29, vidutiniu – 31, aukščiausiu – 33). Užmiegame, tačiau katinui sumiaukus prabundame ir pajuntame, kad kambaryje nuo mažutėlės režimo atpažinimo LED lemputės gana šviesu, ir tuos 29 decibelus vis tik girdime. Po keleto naktų nusprendėme naktimis rekuperatorių išjungti, o ryte – įjungti.

gaivus oras, rekuperacija, mikroklimatas

mikroklimatas, rekuperacija, gaivus oras

Štai tokie mūsų dviejų mėnesių eksperimento rezultatai: virtuvėje-valgomajame drėgmė dabar tobula – apie 50-60 proc. (komforto norma – nuo 40 iki 70 proc.). Be abejo, čia tobulybę pasiekti kur kas lengviau nei miegamajame – grindys šildomos, tai irgi padeda reguliuoti drėgmės kiekį. Miegamajame stengiamės palaikyti žemesnę oro temperatūrą, tai ir drėgmės yra daugiau, ypač lietuvišką žiemą, kai lauke arba lyja, arba sninga. Juk oras iš lauko ateina taip pat šiek tiek „sušlapęs“. Tačiau situacija ir miegamajame iš esmės pagerėjo – vidutiniškai apie 60–65, na, kartais iki 70 proc. drėgmės). Vis tik įvertinant tai, kad naktį rekuperatorius išjungtas, o kambarys šildomas labai trumpą laiką (kad miegoti nebūtų per šilta), tai situaciją vertiname gerai. O ir spintos kol kas neskleidžia pelėsio kvapo. Langų rėmams užtenka elementaraus dulkių nuvalymo. Agresyvių cheminių medžiagų pelėsiui naikinti eksperimento metu dar nenaudojau.

Žinia, dar prieš įsigydami šiuos įrenginius pasidomėjome elektros sąnaudomis. Jos, kaip nurodyta įrenginio specifikacijoje, minimalios (atitinkamai pagal oro srauto lygį) – 3.7/4.1/4.6 W. Oro srautas, kuris per valandą patenka į patalpą (ir/arba ištraukiamas į lauką) – 75/87/93 kub. m.

rekuperatorius, gaivus oras, mikroklimatas

Ir dabar – svarbiausia!

Kai gamindavome maistą, dar kitą dieną svečias galėdavo atspėti, ką vakar valgėme (čia turiu pabrėžti, kad virš viryklės pakabintas pakankamai geros traukos gartraukis).

Dabar parėjus namo kotletų kvapo – nė kvapo! Įžengus į namus iš karto jaučiasi gaivus oras. Sakoma, kad visi namai kvepia savaip, mes dabar labai džiaugiuosi savo namų kvapu!

Kilo įtarimas, kad mūsų katinas taip pat įvertino gaivų namų orą ir iš lauko gyvūno rimtai pretenduoja tapti kambariniu katinu. Jis, ko gero, nemato reikalo išeiti į lauką pakvėpuoti grynu oru. 

Karolinos Andriušaitytės nuotr.

Statybunaujienos.lt



Inžinerinės sistemos

nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-02-13 07:46
Šilumos siurbliai jau tapo įprasta Lietuvos gyventojų namų dalimi. Įmonės INDUSTEK ekspertai pastebi, kad vartotojai vis sparčiau atsisako šildymo kietu kuru ir noriau renkasi šilumos siurblius. Bene populiariausi Lietuvoje yra universalieji „Daikin Altherma“ oras-vanduo šilumos siurbliai. Šis šildy...
nuotrauka
2024-02-12 12:12
Išmaniuosius skaitiklius gaminanti ir juos eksportuojanti lietuvių kompanija „Elgama-Elektronika" praėjusiais metais skaičiavo rekordinį grynąjį pelną, kuris augo daugiau nei 14 kartų ir siekė 4,6 mln. eurų (2022 m. – 0,32 mln. eurų), o apyvarta augo beveik du kartus iki 41,37 mln. eurų (2022 m. – 2...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2024-01-26 06:34
Prie nuosavų namų įprastai yra pristatomos ir lauko terasos, nes sėdėti namie užsidarius tarp keturių sienų nusibosta, todėl norisi ištrūkti ir į gryną orą. Vasarą tai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau ankstyvą pavasarį ir vėlų rudenį, kai lauke vėsoka, nelabai jauku sėdėti terasoje. Bet vien dėl t...
nuotrauka
2024-01-24 13:40
Prognozuojama, kad iki 2035 m. elektromobilių skaičius pasaulyje išaugs septynis kartus nuo 10,5 mln. (2022 m.) iki 74,5 mln. (2035 m.). Ekspertų skaičiavimu, vien tik elektromobilių įkrovimui elektros poreikis 2030 m. pasaulyje sieks 655 TWh. Apie 45 proc. elektros pastatuose sunaudos elektromobili...
nuotrauka
2024-01-19 10:00
Prabėgus šventiniam šurmuliui ir prasidėjus naujiems kalendoriniams metams, daugelis ima vykdyti sau duotus pažadus: pradėti sportuoti, sveikai maitintis ar atsikratyti žalingų įpročių. Specialistų teigimu, vienas iš nepelnytai pamirštamų naujametinių įsipareigojimų – elektros energijos suvartojimo ...
nuotrauka
2024-01-08 09:45
Didesnis komfortas, efektyviai vartojama energija ir proporcingai mažėjančios komunalinės išlaidos. Tokie reikalavimai gali būti įgyvendinti, jei pastato įranga yra sujungta į bendrą naujos kartos išmanųjį skaitmeninės namų sistemos JUNG HOME tinklą. Pastarąjį Lietuvoje šiuo metu gali kvalifikuotai ...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...
nuotrauka
2023-12-27 13:06
Elektriniai katilai – tai alternatyva tradicinėms šildymo sistemoms. Šie katilai yra atsakas į šiuolaikinius energetikos iššūkius: jie mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, yra ekologiški ir gali būti efektyvus sprendimas daugelyje situacijų. Be to, dėl savo paprastos konstrukcijos ir saugumo, e...
nuotrauka
2023-12-05 09:54
Artėjant Kalėdoms, norisi namus papuošti elektrinėmis girliandomis ir dekoracijomis, tačiau dažną stabdo dvejonės, kaip tokios puošmenos gali išauginti sąskaitas už elektrą. Ekspertai sako, kad vienareikšmiškai pasakyti, kiek elektros sunaudos kalėdinės dekoracijos, yra sudėtinga, nes tai priklauso ...
nuotrauka
2023-11-29 09:57
Kaip tvariai su minimaliai neigiamu aplinkai poveikiu gaminti energiją iš atsinaujinančių šaltinių: saulės, vėjo ir vandens? Kaip išsisukti nenaudojant iškastinio kuro? Šiuos ir kitus klausimus praėjusią savaitę kėlė šalies inžinerinė bendruomenė Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociaci...
nuotrauka
2023-11-28 09:42
Vėstant orams gyventojams vėl pradeda kilti klausimai dėl šildymo – norima, kad kambariuose būtų komfortiška temperatūra, tačiau baiminamasi didesnių sąskaitų. Įtaką sąskaitų dydžiui daro ne tik šilumos suvartojimas, kurį lemia lauko oro temperatūra, drėgmė, vėjo stiprumas, pastato energetinis efekt...
nuotrauka
2023-11-10 11:26
Šviesos jungiklis, kištukinis lizdas ar termostatas ilgą laiką buvo svarbūs tik dėl savo funkcijų, neteikiant per daug reikšmės jų išvaizdai ir derėjimui interjere. Dizainerių teigimu, būtina griauti mitą, kad šie prietaisai privalo būti tik balti: jų spalvą ir formą apsprendžia vieta interjere.
nuotrauka
2023-10-30 11:36
Išmaniųjų namų sistemos daugeliui jau nėra naujiena. Jos vis dažniau yra diegiamos ne tik gyvenamuosiuose būstuose, bet ir biuruose, viešbučiuose ar kituose dideliuose pastatuose. Jungiklių ir protingų namų sistemų centras „JUNG Vilnius" kartu su įmone „SoulWood LT" nusprendė, jog protingo namo sist...
nuotrauka
2023-10-30 07:10
Viena didžiausių energetikos bendrovių Baltijos šalyse „Enefit“ pasirašė sutartį su prekybos tinklu „Norfa“ dėl viešojo įkrovimo stotelių įrengimo. 107 skirtingose prekybos tinklo stovėjimo aikštelėse visoje Lietuvoje iš viso bus įrengta mažiausiai naujų 250 įkroviklių, kuriuose vienu metu bus galim...
nuotrauka
2023-10-19 11:37
Namuose turime daug įvairių prietaisų, kuriuos tenka nuolat įkrauti – nuo telefonų, akumuliatorinių žoliapjovių, robotų iki automobilių. Milijonai žmonių įvairius prietaisus palieka įkrauti nakčiai ar net išėję iš namų. Energijos specialistas atskleidžia, kokius saugaus prietaisų įkrovimo aspektus t...
nuotrauka
2023-10-18 11:30
Vilniaus miesto savivaldybė dar šiais metais planuoja daugiau nei 20 švietimo, sporto, kultūros įstaigų, sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigų aprūpinti nutolusiomis saulės elektrinėmis. Žaliąją energija apsirūpins ir pati Savivaldybė, Vilniaus Rotušė bei Energetikos ir technikos muzie...

Statybunaujienos.lt » Inžinerinės sistemos