2024 kovo 19 d. antradienis, 7:14
Reklama  |  facebook

Profesinės sąjungos: nebegalime delsti – būtina imtis skubių pokyčių statybos sektoriuje

2019-11-21 10:25
Nelegalaus darbo apimtys Lietuvoje sparčiai didėja: kasmet nustatoma vis daugiau nelegalaus darbo atvejų. Opiausia padėtis statybos sektoriuje – čia dirba du trečdaliai visų nelegaliai dirbančių asmenų. Vis dar nesuvokiama, kokią žalą nelegalus darbas daro kiekvienam asmeniui, jų artimiesiems ir valstybės ekonomikai.
nuotrauka
Manoma, kad privaloma Statybininko kortelė sumažintų „šešėlį“, užtikrintų aukštesnę darbų kokybę, tikslesnę darbo laiko apskaitą, sumažintų nelaimingų atsitikimų statybose. LPPSF nuotr.


Minimos įmonės
Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija (LPPSF),
VDI (Valstybinė darbo inspekcija),
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ

Kasmet neapskaitoma 500–700 mln. pajamų

Remiantis Valstybės kontrolės tarnybos duomenimis, Lietuvoje kovai su „šešėliu“ taikomos 36 priemonės, kurių efektyvumas - tik 39%. Lyginant su Lenkija, atsiliekame dvigubai: joje taikoma 20 priemonių, kurių efektyvumas siekia 80%. Šie rezultatai rodo, pranešime dalijasi Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija, kad sėkmė slypi ne priemonių kiekybėje, o kokybėje ir efektyvume.

Problematiškiausiame statybos sektoriuje nelegaliai dirba apie 22–24 tūkst. asmenų. Per metus šiame sektoriuje neapskaitoma 500–700 mln. Eur pajamų. Tai didelis praradimas ne tik valstybei, bet ir darbuotojams: nelegaliai dirbantis darbuotojas netenka visų socialinių garantijų, taip pat neprisideda ir prie visuomenės gerovės.

Anksčiau minėti faktai byloja, kad statybos sektoriuje reikalingi skubūs pokyčiai, todėl privalomos Statybininko (STATREG) kortelės įvedimas statybvietėse būtų efektyvi priemonė kovai su „šešėliu“ ir nelegaliu darbu. Skaičiavimai rodo, kad kortelės įvedimas padėtų valstybei iš „šešėlio“ papildomai ištraukti apie 200 mln. eurų. Būtent tokią sumą Vyriausybė buvo pasirengusi per 2019 m. ištraukti iš šešėlinės ekonomikos visuose sektoriuose.

Nelegalaus darbo atvejų daugėja

Pažymėtina, kad patikrinimų metu VDI dažnai susiduria su atvejais, kai statybvietėje, nustačius nelegaliai dirbančius asmenis, yra neįmanoma išsiaiškinti, kokioms įmonėms jie dirbo. Šie asmenys pabėga iš statybvietės arba apsimeta nežinantys, kokioje įmonėje dirba. Be to, per praėjusius metus dvigubai daugėjo inspektavimų metu nustatytų nelegaliai dirbančių užsienio šalių piliečių, kurie neturi leidimų nei gyventi, nei dirbti Lietuvoje. Taip pat statybvietėse subrangos pagrindais dirbančios trečiųjų šalių įmonės darbus vykdo Lietuvoje, o mokesčius moka savo valstybei, kai lietuvių darbo vietas užima užsienio šalių piliečiai.

Privaloma darbo laiko apskaita statybvietėse padėtų spręsti šias problemas ir ženkliai sumažintų nelegalaus darbo atvejus.

„Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) sukurta ir statybvietėse veikianti STATREG sistema yra tinkamas socialinės atsakomybės pavyzdys, tad valstybės institucijoms nebereikėtų „išradinėti dviračio“ ir iš naujo nekurti to, kas jau sukurta, o imti bei naudoti tai, kas jau šiandien puikiai veikia. Kuriant sistemą iš naujo, būtų ne tik prarastas laikas ir šimtai milijonų, bet ir investuotos mokesčių mokėtojų lėšos“, - pranešime cituojamas Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) pirmininkas Juozas Neverauskas.

Anot J. Neverausko, privalomos Statybininko kortelės įvedimas Lietuvoje ne tik ženkliai sumažintų „šešėlį“, užtikrintų aukštesnę darbų kokybę ir tikslesnę darbo laiko apskaitą, bet ir sumažintų ir nelaimingų atsitikimų statybose skaičių, kuris yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje (ES): 2018 m. – 37 nelaimingi atsitikimai Lietuvoje, tuo metu ES vidurkis – 30. 

LPPSF ragina nedelsiant imtis pokyčių ir sudaryti reikiamas sąlygas STATREG kortelės sistemos veikimui jau dabar, siekiant sumažinti nelegalaus darbo mastą statybos sektoriuje, kuris atneša didžiulę žalą tiek valstybei, tiek darbuotojams. Per metus sutaupydami apie 200 mln. Eur, šias pajamas galėtume skirti sveikatos apsaugai, pensijoms, išmokoms.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija yra viena didžiausių Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) šakų, vienijanti statybos, chemijos pramonės, energetikos, komunalinių paslaugų įmonių profesines sąjungas. 

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-18 13:58
Penktadienį, kovo 15 d. Borodyankos miestelyje Ukrainoje duris atvėrė lietuvių pastangomis atstatyta viena iš trijų miestelio mokyklų. Dabar ji vadinasi Lietuvių-ukrainiečių licėjumi Nr.1, kurį lankys 700 mokinių nuo pirmos iki vienuoliktos klasės.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-18 13:40
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje – pokyčiai. Vadovo pareigas pradėjo eiti viešojo konkurso būdu išrinktas direktorius Juozapas Blažiūnas.
nuotrauka
2024-03-18 13:34
Šių metų balandį pradės veikti atnaujinta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS, leisianti visiškai skaitmenizuoti pagrindinę agentūros veiklą.
nuotrauka
2024-03-18 09:48
Ar žinojote, kad Vilniuje galima išvysti vienas didžiausių lašišų pasaulyje? Arba tai, kad dažnas vilnietis yra ne kartą vaikščiojęs vienu seniausių miškų Europoje, besidriekiančiu palei Neries vingį? NT plėtros bendrovė „Darnu Group” ir Lietuvos hidrobiologų draugija kviečia artimiau susipažinti s...
nuotrauka
2024-03-18 09:22
Kovo 14 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas, kuriuo buvo pakeistas valstybių ar teritorijų, kurių tiekėjai, jų subtiekėjai, ūkio subjektai, kurių pajėgumais yra remiamasi, gamintojai, techninės ar programinės įrangos priežiūrą ir palaikymą vykdantys asmenys ar juos kontroliuojan...
nuotrauka
2024-03-16 13:15
Inžinerinės krypties specialistų paklausa Lietuvoje gerokai viršija pasiūlą, o nedidėjant šių studentų skaičiui, „žirklės" tik plėsis, nerimauja inžinerinio sektoriaus verslas. Švietimo politikos formuotojai sutinka – iššūkių yra, tačiau mini ir teigiamų poslinkių.
nuotrauka
2024-03-15 15:34
Akcinė bendrovė „Alvora" kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą. Bendrovė prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad Čekijos įmonė „Petrometal" suklastojo GIPL projekto statybos metu patiektų detalių sertifikatus.
nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:28
Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice" investuoja 18 mln. eurų į nuo gaisro nukentėjusio Gariūnų rūšiavimo centro atstatymą ir infrastruktūros gerinimą. Pastatuose projektuojamos moderniausios gaisro aptikimo bei automatinės gaisro gesinimo sistemos. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-15 08:50
Inžinerijos sektoriaus atstovai palankiai vertina vis dažniau girdimas kalbas apie būtinybę robotikos ir mechatronikos kursus įtraukti į formaliojo ugdymo programas, tačiau pastebi, jog įgyvendinimo etape kyla iššūkių. Švietimo įstaigose atsiranda daugiau vaikų inžinerinius įgūdžius galinčios lavint...
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-14 12:33
Didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyks seminarų ciklas „Naujas stogo vaidmuo“ statybos sektoriaus profesionalams.
nuotrauka
2024-03-14 10:21
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams ...
nuotrauka
2024-03-14 10:09
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai antradienį lankėsi Anykščių rajone, kur su vietos savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus specialistais apsikeitė gerosiomis miestų planavimo patirtimis.
nuotrauka
2024-03-14 09:39
Panevėžyje toliau tęsiami tarptautinės plaukimo federacijos standartus atitiksiančio daugiafunkcio sporto ir sveikatingumo centro „Aukštaitija“ rekonstravimo darbai. Šiuo metu atlikti baseino pastato metalo konstrukcijų montavimo darbai, įrengiamos grindys, atliekami senojo sporto rūmų „Aukštaitija“...
nuotrauka
2024-03-13 14:06
Infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva" Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu sutvarkys iš viso 22,4 km gatvių ruožų vakarinėje ir pietinėje miesto dalyse. Kartu bus tvarkomi ir daugiabučių kiemai, kurie priklauso savivaldybei. Vairuotojai raginami būti atidesni dėl atsivėrusių duobių ir supr...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos