2024 kovo 19 d. antradienis, 13:38
Reklama  |  facebook

Skaičiuojama, kad dėl „Ekologistikoje“ kilusio gaisro aplinkai padaryta žalos už 5,5 mln. eurų

2019-11-22 14:37
Dėl gaisro Alytaus miesto savivaldybės patirtos išlaidos šiuo metu siekia 100 tūkst. Eur, ūkio subjektai prašo kompensuoti nuostolius už 135 tūkst. Eur sumą. Alytaus rajono savivaldybė skaičiuoja 23 tūkst. Eur nuostolį. 18 ūkininkų kreipėsi į rajono savivaldybę su prašymais kompensuoti patirtą žalą dėl uždrausto parduoti pieno – ūkininkų nuostoliai siekia daugiau nei 20 tūkst. Eur.
nuotrauka
Gaisras Alytuje. Aplinkos ministerijos nuotr.


Minimos įmonės
Ekologistika, UAB
AAA (Aplinkos apsaugos agentūra),

Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (toliau – VESK) aptarė įmonėje „Ekologistika“ kilusio gaisro padarinių šalinimo eigą Alytaus mieste ir rajone. VESK posėdyje nuspręsta, kad nėra būtinybės skelbti ekstremalios situacijos valstybės mastu – po gaisro Alytuje tarša į kitas savivaldybių teritorijas neišplito.

Kokius nuostolius gaisras atnešė savivaldybėms bei ūkio subjektams

Tačiau nutarta tęsti aplinkos taršos stebėseną: valstybės institucijos ir toliau privalės koordinuoti veiksmus su savivaldybėmis, teikti informaciją apie atliekamus tyrimus bei esant poreikiui – atnaujinti rekomendacijas gyventojams.

Posėdyje taip pat pristatyti aplinkos tyrimų Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse rezultatai, aptartos savivaldybės lygio ekstremaliosios situacijos padarinių šalinimo priemonės ir problemos.
Maždaug pusė po gaisro susidariusių pavojingų atliekų iš įmonės teritorijos yra jau išvežta – liko dar 500 tonų padangų degėsių. Posėdžio metu pavesta įmonei „Toksika“ kaip įmanoma greičiau išvežti visas pavojingas atliekas. Šiuo metu užterštas vanduo, naudotas gaisrui gesinti, yra saugomas saugiose talpyklose – aplinkai pavojaus jis nekelia. Ekspertų grupė sprendžia, kokiu būdu saugiai ir efektyviai išvalyti užterštą vandenį.
VESK posėdyje pranešta, kokius nuostolius gaisras atnešė savivaldybėms bei ūkio subjektams.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skaičiuoja, kad tyrimams, susijusiems su gaisro padariniais, išleista 250 tūkst. Eur, Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamas biomonitoringas Alytaus rajone atsieis maždaug 400 tūkst. Eur. Patirti nuostoliai ir pagrįstos išlaidos gaisro padariniams likviduoti bus kompensuojami iš valstybės rezervo.

Skaičiuojama, kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, kad dėl įmonėje „Ekologistika“ kilusio gaisro aplinkai padaryta žala siekia 5,5 milijono Eur.

Aplinkos apsaugos agentūra atliko beveik pustrečio tūkstančio vandens analizių 

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA), kaip pranešė Aplinkos ministerija, nuo pat gaisro pradžios padangų perdirbimo įmonėje Alytuje spalio 16 d. iki lapkričio 18 d. atliko 119 vandens mėginių, imtų iš Nemuno ir vandens telkinių šio gaisro paveiktoje teritorijoje, 2407 analizes. Juose tirti 64 skirtingi parametrai.

Šių tyrimų tikslas – ištirti į paviršinius vandens telkinius galimai patekusius teršalus ir vandens kokybę.

Apibendrinus visą mėnesį iš Nemuno (žemiau Alytaus nuotekų valymo įrenginių) imtų mėginių tyrimus matyti, dalijasi AAA, kad jo vandenyje nė vienas iš matuotų sunkiųjų metalų neviršijo momentinių didžiausių leistinų koncentracijų, o kai jos nenustatytos – vidutinių metinių leistinų koncentracijų. Normų neviršijo ir kitos tirtos pavojingos medžiagos – polichlorinti bifenilai, policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, lakieji organiniai junginiai, naftos angliavandeniliai. Spalio antroje pusėje trumpuoju laikotarpiu po gaisro dėl sutrikusios nuotekų valyklos veiklos Nemune buvo stebima padidėjusi organinių, azotinių ir fosfatinių medžiagų koncentracija, bet lapkričio pradžioje ji labai sumažėjo ir tapo artima geros būklės vertei. Gaisro metu (spalio 20-21 d.) paimti mėginiai toksiškumui nustatyti parodė, kad Nemuno vanduo buvo netoksiškas.

Padidėjusi tarša nenustatyta ir ištyrus gaisro poveikio teritorijoje esančių telkinių vandenį. Mėginiai buvo paimti iš kūdrų Miklusėnuose, Jasunskų ir Navickų kaimuose, Kavalio ežero ir Gulbynės karjero. Nė vienos kūdros vandenyje sunkiųjų metalų ir policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijos, praneša AAA, neviršijo momentinių arba metinių didžiausių leistinų koncentracijų. Kavalio ežere sunkiųjų metalų, lakiųjų organinių junginių, polichlorintų bifenilų, policiklinių aromatinių angliavandenilių ir naftos angliavandenilių koncentracijos buvo mažesnės už metodo nustatymo ribą. Gulbynės karjere, į kurį pateko gaisro gesinimui naudoto vandens, nei vienas iš sunkiųjų metalų neviršijo momentinės didžiausios leidžiamos koncentracijos. Iš policiklinių aromatinių angliavandenilių vienintelis benz(g,h,i)perilenas viršijo momentinę didžiausią leidžiamą koncentraciją 1,5 karto. Kitų teršalų koncentracijos buvo mažos, o dažnai net mažesnės už metodo nustatymo ribą.

Statybunaujienos.lt
Žymės  Gaisras, Nuostoliai



Aktualijos

nuotrauka
2024-03-19 12:45
Naujasodžio gatvėje – įkurtuvės. Į naujuosius savo namus persikraustys 10 žmonių, turinčių intelekto ir (ar) psichosocialinę negalią. Tai pirmieji naujai pastatyti grupinio gyvenimo namai Vilniuje. Įgyvendinant institucinių globos namų pertvarką šiais metais ruošiamasi atidaryti dar vienus naujus gr...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:18
Lietuvos apeliacinis teismas atmetė UAB „Urbasta“ apeliacinį skundą ir paliko galioti apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas ieškovės UAB „Urbasta“ ieškinys atsakovei Kauno miesto savivaldybės administracijai, prašant panaikinti sprendimą dėl naujo baseino Kaune, Vaidoto g., statybos laimėtojo ...
nuotrauka
2024-03-19 09:57
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) informuoja, kad siūlyti keisti teritorijų planavimo dokumentų sprendinius galima ir dėl sklypų, kurie nepriklauso pasiūlymo teikėjui, tačiau iki pasiūlymo pateikimo būtina raštu informuoti visų į ...
nuotrauka
2024-03-19 09:54
Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 000 Eur Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšų. Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje.
nuotrauka
2024-03-19 09:20
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) gavusi gyventojų pranešimą apie galimai savavališkas gyvenamųjų namų statybas Kauno rajono Vijūkų k., atliko neplaninį patikrinimą. Įtarimai pasitvirtino – vienam savininkui priklausančiuose sklyp...
nuotrauka
2024-03-18 13:58
Penktadienį, kovo 15 d. Borodyankos miestelyje Ukrainoje duris atvėrė lietuvių pastangomis atstatyta viena iš trijų miestelio mokyklų. Dabar ji vadinasi Lietuvių-ukrainiečių licėjumi Nr.1, kurį lankys 700 mokinių nuo pirmos iki vienuoliktos klasės.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-18 13:40
Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje – pokyčiai. Vadovo pareigas pradėjo eiti viešojo konkurso būdu išrinktas direktorius Juozapas Blažiūnas.
nuotrauka
2024-03-18 13:34
Šių metų balandį pradės veikti atnaujinta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS, leisianti visiškai skaitmenizuoti pagrindinę agentūros veiklą.
nuotrauka
2024-03-18 09:48
Ar žinojote, kad Vilniuje galima išvysti vienas didžiausių lašišų pasaulyje? Arba tai, kad dažnas vilnietis yra ne kartą vaikščiojęs vienu seniausių miškų Europoje, besidriekiančiu palei Neries vingį? NT plėtros bendrovė „Darnu Group” ir Lietuvos hidrobiologų draugija kviečia artimiau susipažinti s...
nuotrauka
2024-03-18 09:22
Kovo 14 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas, kuriuo buvo pakeistas valstybių ar teritorijų, kurių tiekėjai, jų subtiekėjai, ūkio subjektai, kurių pajėgumais yra remiamasi, gamintojai, techninės ar programinės įrangos priežiūrą ir palaikymą vykdantys asmenys ar juos kontroliuojan...
nuotrauka
2024-03-16 13:15
Inžinerinės krypties specialistų paklausa Lietuvoje gerokai viršija pasiūlą, o nedidėjant šių studentų skaičiui, „žirklės" tik plėsis, nerimauja inžinerinio sektoriaus verslas. Švietimo politikos formuotojai sutinka – iššūkių yra, tačiau mini ir teigiamų poslinkių.
nuotrauka
2024-03-15 15:34
Akcinė bendrovė „Alvora" kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą. Bendrovė prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų, kad Čekijos įmonė „Petrometal" suklastojo GIPL projekto statybos metu patiektų detalių sertifikatus.
nuotrauka
2024-03-15 12:18
Panevėžio rajono visuomenės viešo intereso gynimo grupės atstovai šią savaitę susitiko su Panevėžio rajono meru Antanu Pociumi iškilusiems klausimams aptarti, po to, kai „Rail Baltica" Panevėžio geležinkelio linijos infrastruktūrinės plėtros SPAV, koncepcija 2023 metų rugpjūtį buvo pristatyta visuom...
nuotrauka
2024-03-15 09:28
Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice" investuoja 18 mln. eurų į nuo gaisro nukentėjusio Gariūnų rūšiavimo centro atstatymą ir infrastruktūros gerinimą. Pastatuose projektuojamos moderniausios gaisro aptikimo bei automatinės gaisro gesinimo sistemos. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
nuotrauka
2024-03-15 09:07
Per artimiausius 3-4 metus Vilkpėdėje planuojama pastatyti tiek pat butų, kiek iki šiol buvo pastatyta per 17 metų. Šiuose suplanuotuose ir jau statomuose projektuose galės apsigyventi apie 3 tūkst. gyventojų. Plėtotojų investicijos per pastaruosius dvejus metus iš šiaurinės miesto dalies ėmė labiau...
nuotrauka
2024-03-15 08:50
Inžinerijos sektoriaus atstovai palankiai vertina vis dažniau girdimas kalbas apie būtinybę robotikos ir mechatronikos kursus įtraukti į formaliojo ugdymo programas, tačiau pastebi, jog įgyvendinimo etape kyla iššūkių. Švietimo įstaigose atsiranda daugiau vaikų inžinerinius įgūdžius galinčios lavint...
nuotrauka
2024-03-14 15:22
Per praėjusius metus specializuota transporto priemone su lazerinio skenavimo įranga nuskaityta beveik 1,2 tūkst. sostinės gatvių kilometrų. Itin tikslūs skenavimo rezultatai jau antrus metus iš eilės leidžia įvertinti Vilniaus gatvių asfalto dangos būklę ir pagal tai sudaryti tvarkomų gatvių ruožų ...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos