2024 balandžio 25 d. ketvirtadienis, 0:17
Reklama  |  facebook

„AIRPLUS1 Lituanica“ – pirmoji šalies įmonė, kuri ozonavimą panaudojo komunalinių nuotekų kvapams mažinti

2022-02-14 07:10
Tvarkydama komunalines nuotekas, AB „Klaipėdos vanduo“ pasirinko ir pritaikė vieną iš naujausių kvapų mažinimo sprendimų – įdiegė kvapų mažinimo sistemą smėliagaudėje. Technologinę inžinerinę sistemą sukūrė ir sumontavo UAB „AIRPLUS1 Lituanica“.
nuotrauka
Įmonėje „Klaipėdos vanduo“ įdiegta kvapų mažinimo sistema smėliagaudėje. Technologinę inžinerinę sistemą sukūrė ir sumontavo UAB „AIRPLUS1 Lituanica“. „AIRPLUS1 Lituanica“ nuotr.


Minimos įmonės
AIRPLUS1 Lituanica, UAB
Klaipėdos vanduo, AB

Į Klaipėdos miesto nuotekų valyklą nuotekos patenka iš Klaipėdos, Gargždų, Priekulės ir dar kelių gyvenviečių. Kas valandą į šią valyklą atkeliauja apie 2 tūkst. kub. m nuotekų. Gyventojai, o ypač pietinė Klaipėdos dalis ir aplinkinės gyvenvietės, neišvengia nemalonių kvapų, sklindančių iš Dumpių teritorijos, kurioje įsikūrusi ne viena gamybinė įmonė, todėl uostamiesčio savivaldybė gauna iš aplinkinių gyventojų nemažai nusiskundimų.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ nuolat ieško būdų, kaip sumažinti kvapų sklaidą iš savo įmonės teritorijos. Per dešimtmetį į kvapų mažinimo priemones jau yra investavusi 21 mln. eurų. 2020 m. „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valykloje Dumpiuose nemalonūs kvapai sumažėjo nuo 3 iki 16 kartų, skaičiuojant europiniais kvapo vienetais. Tačiau įmonė vis ieško naujų bei inovatyvių sprendimų poveikio aplinkai mažinimui. Pernai AB „Klaipėdos vanduo“ ėmėsi įgyvendinti dar vieną aplinkosauginį projektą: Klaipėdos m. nuotekų valyklos smėliagaudėje įrengta technologinė inžinerinė kvapų mažinimo sistema, taip siekiant sumažinti kvapą nuotekose, pratekančiose pro smėliagaudes.

Pritaikė naujovę – ozoną įterpė tiesiai į nuotekas

„Kol nuotekos prateka per nuotekų tinklus, dauginasi įvairios bakterijos, kurios nuotekose esančius teršalus paverčia nemalonaus kvapo junginiais. Kadangi Klaipėdos m. nuotekų valyklos parengtinio valymo pastatas yra iš dalies atviras, tad nevalytos nuotekos, tekėdamos per smėliagaudę, skleidžia nemalonius kvapus į aplinką“, – problemos esmę aptarė UAB „AIRPLUS1 Lituanica“ vadovas dr. Arvydas Stončius. 

Arvydas Stončius

„AIRPLUS1 Lituanica“ – ozonavimo sistemų kūrėja, kurios išradimai užpatentuoti Lietuvoje ir užsienyje. Lietuvoje ir užsienio rinkose veikianti įmonė padeda spręsti problemas atskiroms įmonėms, pritaiko sistemas pagal specifinius veiklos reikalavimus.
Tai yra komandos, kuriai vadovauja mokslininkas dr. Arvydas STONČIUS,
išskirtinumas. 
AIRPLUS

 

 

 

Pirmasis nuotekų valymo etapas yra mechaninis valymas, kurio metu iš nuotekų šalinamos stambios šiukšlės, atliekos, įvairios priemaišos. Tam įrengtos automatinės grotos, aeruojamos smėliagaudės, smėlio separatoriai, pirminiai sėsdintuvai.

Smėliagaudė yra įrenginys smėliui ir panašioms mineralinėms medžiagoms nuo nuotekų atskirti. Į ją, aiškina dr. A.Stončius, tiekiamas didelis kiekis oro, kuris smėlį nusodina į dugną, kitos medžiagos iškeliamos į paviršių ir yra atskiriamos, o iš kelių metrų gylio smėliagaudės išteka tik nuotekos. Problema ta, kad vykstant intensyviam nuotekų maišymui oras išneša dalį nemalonių kvapų. „AIRPLUS1 Lituanica“ pasiūlė sprendimą – šiuos kvapus mažinti ozonuojant nuotekas. pirmiausia atliko eksperimentinį bandymą su nedideliu kiekiu – 1 kub. m. – komunalinių nuotekų. 

ozonavimas AIRPLUS1 LituanicaNuotraukoje –
Informacija apie kvapus sukeliančių
teršalų rodiklius
automatiškai bus
perduodama į SKAD sistemą.

„Eksperimentinis bandymas parodė, kad sistema tinka komunalinėms nuotekoms: jas paveikus ozonu, kvapas sumažėjo kartais. Todėl sistema buvo įdiegta ir realiai egzistuojančiame objekte, – dalijasi dr. A.Stončius. – Sistemos esmė – tiesiai į nuotekas įterpiamas ozonas, kuris jas oksiduoja, tokiu būdu kvapas sumažinamas jau pirmajame etape: iš nuotekų išsiskiriantys garai nebeskleidžia nemalonių kvapų. Ir tai yra pats efektyviausias, jeigu ne vienintelis, kvapų mažinimo būdas pradiniame etape. Nuotekos yra iš dalies dezinfekuojamos, prisotinamos deguonies – taip užkertamas kelias naujoms nemalonius kvapus sukeliančioms medžiagoms susidaryti, be to, veiksmingai palengvina tolimesnį tų nuotekų apdorojimą.“

Ozonavimo įranga, kurios įrenginiai sveria po kelis šimtus kilogramų, sumontuota atskirame 12 x 2,5 m moduliniame pastate.

Rezultatai džiugina: įdiegus sistemą, žymiai sumažėja kvapai

Klaipėdos nuotekų valykloje per pusmetį įgyvendinta technologinė inžinerinė kvapų mažinimo sistema pagal įrangos sudėtingumą įmonei „AIRPLUS1 Lituanica“ buvo pats sudėtingiausias projektas per visus 5-erius įmonės veiklos metus. Tačiau rezultatai džiugina: įdiegtos sistemos efektyvumas – žymiai sumažėję kvapai. Informacija apie momentinę likutinę sieros vandenilio ir ozono koncentraciją automatiškai perduodama į nuotekų valymo procesų priežiūros, valdymo ir duomenų perdavimo sistemą (SCADA).

„AIRPLUS1 Lituanica“ sukurta kvapų mažinimo sistema yra ekologiškas, tvarus sprendimas. Sistemai veikti reikia tik elektros energijos, tad, anot dr. A.Stončiaus, tai yra tarsi elektromobilis. Ozonavimo sistemas, sprendžiant nepageidautinų kvapų problemą, įmonė yra įdiegusi ne vienoje specializuotoje įmonėje: „Vilniaus vandenys“, „Aukštaitijos vandenys“ nuotekų perpumpavimo stotyse, „Neringos vanduo“, „Šilalės vandenys“, Kazokiškių sąvartyne, žemės ūkio, maisto sandėliavimo, maisto produktų gamybos bei maitinimo objektuose, SPA, baseinuose ir kt.

Įmonės sukurtos sistemos užpatentuotos kaip išradimai

Ozonavimo sprendimus „AIRPLUS1 Lituanica“ derina ir su kitais rinkoje esančiais sprendimais. Tokia sinergija yra ne tik dar efektyvesnė, bet įgalina išspręsti daugiau įvairių problemų. Ozonavimo sprendimai yra glaudžiai susiję su ventiliavimo sistemomis, todėl „AIRPLUS1 Lituanica“ paprastai bendradarbiauja su šios srities specialistais. 

AIRPLUS1 Lituanica ozonavimasNuotraukoje –
Ozonavimo įranga,
kurios įrenginiai sveria
po kelis šimtus kilogramų,
sumontuota atskirame 12 x 2,5 m moduliniame pastate.

Vis labiau jaučiamas spaudimas mažinti kvapų ribas, kurios nurodomos europiniais kvapo vienetais, tad įmonės, kurių veikla susijusi su kvapais, pastebi dr. A. Stončius, turi imtis priemonių problemai spręsti jau dabar.

„AIRPLUS1 Lituanica“ yra ozonavimo sistemų kūrėja. Įmonės išradimai yra užpatentuoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Lietuvoje ir užsienio rinkose veikianti įmonė gali padėti spręsti problemas atskiroms įmonėms, pritaikyti sistemas pagal specifinius veiklos reikalavimus. Tai yra komandos, kuriai vadovauja mokslininkas dr. A.Stončius, išskirtinumas, kuriantis klientams pridėtinę vertę.

„Ozonavimas jau nuo 20 a. pradžios buvo naudojamas vandeniui valyti, tačiau tik apie 2000-uosius ši technologija pradėta taikyti sprendžiant kvapų problemas. „AIRPLUS1 Lituanica“ yra viena pirmųjų įmonių, pradėjusių šią sistemą taikyti praktikoje“, – apie sukauptą patirtį pasakoja dr. A.Stončius.

„AIRPLUS1 Lituanica“ sukurtos oro valymo ir dezinfekavimo sistemos turi plačias panaudojimo galimybes tiek valant orą ir vandenį, tiek saugiai dezinfekuojant. Pagal pirmąjį Lietuvoje tokį biocidinio produkto liudijimą, tik įmonės įrangoje pagaminamas ozonas tinkamas dezinfekuoti įvairių patalpų aplinkos orą, paviršius, geriamąjį vandenį, nuotekas, baseinus, su maisto gamyba susijusias laikymo ar pervežimo talpas ir įrangas. Sistema yra automatizuota, valdoma sensorių, su monitoringu. Šis ekologiškas, necheminis dezinfekcijos būdas yra unikalus ir nekenksmingas. Lyginant su kitais populiariais būdais, jis nepalieka pėdsakų ant paviršių, natūraliai išnyksta per 20 min. net neventiliuojamoje patalpoje. 

Taip pat labai svarbu, kad šios priemonės palieka ypatingai mažą pėdsaką gamtoje.
 „AIRPLUS1 Lituanica“ nuotr.
Statybunaujienos.lt



Inžinerinės sistemos

nuotrauka
2024-04-16 07:24
KOMFOVENT jau daug metų realizuoja vėdinimo ir šildymo technologijas, o šiandien daromas naujas žingsnis valdant namų mikroklimatą – pristatomas visas šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo funkcijas atliekantis KOMBI.
nuotrauka
2024-04-03 09:39
Atlikus kasmetę A. Goštauto g. estakados virš Geležinio Vilko g. apžiūrą, specialistai nustatė, jog reikia atlikti tilto sujungimo siūlių ir lietaus nuvedimo tinklo remontą. Kol kas remonto apimtys ir trukmė nėra žinomi, tam būtina atlikti detalesnį konstrukcijų vertinimą.
nuotrauka
2024-03-30 08:30
Kai atsirado šviesa, žmonės būrėsi aplink ją. Prisijaukinęs šviesą, 21-ojo amžiaus žmogus nori, kad ji sektų paskui jį ir keistųsi pagal jo poreikius. „LEMONA electronics“ siūlo išmanius apšvietimo sprendimus, kurie atliepia modernios visuomenės poreikį – būste, spintoje, net virtuvinės spintelės st...
nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-02-13 07:46
Šilumos siurbliai jau tapo įprasta Lietuvos gyventojų namų dalimi. Įmonės INDUSTEK ekspertai pastebi, kad vartotojai vis sparčiau atsisako šildymo kietu kuru ir noriau renkasi šilumos siurblius. Bene populiariausi Lietuvoje yra universalieji „Daikin Altherma“ oras-vanduo šilumos siurbliai. Šis šildy...
nuotrauka
2024-02-12 12:12
Išmaniuosius skaitiklius gaminanti ir juos eksportuojanti lietuvių kompanija „Elgama-Elektronika" praėjusiais metais skaičiavo rekordinį grynąjį pelną, kuris augo daugiau nei 14 kartų ir siekė 4,6 mln. eurų (2022 m. – 0,32 mln. eurų), o apyvarta augo beveik du kartus iki 41,37 mln. eurų (2022 m. – 2...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2024-01-26 06:34
Prie nuosavų namų įprastai yra pristatomos ir lauko terasos, nes sėdėti namie užsidarius tarp keturių sienų nusibosta, todėl norisi ištrūkti ir į gryną orą. Vasarą tai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau ankstyvą pavasarį ir vėlų rudenį, kai lauke vėsoka, nelabai jauku sėdėti terasoje. Bet vien dėl t...
nuotrauka
2024-01-24 13:40
Prognozuojama, kad iki 2035 m. elektromobilių skaičius pasaulyje išaugs septynis kartus nuo 10,5 mln. (2022 m.) iki 74,5 mln. (2035 m.). Ekspertų skaičiavimu, vien tik elektromobilių įkrovimui elektros poreikis 2030 m. pasaulyje sieks 655 TWh. Apie 45 proc. elektros pastatuose sunaudos elektromobili...
nuotrauka
2024-01-19 10:00
Prabėgus šventiniam šurmuliui ir prasidėjus naujiems kalendoriniams metams, daugelis ima vykdyti sau duotus pažadus: pradėti sportuoti, sveikai maitintis ar atsikratyti žalingų įpročių. Specialistų teigimu, vienas iš nepelnytai pamirštamų naujametinių įsipareigojimų – elektros energijos suvartojimo ...
nuotrauka
2024-01-08 09:45
Didesnis komfortas, efektyviai vartojama energija ir proporcingai mažėjančios komunalinės išlaidos. Tokie reikalavimai gali būti įgyvendinti, jei pastato įranga yra sujungta į bendrą naujos kartos išmanųjį skaitmeninės namų sistemos JUNG HOME tinklą. Pastarąjį Lietuvoje šiuo metu gali kvalifikuotai ...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...
nuotrauka
2023-12-27 13:06
Elektriniai katilai – tai alternatyva tradicinėms šildymo sistemoms. Šie katilai yra atsakas į šiuolaikinius energetikos iššūkius: jie mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, yra ekologiški ir gali būti efektyvus sprendimas daugelyje situacijų. Be to, dėl savo paprastos konstrukcijos ir saugumo, e...
nuotrauka
2023-12-05 09:54
Artėjant Kalėdoms, norisi namus papuošti elektrinėmis girliandomis ir dekoracijomis, tačiau dažną stabdo dvejonės, kaip tokios puošmenos gali išauginti sąskaitas už elektrą. Ekspertai sako, kad vienareikšmiškai pasakyti, kiek elektros sunaudos kalėdinės dekoracijos, yra sudėtinga, nes tai priklauso ...
nuotrauka
2023-11-29 09:57
Kaip tvariai su minimaliai neigiamu aplinkai poveikiu gaminti energiją iš atsinaujinančių šaltinių: saulės, vėjo ir vandens? Kaip išsisukti nenaudojant iškastinio kuro? Šiuos ir kitus klausimus praėjusią savaitę kėlė šalies inžinerinė bendruomenė Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociaci...
nuotrauka
2023-11-28 09:42
Vėstant orams gyventojams vėl pradeda kilti klausimai dėl šildymo – norima, kad kambariuose būtų komfortiška temperatūra, tačiau baiminamasi didesnių sąskaitų. Įtaką sąskaitų dydžiui daro ne tik šilumos suvartojimas, kurį lemia lauko oro temperatūra, drėgmė, vėjo stiprumas, pastato energetinis efekt...
nuotrauka
2023-11-10 11:26
Šviesos jungiklis, kištukinis lizdas ar termostatas ilgą laiką buvo svarbūs tik dėl savo funkcijų, neteikiant per daug reikšmės jų išvaizdai ir derėjimui interjere. Dizainerių teigimu, būtina griauti mitą, kad šie prietaisai privalo būti tik balti: jų spalvą ir formą apsprendžia vieta interjere.

Statybunaujienos.lt » Inžinerinės sistemos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...