2024 balandžio 26 d. penktadienis, 0:00
Reklama  |  facebook

Ar inovacijas įmonėse užgniaužia tik pinigų trūkumas? 3 komandos formavimo pamokos žinioms imliam verslui

2020-03-17 13:33
Remiantis statistika, net 46,6 proc. įmonių Lietuvoje diegia inovacijas. Nors didžioji dalis tokių įmonių susiduria su sunkumais, siekdamos pritraukti finansų, tačiau egzistuoja ir kita medalio pusė. Neretai net ir turint pakankamai lėšų, koją pakiša neveiksmingas inovacijų komandos darbas.
nuotrauka
Mokslininkė Vytautė Dlugoborskytė. Asm. albumo nuotr.


Minimos įmonės
Kauno technologijos universitetas (KTU),
Pasak analitikų, finansiniai barjerai nėra vienintelė priežastis, kuri trukdo kurti inovacijas – žinių ir kompetencijų stoka taip pat gali tapti neįveikiamu iššūkiu. Nustatyta, kad 30 proc. įmonių kaip labiausiai trukdantį inovacinei veiklai nurodo bendradarbiavimo partnerių trūkumą, bene 27 proc. stokoja gerų idėjų, o 25 proc. įvardija kvalifikuoto personalo trūkumą arba nepakankamą rinkos paklausą inovacijoms.

Kauno technologijos universitete (KTU) disertaciją apsigynusi jauna mokslininkė Vytautė Dlugoborskytė teigia, kad siekiančioms tobulėti įmonėms didžiausią dėmesį derėtų atkreipti į žmogiškuosius išteklius.

Komandos įvairovės ir atvirumo įtaką inovacijų komandos rezultatams tyrinėjusi mokslininkė atkreipia dėmesį, kad vienas svarbiausių veiksnių, siekiant sėkmingo naujovių kūrimo ir diegimo, yra komandos formavimas ir valdymas. Ji įvardija pagrindines inovacijų komandos valdymo klaidas, kuriomis dalijasi KTU, ir aptaria būdus jų išvengti.

1 pamoka: jei norite radikalių, rinką keičiančių inovacijų – burkite komandą iš skirtingų sričių specialistų

V. Dlugoborskytės teigimu, šiais laikais vis daugiau inovacijų sukuriama bendradarbiaujant, kai pasitelkiamos skirtingos žinios, sukauptos skirtingose kompanijose. Sprendimai iš vieno sektoriaus perkeliami į kitą, atsiranda inovacijos, grįstos analogijomis. Nutinka taip, kad kurti naujoves įkvepia gamta – atsiranda bandymų produktuose imituoti jos dėsnius, panaudoti joje atrastus sprendimus.

Pasak šiuo metu Vokietijoje, Hamburgo technologijos universiteto Technologijų ir inovacijų valdymo institute dirbančios mokslininkės, viena dažniausių įmonių klaidų yra siekis formuoti komandą iš to paties rato asmenų, nesidairant toliau. Toks sprendimas daro neigiamą įtaką komandos kūrybiškumui ir inovatyvumui.

Ji rekomenduoja formuojant komandą sutelkti kuo daugiau skirtingų žinių, taip užtikrinant komandos įvairovę, jeigu įmonėje siekiama mąstyti sistemiškai apie kompleksinius ir sudėtingus uždavinius.

„Komandos narių įvairovė – tai ne tik skirtingo amžiaus, lyties ar etninės kilmės asmenys, dirbantys kartu ir nešantys atsakomybę už komandos pasiekimus. Čia itin svarbios tampa ir turimos žinios, asmenybės savybės, požiūriai, kognityviniai gebėjimai. Buriant naujovę kursiančius ir diegsiančius žmones, svarbu užtikrinti diversifikuotą mąstymą – būtent jis lemia komandos kūrybiškumą vystant naujus produktus ar paslaugas“, – pabrėžia tyrėja.

Remdamasi atlikto mokslinio tyrimo rezultatais, V. Dlugoborskytė pataria orientuotis į narius, turinčius skirtingą profesinę patirtį, įvairių sričių žinias, skirtingą mąstymo stilių.

„Galiausiai komandų lyderiams formuojant komandą reikėtų įvertinti, kokių kompetencijų ir jų kombinacijos reikia tam tikram projekto etapui įveikti“, – pataria ji, siūlydama iš anksto planuoti, kokio sektoriaus ar profesijos kompetencijos būtų galimai naudingos komandoje. 

Jos nuomone, nėra taip, kad suburti panašaus tipo žmonės apskritai negebėtų vystyti inovacijų, tačiau būtina atsižvelgti, kokio tipo naujovė kuriama. Iš panašiomis charakteristikomis pasižyminčių komandos narių neverta tikėtis vadinamųjų radikalių inovacijų, t.y., tokių sprendimų ir išradimų, kurie iš esmės pakeičia žaidimo taisykles.

„Už komandos valdymą atsakingi žmonės retai kada įvertina, kad tokia, „iš savų“ suformuota komanda veikė ir produktą vystė apribota savo žinių lauko. Kuo jis platesnis, tuo įvairiapusiškesnis ir radikalesnis gali būti komandos kuriamas sprendimas“, – akcentuoja mokslininkė.

2 pamoka: virtualių susitikimų neužtenka, pasitikėjimas komanda atsiranda tik dirbant kartu prie tos pačios užduoties

Kitas svarbus aspektas, pasak tyrėjos, yra komandos gebėjimas priimti narius iš išorės. Tai reiškia, kad komanda turi būti atvira priimti naujus narius su naujomis žiniomis, kurios galimai bus naudingos.

„Priklausomai nuo užduoties specifiškumo, gali tiesiog pakakti naujų žmonių iš kitų organizacijos padalinių. Vis dėlto, kartais vienintele išeitimi tampa bendradarbiavimas su kita organizacija ar netgi keliomis“, – sako V. Dlugoborskytė.

Jos teigimu, toks grupės atvirumas naujiems nariams dažnai turi savo kainą – suvaldyti tokią komandą nėra lengva. Vadovus gąsdina būsimi iššūkiai: mišrios komandos nariai dar neturi nusistovėjusių vaidmenų, kartais sunku įpareigoti narius vykdyti jiems paskirtas funkcijas, vadovaujantys asmenys tokias grupes vertina kaip neproduktyvias.

„Dažnai tai – didžiausias galvos skausmas ir iššūkis komandos vadovui. Juk komandos nariai iš skirtingų funkcinių padalinių, organizacijų ar sektorių turi skirtingą mąstymą, patirtį, žinias. Tai reiškia, jog komandoje tikėtini komunikacijos iššūkiai bei konfliktai“, – teigia tyrėja.

Jos teigimu, konfliktinės situacijos – tarsi užkoduotos, o tokiam elgesiui egzistuoja mokslinis paaiškinimas. Iš esmės žmonės yra linkę burtis į grupes, su kuriomis sieja savo socialinį identitetą.

„Kas nutinka, kai suburiama narių grupė iš skirtingų organizacijų? Tiesiog vienos organizacijos nepripažįsta žinių iš kitų organizacijų ir verčiau vadovaujasi savo narių žiniomis. Mes linkę nebendrauti ir nesidalinti žiniomis su tais, kurių nelaikome savo grupės nariais“, – paaiškina tyrėja.

Anot mokslininkės, atskirus individus suvienija bendros patirtys ir išgyventos situacijos, taigi geriausia – realiai susitikti ir praleisti tam tikrą laiko tarpą kartu sprendžiant uždavinį, prie kurio dirbama. Vien virtualūs susitikimai, deja, nepatenkina visų reikmių.

„Turi praeiti tam tikras laiko tarpas, per kurį mūsų labai skirtingas mąstymas ima panašėti. Mes per bendrus išgyvenimus identifikuojame save ir kitus tos pačios grupės nariais. Tai natūrali komandos evoliucija“, – įvardija V. Dlugoborskytė.

Mokslininkė šiame procese įžvelgia didžiulį paradoksą: panašėjant grupės narių mąstymui, deja, prarandamas komandos kūrybiškumo potencialas. 

„Skirtingas mąstymas lemia kūrybiškumą komandoje generuojant idėjas. O nukenčiant kūrybiškumui, nukenčia ir bendras komandos inovatyvumas“, – paaiškina V. Dlugoborskytė.

Būtent šią priešpriešą tenka įveikti komandos vadovui: viena vertus, jis turi išlaikyti komandos kūrybiškumo potencialą, kita vertus – užtikrinti efektyvią komunikaciją, dalijimąsi žiniomis, neleisti įsiliepsnoti konfliktams. 

3 pamoka: idėjų generavimas – nuolatinė inovatyvios komandos būsena

V. Dlugoborskytė įžvelgia ir dar vieną įdomų aspektą. Valdymo teorijoje buvo įsigalėjęs įsitikinimas, kad inovacijas kuriančios komandos idėjų generavimo ir įgyvendinimo stadijose turi pasižymėti skirtingomis charakteristikomis. Buvo teigiama, jog idėjų generavimo stadijoje reikia užtikrinti skirtingų žinių koncentraciją, taigi – kūrybiškumą. Tuo tarpu, idėjos įgyvendinimo stadijoje reikėtų palikti tik pagrindinę komandą, kuri per laiką jau yra pasiekusi suderinamumą bei išvysčiusi panašų mąstymo stilių. 

Pasak mokslininkės, toks sprendimas buvo tapatinamas su konfliktų suvaldymu. Esą jeigu idėjų generavimo stadijoje konfliktai tarp skirtingų komandos narių gali pasitarnauti ir sukurti tam tikrą vertę, tai idėjos įgyvendinimui jie būtų kritiškas trukdis.

„Tai buvo pagrindinė hipotezė, kurią, ištyrusi 380 inovatyvių komandų, paneigiau savo daktaro disertacijoje“, – pabrėžia tyrėja, kurios atliktą darbą Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS) pripažino viena geriausių metų disertacijų.

Jauna mokslininkė argumentuoja: idėjų generavimas vyksta ne tik pačioje produkto ar paslaugos vystymo pradžioje, kai sugalvojama ir atrenkama pagrindinė idėja, kuri bus vystoma toliau. Idėjų generavimas vyksta nuolat, viso inovacinio proceso metu. Jis tęsiasi net ir tada, kai ieškoma sprendimų, kaip toliau vystyti idėją ir ją pristatyti rinkoje. 

„Tai reiškia, kad reikalingos žinios turi būti užtikrinamos viso produkto ar paslaugos vystymo metu– nuo idėjos generavimo iki jos pristatymo rinkoje, net jeigu tai ir reiškia komandos narių pakeitimą ar visišką komandos pakeitimą nauja. Kūrybiškumo ir daug specifinių žinių reikia ne tik sugalvojant idėją, bet ir ją įgyvendinant“, – sako tyrėja.

Apibendrindama V. Dlugoborskytė akcentuoja, kad naujų dalykų mokytis turi ne tik individualūs komandos nariai, tačiau pačios organizacijos: „Tik nuolatinis naujų žinių pritraukimas į naujus produktus vystančias komandas leis organizacijoms sėkmingai įveikti kompleksines problemas“.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-25 10:09
Trečiadienį pilna apimtimi pradėjo veikti naujoji Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS. Naujoje sistemoje kol kas vyksta statybos specialistų ir įmonių atestavimo procedūros.
nuotrauka
2024-04-25 10:03
Bendros Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungties GIPL Lietuvoje, užbaigtos 2021 m. statybų generalinė rangovė UAB „Alvora" sulaukė pirmojo palankaus teismo sprendimo dėl projekto užsakovo „Amber Grid" mestų kaltinimų neva „Alvorai" netinkamai įvykdžius dujotiekio tiesimo darbus. Vilniaus apygardos teis...
nuotrauka
2024-04-25 08:04
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ tęsia strategiškai svarbių projektų įgyvendinimą. Jau birželio pradžioje, bus pradėti įgyvendinti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbai. Jonavos aplinkkelis papildys magistralinį kelią Kaunas-Zarasai...
nuotrauka
2024-04-25 07:53
Kultūros ministerija paskelbė konkursą eiti naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas.
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-25 07:10
Balandžio 25 d. „LITEXPO“ vyksiančioje parodoje „RESTA 2024“ Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) organizuoja konferenciją „Pastatų renovacija skydais Lietuvoje: iššūkiai ir perspektyvos“. Konferencijoje išskirtinis dėmesys bus skiriamas efektyviems senų daugiabučių modernizavimo sprendimams. L...
nuotrauka
2024-04-24 14:15
Šalia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – tvarkoma aplinka. Daugiau nei pusantro hektaro užimančioje mokyklos teritorijoje, seno stadiono vietoje, įrengtas naujas sporto aikštynas.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 13:24
Panevėžyje kultūros ir turiningo laisvalaikio mėgėjams veriasi vis daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., oficialiu atidarymo renginiu bus vainikuotas vienijančio kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos projekto II etapo užbaigimas.
nuotrauka
2024-04-24 08:09
Seniausia alaus darykla Lietuvoje aktyviai atsinaujina. Prieš porą metų „Gubernijos" darykloje modernizuota pagrindinė gamybos linija, kurioje gėrimai pilstomi į skardines. Dabar atėjo laikas modernizuoti kitas dvi linijas, kuriose produkcija pilstoma į PET plastiko butelius ir KEG statines. Kartu s...
nuotrauka
2024-04-24 07:59
Valstybinio kelių tinklo plėtrai svarstoma pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. AB „Via Lietuva“ pradeda parengiamuosius darbus ir konsultacijas su rinkos dalyviais dėl galimybės įgyvendinti kelių infrastruktūros projektus pasitelkiant šią finansinę priemonę.
nuotrauka
2024-04-24 07:43
„Wolf Group“ yra pirmaujanti Europos statybinės chemijos produktų ir sprendimų gamintoja bei platintoja. Įmonė šiemet mini 30 metų veiklos sukaktį. 1994 m. dviejų draugų – Jaan Puusaag ir Jaanus Paeväli – įkurta įmonė išaugo į rinkos lyderę, veikiančią didelėje pasaulio dalyje ir eksportuojančią sav...
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...