2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 0:51
Reklama  |  facebook

Darbo santykių reguliavimas epidemijos metu – neapibrėžtas

2020-02-28 08:27
Jau dabar grįžusieji iš susirgimo židinių gali gauti laikino nedarbingumo pažymėjimą, todėl didesnis susirgimo mastas neabejotinai paveiktų ir šalies įmonių darbo procesus. Teisininkai sako, kad tiek darbuotojai, tiek darbdaviai galimoms situacijoms turi ruoštis iš anksto: nors teisiniame reguliavime esama spragų, ypač svarbi aiški darbdavio komunikacija.
nuotrauka
Agnietė VENCKIENĖ, darbo teisės praktikos vadovė


Minimos įmonės
Sorainen, advokatų kontora,
Sveikatos priežiūros specialistai teigia, kad grįžusieji iš kelionių koronaviruso židiniuose, pavyzdžiui, Kinijos ar Italijos, inkubaciniu laikotarpiu turėtų likti namuose, o pajutę ligos simptomus, nedelsdami kreiptis į gydytoją. Nors darbdaviai turėtų sudaryti galimybę dirbti nuotoliniu būdu, darbo teisės praktikos vadovė Agnietė Venckienė sako, kad darbdavys ne visada gali to reikalauti iš paties darbuotojo.

„Jei dėl nuotolinio darbo iš namų ar kitos vietos iš anksto nebuvo susitarta darbo sutartyje, to vienašališkai iš darbuotojo negalima reikalauti. Paprastai toks darbas organizuojamas tik abipusiu susitarimu, o jei darbuotojas atsisako dirbti nuotoliniu būdu, tai nėra pagrindas jį atleisti ar taikyti kitas drausmines priemones“, – pranešime cituojama A. Venckienė.

Anot advokatės, šalims susitarus dėl darbo nuotoliniu būdu, būtina nustatyti ir jo organizavimo taisykles: „Darbdavys ir darbuotojas turėtų sutarti, kiek laiko po kelionės bus dirbama iš namų, koks bus darbo grafikas – ar jis sutaps su biuro darbo valandomis, ar darbuotojui paliekama laisvė laiką tvarkyti savo nuožiūra. Taip pat svarbu sutarti dėl pasiekiamumo ryšio priemonėmis, darbo priemonių naudojimo, saugos bei sveikatos reikalavimų laikymosi ir kitų aspektų“.

Jei darbuotojui pasireikštų ligos simptomai (net jei jis nemano, jog tai koronavirusas), šis privalo informuoti darbdavį, kreiptis į gydytoją ir gauti laikino nedarbingumo pažymėjimą.

Darbdavio galimybės nurodyti neiti į darbą – ribotos

Darbo teisės ekspertės teigimu, sprendžiant nuotolinio darbo klausimus, gali iškilti situacijų, kurių nereglamentuoja Lietuvos teisės aktai.
„Gali nutikti, kad darbdavys nepageidauja biure tam tikruose regionuose neseniai apsilankiusių darbuotojų, o pastarieji neturi nedarbingumo pažymėjimo ir nesutinka dirbti nuotoliniu būdu. Tokiu atveju, siekdamas užtikrinti jo kolegų saugą ir sveikatą, darbdavys turėtų galėti vienašališkai nušalinti darbuotoją nuo darbo, tačiau įstatymai tokios galimybės nenumato. Vis dėlto jei darbuotojui neišduotas laikino nedarbingumo pažymėjimas, darbdavys vis tiek būtų įpareigotas jam mokėti įprastą darbo užmokestį“, – sako A. Venckienė.
Anot specialistės, ne išeitis ir neapmokamos atostogos. Jos visuomet turėtų būti imamos tik darbuotojo iniciatyva ir jo reikmėms, o darbdavys negali spausti darbuotojo jomis pasinaudoti. Inkubaciniu ligos laikotarpiu patariama gauti laikino nedarbingumo pažymėjimą.

„Jei liga šalyje imtų sparčiai plisti, ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų protrūkio ar epidemijos atveju, specialia įstatymų nustatyta tvarka galėtų būti paskelbtas karantinas. Šiose vietovėse nuo darbo nušalintiems darbuotojams ligos išmoką mokėtų Sodra“, – teigia teisininkė.

Kad susirgimas neplistų darbovietėje, darbdavys turi raginti darbuotojus vos pajutus ligos simptomus kreiptis į gydytoją, gauti laikino nedarbingumo pažymėjimą ir gydytis pagal specialistų rekomendacijas, net jei darbuotojai ir nemano sergantys koronavirusu.

„Eidami į darbą susirgę darbuotojai ne tik blogina savo būklę, bet ir gali užkrėsti kolegas. Kad taip neįvyktų, darbdavys įprastais bendrovėje naudojamais kanalais (el. paštu, intranetu, skelbimų lentoje, programėlėse ir kitais) turėtų aiškiai komunikuoti, jog sergantys darbuotojai skatinami neiti į darbą. Vos pajutę gripo ar net peršalimo simptomus, jie turėtų klausyti gydytojų rekomendacijų“, – sako teisės firmos „Sorainen“ darbo teisės specialistė.

Siūlo vengti komandiruočių

Koronaviruso plitimo riziką didina ir darbuotojų komandiruotės. Atsižvelgdamas į valstybės institucijų rekomendacijas, tam tikromis aplinkybėmis darbuotojas gali atsisakyti į jas vykti.

„Kai kurių grupių darbuotojai, pavyzdžiui, besilaukiančios darbuotojos, gali atsisakyti vykti į komandiruotę dėl bet kokios priežasties. Kiti nevykti gali tik kai darbo aplinka ar komandiruotės vieta yra kenksminga. Tai vertinama pagal valstybės institucijų skelbiamą informaciją – pavyzdžiui, į Kiniją šiandien vykti nerekomenduojama, o Italijoje patariama tik imtis papildomų apsaugos priemonių“, – sako teisininkė.

Teisininkės teigimu, atsisakymas vykti į Kiniją šiandien būtų teisėtas, o dėl Italijos darbuotojui kiltų keblumų. Potencialiai atsisakymas galėtų būti laikomas darbo pareigų pažeidimu. Vis dėlto iki šiol tvyro nežinia, kaip koronavirusas plis toliau, ir gali būti sudėtinga taikyti drausminę atsakomybę ar reikalauti atlyginti darbdavio nuostolius už kelionės bilietus, viešbučius ar kitas išlaidas.

Anot A. Venckienės, verslas turi įvertinti, ar pasaulyje augant viruso grėsmei komandiruotės iš tiesų būtinos. Galbūt jų tikslus galima pasiekti ir naudojantis ryšio priemonėmis. A. Venckienė pažymi, kad teisiniame reguliavime iki šiol išlieka daug neaiškumų, todėl iškilus koronaviruso grėsmei, gali prireikti interpretuoti teisės aktus pagal situaciją.

Dėl ko būtina sutarti organizuojant darbą iš namų?
  • Kiek laiko darbuotojas dirbs iš namų po grįžimo iš kelionės?
  • Koks bus darbo laikas – toks pat kaip biure ar darbuotojas darbo valandas nusistatys pats?
  • Kada darbuotojas turi būti pasiekiamas kolegoms įvairiomis ryšio priemonėmis (el. paštu, telefonu, mobiliosiomis programėlėmis)?
  • Ar darbo priemones, tokias kaip kompiuteris, suteiks darbdavys, ar darbuotojas naudos savas? Kaip darbdavys kompensuos už pastarųjų naudojimą?
  • Darbdavys turi priminti darbuotojui laikytis saugos bei sveikatos reikalavimų, nekelti pavojaus sau bei aplinkiniams.
  • Susirgęs darbuotojas turi nedelsiant informuoti darbdavį, kreiptis į gydytoją, gauti laikino nedarbingumo pažymėjimą ir laikytis gydytojo rekomendacijų. 
Statybunaujienos.lt



Komentaras

nuotrauka
2024-04-19 12:39
Ar galima nustatyti išbandymo terminą darbuotojui, perkėlus jį į kitas pareigas? O sudarius susitarimą dėl papildomo darbo? Šie ir kiti klausimai apie išbandymo laikotarpį dažnai kyla daugeliui darbuotojų. Taigi ką reikia žinoti apie šį – išbandymo – terminą ir kokios darbuotojo teisės?
nuotrauka
2024-04-19 09:47
Šiais metais ne viena šventinė diena „išpuola" viduryje savaitės. Gegužės 1-ąją minima Tarptautinė darbo diena šiemet bus trečiadienį, ir tai prasčiausias variantas tiems, kurie stengiasi nepraleisti nė vienos progos susikurti ilgesnį atokvėpį. Galimybių pratęsti savaitgalius turi ir darbdavys, ir d...
nuotrauka
2024-04-16 14:42
Darbo sutartis laikoma sudaryta, kai šalys susitaria dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų. Darbo sutartis sudaroma raštu dviem egzemplioriais. Apie jos sudarymą bei darbuotojo priėmimą į darbą nustatyta tvarka privaloma pranešti „Sodrai“ mažiausiai prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios...
nuotrauka
2024-04-12 13:29
Visuomenėje verda diskusijos dėl gyventojų atsakomybės už jiems priklausančius statinius bei dėl to, ką daryti su senos statybos daugiabučiais pastatais. Svarstoma apie nedidelės dalies daugiabučių namų, kurie yra avarinės būklės, griovimą. Kas lauktų šio nekilnojamojo turto (NT) savininkų bei kaip ...
nuotrauka
2024-04-10 13:14
VDI primena, kad pagal Darbo kodekso 30 straipsnio 3 dalį darbdavys privalo imtis visų būtinų priemonių smurto ir priekabiavimo prevencijai užtikrinti ir aktyvių veiksmų padėti asmenims, kurie patyrė smurtą ar priekabiavimą. Viena iš darbdaviui numatytų pareigų – organizuoti darbuotojams mokymus api...
nuotrauka
2024-04-09 17:01
Vis dažniau kalbant apie tai, kad Seimas turėtų leisti iš viešųjų pirkimų šalinti Lietuvos ir užsienio tiekėjus, kurie yra įtraukti į Rusijos karo rėmėjų sąrašą ar yra su jais susijęs, į paviršių iškyla įmonių reputacijos klausimas. Viešojoje erdvėje neretai pasigirsta informacija ir apie ne laiku, ...
nuotrauka
2024-04-05 09:31
Po stabilumu pasižymėjusių 2023 metų, 2024 metus naujo būsto rinka pradėjo gerokai aktyviau: per 2024 metų I ketvirtį Vilniuje buvo parduoti 707 butai ir tai yra 23 proc. daugiau pardavimų nei pernai metų ketvirčio vidurkis (576 butai). Beveik ketvirtadaliu ūgtelėjęs pirkėjų aktyvumas labiausiai buv...
nuotrauka
2024-04-03 15:10
Pastaraisiais metais stebėti kainų ir infliacijos pokyčiai sukūrė daug neapibrėžtumo dėl pasirašytų ir tebegaliojančių sutarčių. Tai sukėlė klausimų specifinių viešųjų pirkimų sutarčių atžvilgiu. Su tuo susiję teisminiai ginčai jau pasiekė aukščiausių Lietuvos instancijų teismus. Teismų vertinimu, į...
nuotrauka
2024-04-02 13:20
Svarstantiems apie nuosavo būsto įsigijimą, atvykti pasitarti į banką gali būti verta dar prieš pradedant konkretaus objekto medžioklę. Konsultacijos su potencialiu būsto paskolos suteikėju gali būti labai naudingos, nepriklausomai nuo to, kokioje būsto pirkimo proceso stadijoje esate šiuo metu. „Lu...
nuotrauka
2024-03-27 13:19
Lietuvoje nėra įrengta pakankamai slėptuvių, priedangų ir kolektyvinės apsaugos statinių, kurie karinių veiksmų atveju, vykstant apšaudymams iš oro raketomis, dronais, aviacinėmis bombomis ar įsiplieskus mūšiams miesto teritorijoje, padėtų išvengti civilių gyventojų aukų.
nuotrauka
2024-03-25 15:59
Parduotų būstų skaičius žiemą toliau mažėjo, naujos statybos būstų pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, susitraukė labiau nei senos statybos būstų. Kitaip nei pardavimų skaičius, baigtų statyti būstų skaičius 2023 m. buvo arti istorinių aukštumų. Tačiau, žvelgiant į ateitį, nusimato gerokai ...
nuotrauka
2024-03-22 14:40
Nors nustebino ekonomikos augimas, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau tai nebūtinai gera žinia nekilnojamojo turto (NT) rinkoms, nes spartesnis augimas paankstino palūkanų normų mažinimo lūkesčius, teigia „Swedbank" grupės vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. NT rinkos tendencijos, ga...
nuotrauka
2024-03-20 11:15
Energetikos transformacija nebesiblaško tik planavime – ji akivaizdžiai vyksta. Jos sėkmę lemia gebėjimas stiprinti energetinės sistemos saugumą, tvarumą ir atsparumą įvairiems iššūkiams, nuo klimato kaitos iki geopolitinių įtampų. Tačiau, nepaisant aiškių tikslų, kelios pagrindinės problemos trukdo...
nuotrauka
2024-03-19 12:05
Kokie 2024 metais bus mūsų (namų ūkių) akimis: ko tikimės ir dėl ko nerimaujame? Ko viliasi darbdaviai ir su kokiais iššūkiais tikisi susidurti 2024 metais? Kokie 2024 metais yra prognozuojami Lietuvos mastu? Reikėtų sunerimti ar galime šiek tiek atsipūsti? 2024 metų Lietuvos paveikslą apžvelkime iš...
nuotrauka
2024-03-18 13:44
Darbo teisės nuostatos numato skirtingas atostogų rūšis – tam tikriems darbuotojams atostogų trukmė nustatoma ilgesnė, palyginti su įprastos trukmės kasmetinėmis atostogomis. Atsižvelgiant į aplinkybes, darbuotojams gali būti suteikiamos ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos, pailgintos atostogos ar...
nuotrauka
2024-03-18 13:28
Nors dauguma yra girdėję apie paramą būstui įsigyti Lietuvoje, tačiau ne visi galintys ja pasinaudoti žino, kam ji taikoma ir kaip ja pasinaudoti, nors parama gali sudaryti net beveik trečdalį būsto įsigijimo sumos. Apie dažniausiai naudojamas finansinės paskatos programas būstui įsigyti pasakoja „L...
nuotrauka
2024-03-14 14:15
Pastaraisiais metais Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kėlė sąmyšį tarp verslo atstovų. Mokesčių inspektoriai nepagrįstai neleisdavo kai kuriais atvejais įmonių grupėms perduoti mokestinių nuostolių tarp savo grupės bendrovių. 2023 m. pabaiga atnešė džiugių pokyčių – Lietuvos vyriausiasis adminis...
nuotrauka
2024-03-07 20:20
Lietuvos architektų rūmų (LAR) Taryba, aptarusi profesinėje bendruomenėje kilusias diskusijas dėl š. m. vasario 12 dieną vienasmeniškai Vilniaus miesto savivaldybės mero pasirašyto potvarkio, kuriuo patvirtintos Papildomų medžių apsaugos priemonių taikymo rekomendacijos, nutarė kreiptis į Seimo kont...
nuotrauka
2024-03-06 16:52
Pastatai prisideda prie 39 % viso pasaulio CO2 emisijų ir yra įvardinami kaip didžiausi išteklių vartotojai ir teršėjai. Pasaulio Ekonomikos forumo ataskaitoje (PEFA) minima, kad šiuo metu, kiekvieną savaitę, pastatoma tiek pastatų, kad prilygtų Paryžiaus miestui ir mažiau nei 1% iš jų atliekamas CO...
nuotrauka
2024-03-05 09:38
Būsto paskolos pasiėmimas ir nuosavų namų įsigijimas – reikšmingas žingsnis žmogaus gyvenime, tačiau žengiant jį pirmą kartą rizikuojama padaryti nemalonių klaidų. Ko reikėtų vengti kreipiantis dėl būsto paskolos, pasakoja Edvinas Jurevičius, „Luminor" banko mažmeninės bankininkystės vadovas.

Statybunaujienos.lt » Komentaras