2024 kovo 19 d. antradienis, 6:37
Reklama  |  facebook

Įmonės EIKOS STATYBA pamokos: kaip dvigubos krizės purtomoje rinkoje užbaigti objektus ir tai padaryti laiku Fotogalerija

2023-01-25 06:29
Praėjusių metų „Eikos statybos“ apyvarta, palyginus su 2021 m., išaugo daugiau kaip dvigubai. Verslui tai didžiulė grėsmė neįvykdyti įsipareigojimų. Tačiau laiku priimti įmonės valdymo sprendimai, stipri komanda ir principas „Statome kaip sau“ leido visus įsipareigojimus įvykdyti laiku ir išvengti nuostolių.
nuotrauka
DHL siuntų terminalas. EIKOS STATYBA nuotr.


Minimos įmonės
Eikos statyba, UAB
Molėtų r. savivaldybė,
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Lietuvos keliai, asociacija,
Eika Asset Management, UAB

„Didžiausias praėjusių metų iššūkis mums buvo suvaldyti drastiškai augančias kainas, užtikrinti tiekimą laiku ir apskritai įgyvendinti projektus, – sako įmonės „Eikos statyba“ direktorius Almantas Čebanauskas. – Įvertinant tai, mūsų tikslas buvo metus užbaigti be nuostolių ir projektus įgyvendinti laiku. Mums iš dalies pavyko: nors pelningumas buvo labai žemas ir nepasiekėme savo tikslų, tačiau nevėluodami užbaigėme visus projektus, nenutraukėme nė vienos sutarties nė su vienu užsakovu.“

Per pastaruosius dvejus metus statybos sektorius patyrė 2 krizes, kurias lėmė pandemija ir karas Ukrainoje: statyba per metus pabrango 20 proc. – tokio staigaus ir didelio brangimo nebuvo jau kelis dešimtmečius, vidutiniškai šis rodiklis neviršydavo 2–3 proc. Statybos rinką ištiko šokas. Po bendros statybininkų ir kelininkų asociacijų akcijos su didžiąja dalimi valstybinių užsakovų pavyko susitarti dėl kainų indeksavimo. Svarbiausiu darbu tada tapo derėtis su užsakovais, taip pat ir privačiais, įrodinėjant, kad senomis kainomis projektų įgyvendinti nebeįmanoma. Tačiau rangos sutarčių koregavimas buvo tik viena iš prielaidų sumažinti grėsmes. „Eikos statyba“ ėmėsi vidinių įmonės pokyčių, kurie dar aktualesniais tapo 2022 m. pradžioje: karas Ukrainoje dar kartą supurtė rinką.

Perėmė dalį funkcijų ir sukūrė mobilius padalinius

Dvigubas šokas, lydimas drastiškai išaugusių statybos kainų, įtampos darbo rinkoje vertė ieškoti vidinių resursų, kurie leistų sustiprinti įmonės atsparumą ir laiku įgyvendinti įsipareigojimus. Jau 2021 m. viduryje įmonė ėmėsi keisti projektų valdymą: jeigu iki tol medžiagų tiekimas buvo patikėtas subrangovams, projektų partneriams, tai dabar šiuos procesus įmonė perėmė į savo rankas.

ALMANTAS ČEBANAUSKASĮmonės „Eikos statyba“ 
direktorius
Almantas Čebanauskas. 
Įmonės nuotr. 

Buvo gyvybiškai svarbu laiku gauti medžiagas, kad būtų išvengta prastovų, kurios kėlė riziką neįvykdyti įsipareigojimų laiku. Tai, be abejo, pareikalavo didelių apyvartinių lėšų ir įmonės valdymo įtampų.

2022 m. vasarą dar kartą kilo grėsmė laiku neįvykdyti įsipareigojimų: pritrūko ir subrangovų, ir statybininkų. Tad perorganizavusi tiekimo grandines, „Eikos statyba“ ėmėsi struktūrinių pokyčių, kurie buvo įmanomi tik turint stiprią komandą. Optimizuojant vidaus procesus, įmonėje buvo sukurti ūkiskaitos pagrindais veikiantys padaliniai, kurie ėmėsi ŠVOK, statybos konstruktyvo, sklypo sutvarkymo, lauko vandentiekio ir nuotekų tinklų darbų – nedidelės, mobilios grupės veikė efektyviai. Tokiu būdu įmonė galėjo didesnį dėmesį koncentruoti ne į gamybą, o į projektų valdymą. Didžiausi praėjusių metų „Eikos statybos“ projektai, įgyvendinti drastiškai pasikeitusios rinkos sąlygomis, buvo DHL siuntų terminalas, IKI administracinis pastatas su prekybos centru, baseinas Molėtuose bei iki šiol vykdomas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centro projektas.

Terminalo statybos užbaigimo aktas – likus 9 val. iki sutarties termino pabaigos

DHL siuntų terminalas Vilniaus oro uosto teritorijoje – vienas svarbiausių pernai įmonės užbaigtų objektų. Pirmiausia tai buvo „Build-to-suit“ projektas, kurį „Eikos statyba“ – kaip projekto valdytojas ir generalinis rangovas – įgyvendino nuo idėjos iki rakto. Šio objekto statytojas – fondų valdymo įmonės „Eika Asset Management“ (EAM) valdomas fondas „Eika Real Estate Fund“, kuris į projektą investavo 6,3 mln. eurų. Bendradarbiaujant su EAM fondu ir pagrindiniu nuomininku DHL, buvo parengtas techninis projektas, pagal kurį suteiktas statybos leidimas, parengtas darbo projektas ir sutartyje numatytais terminais (2020 m. rugsėjis – 2022 m. rugsėjis) pastatytas terminalas.

DHL TERMINALAS EIKOS STATYBA

DHL siuntų terminalas

„Šio projekto įgyvendinimas labiau primena įtempto siužeto filmą nei statybą. Nuo statybos leidimo išdavimo iki statybos pradžios, praktiškai per metus, statybos kainos pakilo 12 proc. Tai buvo tik pradžia. Dėl nepalankaus rudens ir ypatingai blogų gruntų, kuriuose radome dar ir senų inžinerinių tinklų, patyrėme didžiulių nenumatytų išlaidų. Statybų pradžią žyminčią kapsulę įkasėme lapkritį, o vainiką iškėlėme likus 2 dienoms iki karo Ukrainoje“, – apie išskirtines terminalo statybos aplinkybes pasakoja A.Čebanauskas.

Sutartis numatė, kad „Eikos statyba“ 2022 m. balandžio 25 d. turėjo būti įrengusi grindis, kad DHL technologinės įrangos tiekėjas galėtų pradėti montuoti įrangą. Bent 3 dienų vėlavimas viso terminalo atidarymą būtų nukėlęs pusei metų. Tuo metu ima trūkti medžiagų, dar kartą drastiškai pradeda kilti kainos: nuo sutarties pasirašymo pradžios 2020 m. rugsėjo mėn. iki 2022 m. balandžio jos pakilo 31 proc. Statytojas ir „Eikos statyba“ priklauso tai pačiai įmonių grupei, todėl derybos dėl sutarties sąlygų pateko į akligatvį.

Rinkos „force majeure“ aplinkybės lėmė, kad projektas įmonei buvo nuostolingas, bet įgyvendintas laiku: statybos užbaigimo aktas buvo gautas likus 9 val. iki sutarties termino pabaigos.

Įgyvendinant projektą, įmonė tiesiogiai bendradarbiavo su DHL, milžiniška tarptautine kompanija, kuriai būdingi aukšti standartai, aukšti saugos bei technologinių įrenginių reikalavimai. Tai buvo iš generalinio rangovo atsakingo darbo ir plačių kompetencijų reikalaujantys procesai: praėjimo bei įvažiavimo kontrolė, apsaugos sistemos, vaizdo stebėjimo bei IT sistemos, elektromobilių įkrovimo stotelių infrastruktūra, radiacinių vartų bei kamerų pagal VSAT ir VNO reikalavimus įrengimas. Sklandesnę projekto eigą išskirtinėmis rinkos aplinkybėmis lėmė ne tik BIM, kuris buvo taikytas nuo pat projektavimo iki statybos, bet ir ypatingas dėmesys situacijos suvaldymui, skrupulingai planuojant ir organizuojant darbus.

Molėtų baseinas: kuo svarbus užsakovo dalyvavimas

Pirmasis Molėtų baseino statybos etapas užbaigtas pusmečiu anksčiau negu numatyta – praėjusį gruodį. „Eikos statyba“ pastatė 25 m ilgio 4 takelių baseiną, suprojektuotą pagal FINA reikalavimus. Likusi pastato dalis skirta sveikatinimui, poilsiui ir pramogoms su masažinėmis vandens srovėmis, 3 pirtimis. Patalpos pritaikytos vaikams ir žmonėms su negalia. Kompleksas suprojektuotas, kad jame vienu metu gali tilpti 200 žmonių. Pirmojo etapo darbų vertė – 5,5 mln. eurų, kuriuos skyrė valstybė ir pati savivaldybė.

MOLĖTŲ BASEINAS EIKOS STATYBA

Molėtų baseinas

„Eikos statyba“ vadovas A.Čebanauskas bendradarbiavimą su užsakovu – Molėtų rajono savivaldybe – įvardina kaip pavyzdinį. Kainų padidėjimas nėra vienintelė problema, iškylanti rangovams: statyba yra sudėtingas gamybinis procesas, reikalaujantis profesionalaus valdymo. Todėl įmonei labai svarbus užsakovas, kuris pasitiki rangovu ir vertina jį kaip partnerį, užsakovas, su kuriuo galima konkrečiai ir aiškiai susitarti dėl galutinio rezultato, greitai spręsti kylančius klausimus, – Molėtų rajono savivaldybė buvo kaip tik toks partneris. „Eikos statyba“ samdė konsultantus, vežė užsakovus į jau veikiančius baseinus, tokiu būdu bendromis pastangomis pavyko pasiekti gerą rezultatą.

Molėtų rajono savivaldybė labai gerai įvertino generalinio rangovo darbų kokybę ir aukštą darbo kultūrą.

IKI pateiktas BREEAM tarptautiniam tvarumo sertifikatui gauti

Dar vienas pernai užbaigtas objektas – Vilniaus Pilaitėje pastatytas modernus 3 aukštų 5 850 kv. m ploto IKI prekybos paskirties pastatas su administracinėmis patalpomis. Per 13 mėn. pastatytas A++ energinio naudingumo klasės pastatas, į kurį investuota 10 mln. eurų, pateiktas BREEAM tarptautiniam tvarumo sertifikatui gauti. Kad ir koks sudėtingas ar įprastas objektas būtų, pasak statybos vadovo Donato Petkaus, kiekvienas pateikia iššūkių. Šiame objekte įgyvendinti įdomūs interjero bei architektūros sprendiniai: gausu žalumos, atvirų erdvių, didelių stiklinių atitvarų, susitikimų patalpų, kurių sienos padengtos akustinėmis plokštėmis ir audiniais, daug vitrinų bei baldų elementų. Išskirtinė parduotuvės stogo konstrukcija, kuriai buvo pasirinktas ne įprastas profiliuoto plieno paklotas, o dvišlaitės 18 m tarpatramio gelžbetoninės sijos.

IKI EIKOS STATYBA

IKI prekybos paskirties pastatas su administracinėmis patalpomis

IKI biuras pastatytas pagal šiuolaikinius architektūrinius ir technologinius reikalavimus, panaudojant ilgaamžes, tokios paskirtiems pastatams geriausiai tinkančias kokybiškas medžiagas. Daug dėmesio skirta darbo vietoms įrengti, užtikrinant joms natūralų apšvietimą. Pastate ir aplink jį įrengti LED šviestuvai, užtikrinta galimybė riboto judumo asmenims savarankiškai patekti į pastatą ir visas pagrindines patalpas.

Kodėl „Eikos statyba“ atsisako milijoninių sutarčių

2023-ųjų „Eikos statybos“ užsakymų portfelis suformuotas jau 70–80 proc. Įmonė Vilniaus Santaros slėnyje stato modernų Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centrą; naują 14 tūkst. kv. m ploto, A++ energinio naudingumo Vilniaus oro uosto keleivių išvykimo terminalą bei pertvarko 34 tūkst. kv. m oro uosto prieigų. Abu šiuos projektus planuojama užbaigti 2024-aisiais. Kaune vykdomas konversijos projektas – statomas daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalas „Nemunaičiai“. Pavasarį, užbaigus ir atidavus vilniečiams Japonišką sodą, bus pradėtas dar vienas aplinkos sutvarkymo projektas – įmonė imsis Tauro kalno.

Įmonė yra atsisakiusi ne vieno kontrakto, nes terminai, užsakovui pažadėti kitų tiekėjų, buvo nerealūs. Ir jau po 1–1,5 metų tampa aišku, kad „Eikos statyba“ buvo teisi. Todėl įmonė labai vertina ir nuolat ieško užsakovų, su kuriais galima dirbti partneriškai, nes tik toks visų statybos dalyvių požiūris leidžia pasiekti geriausių rezultatų visoms pusėms.

VU MOKSLO CENTRAS EIKOS STATYBA

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų VU Medicinos fakulteto Mokslo centras

EIKOS STATYBA

„Mes negalime sau leisti statyti bet kokia kaina, nes rizikuotume įmonės vardu. Kai užsakovas siekia statinį gauti kiek galint greičiau, vietoj rizikingų, nerealių terminų, kurie gresia baudomis, kaltųjų paieškomis, mes siūlome sėkmės mokestį: jei pastatome anksčiau, užsakovas gauna naudą, o rangovas premiją. Sėkmės mokestis yra ir galimybė sureguliuoti kainas, kai užsakovas negali kompensuoti išaugusių sąnaudų. Jei nepavyksta susitarti, tokių sutarčių atsisakome“, – aiškina A.Čebanauskas ir akcentuoja, kad įmonei svarbiausia įvykdyti įsipareigojimus ir padaryti tai laiku, kokybiškai ir atsakingai, nes „Eikos statyba“ vadovaujasi principu „Statome kaip sau“. 

 „Eikos statybos“ nuotr. 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-05 07:15
ESSVE stebi meistrų darbą ir ieško būdų, kaip padėti jiems būti efektyviais, demonstruoti aukštą darbo našumą. Ir tai ne tik kokybiški tvirtinimo ir sandarinimo produktai, bet ir darbo organizavimas, kuris primena „Lean“ metodą.
nuotrauka
2024-03-01 15:25
Nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Hanner“ į Venecijoje statomo viešbučio „Hampton by Hilton“ projektą įtraukė ir lietuviškų kompanijų. Viešbutyje jau montuojami šalies gamintojo „Aluvesto“ langai, o kambariuose bus naudojami Kaune pagaminti „Fitsout“ baldai ir interjero elementai.
nuotrauka
2024-03-01 09:59
Rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai ypatingą dėmesį skiria ne tik lokacijai ar erdvių išplanavimui, bet ir darniai bei saugiai kvartalo kaimynystei. KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktos didmiesčių gyventojų apklausos duomenys rodo, kad pastarasis aspektas yra svarbus trims ket...
nuotrauka
2024-03-01 09:27
Praėjusių metų spalis Europos gamintojams žymi reikšmingą pokytį – prasidėjo pereinamasis Pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo (PADKM, angl. CBAM – Carbon border adjustment mechanism) laikotarpis, kurio metu importuotojai privalo teikti ataskaitas apie tam tikrų į Europos Sąjungą įvežamų ...
nuotrauka
2024-02-29 09:29
„Workland", pilnai aptarnaujamų biurų ir bendradarbystės erdvių operatorius Baltijos šalyse ir Suomijoje, plečia savo tinklą regione ir Vilniuje atidarys dar vieną centrą – „Workland Flow". Artimiausiuose įmonės planuose – ir po naują centrą Rygoje bei Taline, kurie padidins „Workland" portfelį daug...
nuotrauka
2024-02-28 12:31
Didžiausia Lietuvoje pramonės atliekų tvarkymo bendrovė „Žalvaris“, priklausanti žiedinės ekonomikos įmonių grupei „GreenGroup“, paskelbė pasirašiusi medžio granulių gamintojos UAB „Granulita“ įsigijimo sutartį. Sulaukus Konkurencijos tarybos leidimo, sandorį ketinama užbaigti šių metų antrojo ketvi...
nuotrauka
2024-02-28 07:59
Malkų įlankoje esančios Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupės krantinės yra visiškai pritaikytos, kad galėtų remontuoti didžiuosius laivus. Tai tapo įmanoma įmonei „Borta“ rekonstravus dvi krantines (taip vadinamą pirsą) ir sutvirtinus 135A krantinę. Tokiu būdu atsirado galimybė tinkamai išnaudo...
nuotrauka
2024-02-27 08:50
SBA grupės nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „SBA Urban“ savo prekybos ir verslo miestus „Urban HUB“ plėtos su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Su naujuoju strateginiu investuotoju pasirašyta akcininkų sutartis dėl 30 mln. eurų vertės nuosavo kapitalo investicijos į jau vysto...
nuotrauka
2024-02-23 08:44
Panevėžys atsinaujina ir jau šį pavasarį duris atvers dar vienas ambicingas ir perspektyvus miesto traukos objektas – Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Šio projekto rangos darbai jau užbaigti, šiuo metu vyksta vidaus įrangos, baldų, ekspozicijos detalių montavimo, įrengimo ir kt. darbai.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas