2024 balandžio 25 d. ketvirtadienis, 16:28
Reklama  |  facebook

Nuo šiol elektros tiekėją galime pasirinkti patys – ką iš to laimėsime?

2020-09-15 08:00
Lietuvoje palengva įsibėgėja energetikos sektoriaus reforma, kai buitiniams elektros vartotojams sukuriama galimybė rinktis nepriklausomą tiekėją. Tačiau kokių naudų gali tikėtis galutinis vartotojas, kai dalis paslaugos – elektros tiekimas – perduodamas į privataus sektoriaus rankas? Ir kaip elektros sektoriuje atsirandanti konkurencija paveiks galutinį produktą? Juk elektra yra – tik elektra?
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt nuotr.


Minimos įmonės
ESO (Energijos skirstymo operatorius), AB
Inregnum, UAB
Enefit Green, UAB
Elektrum Lietuva, UAB
Ignitis grupė (buvusi Lietuvos energija), AB
Perlas Energija, UAB
Iki šiol visuomeninio tiekimo sektorius veikiantis monopolinėmis visuomeninio tiekimo sąlygomis, buitinių elektros vartotojų aptarnavimu pasidalys su šalies verslu. Tad nuo šiol elektros pirkimu biržoje, jos pardavimu galutiniam vartotojui bei pastarojo aptarnavimu rūpinsis verslas, t. y. verslas perims prekę ir paslaugą. Tuo tarpu valstybė ir toliau išlaikys strateginius infrastruktūros tinklą, paprastai tariant – skirstymo tinklai, kuriais elektra atiteka iki kiekvieno mūsų namų.

„Nuolatinis kokybiškas ir patikimas aprūpinimas elektra – vienas svarbiausių ESO strateginių tikslų. Skirstomųjų tinklų operatoriui savo žinioje išlaikant infrastruktūrą bei užtikrinant garantinį tiekimą, paliekama atsakomybė ir pareiga rūpintis visuomenės interesu bei skatinti etiškai ir skaidriai veikiančias verslo įmones“, – pranešime cituojamas bendrovės AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas spaudai Tomas Kavaliauskas.

Verslo sėkmė – galutinio vartotojo rankose

Didžiausia nauda, kurią laimi galutinis vartotojas – galimybė, nuosekliai atsisakant monopolinių sąlygų, pačiam rinktis paslaugos tiekėją. Sėkmingai įgyvendinus reformą, rinkoje atsiras ne vienas monopolinių sąlygų nevaržomas nepriklausomas tiekėjas. Tarpusavyje jie varžysis dėl kliento. Mat tam, kad išliktų, kiekvienas tiekėjas turės užsitikrinti tam tikrą klientų skaičių.

Konkuravimas dėl kliento skatins įmones teikti galutiniam vartotojui patrauklius pasiūlymus, rūpintis produkto bei aptarnavimo kokybe. Pasirinkęs vieną tiekėją, vartotojas galės jį pakeisti, todėl galios svertai visuomet lieka aktyvaus ir suinteresuoto vartotojo rankose.

„Išties, galima būtų sakyti, jog verslui tenkanti elektros energijos tiekimo veikla iš tikrųjų yra perleista galutiniams vartotojams, mat konkurencijos sąlygomis veikiantis verslas labai smarkiai priklauso nuo kliento norų, poreikių ir kaip jie yra patenkinami“, – sakė T. Kavaliauskas.

Šiuo metu buitiniams elektros vartotojams Lietuvoje, paslaugas deklaruoja teiksiantys penki nepriklausomi elektros tiekėjai: UAB „Elektrum“, UAB „Ignitis“, UAB „Enefit“, UAB „Inregnum“ ir UAB „Perlas energija“. Verslo sektoriui paslaugas teikia 27 bendrovės, o iš viso Lietuvoje yra per 80 įmonių, turinčių licenciją veikti šalies energetikos sektoriuje.

„Manoma, jog dalis šių licencijas jau turinčių įmonių pereis ir į paslaugų teikimą privačiam (buitiniam) sektoriui, tad artimiausiu metu buitinius elektros vartotojus aptarnaujančių įmonių neabejotinai turėtų daugėti, o galbūt rasis ir naujų, su energetikos sektoriumi nesusijusių verslo įmonių“, – sakė ESO atstovas.

Rasis daugiau elektros produktų bei paslaugų

Konkurencija dėl vartotojo bei jo rankose atsidūrusi galimybė rinktis prisidės ne tik prie paslaugos ir aptarnavimo gerinimo, bet ir, prognozuojama, patį elektros tiekimą leis praplėsti kaip produktą, ką lems ir globalūs energetikos pokyčiai apskritai. Pavyzdžiui, galima tikėtis tam tikrų koreliacijų tarp paties vartotojo gaminamos ir perkamos energijos. Laukiama ir taip vadinamųjų pasiūlymų paketų, į vieną sujungiančių kelis produktus ir paslaugas.

Įmonėms veikiant konkurencinėmis sąlygomis, galima tikėtis lankstesnių kainų pasiūlymų. Pvz., vienas galimų planų – su paros metu svyruojančiomis elektros biržos kainomis susieta kilovatvalandės kaina, kai naktį ji pigesnė, o dieną – brangesnė.

„Pasirinkę tokį planą ir didžiąją technikos dalį suprogramavę krautis ar veikti būtent naktį, galėsite sutaupyti. O gal vyks priešingai ir galutiniams vartotojams bus priimtinesnės fiksuotos elektros kainos? Matyt, daug kas priklausys nuo konkrečių namų ūkių poreikių bei jų poreikių. Konkurencija atveria sąlygas ir kūrybiškumui, tad jau labai greitai galime tikėtis tokių pasiūlymų ar tokių paslaugų, apie kurias dabar galime tik spėlioti“, – sako T. Kavaliauskas.

Viena iš naujovių – planuojama, jog vartotojas galės rinktis gaunamos energijos kilmę. Pavyzdžiui, jau dabar rinkoje veikiantys elektros tiekėjai siūlo įsigyti žaliosios elektros, pagamintos atsinaujinančiose saulės ar vėjo jėgainėse. Taip pat atsiranda siūlymų pirkti elektrą, pagamintą Lietuvoje.

„Dėl konkurencijos atsirandanti galimybė rinktis mūsų prioritetus bei sprendimus padaro svaresnius, galbūt darančius įtaką ne tik elektros tiekimui, bet ir energetikos sektoriui apskritai. Pavyzdžiui, jei didžiuma šalies gyventojų norės rinktis tik žaliąją energiją – tik pabandykite įsivaizduoti, kokio saulės, vėjo jėgainių suklestėjimo galime tikėtis ir kokį globalų poveikį tai turės“, – sakė ESO atstovas.

Ryškiausi pavyzdžiai – telekomunikacijų sektoriuje

Žinoma, reforma dar tik beįsibėgėjanti, neįmanoma prognozuoti pokyčio teikiamų galimybių bei naudų 100 procentų tikslumu. Tačiau galime remtis kitų šalių ir sričių pavyzdžiais, tarkime – telekomunikacijų rinka, kur vyko labai panašus virsmas. Anuomet šalia monopolininko sąlygomis veikusio „Lietuvos Telekomo“ ėmė steigtis nepriklausomi mobiliojo ryšio operatoriai ir dėl klientų užvirė tokia kova, jog telefonus gaudavome dovanų ir už vieną litą, vartotojai buvo skatinami įvairiomis dovanomis bei akcijomis, o sąskaitos sumažėjo iki vos kelių ar keliolikos eurų per mėnesį, kuriuos mokame dabar. Mobiliojo ryšio operatoriai konkuravo viskuo: kainomis, kokybe, aptarnavimu, paslaugomis ir net reklamomis. Per kelerius metus nuo laidinių telefonų perėjome prie mobiliųjų, kurie šalia savo pirminės skambinimo kitam asmeniui paskirties tiek išplėtė funkcijų ir paslaugų, galiausiai ir pačių prietaisų, spektrą, jog pats skambinimas telefonu dabar tesudaro menką paslaugų dalį.

„Lygiai taip pat ir televizija – kadaise šalia vieno visuomeninio kanalo atsirado komercinės televizijos, ėmusios konkuruoti dėl galutinio vartotojo, o tiksliau – iš reklamos rodymo pelnomų pinigų, taip išaugindamos kuriamo televizinio turinio kiekį bei nuolat gerindamos raiškos kokybę, suteikdamos galimybę žiūrovams rinktis tuos kanalus, kurie atitinka jų poreikius ar skonį. O kur dar televizijos skaitmenizacijos procesas, interneto ir televizijos santykis bei televizijai alternatyvių variantų, turinio radimasis – manau, šis sektorius taip pat dar pateiks ne vieną naujovę“, – cituojamas T. Kavaliauskas.

Vienas reformos tikslų – atspindėti vartojimo pokytį

Elektros energijos sektorius visame pasaulyje išgyvena tokį progresą, tokį kokybinį pokytį, apie kurį anksčiau galėjome paskaityti tik fantastinėse knygose: vis daugiau energijos pasigaminama iš atsinaujinančių resursų, gatvėse daugėja elektromobilių, ant stogų eilėmis rikiuojasi saulės jėgainės, o daugelis iš elektros vartotojų tampame ir jos gamintojais.

„Tad verslo pritraukimas į gyventojų apsirūpinimą elektra vyksta pačiu laiku – didžiulių pokyčių energijos naudojimo išvakarėse. Tikimasi, jog kintantys vartojimo pokyčiai ir konkurencinė aplinka, verslas bei galutinio vartotojo iniciatyva į šią iki šiol statišką, monopolinių sąlygų varžomą sritį įneš daugiau lankstumo, padės kurti pridėtinę vertę, o galutinis produktas atlieps vartotojo lūkesčius ir poreikius,“ – sakė ESO atstovas.

Žinoma, vienas svarbiausių aspektų, kurie lems sektoriaus ir visos reformos sėkmę ir jos gyvybingumą, yra aktyvus, sąmoningas vartotojas. Nes būtent skirtingų tiekėjų pasiūlymus skaitantis ir iš jų besirenkantis, juos vertinantis ir su tiekėjais kalbantis vartotojas iš energetikos reformos bei joje skatinamos konkurencijos laimės daugiausia.

Išsami projekto informacija 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-25 10:09
Trečiadienį pilna apimtimi pradėjo veikti naujoji Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) informacinė sistema SSVIS. Naujoje sistemoje kol kas vyksta statybos specialistų ir įmonių atestavimo procedūros.
nuotrauka
2024-04-25 10:03
Bendros Lietuvos-Lenkijos dujotiekio jungties GIPL Lietuvoje, užbaigtos 2021 m. statybų generalinė rangovė UAB „Alvora" sulaukė pirmojo palankaus teismo sprendimo dėl projekto užsakovo „Amber Grid" mestų kaltinimų neva „Alvorai" netinkamai įvykdžius dujotiekio tiesimo darbus. Vilniaus apygardos teis...
nuotrauka
2024-04-25 08:04
Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ tęsia strategiškai svarbių projektų įgyvendinimą. Jau birželio pradžioje, bus pradėti įgyvendinti Jonavos aplinkkelio statybų I etapo ir kelio Jonava-Žasliai-Kalniniai Mijaugonys rekonstravimo rangos darbai. Jonavos aplinkkelis papildys magistralinį kelią Kaunas-Zarasai...
nuotrauka
2024-04-25 07:53
Kultūros ministerija paskelbė konkursą eiti naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas.
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-25 07:10
Balandžio 25 d. „LITEXPO“ vyksiančioje parodoje „RESTA 2024“ Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) organizuoja konferenciją „Pastatų renovacija skydais Lietuvoje: iššūkiai ir perspektyvos“. Konferencijoje išskirtinis dėmesys bus skiriamas efektyviems senų daugiabučių modernizavimo sprendimams. L...
nuotrauka
2024-04-24 14:15
Šalia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – tvarkoma aplinka. Daugiau nei pusantro hektaro užimančioje mokyklos teritorijoje, seno stadiono vietoje, įrengtas naujas sporto aikštynas.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 13:24
Panevėžyje kultūros ir turiningo laisvalaikio mėgėjams veriasi vis daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., oficialiu atidarymo renginiu bus vainikuotas vienijančio kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos projekto II etapo užbaigimas.
nuotrauka
2024-04-24 08:09
Seniausia alaus darykla Lietuvoje aktyviai atsinaujina. Prieš porą metų „Gubernijos" darykloje modernizuota pagrindinė gamybos linija, kurioje gėrimai pilstomi į skardines. Dabar atėjo laikas modernizuoti kitas dvi linijas, kuriose produkcija pilstoma į PET plastiko butelius ir KEG statines. Kartu s...
nuotrauka
2024-04-24 07:59
Valstybinio kelių tinklo plėtrai svarstoma pasitelkti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. AB „Via Lietuva“ pradeda parengiamuosius darbus ir konsultacijas su rinkos dalyviais dėl galimybės įgyvendinti kelių infrastruktūros projektus pasitelkiant šią finansinę priemonę.
nuotrauka
2024-04-24 07:43
„Wolf Group“ yra pirmaujanti Europos statybinės chemijos produktų ir sprendimų gamintoja bei platintoja. Įmonė šiemet mini 30 metų veiklos sukaktį. 1994 m. dviejų draugų – Jaan Puusaag ir Jaanus Paeväli – įkurta įmonė išaugo į rinkos lyderę, veikiančią didelėje pasaulio dalyje ir eksportuojančią sav...
nuotrauka
2024-04-24 06:18
Lietuvių įmonė „Acrylicon Baltic“, kuri specializuojasi įrengdama pramoninių grindų dangas, užsienio rinkose vykdo daugiau negu pusę visų užsakymų. 20 metų veiklą vykdanti įmonė pastaruosius 17 metų projektus įgyvendina ne tik Europoje, bet ir Amerikoje, Azijoje, Afrikoje.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...