2024 kovo 29 d. penktadienis, 17:47
Reklama  |  facebook

Per artimiausius trejus metus „Montuotoją“ sieks padaryti stipriausia savo srities įmone Baltijos šalyse

2019-08-09 07:30
Iš esmės pertvarkyti didelės įmonės struktūrą – rizikingas žingsnis. Rizika dar labiau išauga, kai šie pokyčiai susiję su įmonės pardavimu ir naujos vadovų komandos atėjimu. Tokia yra įmonių valdymo teorija. Kad šie pokyčiai būtų valdomi, o pereinamasis periodas vyktų kuo sklandžiau, iki metų pabaigos šalia naujosios bendrovės AB „Montuotojas“ komandos konsultantais dirba buvusieji įmonės vadovai ir bendrasavininkiai.
nuotrauka
Vienas iš MONTUOTOJO vykdytų projektų bendrovėje „Akmenės cementas“. AB MONTUOTOJAS nuotr.


Minimos įmonės
Montuotojas, AB

Liepos mėnesį buvo užbaigtas daugiau nei pusmetį trukęs sandoris, kurio metu didžiausias Baltijos šalyse privataus kapitalo investicijų fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ įsigijo metalo apdirbimo ir pramoninės statybos bendrovės „Montuotojas“ kontrolinį akcijų paketą. Per bendroves „BSGF Fortis“ ir „Montuja“ už neskelbiamą sumą „INVL Baltic Sea Growth Fund“ įsigijo 86 proc. „Montuotojo“ akcijų.

Naujieji savininkai suformavo naują valdybą ir paskyrė naują generalinį direktorių. Juo tapo Rimvydas Ramanauskas. Su keturiais buvusiaisiais valdybos nariais, tarp kurių yra ir 27-erius metus (iki tol 20 metų jis ėjo vadovaujančias pareigas „Pramontaže“, iš kurio išaugo akcinė bendrovė „Montuotojas“) įmonei vadovavęs Alfonsas Jaras, pasirašytos konsultavimo sutartys – su numatytais konkrečiais darbais iki 2019 m. pabaigos.

Įvardino 3 svarbiausius iššūkius

Naujųjų įmonės savininkų planuose numatyta AB „Montuotojo“ veiklos plėtra Lietuvoje, be to, išnaudojant bendrovės sukauptą didelį inžinerinį potencialą, numatoma žengti ir į užsienio rinkas.

Nuotraukoje kairėje –
Rimvydas RAMANAUSKAS, bendrovės „Montuotojas“ generalinis direktorius ir valdybos narys: „Mes turime išspęsti daugelį klausimų. Tačiau užsakovams turiu aiškiai pasakyti: „Montuotojas“ turėjo vardą įmonės, kuri darbus atlieka laiku ir kokybiškai. Mes stengsimės jo neprarasti, dirbsime, kad būtume dar stipresni, o įvaizdis – dar geresnis.“

„Mūsų laukia labai didelis iššūkis – padaryti AB „Montuotoją“ viena organizacija, stipriu juridiniu vienetu. Antras iššūkis – atskirti gamybos ir montavimo veiklas, plėsti naujas paslaugas, kad galėtume būti konkurencingi tarptautinėje rinkoje. Ir trečias iššūkis – „Montuotoją“ matome kaip stambiausią tokio profilio įmonę ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Šiuos tikslus turime pasiekti per artimiausius trejus metus“, – pristato naują įmonės strategiją R. Ramanauskas, akcentuodamas, kad tai ne tik vadinamoji organinė plėtra, bet ir nauji įsigijimai kitose šalyse.

Kaip pripažįsta R. Ramanauskas, jam tai yra absoliučiai nauja patirtis, nes tokių istorijų Lietuvoje – vienetai. Reta atvejų, kai daugelį metų įmonėje dirbę, jai vadovavę akcininkai ją parduoda. 

„Montuotojo“ struktūra priminė anuometinį trestą su atskiromis valdybomis – keturi filialai arba vadinamosios firmos su gamybinėmis ir montavimo aikštelėmis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Alytuje, Šiauliuose bei Marijampolėje.

„Sukūrėme tokią struktūrą, kokią manėme esant teisingą. Mums buvo svarbu, kad teisingai atsiskaitytume su darbuotojais, su valstybe“, – sako A. Jaras. 

Tam tikra organizacinė struktūra tinka tam tikriems darbams tam tikromis sąlygomis ir tam tikru laiku, yra pastebėjęs įtakingas JAV vadybos konsultantas Peter F. Drucker. Pastaruosius kelerius metus „Montuotojo“ vadovai ir pagrindiniai įmonės akcininkai jau buvo pradėję svarstyti įvairius pertvarkos scenarijus, tarp kurių buvo ir struktūriniai pokyčiai, ir pardavimas, nes vidutinis valdybos narių amžius pasiekė 70 metų. R. Ramanauskas abejoja, ar senajai komandai būtų pavykę įgyvendinti pokyčius: stambieji akcininkai turėjo apylygius akcijų paketus, o norint įgyvendinti struktūrinius pokyčius, reikia susitarti ir apjungti bent 50 proc. akcijų. Pokyčiai tapo įmanomi kontrolinį akcijų paketą sutelkus vienose rankose.

Pakeitė organizacinę struktūrą ir sudarė 100 dienų veiksmų programą akcininkams

„Europoje nėra daug tokių organizacijų kaip „Montuotojas“, iš kurių būtų galima perimti struktūros ar valdymo modelius, todėl sukūrėme savo viziją ir žengėme pirmus žingsnius – pasitvirtinome aukščiausios grandies vadovus, pakeitėme pavaldumą iš geografinio į funkcinį ir pradėjome su įmonės atsakingais darbuotojais diskutuoti, kokia, bendru požiūriu, struktūra, verslo modelis būtų priimtiniausias ir efektyviausias“, – pasakojo R. Ramanauskas.

Naujoji vadovų ir savininkų komanda, padariusi esminius struktūrinius pokyčius, žengė žingsnius, kurie maksimaliai sumažintų galimas rizikas, o diskutuojant su darbuotojais būtų susitarta dėl visoms pusėms priimtino varianto. Kai darbuotojai ir vadovai kartu priima reikiamus sprendimus dėl pokyčių organizacijoje, R. Ramanausko žodžiais, kur kas paprasčiau siekti norimų tikslų.

Akcininkams sudarytas 100 dienų veiksmų planas, kad jie matytų ir galėtų kontroliuoti naujos struktūros organizaciją bei jos pokyčius, vykdomus per numatytą laikotarpį. Šiame 100 dienų plane numatyti tokie būtini kiekvienai sėkmingai organizacijai veiksmai, kaip tiekimo, pirkimų centralizavimas, padalinių sujungimas, finansinių rodiklių skaičiavimas, programų diegimas, projektų valdymas ir kt.

„Pagarba žmonėms, kurie sukūrė ir valdė tokią organizaciją, aptarnaujančią pačius stambiausius pramoninius objektus Lietuvoje. Todėl pirma užduotis mums – norint padaryti kažką geriau, svarbu nesugriauti to, kas sukurta. Antra – plėsti įmonę, įvedant naujas veiklas ir stiprinant esamas, ir eiti į tarptautines rinkas“, – sako R. Ramanauskas.

Užsitęsęs procesas kelia nereikalingų įtampų

Sprendimą parduoti akcijas valdyba priėmė po pusmečio svarstymų. Derybos dėl kontrolinio akcijų paketo pardavimo truko dar kone pustrečių metų. Ir R. Ramanauskas, ir A. Jaras sutaria, kad tiek užsitęsęs klausimo sprendimas kelia nereikalingų įtampų. 

„Šių procesų nepavyko išlaikyti paslaptyje – ėmė sklisti kalbos, kad įmonė neva gali būti restruktūrizuojama. Todėl reikėjo didelių pastangų išlaikyti darbuotojus, – neslepia A. Jaras. – Gal ne visose firmose vienodai sėkmingai, bet procesą pavyko suvaldyti. Viešų pasitarimų nekvietėme, dirbome su mažomis grupėmis specialistų, aiškindami, kad darbų tęstinumas, kaip ir sudarytos sutartys, lieka galioti. Nerimavo ir užsakovai, sulaukiau nemažai skambučių – svarbu buvo paaiškinti, kad tai ne revoliucija.“

Pokyčiai ir dėl to kylanti nežinia ženkliai sumažina darbuotojų motyvaciją, įsitikinęs ir R. Ramanauskas – kuo ilgesnis nežinios periodas, tuo sudėtingiau. Todėl vienas iš pirmųjų naujojo vadovo darbų buvo – susitikimas su darbų vadovais, pristatant viziją, aiškiai pasakant, kad jie yra svarbūs. Permainos būtinos, tačiau jų sėkmę lemia tęstinumas. Kaip sako R. Ramanauskas, žmonės turi žinoti, ko jie gali tikėtis, jiems būtina žinoti savo organizacijos taisykles, – žmonės negali normaliai veikti, jeigu aplinka nebus prognozuojama ir suprantama. 

Ne daryti revoliucijų ir laužyti, o suprasti ir efektyvinti veiklą

„Tokioje įmonėje kaip AB „Montuotojas“ negali būti staigių žingsnių – turi būti pereinamasis laikotarpis, sumodeliuoti esamų ir buvusių darbuotojų santykiai. Tai gali atsiliepti ir užsakovui, įmonės veiklai ir rezultatams“, – sako R. Ramanauskas, atsakydamas į klausimą, kodėl buvusieji vadovai buvo pakviesti tapti konsultantais. 

Nuotraukoje kairėje – Alfonsas JARAS, buvęs bendrovės „Montuotojas“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius, dabar – įmonės konsultantas: „Vyksta natūralus kartų pasikeitimas. Senokai buvau nusiteikęs, kad gyvenime reikia ką nors pasilikti ir sau pačiam. Tai buvo mano sprendimas.“ 

Įmonių valdymo praktikoje esama tokių pavyzdžių, kai konsultantais yra tam tikrų sričių ekspertai, nepriklausomi žmonės. Šiuo atveju jais tapo bendrasavininkiai, kurie buvo ir vadovais – direktoriais. Jie vadovavo padaliniams, sukūrė tam tikras tradicijas. Atėjęs naujas žmogus turi suvokti, kodėl, kaip ir kas buvo daroma. Kaip akcentuoja R. Ramanauskas, suprasti tai yra būtina, nes tęstinumas užtikrina permainų sėkmę. Ir vienintelis būdas – per buvusius vadovus.

„Kitas aspektas – užsakovai, tarp kurių yra tokių, su kuriais dirbama po kelis dešimtmečius. Toks ilgas laikas lemia ir gilius žmogiškus santykius, todėl naujo, nepažįstamo žmogaus atėjimas natūraliai kelia nepasitikėjimą. Todėl prašėme, kad vadovai pasiliktų dirbti konsultantais, į kuriuos kreipiamės pagal poreikį“, – pasakoja R. Ramanauskas, pas daugelį užsakovų susitikti vykęs kartu su A. Jaru. 

Kaip akcentuoja naujasis įmonės vadovas, konsultantų buvimas svarbus ne tik kalbant apie išorinius „Montuotojo“ ryšius, bet ir apie vidaus santykius. Buvę vadovai, dirbdami sykiu su nauja komanda, siunčia aiškią žinią apie kolegialų darbą be nereikalingų įtampų ir priešpriešų.

„Mes patys inicijavome įmonės pardavimą ir mums svarbu, kad „Montuotojui“ gerai sektųsi. Ne visa valdyba sutiko būti konsultantais – aš su nauja komanda būsiu visada, kai tik jiems to reikės, nes gerai suvokiu, kad vykdyti struktūrinius pokyčius – ne dienos reikalas, – pasakojo A. Jaras, pripažindamas, kad sulaukdavo nerimaujančių tiek užsakovų, tiek darbuotojų skambučių. – Dabar skambučiai kur kas retesni. Negalima sakyti, kad pereinamasis periodas itin sėkmingas, bet viskas vyksta deramai. Jau žvelgdami iš šono matome, kad nauja komanda supranta, kur atėjo ir ko atėjo.“

Ateitį planuoja ir kuria ant patikimo įmonės vardo

Naujasis AB „Montuotojas“ generalinis direktorius R. Ramanauskas yra ekonomikos ir teisės magistras, turintis patirties valdant dideles įmones: į „Montuotoją“, turintį per 700 darbuotojų, jis atėjo iš AB „Civinity“, kur vadovavo 1700 darbuotojų kolektyvui. Jis turi ilgametę nekilnojamo turto vystymo ir valdymo patirtį, yra vadovavęs įvairioms su NT priežiūra susijusioms įmonėms, kaip UAB „Inservis“ bei UAB „Hanner Property“. 

„Mes nesakome, kad viskas, kas buvo, yra blogai, o mes dirbsime gerai. Nėra „jūs“ ir „mes“ – esame vienas kolektyvas, einame kartu, nors ir turime savo vizijas. Esu pasirengęs su visais sėsti ir kalbėti, kad rastume bendras kryptis. Jeigu neklausysiu savo srities profesionalų, galime juos prarasti, – sako naujasis įmonės vadovas R. Ramanauskas. – Mes turime išspęsti daugelį klausimų. Tačiau užsakovams turiu aiškiai pasakyti: AB „Montuotojas“ turėjo vardą įmonės, kuri darbus atlieka laiku ir kokybiškai. Mes stengsimės dirbti taip, kad „Montuotojas“ būtų dar stipresnis, o įvaizdis – dar geresnis.“

Portalo Statybunaujienos.lt ir AB „Montuotojas“ nuotr.

Statybunaujienos.lt



Pramoninė statyba

nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-02-20 10:40
Didžiausia prekybinių sandėlių (angl. stock office) plėtotoja Vilniuje „Darnu Group“ Gariūnų gatvėje pradeda antrojo „Vilniaus verslo parko“ etapo statybas. Šiuo metu baigiamą statyti 4700 kv. m. ploto I etapą papildys dar 3500 kv. m. patalpų, kuriose bus įrengta 12 savarankiškas inžinerines sistema...
nuotrauka
2024-02-14 10:52
Sparčiai plėtojamoje Kauno laisvosios ekonomikos zonoje (LEZ) statomas naujas baldų sandėlis. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“, pasirašiusi rangos sutartį su įmone „Freda IV“ gavo statybos darbų leidimą ir jau pradėjo sandėliavimo komplekso statybos darbus.
nuotrauka
2024-02-13 11:07
NT plėtros bendrovė „Darnu Group“ pristatė naujojo „Rimi Lietuva“ logistikos centro šalia Elektrėnų projektinius pasiūlymus. Juose numatoma, kad 43,3 tūkst. kv. m objektas išsiskirs tokiems centrams nebūdingais architektūriniais ir technologiniais, tvarumo sprendimais. Pagal built-to-suit modelį sta...
nuotrauka
2024-01-29 13:38
Pirmoji prekybinių sandėlių (angl. stock-office) koncepciją Vilniuje pradėjusi vystyti nekilnojamojo turto bendrovė „Darnu Group“ gavo statybos leidimą ir pradeda vystyti dar vieną „Vilniaus verslo parko“ kompleksą šalia Ukmergės gatvės. Naujieji 17200 kv. metrų ploto prekybiniai sandėliai bus stato...
nuotrauka
2024-01-26 08:44
VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) tęsiami išmontavimo darbai. 2023 m. IAE personalas išmontavo 4,6 tūkst. tonų įrangos bei 5,2 tūkst. tonų konstrukcijų (pastatų gelžbetonio ir metalo konstrukcijų komponentai). Daugiausia įrangos išmontuota vykdant reaktoriaus technologinės įrangos išmontavimo...
nuotrauka
2024-01-18 12:39
Nestandartinių inžinerinių įrenginių ir mechanizmų projektavimo ir gamybos įmonei „Arginta Engineering" 2023 m. buvo reikšmingi. Kaip ir buvo planuota, pastatyta nauja gamykla Panevėžyje, įgyvendintas didžiausias užsakymas įmonės istorijoje, kurio vertė buvo virš 5 mln. Eur, tiekiant įrangą didžiaus...
nuotrauka
2024-01-16 10:34
Iš bet kurios pasaulio vietos valdomas dronas pakyla, apskrenda laukus, surenka informaciją ir grįžta į savo stotį. Joje automatiškai įkraunamos baterijos, prireikus, jas pakeičia robotinė ranka. Autonominė bepiločių orlaivių monitoringo technologija „DBOX“ jau yra sėkmingai naudojama Vilniaus miest...
nuotrauka
2024-01-10 16:57
Plėtros projektus aktyviai įgyvendinantys Lietuvos oro uostai pristatė ilgalaikį viso tinklo plėtros planą (angl. „master plan“) iki 2052 metų. Tris oro uostus Lietuvoje valdanti bendrovė taip siekia plėtoti konkurencingą Lietuvos oro uostų modelį, gerinti efektyvumą ir laike aiškiai išdėlioti Vilni...
nuotrauka
2024-01-09 09:40
Sausio 9 d. Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose bus atidaryti angarai sraigtasparniams laikyti bei aptarnauti. Šalia sraigtasparnių garažų pastatytas ir administracinis korpusas, kuriame įrengtos darbo vietos.
nuotrauka
2024-01-08 09:53
Nuo sausio 8 d. ūkininkai, pripažinti žemės ūkio kooperatyvai ir įmonės, norinčios įsirengti biodujas ar biometaną naudojančias grūdų džiovyklas, galės teikti paraiškas ir gauti subsidijas.
nuotrauka
2024-01-05 15:19
Buvusio sraigtasparnių gamyklos angaro konversija Aleksote – finišo tiesiojoje. Iš pagrindų rekonstruotas pastatas Europos prospekte tapo pirmuoju objektu čia besikuriančiame Inovacijų pramonės parke (AIPP). 10 tūkst. kvadratinių metrų plote – erdvės tyrimų centrams, laboratorijoms, biurų ir sandėli...
nuotrauka
2024-01-03 09:52
Bendrovė „Vitaresta" investuos į A++ energetinės naudingumo klasės, 1,3 tūkst. kv. m biuro ir logistikos centro Kaune, kuris padės įmonei efektyvinti veiklos procesus ir įgyvendinti tvaresnius sprendimus, plėtrą. 2,4 mln. eurų žaliąją paskolą vienai didžiausių Lietuvoje patalpų valymo ir aplinkos tv...
nuotrauka
2024-01-02 14:09
Paskutinėmis 2023-iųjų dienomis pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“ pabaigė unikalų projektą – Šiaulių rajone pradėtas eksploatuoti pirmasis Lietuvoje saulės parkas, pastatytas ant uždaryto ir įmonės prižiūrimo Aukštrakių odų pramonės atliekų sąvartyno.
nuotrauka
2023-12-29 10:42
Vilniaus oro uostas jau vykdo naujojo keleivių išvykimo terminalo vidaus apdailos ir įrengimo darbus. Moderniausiu oro uosto terminalu Baltijos šalyse pastatą pavers nauja įranga ir pažangių technologijų derinys. Kitąmet įdiegus ir metų pabaigoje ištestavus naujas sistemas - stipriai patobulės pagri...
nuotrauka
2023-12-19 10:58
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė į naujos gamyklos statybas investuos apie 10 mln. eurų. Tokia suma net tris kartus viršija ankstesnes kasmetines investicijas. Bendrovės tikslas – suprojektuoti visiškai naują technologinę liniją, kurios našumas būtų net ...
nuotrauka
2023-12-15 13:04
Naujoji „Teltonikos“ gamykla bus 3 aukštų, 22,7 tūkst. kv. metrų ploto. gamykla, kurios statybos pradžia pažymėta tradicinės kapsulės įkasimu, bus 3 aukštų, 22,7 tūkst. kv. metrų ploto.
nuotrauka
2023-12-11 11:45
Lenkija informavo Lietuvą apie Lenkijos aplinkos apsaugos generalinio direktoriaus priimtą sprendimą dėl pirmosios Lenkijoje branduolinės elektrinės statybos ir eksploatavimo projekto. Šis sprendimas priimtas atlikus planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimą ir nustato aplinkosaugos sąl...
nuotrauka
2023-12-06 10:27
Nestandartinių inžinerinių įrenginių ir mechanizmų projektavimo bei gamybos įmonė „Arginta Engineering" plečiasi ir ieško net 50 naujų darbuotojų. „Į naują gamyklą Panevėžyje investavome daugiau nei 8 mln. eurų. O per pastaruosius dvejus metus mūsų komanda Lietuvoje papildė daugiau nei 100 naujų spe...
nuotrauka
2023-12-05 13:11
Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" šių metų lapkričio 3-23 d. atliko planinius deginimo jėgainės remonto darbus. Po paskutiniojo jėgainės planinio stabdymo profilaktiniams remonto darbams 2022 metais, jėgainė be sustojimo sklandžiai veikė rekordiškai ilgiausią laikotarpį – net 392 dienas.

Statybunaujienos.lt » Pramoninė statyba