2024 balandžio 23 d. antradienis, 10:37
Reklama  |  facebook

Prasideda Palangos Kurhauzo medinės dalies atgimimas

2018-07-27 09:27
Medinės Kurhauzo dalies pamatai restauruoti bus dar šiais metais. Paraleliai bus rengiamas Kurhauzo pastato medinės dalies restauracijos ir pritaikymo projektas. Medinei Kurhauzo daliai pakilus iš pelenų, čia įsikurs kultūros bendruomenė. Mūrinėje Kurhauzo dalyje esančioje salėje vyksta koncertai, bendruomenės susibūrimai, miesto šventės. O medinėje planuojame įrengti teatro salę. Juo labiau kad teatrams pritaikytos erdvės šiuo metu Palangoje nėra.
nuotrauka
Pradedamas Palangos kurhauzo medinės dalies atstatymas. Palangos sav. nuotr.


Minimos įmonės
Pamario restauratorius, UAB
Lietuvos paminklai VĮ (dabar – KIC (Kultūros infrastruktūros centras),

Palangos savivaldybė praneša, kad su bendrovėmis  „Lietuvos paminklai“ ir „Pamario restauratorius“ pasirašė Kurhauzo medinės dalies pamatų restauravimo sutartį, pagaliau prasidės medinės Kurhauzo dalies atgimimas.

Dalyvauti šiame ne tik Palangai, bet ir visai šaliai svarbiame įvykyje susirinko gausus būrys vietos gyventojų ir svečių. Juo labiau kad tokio medinės Kurhauzo dalies pamatų vaizdo, koks yra šiandien, daugiau pamatyti nebus progos – restauratoriai darbų ėmėsi jau šiandien. „Duokite pusantrų metų, ir mes pakviesime į medinės Kurhauzo dalies atidarymą“, – pranešime cituojamas  Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Renginyje dalyvavusi prieš mėnesį kadenciją baigusi buvusi Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė neabejojo, kad šios dienos visi nekantriai laukė, bei pabrėžė, jog visoms institucijoms dirbant išvien, pavyksta pasiekti akivaizdžių rezultatų. „Galime drąsiai sakyti, kad šiandien esame pabaigos pradžioje. Tai yra tas paskutinis žingsnis, kuriuo tikėjome, dėl kurio neabejojome, bet, kuris, vis dėlto užtruko. Dirbome visi išvien ir rezultatai yra akivaizdūs“, – kalbėjo D. Varnaitė.

Medinės Kurhauzo dalies pamatai restauruoti bus dar šiais metais. Paraleliai bus rengiamas Kurhauzo pastato medinės dalies restauracijos ir pritaikymo projektas. Medinei Kurhauzo daliai pakilus iš pelenų, čia įsikurs kultūros bendruomenė. Mūrinėje Kurhauzo dalyje esančioje salėje vyksta koncertai, bendruomenės susibūrimai, miesto šventės. O medinėje planuojame įrengti teatro salę. Juo labiau kad teatrams pritaikytos erdvės šiuo metu Palangoje nėra.

Išlikusius medinės pastato dalies pamatus restauruos UAB „Pamario restauratorius“ specialistai. „Labai džiaugiamės, kad galime prisidėti prie šio pastato naujosios istorijos (turiu omeny gaisrą) žaizdų gydymo, Kurhauzo istorijos, elegancijos sugrąžinimo“, – sakė Aldas Kliukas, UAB „Pamario restauratorius“ direktorius. Pasak jo, šiandieninė medinės Kurhauzo dalies situacija yra dvejopa. „Pamatai tarsi ir yra, tačiau matome, jog jų siūlės išdūlėję, ištrupėję, jos nebelaiko, paveiktos gaisro ir oro sąlygų. Reikės kruopštaus darbo identifikuoti, kur pamatus galima palikti, taip, kaip yra – restauruoti, o kur reikia formuoti iš naujo.

Kultūros paveldo departamento laikinasis direktorius Algimantas Degutis pabrėžė, jog Kurhauzo medinės dalies restauracija yra kur kas daugiau, nei tik pastato atgimimas, nes Palangai reikia ne Kurhauzo sienų, o tos dvasios, kuri Kurhauze juntama. Jis atkreipė dėmesį, jog Palanga suformavo naują praktiką šalyje – perimti kultūros paveldo objektą iš to valdytojo, kuris piktybiškai ignoruoja, laiko griuvėsius ir jų nepritaiko visuomene, nes paveldas yra tęstinumas ateities, ryšys su dabartimi, ir tai yra ateities garantas. 

Palangos sav. nuotr.

Palangos simbolis Kurhauzas sudegė 2002 m. rugpjūčio 25 d.. Dėl užsitęsusių kurorto Savivaldybės ginčų su Kurhauzo bendrasavininkiais dėl žemės sklypo prie Kurhauzo dydžio, šio pastato griuvėsiai kurorto centrą darkė dešimtmetį. Kaip nurodoma pranešime, 2011 m. Lietuvos Respublikos vardu įregistruotas 2000 m. detaliojo plano sprendinius atitinkantis 52,7 arų sklypas prie Kurhauzo, ir 2012 m. pradžioje parengtas Savivaldybei priklausančios mūrinės Kurhauzo dalies restauracijos ir pritaikymo projektas, numatytas valstybės, kultūros paveldo departamento bei Palangos miesto savivaldybės finansavimas.

Kurhauzo mūrinės dalies restauracija pradėta 2012 m. gegužės 30 d., o po pusantrų metų – 2013 m. gruodį restauruotas Kurhauzas atvėrė duris visuomenei. 

Tačiau privatiems asmenims priklausiusi medinė pastato dalis vis dar nekilo iš pelenų. Situacija ženkliai pasikeitė 2017 m. birželio 30 d., kuomet Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad Palangos Kurhauzo medinė dalis turi būti perimta valstybės nuosavybėn. Palangos miesto savivaldybės taryba nedelsdama, jau po mėnesio, priėmė sprendimą, kuriuo sutinkama iš valstybės perimti išlikusius medinės Kurhauzo dalies fragmentus bei numatė lėšų šios sunykusios pastato dalies restauraciniam projektui parengti.

Vyriausybei priėmus nutarimą medinės Kurhauzo dalies fragmentus perduoti Palangos miesto savivaldybei, 2017 m. spalio 17 d. Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė ir Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė pasirašė medinės Kurhauzo dalies priėmimo-perdavimo aktą, ir šis kultūros paveldo objektas atiteko Palangos miesto bendruomenei. 

Sudegęs ir nerestauruotas Kurhauzas daugelį metų buvo Palangos gėda. Ir nors Palangos miesto savivaldybė 2013 m. restauravo jai priklausančią mūrinę pastato dalį, medinės dalies likučiai – pamatai, ir toliau iro. Palangos miesto meras džiaugiasi, kad pagaliau iš pelenų pradės kilti ir medinė Kurhauzo dalis, ir jau maždaug po pusantrų metų galės pakviesti bendruomenę į visiškai restauruoto, Palangos širdimi vadinamo, pastato atidarymą.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...