2024 balandžio 19 d. penktadienis, 11:13
Reklama  |  facebook

VPT apie specialisto atestaciją. Vertingi patarimai

2022-12-08 05:54
Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktoriaus pavaduotoja Viktorija Namavičienė primena apie pirkimų specialisto atestaciją – jos svarbą, baimes laikyti egzaminą, testo ypatybes.
nuotrauka
VPT direktoriaus pavaduotoja Viktorija Namavičienė. VPT nuotr.


Minimos įmonės
VPT (Viešųjų pirkimų tarnyba),
V. Namavičienė priminė, jog pagal dabartinį teisinį reguliavimą, nuo 2023 m. sausio 1 d. Komisijoje turi būti bent vienas asmuo, turintis pirkimų specialisto pažymėjimą. Komisijos posėdžiai ir priimami sprendimai bus laikomi teisėtais, jei kai posėdyje dalyvaus bent vienas Komisijos narys, išlaikęs testą ir turintis pirkimų specialisto pažymėjimą. Visa informacija čia

Jeigu gruodžio 8 d. Seimas priims Viešųjų pirkimų įstatymo (VPĮ) pakeitimus, rašoam VPT pranešime, tuomet gali būti numatytas palengvinimas, kad atestato pažymėjimo nereikės, jeigu atliekamas mažos vertės pirkimas, kai sutartis sudaroma preliminariosios sutarties pagrindu, arba dinaminės pirkimo sistemos pagrindu. Iki šiol reikalavimas taikomas bet kuriuo atveju, jei sudaroma Komisija (net ir mažos vertės pirkimui). Tačiau dėl šių pakeitimų dar spręs Seimo nariai.

Pažymėjimas išduodamas iš karto po egzamino.

„Tačiau pasitaiko atvejų, kai išlaikius testą pasirodo pranešimas, kad sistema fiksavo draudžiamus veiksmus. Žmonės bijo, kad pažymėjimo nebegaus, bet norime nuraminti, kad tokiais atvejais Tarnybos specialistai per tris darbo dienas peržiūri filmuotą medžiagą ir, jei nustato, kad pažeidimų nepadaryta, išduoda pažymėjimą. Pažymėjimų galiojimo pradžia – 2023 m. sausio 1 d. Jie galioja 5 metus. Taigi visi, kurie laikė ar laikys egzaminą iki 2023 m. sausio 1 d., gaus pažymėjimus, kurie pradeda galioti nuo sausio 1 d. ir galios 5 metus“, – aiškino VPT direktoriaus pavaduotoja.

Pats atestavimo procesas paprastas, reikia prisijungti prie atestavimo sistemos, apmokėti, ir laikyti egzaminą bet kuriuo jums patogiu metu. Neišlaikius, antrą kartą ir kitus kartus leidžiama egzaminą laikyti po dviejų savaičių.

Kas įvyks, jei organizacija nuo sausio neturės reikiamo specialisto? „Žinoma, tai sukels didelių nepatogumų, bet organizacija turės galimybę pirkti komisijos nario paslaugas iš pažymėjimus jau turinčių specialistų. Kai kurie teisininkai jau laiko testus, ir tikrai bus norinčiųjų rinkoje tas paslaugas pasiūlyti. Tik vargu, ar perkančiosios organizacijos tikrai norėtų leisti tam pinigus, – kalbėjo VPT atstovė. – Specialistai, iki šiol neturintys atestato, turėtų savęs paklausti, kas trukdo gauti pažymėjimą. Neturiu tinkamos aplinkos laikyti? Tarnyba sudaro galimybę laikyti egzaminą jos patalpose“.

Pasak V. Namavičienės, kyla klausimas, kodėl apskritai to reikia. Valstybė apsisprendė, jog nenori, kad viešiesiems pirkimams jos pinigus leistų nekvalifikuoti specialistai.

„Tas lūkestis yra pagrįstas, juk eidami pas specialistus norime, kad jie turėtų atitinkamų žinių. Jei valstybė apsisprendė, turime šį sprendimą gerbti, – kalbėjo V. Namavičienė. – Kai kas egzamino nelaiko, nes mano, kad dar nemoka, dar nori pasimokyti. Galiu pasakyti, jog matome gerėjančias tendencijas. Daugiau negu pusė laikančiųjų egzaminą išlaiko. Žmonės ateina labiau pasiruošę. Na jei egzaminą laikyti bijoma, tai tenka padirbėti su savimi – bijojau ir aš. Svarbu suprasti, iš kur kyla baimės. Prisiklausius kalbų apie netobulą sistemą? Bet šiuo klausimu Tarnyba nuolat dirba, atsižvelgdama į laikančiųjų pastabas, tobulina sistemą, tobulina testą. Kitas baimės šaltinis – sudaromas viešas spaudimas dėl egzamino, bijome, kaip atrodysiu kitų akyse, jei neišlaikysiu. Tokiu atveju reikia stengtis apsupti save žmonėmis, kurie palaiko, paguodžia. Svarbu suprasti, kad niekas nesužinos, ar egzaminą išlaikėte ar ne, iš Viešųjų pirkimų tarnybos jokia informacija apie jūsų laikymą neišeis. Tad jokiais būdais savęs neenkite, netapkite sau priešais“, - kalbėjo V. Namavičienė.

Bijoma ir dėl darbo vietos netekimo – bet būtent dėl to siekiama, kad žmogus tą atestatą gautų.

„Baimę gali suvaldyti pasiruošimas. Juk pirmą kartą atliekant užduotį kyla baimė dėl nežinojimo, bet kai atlieki ją šimtąjį kartą – tau aišku, ką reikia daryti, ir baimių mažėja, – primena V. Namavičienė. – Ar mokate pakankamai, galite spręsti laikydami bandomuosius egzaminus, kuriuos galima rasti VPT svetainėje. Turinio nereikia mokėti mintinai. Pasinaudokite e- vedliu“, – rekomenduoja pirkimų specialistė, pati jau išlaikiusi testą.

Natūralu, kad nežinosite atsakymo, jei nežinosite įstatyme taikomų išimčių.

„Jei žinote, kad reikia skelbti procedūrų ataskaitas, tačiau nežinote atvejų, kuriais jų skelbti nereikia, tai į klausimą ir neatsakysite. Reikia žinoti išimtis. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į pagrindinių verčių ribas. Pavyzdžiui, ar žodinei sutarčiai taikoma mažiau negu 5000 EUR vertė ar lygiai 5000 EUR ir daugiau. Neabejokite tuo, ką žinote, kai kada klausimuose yra pateikta papildoma informacija, kuri nedaro esminės įtakos atsakymui. Pvz., ar žaliojo pirkimo atveju gali būti nustatyti kitokie vertinimo kriterijai negu nurodyti. Ir jei žinote bendrą taisyklę, kad viešuosiuose pirkimuose yra baigtinis kriterijų sąrašas, ir staiga perskaitysite klausimą, kuriame skamba žodžiai „žaliojo pirkimo atveju“, nesėkite abejonės patys sau, „gal aš čia kažko nežinau“. Kai kurios aplinkybės tiesiog pateiktos pamąstyti“, – rekomendacijomis dalijosi pranešime cituojama VPT direktoriaus pavaduotoja. 
Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-18 08:42
Klaipėdoje pirmą kartą įvyko tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Statybininkas 2024“. Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre būsimieji statybininkai iš 7 mokyklų rungėsi mūrydami, apšiltindami ir tinkuodami sienas. Tačiau konkursas pateikė pamokų ir verslui, ir profesinio rengimo į...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-17 10:48
Ekonomikos ir inovacijų ministerija kartu su Viešųjų pirkimų tarnyba penktąjį kartą kviečia organizacijas dalyvauti konkurse – pristatyti savo pasiektus rezultatus šių metų efektyviausių viešųjų pirkimų rinkimuose.
nuotrauka
2024-04-17 10:11
Šiandien aukščiausiame Lietuvos statinyje – Vilniaus televizijos bokšte – surengtos bokšto viršutinės taurės naujų erdvių rekonstrukcijos pabaigtuvės. Pabaigus šį darbų etapą, lankytojams atveriamos naujos erdvės, kuriose jų laukia naujos paslaugos bei pramogos.
nuotrauka
2024-04-17 09:35
Turto bankas paskelbė pastato Vilniuje, Gedimino pr. 38, rangos ir projektavimo darbų viešąjį pirkimą. Pastatą ketinama iš esmės atnaujinti per dvejus su puse metų. Projekto įgyvendinimui jau gauta beveik 10 mln. eurų Aplinkos projektų valdymo agentūros parama.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-17 08:01
Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono saugumą bei glaudžią partnerystę su Vokietija, pasirašė ekonomikos ir inova...
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...

Statybunaujienos.lt » Aktualijos