2024 balandžio 23 d. antradienis, 11:25
Reklama  |  facebook

Pastolininkų mokymai motyvuoja darbuotojus ir suteikia saugumo dirbant aukštyje Fotogalerija

2020-08-31 08:00,      Papildyta nuotraukomis 2020-09-03 16:50
Rugpjūtį Švietimo, mokslo ir sporto ministerija BSA (Baltic Scaffolders Association – Baltijos pastolininkų asociacijai) suteikė licenciją vykdyti formalųjį profesinį mokymą pagal modulines pastolininkų profesinio mokymo programas. Tai reiškia, kad baigusieji įgyja kvalifikaciją, kaip ir baigę profesinę mokyklą.
nuotrauka
BSA nuotr.


Minimos įmonės
BSA (Baltijos pastolininkų asociacija),
LSA (Lietuvos statybininkų asociacija), VŠĮ
Layher Baltic, UAB
VDI (Valstybinė darbo inspekcija),
PST (Panevėžio statybos trestas), AB
YIT Lietuva, UAB
Staticus, UAB

BSA teikia visų lygių mokymus: pastolininkais gali mokyti ir visiškai šio darbo nedirbusius, ir profesionalus. BSA centro instruktorių patirtis – nuo 5 ir daugiau metų. Visi instruktoriai yra atestuoti pagal tarptautinę „Layher Train the Trainer“ programą. Vienas iš instruktorių yra dirbęs pastolininku Olandijoje, Švedijoje, Anglijoje, tad turi ne tik pastolininko, bet ir darbo saugos ir kitų reikalavimų užsienio rinkose patirties.

„Neseniai mokymus baigė grupė žmonių, kurie rengėsi dirbti Olandijoje. BSA centre jie įgijo ne tik kvalifikaciją, bet ir sužinojo apie Olandijos rinkos ypatumus, reikalavimus, keliamus pastolininko darbui“, – pasakojo instruktorius Rimantas Matulionis.

Kairėje – Rimantas Matulionis

Apmokant profesionalus, kviečiami aukščiausio lygio instruktoriai iš Vokietijos, Olandijos. Jų darbo patirtis – 20 ir daugiau metų.

Kaip pastebi BSA vadovas Olegas Abramovas, BSA yra bene vienintelis pastolininkų mokymų centras Europoje, kur galima surengti įvairaus pobūdžio mokymus – tam yra ir galimybės, ir būtinos kompetencijos.

Kairėje – Olegas Abramovas 

Centre, kuris turi mokymų aikštelę ir moderniomis priemonėmis aprūpintas patalpas teoriniam mokymui, mokoma dirbti su pakabinamais, apvaliais, pramoniniais, fasadiniais pastoliais, laikinais stogais bei laikinais renginių statiniais iš pastolių. Detalių gausa teikia neribotų galimybių.

BSA vykdo pastolininkų mokymus (iki 9 m aukščio) pagal Švedijos standartus – mokymus baigęs darbuotojas gauna švedišką darbų saugos pažymėjimą. Taip pat BSA rengiasi pasirašyti bendradarbiavimo sutartį ir su ilgametes tradicijas turinčiu pastolininkų centru iš Olandijos – STE (Scaffolding Training Europe). 

Kokias pridėtines vertes įmonėms ir darbuotojams kuria BSA mokymai

„BSA instruktoriai gali mokyti ne tik asociacijos mokymų aikštelėje: jie gali atvykti į statybų aikštelę ir parodyti, kaip dirbti, padėti suvokti, kas yra pastoliai, kaip juos patikrinti pradedant ir baigus darbą, – pasakoja BSA valdybos narys, įmonės „Layher Baltic“ vadovas Viktoras Voroncovas. – Kad mokymai būtų naudingi konkrečiai įmonei, galima sukurti specialią programą pagal klientų poreikius.“

Kairėje – Viktoras Voroncovas

Tačiau, kaip akcentuoja V. Voroncovas, BSA neina į kompromisą dėl kokybės, nerengia pagreitintų mokymų, jeigu taip gali būti prarasta kokybė, nes darbas su pastoliais ir ant pastolių yra per daug rizikingas. 

„Šiuose mokymuose matau ir kitą pridėtinę vertę – tiek įmonėms, tiek darbuotojams. Matau, kad tokios įmonės, kaip PST, „YIT Lietuva“, „Staticus“ ar kitos, turinčios modernius personalo skyrius, ne tik ieško darbuotojų, bet ir padeda augti esamiems. BSA mokymai yra kaip tik tai, kas padeda augti darbuotojams, tapti lojaliems įmonei, kuri kelia jų kvalifikaciją, kurdama pridėtinę vertę rinkoje“, – pastebi V. Voroncovas.

Perspektyva – bendra Statreg Statybininko kortelė

BSA pastolininkų mokymai baigiami Statreg (statybos sektoriaus darbuotojų kompetencijų ir kvalifikacijų registras) vertinimu. Tokia galimybė atsirado, kai BSA iniciatyva, Lietuvoje 2016 m. buvo įregistruota pastolininko kvalifikacija, o 5 „Layher Baltic“ darbuotojai įgijo teisę būti Statreg vertintojais. Statreg kompetencijų klasifikacijoje Kitų konstrukcijų statyba ir montavimas kompetencijų srityje buvo patvirtintos Modulinių pastolių sistemų montavimo (ENG – modular), Rėminių pastolių sistemų montavimo (ENG – frame), Apsauginių pastolių sistemų montavimo (ENG – weather protection) bei Renginių laikinų statinių iš pastolių montavimo (ENG – public event) kompetencijos. Minimos kompetencijos, po LSA tyrimų, dialogų ir susitikimų su Olandijos, Jungtinės karalystės ir kt. šalių specialistais bei užsienyje dirbančiomis Lietuvos įmonėmis, yra priartintos prie užsienio rinkų klasifikavimo, nes Europoje nėra vieningos sistemos.

„BSA yra kompetentingi ir pajėgūs rengti tokius mokymus, visiškai pasitikime jais, nes Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) ir BSA nuėjo ilgą kelią, kartu rengdami ir derindami kompetencijų aprašymus, klausimynus, mokymų programas, pagaliau – besimokydami patys BSA instruktoriai, kaip Statreg vertintojai“, – sako Robertas Encius, LSA Kompetencijų vertinimo skyriaus vadovas, pastebėdamas, kad kiti mokymo centrai tokios tvarkos ir Statreg paskirtų vertintojų dar neturi.

Kairėje – Robertas Encius

Baigę mokymus, pastolininkai gauna BSA ir Statybininko korteles, liudijančias įgytas kompetencijas. Tačiau einama prie to, kad kortelė būtų bendra – Statreg Statybininko kortelė.

BSA kortelės išduodamos ir pripažįstamos ne tik Lietuvoje, bet ir Estijoje bei Latvijoje. Kaip sako R. Encius, iki bendros kortelės trūksta tik „politinio sprendimo“. Būtinas susitarimas su Estija ir Latvija, kad visų trijų Baltijos šalių statybininkai veiktų bendroje – Statreg – sistemoje. LSA tokiam žingsniui yra pasirengusi: nedelsdama gali apmokyti kolegas anglų ir rusų kalbomis. Realūs žingsniai dėl bendros sistemos jau žengti su Latvijos statybininkų asociacija.

VDI. Darbai aukštyje – vieni iš pavojingiausių

„Darbai aukštyje yra vieni iš pavojingiausių, nes įvykus nelaimingiems atsitikimams darbe, jų pasekmės būna skaudžiausios, dažniausiai pasibaigiančios darbuotojų žūtimi arba sunkiais sužalojimais“, – sako Saulius Balčiūnas, LR Valstybinės darbo inspekcijos Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas, aiškindamas, kodėl tenka stabdyti darbus, įvertinus galimas grėsmes.

Kairėje – Saulius Balčiūnas

Pernai dažniausiai darbai kaip tik ir buvo stabdomi – 5 atvejais – dėl pavojaus, susijusio su kritimu iš aukščio. Tai sudaro 60 % visų priežasčių, dėl kurių buvo stabdomi darbai.

Dėl tos pačios priežasties darbai buvo stabdomi ir 2014–2019 m. laikotarpiu. Kaip pažymi S. Balčiūnas, pernai darbai buvo sustabdyti dėl to, kad darbuotojai nebuvo apmokyti saugiai dirbti, buvo leista dirbti neįrengus kolektyvinių ar/ir neaprūpinus darbuotojų tinkamomis asmeninės apsaugos priemonėmis.

2019 m. kas trečias nelaimingas atvejis buvo susijęs su kritimu iš aukščio. Ir čia lyderio pozicijos tenka statybos sektoriui: pernai vienas žmogus mirė, nukritęs iš aukščio, o 11 buvo sunkiai sužaloti.

Dažniausiai statybos įmonėse darbuotojai sunkiai ar mirtinai susižalojo nukritę: nuo kopėčių – 5 atvejais (42 %), nuo pastolių – 3 atvejais (25 %), nuo pastato konstrukcijų – 2 atvejais (17 %).

Per šių metų pirmąjį pusmetį daugiausia pažeidimų nustatyta taip pat statybos sektoriuje – 377. Iš daugiau nei 1 tūkst. pažeidimų dažniausiai minimi šie: netinkamas darbo vietų įrengimas (22 proc.), netinkamas instruktavimas (10 proc.), nesaugios darbo priemonės (9 proc.). 

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Aktualijos

nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-23 07:15
Aplinkos ministerijoje pirmadienį atidaryta Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) organizuojama paroda „Lietuvos sienų istorinė raida“. Joje eksponuojami išskirtiniai kartografiniai leidiniai.
nuotrauka
2024-04-22 14:19
Nuo balandžio pabaigos vyksta medinių Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas ir fotogrametriniai matavimai. Šių matavimų prireikia siekiant išsaugoti šio rajono identitetą, restauruojant pastatus ir pretenduojant gauti paveldo apsaugos programų finansavimą. Šnipiškių senų pastatų savininkai k...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:31
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susido...
nuotrauka
2024-04-22 10:06
Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo statybą leidžiantį dokumentą 8,8 tūkst. kv. m ploto šešių segmentų nuomininkų poreikiams itin greitai pritaikomam gamybiniam pastatui „FlexStart 03“. Tai – jau trečias tarptautinius apdovanojimus pelni...
nuotrauka
2024-04-22 09:49
Šiandien, balandžio 22 d., startuoja kvietimas Lietuvos verslui ir įstaigoms teikti paraiškas paramai investicijoms į žaliojo vandenilio gamybos pajėgumų sukūrimą gauti. Energetikos ministerijos inicijuotam kvietimui numatyta skirti virš 23 mln. eurų. Tikimasi, kad šios investicijos Lietuvoje leis s...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-19 09:57
2024 m. balandžio 11 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu pakeistos Projekto konkurso organizavimo taisyklės. Pakeitimai įsigalios 2024 m. gegužės 1 d.
nuotrauka
2024-04-19 09:40
Statybos sektoriaus vystymo agentūra (SSVA) baigė Bučos ir Borodyankos teritorijų fotografavimą dronais siekiant sukurti 3D miestų planavimo įrankį. Aviacinio kartografavimo paslaugas šiose savivaldybėse teikė SSVA skelbtą konkursą kiek anksčiau laimėjusi Ukrainos bendrovė Artificial Intelligence Ma...
nuotrauka
2024-04-19 07:38
Nekilnojamojo turto pirkėjai šalyje – vis reiklesni, žinantys, ko nori, ir išsianalizavę rinką, pastebi ekspertai. Jie atidžiai renkasi patikimus vystytojus ir jų projektus. Daugėja ir tokių pirkėjų, kurie nori įsigyti pilnai įrengtą būstą gyvenimui čia ir dabar. Tačiau vis dar vyrauja įsitikinimas,...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...