2024 kovo 29 d. penktadienis, 16:06
Reklama  |  facebook

Kaip įrengti renovuojamo daugiabučio vėdinamą fasadą

Dr. Audronė ENDRIUKAITYTĖ      2022-09-09 07:29
Modernizuodami daugiabučius namus ne tik padidiname jų energinį efektyvumą, taip sumažindami išlaidas šildymui, bet ir kuriame sąlygas sveikesnei, patogesnei gyvenamajai aplinkai bei pageriname estetinę pastato išvaizdą. Jau ne paslaptis, kad butas modernizuotame name yra patrauklesnis ir kainuoja daugiau, nei nemodernizuotame pastate.
nuotrauka
Vėdinami fasadai / „Paroc“ nuotr.


Minimos įmonės
Paroc, UAB

Vėdinamos sienos

Vienas populiariausių modernizuojamų daugiabučių sienų šiltinimo sprendimų yra taip vadinamos vėdinamos sienos. Vėdinamos sienos tai – tokios sienos, kuriose tarp šilumos izoliacijos ir apdailos sluoksnio yra paliktas oro tarpas, kuriuo juda lauko oras, o sienos apačioje ir viršuje yra įrengiamos angos lauko orui patekti į šį tarpą. Tokios angos turi būti ne tik sienos apačioje ir viršuje, bet ir pačioje jos plokštumoje, ties langų, durų ar kitomis angomis. Tokiu būdu, vėdinamame oro tarpe judantis oras neleidžia kauptis drėgmei vėdinamose sienose. Minimalus oro tarpo plotis yra 25 mm.

Didelė vėdinamų fasadų apdailos medžiagų pasiūla leidžia pasirinkti spalvą, tekstūrą, plokščių tipą, dydį, leidžia kombinuoti kelias apdailos medžiagas. Kitaip sakant, pastato estetikai atsiveria didelės galimybės. Tačiau svarbiausia vėdinamos sienos dalis lieka po fasado apdaila – tai šilumos izoliacija ir apdailos tvirtinimo gembės/kronšteinai. Būtent šių medžiagų parinkimas konkrečiam projektui ir nulemia sienos energinį efektyvumą.

Vėdinamų fasadų sistemos

Jau nuo š. m. sausio 1 d. vėdinami fasadai turi būti tiekiami į rinką kaip vieninga sistema ir privalo turėti „Europos Techninį Įvertinimą“ (ETĮ) arba „Nacionalinį Techninį Įvertinimą“ (NTĮ). Tai dokumentas, apimantis sistemos pagrindines dalis: laikančius tvirtinimo elementus – gembes/kronšteinus, įvairius tvirtinimo elementus, kreipiamąsias, šilumos izoliaciją ir fasado apdailą. ETĮ arba NTĮ yra nustatoma visos sistemos degumo klasė bei reikalingas šilumos izoliacijos storis šilumos perdavimo koeficiento vertei pasiekti, pateikiami charakteringi mazgai, sienos sluoksnių montavimo reikalavimai. Tai dokumentas, kuris padės projektuotojams teisingai suprojektuoti, o statybininkams – teisingai įrengti vėdinamą fasadą.

Viena iš labai svarbių vėdinamų sienų dalių – tai tvirtinimo sistema. Modernizuojamų pastatų vėdinamų fasadų sistemose plačiausiai paplitęs sprendimas, kai fasado apdailos sistema yra tvirtinama ant gembių/kronšteinų. Vėdinamose sienose tvirtinimo sprendiniai yra ypač svarbūs ne tik dėl to, kad tvirtinimo sistemos elementai turi atlaikyti fasadui tenkančias apkrovas, be to, ant jų tvirtinama fasado apdaila, bet ir todėl, kad jų medžiagiškumas bei matmenys daro didelę įtaką šilumos izoliacijos storiui ir pastato energiniam naudingumui. Dar ne taip seniai buvę populiarūs aliuminio gembės/ kronšteinai jau keičiami į nerūdijančio plieno gembes/kronšteinus. Tiems, kas siekia didesnės energinio naudingumo klasės, galima naudoti ir labai efektyvius bazalto kompozito gembes/kronšteinus.

PAROC

Aliuminis yra 13 kartų laidesnis nei nerūdijantis plienas.

Todėl ir šilumos izoliacijos storis su aliuminio gembėmis/kronšteinais yra daug didesnis nei su nerūdijančio plieno gembėmis/kronšteinais.

 

PAROC

1. Brėž. kairėje. Laikančioji siena (mūras, g/b plokštė), gembė/kronšteinas, šilumos izoliacija iš universalių plokščių (PAROC Ultra) ir apsauga nuo vėjo (PAROC Cortex b), vertikalus profilis fasado apdailos tvirtinimui, vėdinamas oro tarpas, fasado apdailos plokštė.

Šilumos izoliacija

Plačiausiai paplitęs šiltinimo būdas – tai šilumos izoliacijos iš dviejų sluoksnių įrengimas. Pirmasis arba apatinis sluoksnis – tai pagrindinis šiltinimo sluoksnis. Jo storis yra nustatomas skaičiavimais ir, kaip jau minėta aukščiau, labai priklauso nuo visos vėdinamo fasado sistemos. Pagrindinis izoliacijos sluoksnis yra įrengiamas iš universalių plokščių PAROC Ultra arba PAROC Ultra plus. Tai mažo šiluminio laidumo, nedegios ir laidžios vandens garams PAROC akmens vatos plokštės, kurios puikiai priglunda tiek prie šiltinamo paviršiaus, tiek ir viena prie kitos. Šių plokščių apsaugai nuo vėjo naudojamos specialiai tam skirtos PAROC WAS 35t, PAROC WAS 25t arba PAROC Cortex b 30 mm storio plokštės. PAROC WAS 35t, PAROC WAS 25t plokštės yra padengtos plonu stiklo pluošto sluoksniu, yra nedegios ir atitinka A1 degumo Euroklasę. PAROC Cortex b apsaugos nuo vėjo plokštės yra padengtos nedegia, vandens garams laidžia plėvele ir atitinka A2 s1 d0 degumo Euroklasę. PAROC Cortex b plokščių siūlės yra suklijuojamos specialioms juostomis. Plokščių sujungimai pastato kampuose ir angokraščiuose irgi yra suklijuojami specialiomis kampų sandarinimo juostomis. Padengimas gali būti tiek baltos, tiek ir juodos spalvos. Tai ypač efektyvus sprendimas, rekomenduojamas intensyviai vėdinamų sienų konstrukcijose.

Kitas vėdinamų sienų šiltinimo būdas – tai vieno sluoksnio šilumos izoliacinio sluoksnio įrengimas. Tam naudojamos PAROC WAS 35t plokštės iki 200 mm storio. Šioms plokštėms papildomos apsaugos nuo vėjo nereikia, prie sienos jos tvirtinamos mineralinės vatos plokštėms skirtais tvirtinimo elementais. Šių plokščių šilumos laidumas yra itin žemas, jos yra stabilių matmenų, laidžios vandens garams ir yra nedegios.

Koks izoliacijos storis reikalingas renovuojamiems namams?

Kaip jau buvo aptarta, šilumos izoliacijos storis priklauso nuo vėdinamo fasado apdailos tvirtinimo gembių/kronšteinų medžiagos, jų matmenų ir išdėstymo bei nuo šilumos izoliacijos šiluminių savybių. Mineralinės vatos gamintojų asociacijos užsakymu, KTU architektūros ir statybos institute buvo atlikti šilumos izoliacijos storio skaičiavimai C ir B energinio naudingumo klasei pasiekti renovuojamiems gyvenamiesiems daugiabučiams.

paroc

Pav.2 Rekomenduojamas izoliacijos storis, kai šiltinama dviem sluoksniais: PAROC Ultra + PAROC Cortex b 30 mm.

PAROC Cortex b apsaugos nuo vėjo plokštė gali būti keičiama į PAROC WAS 25t arba į PAROC WAS 35t, be papildomų perskaičiavimų, nes šių plokščių šilumos laidumo koeficientas yra toks pat – 0,033 W/mK.

paroc

Pav.3 Rekomenduojamas izoliacijos storis, kai šiltinama vienu sluoksniu PAROC WAS 35t plokštėmis.

Iš pateiktų lentelių matome, jog šilumos izoliacijos storis padidėja beveik 2 kartus, kai sistemos tvirtinimui naudojamos iš aliuminio pagamintos gembės/kronšteinai.

paroc

Pav.4 Skaičiavimuose panaudoti duomenys pateikiami tam, jog būtų aišku, kokie tvirtinimo elementų, gembių/kronšteinų matmenys buvo įvertinti.

Jei naudojama kitokia sistema, skaičiavimus reikia atlikti konkrečiai sistemai.

Sertifikuotų vėdinamų fasadų sistemų ETĮ arba NTĮ rasite konkrečios sistemos sprendimus, visus tvirtinimo elementus, gembes/kronšteinus, reikalingus šilumos izoliacijos storius ir visos sistemos montavimo instrukcijas.

Kiekvienas statytojas turi žinoti, kad:

šilumos izoliacija turi priglusti prie šiltinamo paviršiaus;

šilumos izoliacijos plokštės turi būti perstumtos viena kitos atžvilgiu;

įrengiant dviejų sluoksnių šilumos izoliaciją, antro sluoksnio gaminiai turi uždengti po jais esančių plokščių siūles;

plyšiai tarp šilumos izoliacijos plokščių turi būti užkamšyti (užpildyti);

Įrengiant šilumos izoliaciją ar apsaugą nuo vėjo iš PAROC Cortex plokščių, sandūros, pastato kampai bei angokraščiai turi būti sandarinami specialiomis juostomis.

 „Paroc“ iliustr.

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...
nuotrauka
2024-03-29 09:54
7 iš 10 žmonių Lietuvoje norėtų gyventi nuosavame name, jeigu turėtų neribotas galimybes. Gyvenimas daugiabutyje patraukliausias atrodo 16 proc. apklaustųjų, o kotedžą rinktųsi 12 proc., rodo SEB banko iniciatyva atlikta gyventojų apklausa.
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-21 14:52
Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živi...
nuotrauka
2024-03-21 13:42
Viena didžiausių susisiekimo infrastruktūros įmonių Lietuvoje „Fegda grupė“ konsoliduotas įmonių grupės pajamas 2023 metais padidino daugiau nei du kartus – nuo 99 mln. EUR iki 218 mln. EUR, tuo tarpu grupės grynasis pelnas padidėjo nuo 3,5 mln. EUR 2022 m. iki 23 mln. EUR pernai. Sėkmingus rezultat...
nuotrauka
2024-03-19 12:11
Atsinaujinančios energetikos fondų valdymo įmonė „Modus Asset Management" ir Šiaulių bankas susitarė dėl 21 mln. eurų finansavimo vėjo jėgainėms Lietuvoje. Lėšos skirtos finansuoti 16,5 MW galios vėjo jėgainių parką Jurbarko rajone.
nuotrauka
2024-03-19 10:07
Naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo bendrovės „GVT LT“ vairą iš dvejus metus įmonei vadovavusio Spartako Petrovo perima UAB „Toksika“ komercijos direktorius Lukas Andronavičius. Jis bendrovei vadovaus laikinai, iki kol bus išrinktas nuolatinis vadovas.
nuotrauka
2024-03-18 13:54
Vilniuje, Sietyno gatvėje, duris atvėrė naujas policijos pastatas – bene moderniausias ir aukščiausius energinius standartus apjungiantis pastatas sostinėje. 6 aukštų pastate įrengta 560 modernių darbo vietų. Čia įsikurs įsikurs Vilniaus miesto policijos komisariatas, Kelių policijos skyrius bei Pol...
nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-03-14 13:54
Kauno oro uoste netrukus planuojama pradėti keleivių terminalo plėtros darbus. Po rekonstrukcijos, kurią planuojama pabaigti 2025-ųjų viduryje, išaugs ir terminalo erdvės, ir technologijų pažanga. Būtent dėl modernių IT ir kitų aviacijos technologinių sprendimų iš Kauno keliauti taps patogiau ir gre...
nuotrauka
2024-03-13 14:47
Nekilnojamojo turto (NT) bendrovė „Realco“ skelbia pradedanti nuomos procesą Vilniaus centriniame verslo rajone vystomam verslo centrui „Hero“. Įmonė ne tik sustiprino savo vidinę komandą, bet ir sudarė sutartį su NT konsultacijų bendrove „Newsec“, kuri užsiims aktyvia nuomininkų paieška. Sostinės A...
nuotrauka
2024-03-13 14:12
Žinomo fotografo ir verslininko Mariaus Jovaišos bendrovė tapo sostinėje plėtojamą verslo centrą „Yellowstone" netiesiogiai valdančios KŪB „Jasinskio 14" tikruoju nariu, pakeitusiu investicijų bendrovę „Equite". Pastarosios savininkas Vilius Kavaliauskas pasitraukė iš „Yellowstone" investuotojų sąra...
nuotrauka
2024-03-12 10:02
Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ pasirašė sutartį su Čekijos investicijų grupe „RSJ Investments“ ir drauge tęs gyvenamojo kvartalo „Naujasis Skansenas“ vystymą Vilniuje. Bendradarbiavimo sutartis su naujuoju investiciniu partneriu suteiks galimybę efektyviau vykdyti projekto ...
nuotrauka
2024-03-10 08:11
Yra dvi priežastys, kodėl gamintojai gręžiasi į universalų dizainą. Nes patogu visiems ir estetiška. Kaip ši koncepcija realizuojama GEALAN įmonės, PVC langų bei durų profilių sistemų kūrėjos, gaminiuose?
nuotrauka
2024-03-08 13:14
Metų pradžia nekilnojamojo turto (NT) rinkoje įprastai nebūna itin aktyvi. Šių metų pirmasis mėnuo pagal įregistruotų NT sandorių kiekį netgi buvo kukliausias per pastaruosius keletą metų, o vasarį rinkos pagyvėjimo taip pat nesulaukėm, skelbia įregistruotus NT sandorius analizuojantis Registrų cent...
nuotrauka
2024-03-07 13:16
Didžiausios šalyje vandentvarkos bendrovės „Vilniaus vandenys" ekspertai kartu su Lietuvos mokslininkais ketina plėtoti technologiją, kuri iš nuotekų gamintų elektrą. Mokslininkų komanda jau eksperimentuoja su kuro elementais, kurie pasitelkdami mieles gamina energiją iš biologinėse atliekose esanči...
nuotrauka
2024-03-06 14:40
Valstybės valdoma pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" baigė konsolidavimą su kita valstybės valdoma įmone – naftos produktais užteršto grunto, dumblo ir vandens valymo UAB „GVT LT".

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas