2024 gegužės 11 d. šeštadienis, 6:37
Reklama  |  facebook

Klaipėda pasigedo garantijų, kad „Mestilla“ netaps problema gyventojams

2020-07-10 09:58
Klaipėdos miesto savivaldybė, išnagrinėjusi UAB „Sweco Lietuva“ pateiktą panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir riebalų rūgščių metilo esterio gamybos pajėgumo didinimo UAB „Mestilla“ gamykloje Klaipėdoje poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą (toliau – PAV ataskaita), nusprendė jai nepritarti.
nuotrauka
Klaipėdos LEZ (FB) iliustr.


Minimos įmonės
Klaipėdos m. savivaldybė,
Mestilla, UAB
Sweco Lietuva, UAB
KLASCO, Klaipėdos jūrų krovinių kompanija, AB
Grigeo Klaipėda, AB

„Taip sutapo, kad šiuo metu savivaldybei derinti teikiama ar netrukus bus pateikta eilė dokumentų, susijusių su didelių mieste veikiančių įmonių („Mestilla“, „Grigeo Klaipėda“, „Klasco“ ir kt.) aplinkosauginiais reikalavimais. Noriu pabrėžti, kad miestas bus reiklus ir kels tikrai aukštus reikalavimus, kad įmonės neterštų aplinkos ir neblogintų gyvenimo sąlygų. Todėl pramonės įmonės, ypač tos, kurios jau seniai yra visuomenės ir miesto vadovų akiratyje, turėtų iš anksto nusimatyti visas įmanomas priemones, kurios maksimaliai saugos miestą nuo taršos“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos LEZ teritorijoje veikianti biodyzelino gamintoja UAB „Mestilla“ kitų metų pabaigoje planuoja pradėti biodegalų gamybą iš Lietuvoje surinkto panaudoto aliejaus. Pasak mero, Klaipėdos miesto savivaldybė palankiai vertina socialiai atsakingos pramonės plėtrą. Tačiau savivaldybė siekia ir sieks, kad ne tik šios, bet ir kitų įmonių gamybos procesuose atsirandanti aplinkos bei oro tarša būtų minimali ir suvaldyta nekeliant diskomforto bei neigiamos įtakos miesto gyventojams ir jų sveikatai. 

Įvertinusi pateiktą panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir riebalų rūgščių metilo esterio gamybos pajėgumo didinimo planuojamos ūkinės veiklos (toliau - PŪV) PAV ataskaitą, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pasigedo duomenų apie šiuo metu UAB „Mestilla“ vykdomos ūkinės veiklos poveikį oro taršai.

„Per 5-erius metus nėra atlikta jokių oro kokybės tyrimų, o remiamasi tik Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) atliktu oro taršos modeliavimu nagrinėjamoje vietoje 2018 m., oro kokybės tyrimo stoties duomenys nebuvo naudoti“, - pastebima Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos rašte UAB „Sweco Lietuva“. Atliekant kvapų sklaidos modeliavimą buvo vertintos ne visų esamos ir planuojamos veiklos taršos šaltinių emisijos. PŪV PAV ataskaitoje numatyta, kad esamų oro teršalų valymo (nukenksminimo) įrenginių parametrai dėl PŪV nesikeis. Planuojamas valymo įrenginys biofiltras skirtas valyti tik kai kuriuos lakiuosius organinius junginius (LOJ) ir jo teršalų sulaikymo efektyvumas yra 95 proc.

Iš viso į aplinkos orą esama tarša šiuo metu sudaro 64,146 t/m, o numatoma 88,090 t/m. Vadinasi, išmetamų teršalų į aplinkos orą kiekis padidės 23,944 t/m. 

„Negalime leisti, kad Klaipėdoje atsirastų nauji taršos šaltiniai. Skatiname investicijas, pramonės įmonių plėtrą uostamiestyje, bet ne gyventojų sąskaita. Įmonės „Mestilla“ užsakymu atliktoje PAV ataskaitoje nėra pateikta garantijų, kad planuojama įmonės veikla netaps nauju galvos skausmu visai Klaipėdai, todėl gamybos pajėgumo didinimo PAV ataskaitai nepritarsime, kol nebus numatytos tokios priemonės, kurios sugaudys visus naujus taršos šaltinius“, - sako Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

2005 m. patvirtintame detaliajame plane, kuriame numatyta statyti metilo esterio gamyklą, PAV santraukoje buvo nurodyta, kad neigiamo poveikio visuomenės sveikatai nebus, jei bus laikomasi nustatytų sąlygų.

„Į kvapo koncentracijos mažinimo technologijas investavome apie 0,5 mln. EUR ir jau šiandien didžiausia kvapų koncentracija ties artimiausia gyvenamąja teritorija yra bent 5 kartus mažesnė nei 2024 m. įsigaliosianti nauja norma“, – anksčiau sakė UAB „Mestilla“ generalinis direktorius Arūnas Zuba. Anot jo, „Mestila“ išbandė „Airborne 10“ technologiją, kurios pranašumas – kvapų neutralizavimas. Įmonės atstovai pasidalijo ketinimais dar šią vasarą sumontuoti automatinę kvapų mažinimo sistemą. 

Siekdama užtikrinti visuomenės sveikatai kenksmingos veiklos draudimą ar ribojimą, kaip pranešama, savivaldybė nepritaria panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir riebalų rūgščių metilo esterio gamybos pajėgumo didinimo įmonėje „Mestilla“ PAV ataskaitai ir planuojamos ūkinės veiklos galimybėms.

Savivaldybė kviečia įmonę įvertinti dabar naudojamų technologijų efektyvumą, tai yra, įvertinti, ar esami valymo įrenginiai yra pajėgūs apdoroti gamybos procese išsiskiriančius taršos šaltinius taip, kad kvapų koncentracija ties netoli esančiais gyvenamaisiais namais būtų nulinė. 

Statybunaujienos.lt



Savivaldybėse

nuotrauka
2024-05-10 06:38
Prieš trejus metus visoje šalyje įsigaliojo Infrastruktūros plėtros įstatymas, kuris savivaldybes įpareigojo taikyti infrastruktūros plėtros mokestį. Taip buvo siekiama suvaldyti chaotišką statybų plėtrą ir kad gautas lėšas savivalda galėtų naudoti naujos infrastruktūros įrengimui – keliams, apšvie...
nuotrauka
2024-05-08 14:01
Vilniuje sparčiai įsibėgėja viešųjų erdvių tvarkymo darbai. Miesto centre bus remontuojamas Gedimino prospekte esantis Žemaitės skveras. Trys nauji skverai bus įrengti ir nutolusiuose Vilniaus rajonuose: jau pradėti naujo skvero įrengimo darbai Pilaitėje, tarp M. Jankaus ir I. Simonaitytės gatvių, t...
nuotrauka
2024-05-08 13:32
Pagiriuose netrukus testavimo rėžimu veiklą ketinanti pradėti medžio plokščių gamykla „Homanit Lietuva" palaiko glaudų ryšį su vietos bendruomenės lyderiais. Gamyklos administracijos teigimu, susitikimuose viena pagrindinių temų – pramoninio objekto skleidžiamas triukšmas, kuris neišvengiamai atsira...
nuotrauka
2024-05-08 13:19
Panevėžys plėtoja paslaugas neįgaliesiems ir įgyvendina „Harmonijos miesto“ statybos projektą. Ties Aguonų ir A. Baranausko g. sankirta sparčiai kylantis „Harmonijos miestas“ – modernus kompleksinių paslaugų centras vaikams su negalia ir jų šeimos nariams. Šiemet planuojama užbaigti statybos darbus,...
nuotrauka
2024-05-08 10:31
Klaipėdoje įrengta infrastruktūra laivų nuleidimui į Danės upę. Įgyvendinti projektą užtruko kiek ilgiau nei planuota, bet juo liko patenkinti ir projekto užsakovai, ir slipo bei greta esančios prieplaukos naudotojai.
nuotrauka
2024-05-08 09:33
Ekonomikos ir inovacijų ministerija skirs 13,4 mln. eurų finansavimą laisvosioms ekonominėms zonoms, pramonės parkams ir kitoms pramoninėms teritorijoms vystyti. Savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas šiems projektams įgyvendinti.
nuotrauka
2024-05-07 09:52
Susisiekimo ministerija duoda startą Klaipėdos pietinio aplinkkelio planavimo pradžiai – šią savaitę susisiekimo ministras Marius Skuodis pasirašė Vyriausybės nutarimo projekto teikimą dėl Klaipėdos pietinio aplinkkelio, kuriuo siekiama pradėti rengti šio valstybei svarbaus projekto susisiekimo komu...
nuotrauka
2024-05-07 09:45
Vilniečiams ir miesto svečiams jau atverta dar viena rekonstruota kairės Neries krantinės atkarpa nuo Šilo tilto iki brolių Vileišių skvero. Ši beveik 2 km atkarpa tapo patogia jungtimi pėstiesiems ir dviratininkams, keliaujantiems iš Antakalnio į centrinę miesto dalį.
nuotrauka
2024-05-07 09:13
Toliau keičiamas Gargždų miestelio veidas: patvirtintas detalusis planas ir jo įgyvendinimo programa, numatanti, kaip miesto centras vystysis artimiausią dešimtmetį. Tai ne tik miesto širdimi vadinamo turgaus modernizavimas, bet ir naujų visuomeninių pastatų, tokių kaip bibliotekos, muzikos mokyklos...
nuotrauka
2024-05-06 06:33
Vilniaus miesto savivaldybės administracija praneša koreguosianti Daugiafunkcio komplekso projektą. Projekto korekcijas darkart svarstys Vilniaus miesto savivaldybės Taryba.
nuotrauka
2024-05-03 13:57
Kasmetis Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (KU JTGMF) renginys „Inžinierių dienos“ ir šiemet į vieną būrį sukvietė studentus, dėstytojus, socialinius partnerius iš uostamiesčio verslo įmonių, kolegas iš kitų aukštųjų mokyklų bei moksleivius.
nuotrauka
2024-05-03 12:54
Danijos atsinaujinančios energetikos įmonė „Nordic Solar“ kartu su šalies energetikos sektoriaus lyderiais ir Danijos ambasada Molėtų rajone atidarė didžiausią Lietuvoje saulės energijos parką.
nuotrauka
2024-05-02 15:27
Priemiesčių patrauklumą didina visas privalumų paketas: tai ne tik galimybė pasinaudoti valstybės parama, bet ir tai, kad galima įsikurti kur kas erdvesniame būste, turėti savą kiemą arba būnant kur kas arčiau gamtos naudotis kitomis, tik miestui būdingomis galimybėmis.
nuotrauka
2024-05-02 10:11
Savivaldybė pasirašė sutartį dėl Paryžiaus Komunos gatvės atnaujinimo, tad artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai.
nuotrauka
2024-05-02 10:05
Plungėje lankėsi tarptautinio senjorų rezidencijų tinklo „Senior Group“ atstovai, kurių planuose – jau šių metų viduryje Šateikiuose (Plungės r.), restauruotame dvaro pastate, atidaryti senjorų rezidenciją, kuri jaukiais namais taps 28 senjorams.
nuotrauka
2024-04-29 09:55
Pilaitėje vilniečiai jau penktą sezoną puoselėja „Idėjų lysvę", Sapiegų parke antakalniečiai šiuo metu turi ir lysvių lauke, ir ištisus metus veikiantį hidroponinį daržą. Morkos ir burokėliai auginami net Senamiestyje. Naujas bendruomenės daržas atsiras Verkiuose, o Naujininkuose, naujojoje Savivald...
nuotrauka
2024-04-29 07:41
Iki šiol daug emocijų ir diskusijų kėlęs pastatas pačiame Vilniaus centre, Konstitucijos pr. 13, greitu metu bus renovuotas. Šiemet ekspertai ir gyventojai sutarė dėl naujo projekto –1989 metais statytas daugiabutis po atnaujinimo pasieks A energinę klasę.
nuotrauka
2024-04-29 07:39
Nacionalinė žemės tarnyba išsiuntė perspėjimo raštą Kauno miesto savivaldybės merui dėl teisės aktuose numatytų pareigų neatlikimo. Su šia situacija supažindintas ir Vyriausybės atstovas Kauno bei Marijampolės apskrityse.
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse