2024 kovo 19 d. antradienis, 9:37
Reklama  |  facebook

Netolimoje ateityje suvartojamo vandens deklaruoti nebereikės

2021-04-21 11:54
Didžiausia Lietuvoje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“, kurianti išmanųjį vandentiekį, artėja prie pirmojo etapo darbų pabaigos. Jau įdiegta daugiau nei 6 300 vnt. išmaniųjų nuotolinio nuskaitymo skaitiklių šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose.
nuotrauka
Išmanusis vandentiekis. „Vilniaus vandenų“ nuotr.


Minimos įmonės
Vilniaus vandenys, UAB
Pirmasis toks projektas Baltijos šalių ir Lenkijos regione jau netolimoje ateityje suteiks galimybę bendrovei vandens apskaitą vykdyti tik nuotoliniu būdu, skelbia  „Vilniaus vandenys“, tad gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti vandens skaitiklių rodmenų.

Ultragarsiniai vandens apskaitos prietaisai 

Pirmajame projekto etape išmanieji mechaniniai skaitikliai diegiami šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose, kituose etapuose išmanūs bus dar pažangesni – ultragarsiniai vandens apskaitos prietaisai turėtų atsirasti kiekvienoje įmonėje, įstaigoje, individualiuose namuose ir butuose.

Pirmajame projekto etape šiuo metu jau įdiegta per 6 300 vnt. nuotolinio nuskaitymo skaitiklių ir įgyvendinta apie 70 proc. investicijų, kurios siekia daugiau nei 2 mln. eurų. Planuojama, kad šiais metais iš viso bus įdiegta 10 911 vnt. išmanių vandens apskaitos prietaisų, o iki 2030 m. jų skaičius turėtų išaugti iki 350.000 vnt. Per artimiausią dešimtmetį modernūs vandens apskaitos prietaisai turėtų visiškai pakeisti įprastinius.

„Modernizuodami infrastruktūrą ir kasdienius darbo procesus siekiame ne tik efektyviau dirbti, bet ir palengvinti vartotojų kasdienybę. Etapas po etapo kurdami išmanųjį vandentiekį artėjame prie akimirkos, kai fizinis skaitiklių rodmenų nurašymas taps istorija – mūsų klientams nebereikės gaišti laiko ar jaudintis pamiršus deklaruoti suvartotą vandenį – už juos šią informaciją nuotoliniu būdu surinksime mes patys“, – cituojamas „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Pasak „Vilniaus vandenų“ vadovo, modernūs apskaitos prietaisai suteikia daugiau patogumo ir atveria daugiau galimybių tiek bendrovei, tiek ir patiems vandens vartotojams. 

Vandens suvartojimo duomenis nuskaito ir perduoda nuotoliniu būdu

Viena pagrindinių išmaniojo tinklo dalių – šiuolaikiniai vandens apskaitos įrenginiai. Jie vandens suvartojimo duomenis nuskaito ir perduoda nuotoliniu būdu. Sistema padeda tiksliau nustatyti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų ir operatyviau į juos reaguoti, lengviau identifikuoti nedrausmingą vandens apskaitos deklaravimą ir sugedusius bendrovės klientų skaitiklius. Taip pat operatyviau lokalizuoti avarijas magistraliniuose, kvartaliniuose ir pastatų vidaus tinkluose, taupyti vandens išteklius.

Bendrovės skaičiavimais, dėl nedrausmingai vykdomos apskaitos, sukčiavimų ar piktnaudžiavimų, taip pat avarijų tinkluose ji kasmet patiria nuo kelių iki keliasdešimt proc. siekiančius vandens nuostolius. Pinigine išraiška tai sudarytų daugiau nei 1 mln. eurų per metus. Dar įspūdingesnius sutaupymus bendrovė skaičiuotų, atsisakiusi kas mėnesį vykdomų skaitiklių rodmenų patikrų, vykdomų šuliniuose, statiniuose, individualiuose namuose bei butuose. Paprastai kas mėnesį įvykdoma maždaug 11.000 įvairių skaitiklių rodmenų patikrų. Tad patikrų atsisakius, per metus būtų sutaupoma per 400 000 eurų. O per 10 metų, kai išmanaus vandentiekio projektas bus galutinai įgyvendintas – beveik 4 mln. eurų.

Nebereikės nurašinėti rodmenų

„Diegiant išmaniuosius skaitiklius šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose specialistams nebereikės nurašyti rodmenų, lipant į šulinius. Taip užtikrinsime didesnę darbų saugą ir valdysime nelaimingų atsitikimų darbe riziką. Vartotojams pradėjus naudoti šiuolaikinius vandens apskaitos prietaisus nebereikės kas mėnesį deklaruoti – t. y. nurašyti ir bendrovei nurodyti skaitiklių rodmenis, patiems sekti suvartojimą, jie išvengs papildomų nepatogumų ar rūpesčių, kurie iškyla skaitikliui sugedus. Tai padės taupyti jų laiką“, – sako „Vilniaus vandenų“ vadovas.

Pasak jo, jau greitai bus pamirštos ir tokios problemos, kai būtina patekti į daugiabučių rūsius, o patalpų administratoriai nenoriai įsileidžia ar net nori apmokestinti įsileidimą. Arba, kai būtina patekti į šulinius tačiau tam nėra galimybės dėl klimato sąlygų ar kitų aplinkybių – sniego, šalčio, intensyvaus eismo gatvėse.

Įgyvendinant išmaniojo vandentiekio tinklo pirmąjį etapą – t. y. išmaniuosius apskaitos prietaisus diegiant šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose – pirmą kartą Baltijos šalyse panaudota nauja siaurajuosčio daiktų interneto technologija (angl. Narrowband Internet of Things – NB-IoT). Projektą plėtojant, naudojamasi telekomunikacijų bendrovių turima infrastruktūra. Projektas įgyvendinamas kartu su partneriais „Navitus LT“ ir „Bitė Lietuva“.

„Vilniaus vandenų“ vystomo išmanaus vandentiekio projektas (I projekto etapas) 2020 m. pelnė „Metų išmaniojo sprendimo“ apdovanojimą Lietuvos verslo konfederacijos organizuotuose kasmetiniuose „Metų paslauga“ apdovanojimuose, kuriuose įvertintos inovatyviausias ir konkurencingiausias paslaugas pristačiusios šalies bendrovės.

Į infrastruktūrą ir plėtrą „Vilniaus vandenys“ pernai iš viso investavo 15,27 mln. eurų. Bendras nutiestų vandentiekio tinklų ilgis sudarė 24,8 km, o nuotekų surinkimo – 25,3 km. Tai suteikė galimybę prie vandentiekio tinklų prisijungti 1147 namų ūkiams, prie nuotekų tinklų – 1320 namų ūkiams.

SENASIS VANDENTIEKIS – TOP 5 FAKTAI

Ar žinote, kad...
  • Pirmą kartą Vilniaus vandentiekio tinklas paminėtas 1532 m. dokumente, kuriame rašoma, kad vienuoliai pranciškonai, gyvenę Trakų gatvėje, iš Vingrių šaltinių mediniais vamzdžiais atsives vandenį ir už tai dominikonams kasmet mokės po 30 grašių.
  • Pirmoji vandens išgavimo technika buvo itin paprasta, kadangi vanduo tekėjo iš aukštesnės į žemesnę vietą, ir buvo sudaryta iš medinių vamzdžių, vandens šaltinio-rezervuaro bei vandens čiaupo arba tiesiog indo, į kurį subėgdavo vanduo.
  • Mediniai vamzdžiai buvo daromi iš pušų rąstų (tam buvo tinkami medžiai ilgesni nei šešių metrų), nes Neries aukštupyje ir Vilniaus apylinkėse augo pušynai.
  • Vandentiekio tinklu (vamzdžių gamyba, jų tiesimu ir priežiūra) rūpinosi specialiai pasamdyti žmonės vadinami vamzdininkai – jais tapdavo už mažiausią atlyginimą sutinkantys dirbti žmonės.
  • XIX a. devintajame dešimtmetyje Vingrių šaltiniai per parą duodavo 70 tūkst. kibirų vandens – tačiau šio kiekio nepakako ir miestui vandens stigo.

IŠMANUSIS VANDENTIEKIS – TOP 5 FAKTAI

Ar žinote, kad…
  • Iki šiol tam, kad fiziškai būtų nurašomi skaitiklių rodmenys šuliniuose, net trys darbuotojai atlikdavo darbus.
  • Išmaniajame vandentiekyje vandens skaitikliai prijungti prie įdiegtos nuotolinio nuskaitymo ir perdavimo įrangos, duomenys fiksuojami vienu metu ir apdorojami informacinių sistemų pagalba.
  • Kuriant išmanųjį vandentiekį panaudota nauja siaurajuosčio daiktų interneto technologija (angl. Narrowband Internet of Things – NB-IoT), 4G ryšys, telekomunikacijų bendrovių turima infrastruktūra. Įranga maitinama el. energija iš baterijų.
  • I projekto etape išmanieji mechaniniai skaitikliai diegiami šuliniuose ir daugiabučių pastatų įvaduose, kituose etapuose išmanūs vandens apskaitos prietaisai turėtų atsirasti kiekvienoje įmonėje, įstaigoje, individualiuose namuose ir butuose. Tuomet fizinis skaitiklių rodmenų nurašymas taps istorija.
  • Sistema padeda tiksliau nustatyti neteisėtus prisijungimus prie vandens tiekimo tinklų ir operatyviau į juos reaguoti, lengviau identifikuoti nedrausmingą vandens apskaitos deklaravimą ir sugedusius bendrovės klientų skaitiklius. Taip pat operatyviau lokalizuoti avarijas tinkluose, taupyti vandens išteklius. 
Statybunaujienos.lt



Inžinerinės sistemos

nuotrauka
2024-02-13 07:46
Šilumos siurbliai jau tapo įprasta Lietuvos gyventojų namų dalimi. Įmonės INDUSTEK ekspertai pastebi, kad vartotojai vis sparčiau atsisako šildymo kietu kuru ir noriau renkasi šilumos siurblius. Bene populiariausi Lietuvoje yra universalieji „Daikin Altherma“ oras-vanduo šilumos siurbliai. Šis šildy...
nuotrauka
2024-02-12 12:12
Išmaniuosius skaitiklius gaminanti ir juos eksportuojanti lietuvių kompanija „Elgama-Elektronika" praėjusiais metais skaičiavo rekordinį grynąjį pelną, kuris augo daugiau nei 14 kartų ir siekė 4,6 mln. eurų (2022 m. – 0,32 mln. eurų), o apyvarta augo beveik du kartus iki 41,37 mln. eurų (2022 m. – 2...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2024-01-26 06:34
Prie nuosavų namų įprastai yra pristatomos ir lauko terasos, nes sėdėti namie užsidarius tarp keturių sienų nusibosta, todėl norisi ištrūkti ir į gryną orą. Vasarą tai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau ankstyvą pavasarį ir vėlų rudenį, kai lauke vėsoka, nelabai jauku sėdėti terasoje. Bet vien dėl t...
nuotrauka
2024-01-24 13:40
Prognozuojama, kad iki 2035 m. elektromobilių skaičius pasaulyje išaugs septynis kartus nuo 10,5 mln. (2022 m.) iki 74,5 mln. (2035 m.). Ekspertų skaičiavimu, vien tik elektromobilių įkrovimui elektros poreikis 2030 m. pasaulyje sieks 655 TWh. Apie 45 proc. elektros pastatuose sunaudos elektromobili...
nuotrauka
2024-01-19 10:00
Prabėgus šventiniam šurmuliui ir prasidėjus naujiems kalendoriniams metams, daugelis ima vykdyti sau duotus pažadus: pradėti sportuoti, sveikai maitintis ar atsikratyti žalingų įpročių. Specialistų teigimu, vienas iš nepelnytai pamirštamų naujametinių įsipareigojimų – elektros energijos suvartojimo ...
nuotrauka
2024-01-08 09:45
Didesnis komfortas, efektyviai vartojama energija ir proporcingai mažėjančios komunalinės išlaidos. Tokie reikalavimai gali būti įgyvendinti, jei pastato įranga yra sujungta į bendrą naujos kartos išmanųjį skaitmeninės namų sistemos JUNG HOME tinklą. Pastarąjį Lietuvoje šiuo metu gali kvalifikuotai ...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...
nuotrauka
2023-12-27 13:06
Elektriniai katilai – tai alternatyva tradicinėms šildymo sistemoms. Šie katilai yra atsakas į šiuolaikinius energetikos iššūkius: jie mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, yra ekologiški ir gali būti efektyvus sprendimas daugelyje situacijų. Be to, dėl savo paprastos konstrukcijos ir saugumo, e...
nuotrauka
2023-12-05 09:54
Artėjant Kalėdoms, norisi namus papuošti elektrinėmis girliandomis ir dekoracijomis, tačiau dažną stabdo dvejonės, kaip tokios puošmenos gali išauginti sąskaitas už elektrą. Ekspertai sako, kad vienareikšmiškai pasakyti, kiek elektros sunaudos kalėdinės dekoracijos, yra sudėtinga, nes tai priklauso ...
nuotrauka
2023-11-29 09:57
Kaip tvariai su minimaliai neigiamu aplinkai poveikiu gaminti energiją iš atsinaujinančių šaltinių: saulės, vėjo ir vandens? Kaip išsisukti nenaudojant iškastinio kuro? Šiuos ir kitus klausimus praėjusią savaitę kėlė šalies inžinerinė bendruomenė Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociaci...
nuotrauka
2023-11-28 09:42
Vėstant orams gyventojams vėl pradeda kilti klausimai dėl šildymo – norima, kad kambariuose būtų komfortiška temperatūra, tačiau baiminamasi didesnių sąskaitų. Įtaką sąskaitų dydžiui daro ne tik šilumos suvartojimas, kurį lemia lauko oro temperatūra, drėgmė, vėjo stiprumas, pastato energetinis efekt...
nuotrauka
2023-11-10 11:26
Šviesos jungiklis, kištukinis lizdas ar termostatas ilgą laiką buvo svarbūs tik dėl savo funkcijų, neteikiant per daug reikšmės jų išvaizdai ir derėjimui interjere. Dizainerių teigimu, būtina griauti mitą, kad šie prietaisai privalo būti tik balti: jų spalvą ir formą apsprendžia vieta interjere.
nuotrauka
2023-10-30 11:36
Išmaniųjų namų sistemos daugeliui jau nėra naujiena. Jos vis dažniau yra diegiamos ne tik gyvenamuosiuose būstuose, bet ir biuruose, viešbučiuose ar kituose dideliuose pastatuose. Jungiklių ir protingų namų sistemų centras „JUNG Vilnius" kartu su įmone „SoulWood LT" nusprendė, jog protingo namo sist...
nuotrauka
2023-10-30 07:10
Viena didžiausių energetikos bendrovių Baltijos šalyse „Enefit“ pasirašė sutartį su prekybos tinklu „Norfa“ dėl viešojo įkrovimo stotelių įrengimo. 107 skirtingose prekybos tinklo stovėjimo aikštelėse visoje Lietuvoje iš viso bus įrengta mažiausiai naujų 250 įkroviklių, kuriuose vienu metu bus galim...
nuotrauka
2023-10-19 11:37
Namuose turime daug įvairių prietaisų, kuriuos tenka nuolat įkrauti – nuo telefonų, akumuliatorinių žoliapjovių, robotų iki automobilių. Milijonai žmonių įvairius prietaisus palieka įkrauti nakčiai ar net išėję iš namų. Energijos specialistas atskleidžia, kokius saugaus prietaisų įkrovimo aspektus t...
nuotrauka
2023-10-18 11:30
Vilniaus miesto savivaldybė dar šiais metais planuoja daugiau nei 20 švietimo, sporto, kultūros įstaigų, sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų įstaigų aprūpinti nutolusiomis saulės elektrinėmis. Žaliąją energija apsirūpins ir pati Savivaldybė, Vilniaus Rotušė bei Energetikos ir technikos muzie...
nuotrauka
2023-10-12 11:29
Atvėsus orams šilumos tiekėjai vis dažniau sulaukia klientų klausimų apie šildymo sezono pradžią. Šilumos poreikis – individualus, todėl gyventojams, kurių namuose pernelyg šalta, rekomenduojama pasinaudoti galimybe ir šildymo sezoną pradėti anksčiau.
nuotrauka
2023-10-10 16:40
Mikroklimato reguliavimas šiuolaikiniuose būstuose vis sparčiau automatizuojamas. Automatinis šildymo valdymas bei kitų optimalių mikroklimato rodiklių palaikymas galimas pasirinkus išmaniuosius namų sprendimus, kurie suteikia komforto, taupo laiką bei leidžia sumažinti sunaudojamos energijos kiekį.

Statybunaujienos.lt » Inžinerinės sistemos