2024 balandžio 16 d. antradienis, 20:30
Reklama  |  facebook

Kokias ir kodėl verta naudoti programas, sudarant statybinių projektų grafikus

2019-07-22 12:57
Dr. Robertas Šertvytis, KŪB „AIVA SISTEMA“ generalinis direktorius, analizuoja žinomus rinkoje sprendimus statybinių projektų planavimui ir iš savo patirties, dirbant su Lietuvos statybos bendrovėmis, formuluoja projektų planavimo tikslus, analizuoja, kaip šiuos tikslus atitinka labiausiai paplitusios projektų planavimo programos, detaliau nagrinėja „AIVA STATYBA“ projektų planavimo sprendimus ir jų naudą statybų bendrovėms.
nuotrauka
Portalo Statybunaujienos.lt iliustr.


Minimos įmonės
AIVA Sistema, KŪB,
Statybos projektų plano grafiko sudarymo tikslai ir nauda

Kaip rašoma Jay S. Newitt knygoje „Construction scheduling - principles and practice“, detalaus projekto vykdymo grafiko nauda yra labai didelė.

Pirmiausia, sutrumpėja projekto atlikimo laikas, kadangi pats projekto grafiko formalizavimas priverčia projekto vadovą geriau apgalvoti projekto vykdymo planą. 

Antra, projekto atlikimo laiko sumažinimas sumažina ir pridėtines išlaidas. Be to, trumpesnis projekto laikas duoda didelę naudą investuotojui – mažiau reikia mokėti palūkanų už skolintą kapitalą, jis anksčiau gali parduoti ar išnuomoti statinius ir gauti papildoma naudą.

Trečia, gerai apgalvotas ir nuolat tikslinamas projekto grafikas užtikrina tolygesnį darbą, todėl mažesnė tikimybė, kad reikės šturmuoti darbus projekto pabaigoje.

Ketvirta, projekto grafikas parodo tarpinius tikslus tiek darbininkams, tiek subrangovams, taip mobilizuojant jėgas tikslams pasiekti.

Apibendrinant minėto ir kitų autorių bei mūsų patirtį, galima išskirti statybos projekto grafiko sudarymo tikslus ir jų naudą.

Projekto Ganto grafikas padeda:

  • suplanuoti projekto darbus, kad projektas būtų atliktas laiku;
  • suplanuoti projektui turimus resursus, reikalingus darbams atlikti: darbuotojus, mechanizmus, kad kuo mažiau reiktų imti iš šalies;
  • suplanuoti lėšas medžiagų pirkimui, subrangovų apmokėjimui, darbininkų darbo užmokesčiui;
  • padėti darbų vadovams organizuoti projekto vykdymą: užsakyti medžiagas, paskirstyti darbininkams darbus, kontroliuoti vykdymą bei vesti medžiagų, darbininkų atliktų darbų ir mechanizmų panaudojimo apskaitą, kad projektas būtų valdomas efektyviai;
  • padėti vadovams kontroliuoti projekto vykdymą laike ir projekto faktines išlaidas, kad galima būtų laiku imtis koreguojančių veiksmų.

Projektų planų sudarymo automatizavimo priemonės

Projekto grafiko sudarymas, pasinaudojant programine įranga, priverčia projekto vadovą detaliai apgalvoti projekto vykdymo eigą. Pasirenkant programinę įrangą projekto grafiko sudarymui, reikia atkreipti dėmesį, kad projekto grafikas pirmiausiai reikalingas ne projekto vadovui, o projekto darbų vykdytojui, kuris jo pagrindu turi organizuoti projekto vykdymą aikštelėje.

Dr. Robertas Šertvytis, KŪB „AIVA SISTEMA“ generalinis direktorius

Todėl pasirenkant programinę įrangą reikia įvertinti, kiek ji patogi projekto grafiko sudarytojui ir kiek ji patogi naudotis darbų vadovui. 

Kadangi projekto situacija dažnai keičiasi, projekto grafiko programinė įranga turi nesunkai leisti jį pakeisti.

Lietuvoje statybos projektų Ganto grafikų sudarymui naudojamos Excel, Primavera P3, Ms Project, AIVA bei kitos projektų planavimo programos.

Excel programa labai dažnai naudojama mažiems projektams planuoti, kadangi ji nemokama ir ja gana paprasta naudotis. Tačiau Ganto grafiko paruošimui reikalinga įvesti daug duomenų, o jo keitimas – pakankamai imlus darbo, informacija nėra vienoje vietoje, dažnai ją reikia kopijuoti. Be to, sudėtingas teisių valdymas neužtikrina duomenų saugumo, sudėtingas duomenų valdymas tuo pat metu dirbant keliems vartotojams, nepatogus didelių duomenų srautų valdymas, sudėtinga sąsaja su kitomis sistemomis.

Primavera P3 programa labai paplitusi JAV statybinių projektų sudarymui.

Projekto grafiko sudarymui iš pradžių numatomos darbų trukmės taip, kad kritinis kelias būtų trumpesnis negu numatomas projekto terminas. Toliau projekto grafikas vis labiau detalizuojamas. Jos trūkumas – labai daug darbo reikia skirti projekto grafiko sudarymui, nepanaudojami tiesiogiai projekto sąmatos duomenys, nėra tiesioginio darbų ir medžiagų valdymo iš projekto grafiko. Primavera programinė įranga turi nemažai grafikų sudarymo ir vizualizacijos galimybių, tačiau ja naudotis nėra labai praprasta. Nemaža ir programinės įrangos kaina. 

Daugiau apie P3 programą rasite Terek Hegazy knygoje „Computer based construction project managemnt“.

Microsoft Project programoje, kaip ir P3 programoje, nemažai įvairių ataskaitų, kurios padeda kontroliuoti ir analizuoti projektų vykdymą. Pagrindinis trūkumas, kad iš Microsoft programos toliau nevykdomas kitų darbų, tiekimo mechanizmų procesų valdymas, daug rankinio darbo, nemaža kaina.

AIVA Ganto grafiko programos modulis realizuotas kaip „AIVA STATYBA“ procesų valdymo sistemos dalis, todėl duomenys į projekto grafiką patenka iš kitų procesų: projekto sąmatos, darbų vykdymo, medžiagų tiekimo ir mechanizmų panaudojimo valdymo, todėl duomenų įvedimas projekto plano sudarymui ir įvykdymo vizualizacijai yra minimalūs: tereikia įvesti darbams suplanuotų darbininkų kiekius bei „išstumdyti“ skyrius ir darbus kalendoriuje.

Be to, tiesiogiai iš projekto grafiko reikiamu metu inicijuojami kiti procesai: medžiagų užsakymas, darbų paskirstymas darbininkams, mechanizmų ir įrankių užsakymas, subrangovų darbų užsakymas.

Kadangi projekto grafikas gauna duomenis iš sąmatos, tai planuojant grafiką kartu suplanuojamas ir projekto biudžetas savaitėmis ir mėnesiais medžiagų pirkimui, darbuotojų algoms, subrangovų apmokėjimui, mechanizmams.

Kitos programos projektų grafikų sudarymui. Be aptartų programų Lietuvoje yra ir daugiau programų, skirtų įvairių projektų Ganto grafikų sudarymui. Jų pagrindinis trūkumas, kad jos buvo kurtos ne statybinių projektų planavimui, todėl neįvertina iki galo statybinių projektų specifika. Jų galimybės bei nauda statybinių projektų planavimui gan ribota. Jos taip pat reikalauja daug rankinio duomenų įvedimo bei neturi apjungimo su kitais statybų valdymo procesais.

AIVA Ganto programos panaudojimas statybos projektų planavimui ir kontrolei

Panagrinėkime detaliau, kaip „AIVA STATYBA“ programoje gali būti sudaromas projekto Ganto grafikas ir kaip toliau jis panaudojamas kitų procesų valdymui.

Projekto grafikas sudaromas tiesiogiai iš projekto detalios sąmatos, kurioje paskaičiuojama: darbų kainos, darbo laikas valandomis kiekvienam darbui atlikti, darbų apmokėjimo kaina, medžiagos ir mechanizmai, reikalingi kiekvieno darbo atlikimui, ir jų kainos. Iš šių duomenų programa tiesiogiai suformuoja Ganto grafiko startinį variantą, kuriame grafiškai atvaizduoja projekto dalis (konstruktyvus, projekto skyrius, projekto darbus, medžiagas ir mechanizmus).

Toliau projekto vadovas pabaigia daryti šį grafiką, programa atlikdamas šiuos veiksmus:

  • jei reikia, suskaido kai kuriuos sąmatoje numatytus darbus į dalis;
  • jei reikia, apjungia kai kuriuos darbus į naujus skyrius arba suskaido skyrius į dalis;
  • susieja tam tikrus darbus kritiniam keliui sudaryti;
  • nustato kalendorinę kiekvieno darbo trukmę vienu iš galimu būdu –
  1. pagal turimą darbuotojų skaičių,
  2. pagal projekto trukmę.
  • jei reikia, priskiria tam tikrus konstrukyvus, skyrius ar darbus vykdyti subrangovams;
  • išdėsto konstruktyvus, juose – skyrius, skyriuose – darbus, darbuose – medžiagas ir mechanizmus, kalendoriuje pertraukdamas pele juos į norimą kalendoriaus vietą;
  • patikslina, jei reikia, suplanuotas darbams medžiagas: įrašo medžiagos markę ar charakteristikas, įkelia brėžinius. Jei medžiagos turi būti užsakytos daug anksčiau, negu suplanuotas darbas, kuriam jos reikalingos, „nutempia“ kalendoriuje medžiagų užsakymo pradžią į priekį;
  • patikslina, jei reikia, palyginus su numatytais sąmatoje, kokių darbams reikia mechanizmų ir įrankių. Jei mechanizmo reikia ne nuo suplanuotos darbo pradžios, nutempia jį kalendoriuje toliau;
  • pasitikrina programos sudarytą biudžeto planą: atlyginimų, mechanizmų, subrangovų išlaidų. Jei jos tam tikram mėnesiui per didelės, perplanuoja darbus į kitą mėnesį.
Yra galimybė apjungti kelis artimus projektus ir sudaryti bendrą vykdymo grafiką.

Esant poreikiui, projekto grafikas gali būti pakeistas. Programa išsaugo ankstesnes versijas galimai projekto keitimų analizei. Projekto grafiką taip pat galima atspausdinti – visą arba tam tikras dalis.

Kad būtų patogiau naudotis projekto grafiku, jame realizuoti filtrai pagal darbus, medžiagas, mechanizmus.

Iš projekto vykdymo grafiko programa automatiškai suformuoja užsakymus kainų apklausai ir savaitinius planus darbų vadovams:

  • medžiagų pirkimui,
  • saviems mechanizmams ir nuomai,
  • statybos darbų vykdymui,
  • medžiagų pristatymui į objektus.

Iš šių planų formų darbų vadovai lengvai suformuoja paraiškas tiekimui ir užduotis darbininkams. Jas įvykdžius programa automatiškai atvaizduoja tai projekto grafike.

Išvados
 
AIVA programinės įrangos panaudojimas statybos projektų planavimui ir jų vykdymo valdymui gali suteikti įmonėms konkurencinį pranašumą ir padidinti projektų ekonominį efektyvumą, bei:
 
  • sutaupyti projektų vadovų laiką projekto grafiko sudarymui, keitimui bei vykdymo kontrolei;
  • sutaupyti darbų vadovų laiką medžiagų užsakymui, darbų paskirstymui ir apskaitai;
  • padėti sumažinti darbininkų prastovas;
  • padėti laiku įvykdyti projektus ir išvengti baudų už pavėlavimą.
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...
nuotrauka
2024-04-02 10:16
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 3...
nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...
nuotrauka
2024-03-28 14:34
UAB „Toksika“ visuotinis akcininkų susirinkimas į laisvą nepriklausomo valdybos nario poziciją išrinko Giedrių Dusevičių – UAB „Digital Audio“ direktorių, iki 2023 m. kovo mėn. ėjusį UAB „Valstybės investicijų valdymo agentūra“ stebėtojų tarybos pirmininko, iki 2022 metų – AB „KN Energies“ valdybos ...
nuotrauka
2024-03-27 17:02
Penkios Armėnijoje įsikūrusios įstaigos, įskaitant vaikų darželius, kultūrinį centrą ir nacionalinį politechnikos universitetą, netrukus naudosis lietuvių įrengtos saulės jėgainės elektros energija. Elektrinę įrengs Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet".
nuotrauka
2024-03-26 10:09
Stiklo paketų gamintoja „Glass LT”, įsikūrusi Alytuje, į naują gamybos liniją investuoja 3 mln. Eur – tai leis išplėsti gaminių asortimentą ir apdoroti iki 2,6 mln. kv. m stiklo. Nepaisant sumažėjusios paklausos statybų rinkoje, pernai gamybos apimtys siekė 2,08 mln. kv. m apdoroto stiklo – tai šiek...
nuotrauka
2024-03-25 09:32
Susisiekimo infrastruktūros UAB „Fegda grupė" priklausanti Pietų Lietuvos kelių infrastruktūros įmonė „Alkesta" turi naują vadovą – įmonės generalinio direktoriaus pareigas nuo pirmadienio eina Titas Lukšas.
nuotrauka
2024-03-21 14:52
Šiuo metu darbo rinka yra kaip niekada įkaitusi, o darbdaviai itin aktyviai ieško būdų tapti patrauklesniais esamiems ir potencialiems darbuotojams. Tam pasitelkiami įvairūs tyrimai bei įrankiai. Tačiau pasak kovo mėnesį į Lietuvos darbdavio tyrimų rinką žengusios bendrovės „WitMind“ direktorės Živi...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas