2024 gegužės 12 d. sekmadienis, 16:40
Reklama  |  facebook

„Mūsų svajonių įgyvendinimas yra įkvėpimo šaltinis naujiems mūsų sumanymams“ (Orison Swett Marden)

2020-12-18 07:28
Galima įsigyti ir pasodinti labai dekoratyvių, brangių augalų, tačiau visuma nedžiugina. O galima pasirinkti neryškius, neišraiškingus augalus, tačiau tinkamai sukomponuota jų visuma atima žadą. Paslaptis – rasti idealų santykį tarp augalų ir juos supančios erdvės. Apie tai – įmonės UAB „Stebulė“ direktoriaus pavaduotoja Vilma Kropa ir projektų vadovė Ugnė Guogytė.
nuotrauka
Luko Grušecko nuotr.


Minimos įmonės
Stebulė, UAB
Vilniaus m. savivaldybė,

Vilniaus gėlynai palaipsniui tampa tvaresniais

Laimėjote konkursą gėlėmis gražinti Vilnių. Kokia buvo UAB „Stebulė“ koncepcija? 

V. Kropa: Dalyvaudami sostinės savivaldybės konkurse „Gėlių sodinimas ir priežiūra viešose erdvėse“ turėjome savo viziją: išanalizavus gėlynų stilių ir madas, sukurti ir padovanoti gerą nuotaiką sostinės gyventojams ir svečiams – per augalų grožį, spalvą, formą ir kvapą sukurti naujas gėlių kompozicijas. Vilnių norime puošti ryškiomis spalvomis, kurios per visą sezoną nuolat keičia savo vaizdą. Pagaliau pasiektas tikslas, mūsų įmonės džiaugsmui, yra įkvėpimo šaltinis naujiems mūsų sumanymams.

STEBULĖPamažu vilniečiai ir miesto svečiai sostinės erdvėse jau ir 2021-ųjų metų ankstyvą pavasarį atras naujų ryškių spalvų, gerų emocijų. Todėl šių metų rudenį visame mieste pasodinome daugiau nei 70 tūkst. svogūninių gėlių – narcizų, krokų, žydrių, scylių ir t.t. Sostinėje tai vienas iš pirmųjų tokių projektų, kurio tikslas – ankstyvą pavasarį džiuginti miesto gyventojus ryškiomis spalvomis, įvairiais žiedais. Toks augalų kiekis – tikras iššūkis, tad į pagalbą pasitelkėme akumuliatorinius suktuvus, pagaminome jiems specialius antgalius, kuriais svogūnėlius sodinome į veją. Telieka laukti pavasario, kuomet galėsime džiaugtis rezultatu. 

Kaip parenkate vietą miesto gėlynams?

U. Guogytė: Gėlynas gali būti labai dekoratyvus jį supančios aplinkos akcentas, tačiau svarbu nepamiršti, jog tai – tik visumos dalis. Bet koks želdynas turėtų harmoningai įsilieti į kraštovaizdį. Svarbu tinkamas gėlyno vietos ir formos parinkimas, priderinimas prie aplinkos padiktuotos nuotaikos. Galime įsigyti labai dekoratyvių, brangių augalų, tačiau, jei jie bus pasodinti netinkamoje vietoje, neatskleis viso savo grožio. O būna ir atvirkščiai – želdynas sudarytas iš neryškių, niekuo neišsiskiriančių augalų, tačiau visuma atima žadą. Būtent to ir siekiame – po truputį atsisakyti gėlynų, kurie neturi ryšio su juos supančia erdve (pavyzdžiui, klombų, nutolusių nuo takų, suformuotų viduryje pievos). 

Kodėl pasirinkote vienmečius augalus keisti daugiamečiais?

U. Guogytė: Anksčiau želdynuose dominavę vienmečiai augalai vis dažniau užleidžia vietą daugiamečiams, nes daugiametės gėlės vienoje vietoje gali augti dešimtmetį, o vienmetes gėles keičiame 3 kartus per sezoną: pavasarį sodiname našlaites, vėliau – vasarines gėles, o rudenį į miestą vėl grįžta našlaitės. Sodinant vienmečius augalus, dirva nuolat perkasinėjama, augalinės liekanos išvežamos, tad gruntas nepasipildo organika – ir tai skatina eroziją. Kadangi dirvožemis „išsunkiamas“, jį tenka keisti. Džiugu, jog sostinės savivaldybė į šiuos veiksnius atsižvelgia ir siekia rinktis tvaresnius ir ekologiškesnius sprendimus. Vienmečius gėlynus perprojektuojame ir palaipsniui pakeičiame į daugiamečius. Tam reikia laiko, tačiau džiaugiamės, kad pavyksta judėti tinkama linkme.

Vieša erdvė, panašu, diktuoja savo ypatumus, kuria iššūkius?

U. Guogytė: Vieša erdvė turi savų ypatumų. Lankytojų srautas čia žymiai didesnis nei privačiuose želdynuose, tad miesto gėlynams tenka atlaikyti tam tikrus iššūkius. Ne paslaptis, jog tarp augalų primėtoma šiukšlių, randame aplaužytus, ištryptus, išvogtus augalus. Keisčiausia, kad dažnu atveju išrauti augalai ir paliekami šalia gėlyno. 

Tačiau atkakliai siekiame įgyvendinti savo ambiciją, begalinį troškimą Vilnių nuspalvinti dar įvairesnėmis spalvomis.

Pievos tampa natūraliais gėlynais

Pievomis, atrodo, nieko nenustebinsi, tačiau UAB „Stebulė“, panašu, keičia sostinės pievų koncepciją? 

V. Kropa: Vilnius pastaruoju metu imasi naujos miesto vejų priežiūros strategijos, kuri darniai susieta su žaliojo miesto politika – tvarkant aplinką, siekiama atkurti natūralias pievas miesto erdvėse, taip pat išsaugoti tokių pievų ekosistemą ir bioįvairovę.

STEBULĖNatūralios erdvės principai sėkmingai taikomi Lietuvos parkuose ir kitose visuomeninėse erdvėse. Tokios erdvės naudingos gamtai, nes jose randa prieglobstį daug didesnė biologinė įvairovė.

UAB „Stebulė“ remia tokias nuostatas ir palaiko idėją – natūralių pievų miesto erdvėse išsaugojimą ir jų atkūrimą.

Tęsdami šį projektą, pradėjome kurti nedidelius natūralios pievos parodomuosius plotus.

Pagrindiniai tokios pievos principai yra trys: vejai leidžiama virsti pieva, ji papildomai praturtinama žydėjimą ir spalvingumą užtikrinančiais augalais, naudojami žydinčių pievų sėklų mišiniai. 

Vienas iš tokių natūralios pievos plotų – Geležinio Vilko gatvės šlaitai. Per 2020 m. UAB „Stebulė“ tęsė šiuos darbus, kurie buvo įgyvendinami kartu su specialistais. Pastarieji tinkamai parinko natūralių žolių sėklų mišinį, kuris užtikrina žydėjimą visą gamtiškai įmanomą laiką. Vienos žolės žydi anksti pavasarį, kitos – vasarą, o trečios – ir rudenį. Būtina laikytis ir sėklų naudojimo rekomendacijų: svarbu parinkti gerą, nepiktžolėtą dirvožemį, kad sėkmingai sudygtų sėklos; be galo svarbi priežiūra pirmaisiais ir antraisiais sėklų dygimo metais. Taip pat nereikia pamiršti, kad bet kokią erdvę privaloma prižiūrėti, kad ji neatrodytų ir nebūtų apleista. Naujų ir įvairių spalvų, gamtos ir grožio balansas Geležinio Vilko gatvės šlaituose – įmonės dovana Vilniui. Šiuo projektu planuojame džiaugtis jau nuo ateinančių metų vasaros.

Tokiu būdu judri Vilniaus gatvė per ateinančius metus įgaus ne tik gyvybės, bet ir formuos jaukesnio miesto pojūtį. Žydinčios pievos vieta mieste parenkama tokia, kur nėra tiesioginio žmogaus sąlyčio su pieva. Natūrali augmenija turėtų būti išsaugoma ir atkuriama pirmiausia prie magistralinių gatvių arba greitkelių. Svarbiausia nepamiršti, kad žydinti pieva skirta ne vaikščioti, o gėrėtis.

Kuo kvepia sostinė

Gėlės, jų žiedai, kvapai, spalvos dažnai yra terapinė priemonė. Ar šie vardikliai svarbūs formuojant miesto gėlynus?

U. Guogytė: Žinoma, gamtos elementai mieste mus veikia teigiamai, o tinkamai suderintos spalvos, formos ir kvapai efektą sustiprina.

Jei gėlynas yra toliau nuo praeivių, pvz., žiedinėje sankryžoje, neskiriame dėmesio kvapams pasirinkti. Tačiau žmonių susibūrimo, poilsio vietose apie tai verta atsakingai pagalvoti. Teko girdėti teigiamų atsiliepimų apie Rotušės aikštėje pasodintas lobuliarijas, kurios praėjusią vasarą čia skleidė medaus kvapą. Lazdynuose, planuojant gėlyną netoli mokyklos, vietomis įterpiamos mėtos – tikimės, kad ir šis sprendimas žmonėms patiks.

Miesto gėlynams tinkamiausi yra nereiklūs augalai, tad ieškome pusiausvyros tarp dekoratyvumo bei patvarumo. Gėlės turi būti ir tinkamos mūsų klimato sąlygoms, ir parinktos konkrečiam gėlynui, atsižvelgiant į apšvietimą bei drėgmės režimą. Pirmiausia ieškome augalų Lietuvoje, tačiau bendradarbiaujame ne tik su vietiniais, bet ir su užsienio augintojais. 

Kaip prižiūrimi miesto želdiniai, gėlynai, kiek lemia jų priežiūra?

U. Guogytė: Želdynai, ypač vienmečių augalų gėlynai, nuolat laistomi, tręšiami, ravimi. Visi gėlynai ir gėlinės laistomi vėlai vakare ir naktį. Taip daroma dėl to, kad vandens lašeliai, gėles laistant dieną, sukuria padidinamojo stiklo efektą: saulė juos gali išdeginti ir ant augalų lapų matomi rudi apvalūs nudegimai. Atsižvelgiant į technines galimybes, gėlynams laistyti buvo įrengta laistymo sistema – vienas iš efektyvių laistymų, nes vandens nuostolis minimalus, jo išgaruoja mažiau, o daugiau patenka ant šaknų. Subalansuotas ir savalaikis tręšimas kompleksinėmis trąšomis užtikrina vešlų gėlių augimą, išryškina spalvas, sustiprina šaknų sistemą. Prižiūrint gėlynus, yra karpomi žiedynai, šalinamos negyvos augalų dalys. Gėlynų augalai nuolat tikrinami – stebime, ar nėra ligų, kenkėjų. Augalo dekoratyvumui įtakos turi ne tik jo veislė, bet ir priežiūra. Žinoma, kuo tinkamesnis augalas parinktas konkrečioms aplinkos sąlygoms, tuo mažiau priežiūros jis reikalaus.

Luko Grušecko nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Savivaldybėse

nuotrauka
2024-05-10 06:38
Prieš trejus metus visoje šalyje įsigaliojo Infrastruktūros plėtros įstatymas, kuris savivaldybes įpareigojo taikyti infrastruktūros plėtros mokestį. Taip buvo siekiama suvaldyti chaotišką statybų plėtrą ir kad gautas lėšas savivalda galėtų naudoti naujos infrastruktūros įrengimui – keliams, apšvie...
nuotrauka
2024-05-08 14:01
Vilniuje sparčiai įsibėgėja viešųjų erdvių tvarkymo darbai. Miesto centre bus remontuojamas Gedimino prospekte esantis Žemaitės skveras. Trys nauji skverai bus įrengti ir nutolusiuose Vilniaus rajonuose: jau pradėti naujo skvero įrengimo darbai Pilaitėje, tarp M. Jankaus ir I. Simonaitytės gatvių, t...
nuotrauka
2024-05-08 13:32
Pagiriuose netrukus testavimo rėžimu veiklą ketinanti pradėti medžio plokščių gamykla „Homanit Lietuva" palaiko glaudų ryšį su vietos bendruomenės lyderiais. Gamyklos administracijos teigimu, susitikimuose viena pagrindinių temų – pramoninio objekto skleidžiamas triukšmas, kuris neišvengiamai atsira...
nuotrauka
2024-05-08 13:19
Panevėžys plėtoja paslaugas neįgaliesiems ir įgyvendina „Harmonijos miesto“ statybos projektą. Ties Aguonų ir A. Baranausko g. sankirta sparčiai kylantis „Harmonijos miestas“ – modernus kompleksinių paslaugų centras vaikams su negalia ir jų šeimos nariams. Šiemet planuojama užbaigti statybos darbus,...
nuotrauka
2024-05-08 10:31
Klaipėdoje įrengta infrastruktūra laivų nuleidimui į Danės upę. Įgyvendinti projektą užtruko kiek ilgiau nei planuota, bet juo liko patenkinti ir projekto užsakovai, ir slipo bei greta esančios prieplaukos naudotojai.
nuotrauka
2024-05-08 09:33
Ekonomikos ir inovacijų ministerija skirs 13,4 mln. eurų finansavimą laisvosioms ekonominėms zonoms, pramonės parkams ir kitoms pramoninėms teritorijoms vystyti. Savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas šiems projektams įgyvendinti.
nuotrauka
2024-05-07 09:52
Susisiekimo ministerija duoda startą Klaipėdos pietinio aplinkkelio planavimo pradžiai – šią savaitę susisiekimo ministras Marius Skuodis pasirašė Vyriausybės nutarimo projekto teikimą dėl Klaipėdos pietinio aplinkkelio, kuriuo siekiama pradėti rengti šio valstybei svarbaus projekto susisiekimo komu...
nuotrauka
2024-05-07 09:45
Vilniečiams ir miesto svečiams jau atverta dar viena rekonstruota kairės Neries krantinės atkarpa nuo Šilo tilto iki brolių Vileišių skvero. Ši beveik 2 km atkarpa tapo patogia jungtimi pėstiesiems ir dviratininkams, keliaujantiems iš Antakalnio į centrinę miesto dalį.
nuotrauka
2024-05-07 09:13
Toliau keičiamas Gargždų miestelio veidas: patvirtintas detalusis planas ir jo įgyvendinimo programa, numatanti, kaip miesto centras vystysis artimiausią dešimtmetį. Tai ne tik miesto širdimi vadinamo turgaus modernizavimas, bet ir naujų visuomeninių pastatų, tokių kaip bibliotekos, muzikos mokyklos...
nuotrauka
2024-05-06 06:33
Vilniaus miesto savivaldybės administracija praneša koreguosianti Daugiafunkcio komplekso projektą. Projekto korekcijas darkart svarstys Vilniaus miesto savivaldybės Taryba.
nuotrauka
2024-05-03 13:57
Kasmetis Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (KU JTGMF) renginys „Inžinierių dienos“ ir šiemet į vieną būrį sukvietė studentus, dėstytojus, socialinius partnerius iš uostamiesčio verslo įmonių, kolegas iš kitų aukštųjų mokyklų bei moksleivius.
nuotrauka
2024-05-03 12:54
Danijos atsinaujinančios energetikos įmonė „Nordic Solar“ kartu su šalies energetikos sektoriaus lyderiais ir Danijos ambasada Molėtų rajone atidarė didžiausią Lietuvoje saulės energijos parką.
nuotrauka
2024-05-02 15:27
Priemiesčių patrauklumą didina visas privalumų paketas: tai ne tik galimybė pasinaudoti valstybės parama, bet ir tai, kad galima įsikurti kur kas erdvesniame būste, turėti savą kiemą arba būnant kur kas arčiau gamtos naudotis kitomis, tik miestui būdingomis galimybėmis.
nuotrauka
2024-05-02 10:11
Savivaldybė pasirašė sutartį dėl Paryžiaus Komunos gatvės atnaujinimo, tad artėjant vasarai čia jau startuos kapitalinio remonto darbai.
nuotrauka
2024-05-02 10:05
Plungėje lankėsi tarptautinio senjorų rezidencijų tinklo „Senior Group“ atstovai, kurių planuose – jau šių metų viduryje Šateikiuose (Plungės r.), restauruotame dvaro pastate, atidaryti senjorų rezidenciją, kuri jaukiais namais taps 28 senjorams.
nuotrauka
2024-04-29 09:55
Pilaitėje vilniečiai jau penktą sezoną puoselėja „Idėjų lysvę", Sapiegų parke antakalniečiai šiuo metu turi ir lysvių lauke, ir ištisus metus veikiantį hidroponinį daržą. Morkos ir burokėliai auginami net Senamiestyje. Naujas bendruomenės daržas atsiras Verkiuose, o Naujininkuose, naujojoje Savivald...
nuotrauka
2024-04-29 07:41
Iki šiol daug emocijų ir diskusijų kėlęs pastatas pačiame Vilniaus centre, Konstitucijos pr. 13, greitu metu bus renovuotas. Šiemet ekspertai ir gyventojai sutarė dėl naujo projekto –1989 metais statytas daugiabutis po atnaujinimo pasieks A energinę klasę.
nuotrauka
2024-04-29 07:39
Nacionalinė žemės tarnyba išsiuntė perspėjimo raštą Kauno miesto savivaldybės merui dėl teisės aktuose numatytų pareigų neatlikimo. Su šia situacija supažindintas ir Vyriausybės atstovas Kauno bei Marijampolės apskrityse.
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse