Vilniaus oro uostas 2025-ais: naujos modernios erdvės ir daugiau kavinių bei parduotuvių

Pasak Gintarės Norvilaitės–Tautevičės, Lietuvos oro uostų komercijos departamento vadovės, pastačius naująjį terminalą oro uostas ateityje galės aptarnauti dvigubai daugiau keleivių, tad išplėtus erdves, pasitelkus pažangius sprendimus bei naujus išplanavimo būdus, siekiama sukurti naujos kokybės patirtį keleiviams.
„Pastačius naująjį terminalą, į jį iš senojo bus perkeltos visos skrydžių registracijų procedūros – nuo keleivių ir bagažo registracijos iki aviacinės patikros. Tuo tarpu dabartinis terminalas neatpažįstamai pasikeis ir virs erdve, kur keleiviai patogiai lauks savo skrydžių, galės apsipirkti, pavalgyti, atsipūsti prieš kelionę ar net užbaigti paskutiniuosius darbus“, – cituojama G. Norvilaitė–Tautevičė.

Oro uosto laukimo zonoje atsiras specialios erdvės, kurių iki šiol nebuvo arba jos buvo mažiau erdvios. Oro uoste atsiras specialios laisvai prieinamos patrauklios erdvės keliaujantiems su vaikais ir paaugliais, bus įrengtas susikaupimo kambarys. Bus įrengta ir daugiau darbui pritaikytų zonų greitai užbaigti paskutiniuosius reikalus: čia bus įrengtos patogios kėdės, elektros lizdai ir pan. Keisis ir verslo klubo interjeras bei jo suteikiami patogumai.
Išaugs „Duty free“ parduotuvių plotasŠiuo metu Vilniaus oro uosto komercinių erdvių plotas siekia apie 3,3 tūkst. kv. metrų. Pastačius naują išvykimo terminalą ir sujungus jį su esama infrastruktūra, komercinėms patalpoms skirtas plotas išaugs iki 5 tūkst. kv. metrų. Iš jų net 1,9 tūkst. kv. m bus skirti „Duty free“ parduotuvėms.

„Planuojame vietoj 6 mažesnių „Duty free“ parduotuvių turėti 2 dideles. Tokį išplanavimą pasitelkia daugelis didžiųjų oro uostų ir tai visapusiškai pasiteisina: prekybininkai gali patogiau įsikurti, pasiūlyti daugiau prekių, o keleiviams kur kas maloniau apsipirkti erdvioje parduotuvėje“, – sako G. Norvilaitė–Tautevičė.
Oro uoste taip pat keleiviai ras dar 12 kitokio tipo mažesnių prekybos ir paslaugų vietų.Įsikurs nauji restoranai ir virtuvės
Po visų statybų ir rekonstrukcijos darbų, Vilniaus oro uoste padaugės ir kavinių bei restoranų – nuo 9 iki 13. Planuojama, kad atsiras įvairesnę virtuvę siūlančių vietų: nuo azijietiškų patiekalų iki greitų užkandžių ar sveiko maisto.
Kuriant restoranų ir parduotuvių išplanavimą vadovaujamasi gerosiomis JAV ir kitų Europos oro uostų praktikomis: maitinimui numatytos vietos bus įkurdintos kuo arčiau langų, kad keleiviai galėtų atsipalaiduoti žvelgdami pro juos, pasirūpinta, kad netoli būtų WC, o laipinimo vartai – kuo arčiau. Tuo tarpu būtiniausių prekių parduotuvės numatytos itin lengvai pasiekiamose vietose centrinėse zonose, kad būtų patogiau skubantiems keleiviams.
Praėjusiais metais Vilniaus oro uoste per dieną vidutiniškai buvo aptarnauta beveik 11 tūkst. keleivių – arba 3,9 mln. per metus. Lietuvos oro uostų specialistų vertinimu, keleivių skaičius artimiausiais metais turėtų vidutiniškai augti po maždaug 8 proc. kasmet.
Lietuvos oro uostų vizualizac.