2024 balandžio 18 d. ketvirtadienis, 11:16
Reklama  |  facebook

„Mūsų svajonių įgyvendinimas yra įkvėpimo šaltinis naujiems mūsų sumanymams“ (Orison Swett Marden)

2020-12-18 07:28
Galima įsigyti ir pasodinti labai dekoratyvių, brangių augalų, tačiau visuma nedžiugina. O galima pasirinkti neryškius, neišraiškingus augalus, tačiau tinkamai sukomponuota jų visuma atima žadą. Paslaptis – rasti idealų santykį tarp augalų ir juos supančios erdvės. Apie tai – įmonės UAB „Stebulė“ direktoriaus pavaduotoja Vilma Kropa ir projektų vadovė Ugnė Guogytė.
nuotrauka
Luko Grušecko nuotr.


Minimos įmonės
Stebulė, UAB
Vilniaus m. savivaldybė,

Vilniaus gėlynai palaipsniui tampa tvaresniais

Laimėjote konkursą gėlėmis gražinti Vilnių. Kokia buvo UAB „Stebulė“ koncepcija? 

V. Kropa: Dalyvaudami sostinės savivaldybės konkurse „Gėlių sodinimas ir priežiūra viešose erdvėse“ turėjome savo viziją: išanalizavus gėlynų stilių ir madas, sukurti ir padovanoti gerą nuotaiką sostinės gyventojams ir svečiams – per augalų grožį, spalvą, formą ir kvapą sukurti naujas gėlių kompozicijas. Vilnių norime puošti ryškiomis spalvomis, kurios per visą sezoną nuolat keičia savo vaizdą. Pagaliau pasiektas tikslas, mūsų įmonės džiaugsmui, yra įkvėpimo šaltinis naujiems mūsų sumanymams.

STEBULĖPamažu vilniečiai ir miesto svečiai sostinės erdvėse jau ir 2021-ųjų metų ankstyvą pavasarį atras naujų ryškių spalvų, gerų emocijų. Todėl šių metų rudenį visame mieste pasodinome daugiau nei 70 tūkst. svogūninių gėlių – narcizų, krokų, žydrių, scylių ir t.t. Sostinėje tai vienas iš pirmųjų tokių projektų, kurio tikslas – ankstyvą pavasarį džiuginti miesto gyventojus ryškiomis spalvomis, įvairiais žiedais. Toks augalų kiekis – tikras iššūkis, tad į pagalbą pasitelkėme akumuliatorinius suktuvus, pagaminome jiems specialius antgalius, kuriais svogūnėlius sodinome į veją. Telieka laukti pavasario, kuomet galėsime džiaugtis rezultatu. 

Kaip parenkate vietą miesto gėlynams?

U. Guogytė: Gėlynas gali būti labai dekoratyvus jį supančios aplinkos akcentas, tačiau svarbu nepamiršti, jog tai – tik visumos dalis. Bet koks želdynas turėtų harmoningai įsilieti į kraštovaizdį. Svarbu tinkamas gėlyno vietos ir formos parinkimas, priderinimas prie aplinkos padiktuotos nuotaikos. Galime įsigyti labai dekoratyvių, brangių augalų, tačiau, jei jie bus pasodinti netinkamoje vietoje, neatskleis viso savo grožio. O būna ir atvirkščiai – želdynas sudarytas iš neryškių, niekuo neišsiskiriančių augalų, tačiau visuma atima žadą. Būtent to ir siekiame – po truputį atsisakyti gėlynų, kurie neturi ryšio su juos supančia erdve (pavyzdžiui, klombų, nutolusių nuo takų, suformuotų viduryje pievos). 

Kodėl pasirinkote vienmečius augalus keisti daugiamečiais?

U. Guogytė: Anksčiau želdynuose dominavę vienmečiai augalai vis dažniau užleidžia vietą daugiamečiams, nes daugiametės gėlės vienoje vietoje gali augti dešimtmetį, o vienmetes gėles keičiame 3 kartus per sezoną: pavasarį sodiname našlaites, vėliau – vasarines gėles, o rudenį į miestą vėl grįžta našlaitės. Sodinant vienmečius augalus, dirva nuolat perkasinėjama, augalinės liekanos išvežamos, tad gruntas nepasipildo organika – ir tai skatina eroziją. Kadangi dirvožemis „išsunkiamas“, jį tenka keisti. Džiugu, jog sostinės savivaldybė į šiuos veiksnius atsižvelgia ir siekia rinktis tvaresnius ir ekologiškesnius sprendimus. Vienmečius gėlynus perprojektuojame ir palaipsniui pakeičiame į daugiamečius. Tam reikia laiko, tačiau džiaugiamės, kad pavyksta judėti tinkama linkme.

Vieša erdvė, panašu, diktuoja savo ypatumus, kuria iššūkius?

U. Guogytė: Vieša erdvė turi savų ypatumų. Lankytojų srautas čia žymiai didesnis nei privačiuose želdynuose, tad miesto gėlynams tenka atlaikyti tam tikrus iššūkius. Ne paslaptis, jog tarp augalų primėtoma šiukšlių, randame aplaužytus, ištryptus, išvogtus augalus. Keisčiausia, kad dažnu atveju išrauti augalai ir paliekami šalia gėlyno. 

Tačiau atkakliai siekiame įgyvendinti savo ambiciją, begalinį troškimą Vilnių nuspalvinti dar įvairesnėmis spalvomis.

Pievos tampa natūraliais gėlynais

Pievomis, atrodo, nieko nenustebinsi, tačiau UAB „Stebulė“, panašu, keičia sostinės pievų koncepciją? 

V. Kropa: Vilnius pastaruoju metu imasi naujos miesto vejų priežiūros strategijos, kuri darniai susieta su žaliojo miesto politika – tvarkant aplinką, siekiama atkurti natūralias pievas miesto erdvėse, taip pat išsaugoti tokių pievų ekosistemą ir bioįvairovę.

STEBULĖNatūralios erdvės principai sėkmingai taikomi Lietuvos parkuose ir kitose visuomeninėse erdvėse. Tokios erdvės naudingos gamtai, nes jose randa prieglobstį daug didesnė biologinė įvairovė.

UAB „Stebulė“ remia tokias nuostatas ir palaiko idėją – natūralių pievų miesto erdvėse išsaugojimą ir jų atkūrimą.

Tęsdami šį projektą, pradėjome kurti nedidelius natūralios pievos parodomuosius plotus.

Pagrindiniai tokios pievos principai yra trys: vejai leidžiama virsti pieva, ji papildomai praturtinama žydėjimą ir spalvingumą užtikrinančiais augalais, naudojami žydinčių pievų sėklų mišiniai. 

Vienas iš tokių natūralios pievos plotų – Geležinio Vilko gatvės šlaitai. Per 2020 m. UAB „Stebulė“ tęsė šiuos darbus, kurie buvo įgyvendinami kartu su specialistais. Pastarieji tinkamai parinko natūralių žolių sėklų mišinį, kuris užtikrina žydėjimą visą gamtiškai įmanomą laiką. Vienos žolės žydi anksti pavasarį, kitos – vasarą, o trečios – ir rudenį. Būtina laikytis ir sėklų naudojimo rekomendacijų: svarbu parinkti gerą, nepiktžolėtą dirvožemį, kad sėkmingai sudygtų sėklos; be galo svarbi priežiūra pirmaisiais ir antraisiais sėklų dygimo metais. Taip pat nereikia pamiršti, kad bet kokią erdvę privaloma prižiūrėti, kad ji neatrodytų ir nebūtų apleista. Naujų ir įvairių spalvų, gamtos ir grožio balansas Geležinio Vilko gatvės šlaituose – įmonės dovana Vilniui. Šiuo projektu planuojame džiaugtis jau nuo ateinančių metų vasaros.

Tokiu būdu judri Vilniaus gatvė per ateinančius metus įgaus ne tik gyvybės, bet ir formuos jaukesnio miesto pojūtį. Žydinčios pievos vieta mieste parenkama tokia, kur nėra tiesioginio žmogaus sąlyčio su pieva. Natūrali augmenija turėtų būti išsaugoma ir atkuriama pirmiausia prie magistralinių gatvių arba greitkelių. Svarbiausia nepamiršti, kad žydinti pieva skirta ne vaikščioti, o gėrėtis.

Kuo kvepia sostinė

Gėlės, jų žiedai, kvapai, spalvos dažnai yra terapinė priemonė. Ar šie vardikliai svarbūs formuojant miesto gėlynus?

U. Guogytė: Žinoma, gamtos elementai mieste mus veikia teigiamai, o tinkamai suderintos spalvos, formos ir kvapai efektą sustiprina.

Jei gėlynas yra toliau nuo praeivių, pvz., žiedinėje sankryžoje, neskiriame dėmesio kvapams pasirinkti. Tačiau žmonių susibūrimo, poilsio vietose apie tai verta atsakingai pagalvoti. Teko girdėti teigiamų atsiliepimų apie Rotušės aikštėje pasodintas lobuliarijas, kurios praėjusią vasarą čia skleidė medaus kvapą. Lazdynuose, planuojant gėlyną netoli mokyklos, vietomis įterpiamos mėtos – tikimės, kad ir šis sprendimas žmonėms patiks.

Miesto gėlynams tinkamiausi yra nereiklūs augalai, tad ieškome pusiausvyros tarp dekoratyvumo bei patvarumo. Gėlės turi būti ir tinkamos mūsų klimato sąlygoms, ir parinktos konkrečiam gėlynui, atsižvelgiant į apšvietimą bei drėgmės režimą. Pirmiausia ieškome augalų Lietuvoje, tačiau bendradarbiaujame ne tik su vietiniais, bet ir su užsienio augintojais. 

Kaip prižiūrimi miesto želdiniai, gėlynai, kiek lemia jų priežiūra?

U. Guogytė: Želdynai, ypač vienmečių augalų gėlynai, nuolat laistomi, tręšiami, ravimi. Visi gėlynai ir gėlinės laistomi vėlai vakare ir naktį. Taip daroma dėl to, kad vandens lašeliai, gėles laistant dieną, sukuria padidinamojo stiklo efektą: saulė juos gali išdeginti ir ant augalų lapų matomi rudi apvalūs nudegimai. Atsižvelgiant į technines galimybes, gėlynams laistyti buvo įrengta laistymo sistema – vienas iš efektyvių laistymų, nes vandens nuostolis minimalus, jo išgaruoja mažiau, o daugiau patenka ant šaknų. Subalansuotas ir savalaikis tręšimas kompleksinėmis trąšomis užtikrina vešlų gėlių augimą, išryškina spalvas, sustiprina šaknų sistemą. Prižiūrint gėlynus, yra karpomi žiedynai, šalinamos negyvos augalų dalys. Gėlynų augalai nuolat tikrinami – stebime, ar nėra ligų, kenkėjų. Augalo dekoratyvumui įtakos turi ne tik jo veislė, bet ir priežiūra. Žinoma, kuo tinkamesnis augalas parinktas konkrečioms aplinkos sąlygoms, tuo mažiau priežiūros jis reikalaus.

Luko Grušecko nuotr. 

Statybunaujienos.lt



Savivaldybėse

nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-13 07:54
Kaune jau veikia naujasis stadionas, netrukus bus atvertas ir pirmasis šalyje mokslo muziejus. Per artimiausius kelerius metus kairiajame Nemuno krante turi iškilti aukščiausių standartų kultūros renginių erdvė – M. K. Čiurlionio koncertų centras. Objektui išduotas statybos leidimas, ruošiamasi skel...
nuotrauka
2024-04-12 13:55
Šiandien Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą atmetė teisiamojo verslininko iš Panevėžio apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl mėginimo papirkti Neringos merą bei dėl uždarosios akcinės bend...
nuotrauka
2024-04-12 13:36
2022 m. IV-ą ketvirtį pradėtos karinio miestelio Šiauliuose statybos baigtos ir jau atiduotos į Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos rankas. Projektą įgyvendino UAB EIKA grupei priklausančios įmonės UAB „Partnerystės projektai keturi" ir UAB „Samogitia miestelis". Netrukus 7,8 ha terito...
nuotrauka
2024-04-12 10:00
Klaipėdoje atnaujinta dar viena viešoji infrastruktūra – baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Suremontuoto šaligatvio ruožas yra reprezentacinėje miesto vietoje, kultūros paveldo teritorijoje, prie vienos pagrindinių uostamiesčio gatvių – Taikos prospekto rytinėje pu...
nuotrauka
2024-04-11 15:40
Vilniaus miesto savivaldybės vertinimu, šiandien Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pateikta nuomonė dėl Daugiafunkcio komplekso neatspindi visos koncesijos sutarties pakeitimų apimties. Finansininkų skaičiavimais, taikant VPT siūlomą skaičiavimų metodologiją, Vilniaus miesto savivaldybei ir Švietimo mo...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-09 11:23
Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje pradėtos statybos Šilainiuose. Čia nuo pamatų atgimsta Rūtos Meilutytės pirmoji plaukimo vieta. Po šv. Velykų paruošiamieji darbai startavo Panemunėje – rangova...
nuotrauka
2024-04-05 13:02
Prieš keletą metų Naugarduko gatvėje pastatyti mobilūs kiemeliai atnaujinami ir bus perkelti į kitas miesto vietas. Du kiemeliai bus pastatyti Šeškinės visuomeninio ir prekybos centro teritorijoje, du – Lvivo gatvėje ir du – Panerių gatvėje, šalia buvusio „Lelijos" fabriko. Kiemeliai taps poilsio ir...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 17:04
Pavasarį uostamiestyje skelbia intensyvėjantys miesto gatvių ir šaligatvių dangų atnaujinimo darbai. Kai kurios dangos nebuvo remontuotos jau kelis dešimtmečius – nuo tada, kai buvo paklotos. Atnaujintos dangos ne tik saugesnės pėstiesiems bei kitiems eismo dalyviams, bet ir atrodo estetiškiau.
nuotrauka
2024-04-04 11:25
Šių metų vasarą, birželio pabaigoje, Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius". Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas paslaugas verslininkams ir burianti aktyvią bendruomenę.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.
nuotrauka
2024-04-03 13:11
Panevėžyje iki rudens planuojama pabaigti su europine magistrale „Via Baltica“ besijungiančios Smėlynės gatvės kapitalinio remonto darbus. Šiems darbams, kaip valstybei svarbiam vietinės reikšmės kelių projektui, 2024 m. skirta 722 tūkst. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų.
nuotrauka
2024-04-03 09:39
Atlikus kasmetę A. Goštauto g. estakados virš Geležinio Vilko g. apžiūrą, specialistai nustatė, jog reikia atlikti tilto sujungimo siūlių ir lietaus nuvedimo tinklo remontą. Kol kas remonto apimtys ir trukmė nėra žinomi, tam būtina atlikti detalesnį konstrukcijų vertinimą.
nuotrauka
2024-04-02 10:09
Vilniaus mieste pastarąjį dešimtmetį stebimas spartus gyventojų kraustymasis iš sovietiniu laikotarpiu statytų miegamųjų mikrorajonų, rodo Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) išanalizuoti gyventojų migracijos tarp atskirų miestų rajonų duomenys.

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse