2024 balandžio 27 d. šeštadienis, 14:29
Reklama  |  facebook

Beveik pusė Lietuvos gyventojų nepatenkinti savo gyvenamosiomis apylinkėmis: išsiskiria Šiauliai ir Alytus

2024-02-27 09:13
Jeigu netoli namų pasigendate gerų kelių, pramogų vietų ar kitų patogumų – esate ne vieni. Naujausia „Luminor“ banko užsakymu atlikta apklausa rodo, kad net pusė Lietuvos gyventojų ne iki galo patenkinti savo gyvenamosiomis apylinkėmis. Vis dėlto, rečiau besikraustantys žmonės apie savo gyvenvietes atsiliepia labiau teigiamai, o iš kitų išsiskiria keletas Lietuvos apskričių.
nuotrauka
Edvinas Jurevičius. LUMINOR nuotr.


Minimos įmonės
Luminor bankas,

Konkrečių patogumų 3 km spinduliu aplink savo namus pasigenda 44 proc. apklaustųjų. Dažniausiai žmonėms Lietuvoje trūksta kultūros ir pramogų vietų (15 proc.) bei geros kelių infrastruktūros (14 proc.). Maždaug kas dešimtas taip pat pasigenda patogaus viešojo transporto, vietų sportui ir žaliųjų erdvių arba parkų.

Sąsajos tarp persikraustymų skaičiaus ir pasitenkinimo gyvenamosiomis apylinkėmis

„Pastarųjų dviejų dalykų Lietuvos gyventojams trūksta labiau nei žmonėms Latvijoje ar Estijoje – ir iš tiesų, Lietuvos miškingumas yra gerokai mažesnis nei kaimynių. Kita vertus, kaimyninės Latvijos gyventojai dažniau nei mes pasigenda geros kokybės kelių, o Estijos – patogaus viešojo transporto bei maisto prekių parduotuvių. Žmonių poreikiai atspindi gyvenimo konkrečioje šalyje realybę“, – sako „Luminor“ pranešime cituojamas banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Lietuvoje savo gyvenvietėje viską, ko jiems reikia, dažniausiai teigia turintys Panevėžio (64 proc.), Telšių (61 proc.) ir Kauno (60 proc.) apskričių gyventojai, o rečiausiai – žmonės, gyvenantys Marijampolės (49 proc.) ir Utenos (50 proc.) apskrityse.

„Įdomu, kad kai kurios Lietuvos vietovės išsiskiria labai konkrečiais, gyventojų jaučiamais trūkumais. Pavyzdžiui, net ketvirtadalis Šiaulių apskrities gyventojų sako, kad kelių infrastruktūra jų gyvenamosiose apylinkėse yra prasta – tai 11 proc. punktų daugiau nei visos šalies vidurkis. Penktadalis Alytaus apskrities gyventojų pasigenda vietų sportui, o tai yra beveik dvigubai daugiau, nei bendrai visoje šalyje“, – teigia ekspertas.

Anot E. Jurevičiaus, matomos sąsajos tarp persikraustymų skaičiaus ir pasitenkinimo gyvenamosiomis apylinkėmis. Kuo rečiau žmogus kraustosi, tuo jis labiau patenkintas savo gyvenviete – arba atvirkščiai. Jokių priekaištų savo apylinkėms neturi apie 63 proc. niekada arba vieną kartą besikrausčiusiųjų Lietuvos gyventojų ir apie 53 proc. besikrausčiusių 2 ar daugiau kartų.

„Persikraustydami ne visada gyvenvietę keičiame į tokią, kuri geriau atitinka mūsų poreikius, o galbūt geresnės kokybės būstas nusveria tai, kad tenka atsisakyti aplink esančių patogumų. Kiekvieno žmogaus istorija yra vis kitokia“, – sako E. Jurevičius.

Didžiausią trūkumą jaučia jaunimas ir uždirbantys mažiausiai

Mažiausias pajamas vienam šeimos nariui (iki 150 eurų per mėnesį po mokesčių) gaunantys žmonės rečiausiai patenkinti savo gyvenamosiomis apylinkėmis – vos trečdalis jų gali pasakyti, kad netoli namų turi visas reikalingas paslaugas.

„Daugiau nei trečdaliui jų trūksta sveikatos priežiūros įstaigų, patogaus viešojo transporto, maisto prekių parduotuvių, pramogų vietų, ketvirtadaliui – vietų sportui, penktadaliui – arti esančių mokyklų ir darželių bei geresnės kelių infrastruktūros. Tai – labai dideli skaičiai, ypač turint omenyje, kad būtent mažiausiai uždirbantiems žmonėms dalis šių paslaugų gali būti ypač svarbios“, – teigia E. Jurevičius.

Vyresni žmonės dažniau galvoja, kad gyvenvietėje turi viską, ko jiems reikia, rodo apklausos duomenys. Palyginimui, jokiais savo apylinkių trūkumais nesiskundžia mažiau nei pusė 25–34 metų amžiaus žmonių ir trys penktadaliai 55–65 metų amžiaus žmonių. Jaunimui labiau nei vyresniems žmonėms trūksta kultūros ir pramogų vietų (19 proc.), žaliųjų erdvių ir parkų (15 proc.), vietų sportui (15 proc.).

„Natūralu, kad didesnės vyresnių žmonių dalies poreikiai veikiausiai yra mažesni. Kita vertus, 25–34 metų amžiaus žmonės neretai dar gyvena nuomojamuose būstuose, taupo pinigus svarbiausiems gyvenimo įvykiams – vestuvėms ar nuosavo būsto įsigijimui, kitaip tariant, dar tik pradeda iš tiesų kurti savo gyvenimą tokį, kokį norės gyventi ilgai“, – svarsto ekspertas.

Apklausą „Luminor“ banko užsakymu Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje 2023 metų gruodžio pabaigoje atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Kiekvienoje Baltijos šalyje buvo apklausta po tūkstantį 25–65 metų amžiaus žmonių. 
Statybunaujienos.lt



Savivaldybėse

nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-24 14:15
Šalia Klaipėdos miesto savivaldybei priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – tvarkoma aplinka. Daugiau nei pusantro hektaro užimančioje mokyklos teritorijoje, seno stadiono vietoje, įrengtas naujas sporto aikštynas.
nuotrauka
2024-04-24 14:05
Du trečdaliai Europos gyventojų veikiami didėjančio nuolatinio triukšmo dėl transporto, o Pasaulinė sveikatos organizacija skelbia, kad tai viena iš didžiausių problemų, po oro užterštumo. Gyventojų skaičiumi augančiame Vilniuje ši problema – taip pat tampa vis aktualesnė, todėl numatyta apie šimtas...
nuotrauka
2024-04-24 13:24
Panevėžyje kultūros ir turiningo laisvalaikio mėgėjams veriasi vis daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Jau šį šeštadienį, balandžio 27 d., oficialiu atidarymo renginiu bus vainikuotas vienijančio kūrybiškumo centro – Pragiedrulių sodybos projekto II etapo užbaigimas.
nuotrauka
2024-04-23 10:56
Žalia šviesa laivų šliuzo per Nemuną projektui: pasirašyta sutartis dėl projektinių pasiūlymų ir poveikio aplinkai vertinimo.
nuotrauka
2024-04-23 10:25
Į Kultūros paveldą įrašytas Vilniaus pakraštyje esantis Kazbėjų tiltas, kurio rekonstrukcijos ilgai laukė vietos bendruomenė bei sostinės vairuotojai, pagaliau bus sutvarkytas. Jo kapitalinio remonto darbų imasi tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva", laimėjusi Vilniaus mie...
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-22 14:19
Nuo balandžio pabaigos vyksta medinių Šnipiškių pastatų vertybinis inventorizavimas ir fotogrametriniai matavimai. Šių matavimų prireikia siekiant išsaugoti šio rajono identitetą, restauruojant pastatus ir pretenduojant gauti paveldo apsaugos programų finansavimą. Šnipiškių senų pastatų savininkai k...
nuotrauka
2024-04-22 13:57
Balandžio viduryje visiškai pabaigti vienu ambicingiausių per pastarąjį dešimtmetį vadinto projekto Klaipėdoje – Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos – darbai. Šiuo metu rengiama techninė dokumentacija objektą atiduoti vertinti Valstybinei statybos inspekcijai...
nuotrauka
2024-04-22 13:31
Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokroso trasa ir kiti įdomūs objektai. Be to, džiaugtis gali ir didelio pirkėjų susido...
nuotrauka
2024-04-22 10:06
Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo statybą leidžiantį dokumentą 8,8 tūkst. kv. m ploto šešių segmentų nuomininkų poreikiams itin greitai pritaikomam gamybiniam pastatui „FlexStart 03“. Tai – jau trečias tarptautinius apdovanojimus pelni...
nuotrauka
2024-04-19 13:00
Tankiai apgyvendintame Vilniaus Perkūnkiemio rajone bus statomas naujas darželis, kurį galės lankyti apie 290 vaikų. Vilniaus miesto savivaldybė uždegė žalią šviesą šio projekto įgyvendinimui – pritarė projektiniams pasiūlymams. Gavus statybų leidimus, statybos darbus tikimasi pradėti kitų metų prad...
nuotrauka
2024-04-19 12:45
Klaipėdos miesto savivaldybė jau baigė konkursines procedūras ir pasirašė sutartį su laimėjusia projektavimo bendrove, taigi, miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas bus pradėtas rengti artimiausiu metu.
nuotrauka
2024-04-18 13:10
Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) atstovai Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių ir administracijos darbuotojų mokymų metu pristatė Lietuvos bendrojo plano sprendinius, gerąją savivaldybių ir miestų bendrųjų planų rengimo praktiką, diskutavo apie ekstensyvios miestų plėtros keliamus...
nuotrauka
2024-04-18 10:42
Išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas Pavilnio bibliotekos ir aplink ją esančios teritorijos prikėlimui naujam gyvenimui. Avarinės būklės biblioteka bus rekonstruojama – joje įsikurs bendruomenės namai, edukacijų erdvės, vaikų kambarys, skaitykla. Kartu čia įsikurs ir Naujosios Vilnios seni...
nuotrauka
2024-04-18 10:17
Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti ilgą laiką nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Taip nusprendė pastatus įsigiję pirkėjai, kurie pažymi, kad Lietuvoje trūksta patalpų, kuriose būtų teikiamos kokybiškos socialinės paslaugos. Abu pirkėjai...
nuotrauka
2024-04-17 08:35
Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavimu siekiant turtinės naudos, disponavimu suklastotu dokumentu bei sukčiavimu pareikšti buvusiam Vilni...
nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.

Statybunaujienos.lt » Savivaldybėse

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...