2024 balandžio 19 d. penktadienis, 2:44
Reklama  |  facebook

„Dalux Field“. Visas statybos projektas kišenėje arba Kaip matyti kiaurai per sieną

2018-09-10 08:00
Bendrovė „Dalux“ sukūrė išmaniesiems įrenginiams pirmąją skaitmeninių statybų programėlę „Dalux Field“, kuri leidžia paprastai sujungti virtualų arba BIM pastato modelį su realia aplinka ir juos abu vienu metu matyti išmaniojo telefono ekrane – kaip papildytos realybės vaizdinį. Taigi, programėlė suteikia galimybių BIM pranašumus „perkelti į kišenę“.
nuotrauka
„Dalux“ iliustr.


Minimos įmonės
YIT Kausta, UAB
Dalux Lithuania, UAB
Pirmiausia ši programėlė sudarė galimybę BIM turėti tiesiog išmaniajame telefone, taip paprastinant specialistų darbą statybos objekte. Jos kūrėjai – danai broliai Torben ir Bent Dalgaard – žengė dar toliau ir rinkai pasiūlė galimybę informacinį modelį gretinti su realiu vaizdu – sukūrė papildytos realybės vaizdinį, kuris įmanomas naudojant „Dalux Field“ programėlę.

Efektyvindama komunikavimą, programėlė lemia kokybę ir taupo laiką

„Tai veikia itin paprastai: savo išmaniojo telefono ekrane matai 3D elementus ir realią aplinką, kurioje šie elementai bus. Sakykim, pastatytas kažkoks pastato elementas, įrengta inžinerinės infrastruktūros dalis. Naudodamiesi programėle, įkeliate modelį ir matote, ar detalė atitinka BIM projektą, – pasakoja „Dalux“ atstovė Lietuvai Lina Berg. – Kuo tai gerai? Žmogus, lygindamas realią situaciją ir BIM, aiškiai mato neatitikimus. Telefonu padaro nuotrauką, kurioje užfiksuotas projekto neatitikimas, pažymi tą vietą projekte ir turi informaciją, kurią tuoj pat siunčia specialistui, atsakingam už klaidos ištaisymą.“

Programėlės kūrėjai –
danai broliai Torben ir Bent Dalgaard

Ši technologija, sukurta siekiant kokybiško darbo, turi ir daugiau verčių, pranašumų. „Dalux Field“ programėlė taupo laiką: nebereikia grįžus į biurą sėsti prie kompiuterio, perkelti nuotraukas, pažymėti pastebėtas klaidas projekte, jas siųsti atsakingam specialistui, susirašinėti klausiant, ar ištaisytos klaidos.

Yra ir dar vienas pranašumas, kuris itin svarbus statybos rangovui. Programėlė išsaugo visą klaidų fiksavimo ir persiuntimo istoriją – kada ir kam nusiųsta, kokios klaidos fiksuotos, kas ir ką turi ištaisyti, tad eliminuoja ginčus – komunikacija yra efektyvesnė.

Programėlė veikia ir kompiuteryje, ir telefonuose su „Android“ ar „iOS“ programomis

„Lietuvoje jau įprastas BIM modelis padeda identifikuoti projekto klaidas dar iki prasidedant statybai. Tačiau kompiuterio ekrane matomas modelis ir realybė nėra tas pat, reikia itin geros vaizduotės, kad suvoktum, kaip tas modelis atrodys realiai, – pasakoja „Dalux“ atstovė Lietuvai L. Berg. – „Dalux Field“ programėlė sukurta taip, kad leistų skirtingus projektų sluoksnius matyti realioje aplinkoje, taigi ir greitai pastebėti neatitikimus.“

Programėlė leidžia visą būtiną informaciją turėti tiesiog kišenėje ir informaciją gauti paprastai bei greitai, tuomet, kai jos reikia. Programėlė veikia tiek kompiuteryje, tiek „Android“ ir „iOS“ telefonuose, – įsidiegus ją galima pradėti naudoti tuoj pat. „Dalux Field“ programėlei būdinga itin sparti 3D funkcija, galima susikelti neribotą kiekį BIM modelių.

Kaip akcentuoja bendrovės „Dalux“ vadovė Baltijos šalims L. Berg, naudojantis „Dalux Field“ programėle, prie skaitmeninio modelio gali jungtis kur kas daugiau žmonių negu įprastai. Praktiškai visi statybos projekto dalyviai su šia programėle įgyja prieigą prie statybvietėje realiai vykdomų darbų.

NT įmonė praktiškai patikrino programėlių naudą

Gerai žinoma darnios nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „YIT Kausta“ yra viena iš „Dalux“ siūlomų programėlių naudotojų. Įmonė apsisprendė sudaryti ilgalaikę sutartį.

„Šiandien norint pastatyti modernų pastatą, būtina naudoti pažangiausius skaitmeninių statybų sprendimus, todėl BIM įrankius jau ne vienerius metus taikome visuose mūsų įgyvendinamuose projektuose – ir projektavimo, ir statybos etapuose. Maža to, planuojame BIM įrankius pasitelkti ir eksploatuojant pastatus, – sako „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas. – Programėlė, kurią siūlo „Dalux“, mūsų turimus BIM modelius integruoja į mobiliuosius išmaniuosius įrenginius, tokiu būdu suteikia prieigą prie visos projekto informacijos statybvietėje realiuoju laiku. Šis įrankis taip pat naudojamas kaip viena pagrindinių komunikacijos priemonių tarp statybos projekto komandos narių, o statybas baigus išlieka visa informacija ir komunikacija, kuri susikaupė darbo metu.“

Galimybe išmaniojo įrenginio ekrane vienu metu matyti BIM duomenis ir realią projekto vietą naudojasi ir projektuotojai, ir statybų darbų vadovai, ir atsakingi už techninę priežiūrą –visi projekto dalyviai. Be to, pabrėžia K. Vanagas, „Dalux“ leidžia efektyviau valdyti projektų įgyvendinimo procesus, sumažinti klaidų tikimybę, nes regint sujungtą virtualų pastato modelį su realia aplinka, galima greit reaguoti, taisyti aptiktas problemas.

Tai, savo ruožtu, padeda užtikrinti aukštesnę pastatų kokybę ir mažesnes darbų sąnaudas.

Visas „kontrolės mechanizmas“ – išmaniajame telefone

Šia brolių Torben ir Bent Dalgaard sukurta programėle jau naudojasi daugiau negu 40 tūkst. statybos specialistų visame pasaulyje – patogu telefono ekrane matyti realios tikrovės ir 3D modelių derinius. Programėlės populiarumą lemia tai, kad statybvietėje kyla mažiau problemų, nes darbuotojai gali matyti, kur turėtų būti kiekvienas elementas, kaip jis turėtų atrodyti ir būti įdiegtas – ir visa tai vyksta realiu laiku. Visi klausimai sprendžiami daug greičiau, nes visada aišku, kas yra atsakingas už kiekvieną projekto etapą.

Paprastai statybininkai, darbų vadovai turi nuolat tikrinti, ar nenukrypstama nuo projekto. Tam reikia dažnai užsukti į biurą, atsiversti projektą. Naudojant programėlę „Dalux Field“, nebereikia nei biuro, nei nešiotis brėžinių – visas „kontrolės mechanizmas“ telpa į kišenę, į mobilųjį telefoną.

Programėlių kūrėjai pasirinko Lietuvą – pažangios statybos šalį

Torben ir Bent Dalgaard, išmaniosios programėlės kūrėjai, daug metų kuria populiarias mobiliąsias programėles statyboms Skandinavijoje. Plėsdamiesi į užsienio rinkas, į Europą, kaip vieną iš labiausiai pažengusių statybos srityje kraštų pasirinko Lietuvą, kurią jie laiko šalimi, pasirengusia priimti skaitmeninimo iššūkį.

„Lietuva sparčiai žengia į priekį, žmonės čia nebijo iššūkių ir greitai perpranta IT. Statybų projektuose pasitelkiami BIM metodai, todėl manome, kad tai yra viena iš geriausių terpių mūsų produktams“, – sako vienas iš novatoriškų programėlių statyboms kūrėjų Torben Dalgaard, kalbėdamas apie išmaniųjų produktų plėtros perspektyvas Lietuvoje.

Bendrovės „Dalux“ programėlės telefonuose ir planšetėse yra skirtos statybų projektų kokybei užtikrinti. Nors programą gali naudoti visi, nepriklausomai nuo projekto dydžio, nepriklausomai nuo to, su kokiais modeliais dirba (2D, 3D ar BIM), didžiausia nauda slypi naudojant BIM potencialą. Faktai rodo, kad 13 iš 50-ties didžiausių rangovų Europoje naudoja „Dalux“ programėles. Jos naudotos įgyvendinant jau apie 15 tūkst. projektų. Skandinavijoje „Dalux“ yra populiariausia statyboms skirta programėlė. Programėlių kūrėjų tikslas, kaip sako Torben Dalgaard, kurti ir tobulinti jas tiek, kad paprastai ir lengvai naudotųsi ne tik jauni specialistai, bet ir, pavyzdžiui, 60-mečiai, kurie studijas baigė prieš kelis dešimtmečius.

„Dalux“ iliustr. 

Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...
nuotrauka
2024-04-02 10:16
Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų kovą Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 234 būstai ir fiksuota 20 sutarčių nutraukimų. Palyginti su vasariu, kai parduoti 195 būstai, pardavimai išaugo apie 20 proc., tačiau su praėjusių metų kovu, kuomet pirkėjai įsigijo 3...
nuotrauka
2024-03-29 14:59
Sostinės Naujamiestyje siuvimo fabriko vietoje įsikursiantis didžiausias Europoje technologijų ir kūrybinių industrijų miestelis „Tech Zity Vilnius" gavo Vilniaus miesto savivaldybės leidimą pradėti pirmojo etapo statybos darbus. Šis leidimas žymi svarbų žingsnį projekte, kuris keis Vilniaus Naujam...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas