2024 balandžio 28 d. sekmadienis, 10:06
Reklama  |  facebook

Investicija į dumblo perdirbimą, o ne jo laikymą, yra daug tikslingesnė

2021-06-17 06:22
Aplinkos ministerijai atnaujinus apdoroto nuotekų dumblo reikalavimus, suvienodintos galimybės jį panaudoti tręšimui, pažeistoms teritorijoms rekultivuoti arba energijai gauti. Dabar vandentiekininkams nebereikės šitos žaliavos kaupti, kai nėra galimybių jos, pavyzdžiui, panaudoti kaip trąšą.
nuotrauka
Aplinkos ministerijos nuotr,


Minimos įmonės
Lietuvos vandens tiekėjų asociacija,
Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, surastas savivaldybes, vandentiekininkus ir gamtosaugą tenkinantis sprendimas, kaip panaudoti nuotekų dumblą. Be to, valstybė privalanti, anot ministro, reikalavimų pančiais apkrauti ne patį nuotekų dumblą, o į centralizuotus nuotekų tinklus išleidžiamą taršą.

„Daugybe Mendelejevo lentelės elementų užterštas nuotekų dumblas – tai įrodymas, kad nuotekų tarša yra milžiniška. Todėl pamažu suteikiame daugiau galios vandentiekininkams, kad jie atsakingiau ir griežčiau kontroliuotų savo abonentus. Kai pasieksime, kad didelė tarša nepakliūtų į nuotekas, galiausiai mes gausime švaresnį ir geresnės kokybės nuotekų dumblą, kurio ūkininkai taip nebesibaidys ir noriai naudos vietoje mineralinių trąšų“, – cituojamas Simonas Gentvilas.

Nuotekų dumblo tvarkymo ir panaudojimo reikalavimai patikslinti po kelis mėnesius trukusių ministerijos diskusijų su savivaldybėmis, vandentiekininkais, ūkininkais.

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento Mindaugo Sinkevičiaus žodžiais, keičiamu reglamentu taikomas tvarus požiūris į atliekų tvarkymą.

„Investicija į dumblo perdirbimą, o ne jo laikymą, yra daug tikslingesnė – tai žingsnis žiedinės ekonomikos link. Susitelkdami į perdirbimo technologijas, kartu sumažinsime dumblo laikymo vietų dydį bei kaštus“, – cituojamas Mindaugas Sinkevičius.

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidento Broniaus Miežutavičiaus teigimu, ankstesnieji sugriežtinti reikalavimai apdorotam dumblui buvo priimti nė nepagalvojus, ar juos apskritai įmanoma įgyvendinti. „Pavyzdžiui, kaip anas nei iš šio, nei iš to išėjęs nurodymas uždengti dumblo kompostavimo aikšteles. Įsivaizduokite Vilniaus miesto kompostavimo aikštelę, kuri yra bemaž hektaro ploto – tokią uždengdamas stogu praktiškai tarsi pastatai visą nacionalinį stadioną“, – sako Bronius Miežutavičius.

Todėl dabar trejiems metams – iki 2025 m. – atidedamas terminas įgyvendinti reikalavimą nuotekų dumblą ir biologiškai skaidžias atliekas priimti, laikyti, kompostuoti, apdoroti tik uždarose patalpose. Atidėdama terminą Lietuva rėmėsi kitų ES šalių praktika, kur sklindantys kvapai valdomi ne uždarant dumblą patalpose, o kitomis priemonėmis.

Broniaus Miežutavičiaus teigimu, apdoroto dumblo panaudojimą atlaisvina ir atsisakomas įpareigojimas jį laikyti metus prieš išvežant į laukus tręšti. Patikslinus apdoroto nuotekų dumblo sąvoką, dabar tai yra „ne trumpiau kaip vienus metus laikytas arba biologiniu, cheminiu ar terminiu būdu paveiktas nuotekų dumblas arba kitaip paveiktas nuotekų dumblas, kurio savybė fermentuotis ir keliamas sveikatai ir aplinkai pavojus jį naudojant yra sumažintas“.

Aplinkos ministras tikisi, kad po trejų metų Lietuvoje bus pasikeitę tiek įmonių, tiek gyventojų įpročiai, todėl dumblą panaudoti bus galima dar paprasčiau ir veiksmingiau. „Jeigu mes taip stipriai neužteršime to, ką nuleidžiame į kanalizaciją, vartotojai apdorotą nuotekų žaliavą graibstyte išgraibstys. Dėl šio žiedinės ekonomikos principo turime visi pasistengti: per tuos metus, rekonstruojant didžiausią Lietuvos nuotekų valyklą Vilniuje, taršiausios įmonės turi investuoti į valymo technologijas, o gyventojai gali prisidėti vonioje ir virtuvėje naudodami mažiau agresyvios buitinės chemijos ir kosmetikos“, – kviečia Simonas Gentvilas. 
Statybunaujienos.lt



Aplinka

nuotrauka
2024-04-26 13:11
Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės papildytos nauju skyriumi „Pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų laikymas“, kuriuo reglamentuojamas atliekų tvarkymas. Šias taisykles patvirtino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Saulius Greičius.
nuotrauka
2024-04-26 09:59
Nuo gegužės 1 d. dešimtyje populiariausių „Ignitis ON" elektromobilių įkrovimo vietų Vilniuje bus galima tikėtis įsikrauti elektromobilį dar greičiau ir patogiau. Tokia galimybė atsiras, nes bendrovės „Ignitis" valdomo didžiausio elektromobilių greitojo įkrovimo tinklas Lietuvoje „Ignitis ON" pradės...
nuotrauka
2024-04-26 09:33
Startuoliai ir inovatyvūs verslai gali reikšmingai prisidėti sprendžiant aktualius viešojo sektoriaus iššūkius Europoje. Balandžio 24 d. Vilniuje vykusiame projekto „GovTech4All“ „DemoDay“ renginyje 6 Europos miestų savivaldybių atstovai pristatė savo specifinius su energiniu efektyvumu ir klimato k...
nuotrauka
2024-04-25 07:17
Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos daugės karščio bangų ir tropinių naktų, o šaltų dienų sumažės. Numatoma, kad toliau didės ir bendras metinis kritulių kiekis nuo dabartinių 684 mm – 42-98 mm, ypač žiemos sezonu. Baltijos jūros lygio pakilimas svyruos nuo 22 cm iki 35 cm.
nuotrauka
2024-04-23 08:21
Vilniuje prie pat Vakarinio aplinkkelio, Girulių g. 23 sutvarkyta nauja viešoji erdvė. Joje įrengtas apšviestas pasivaikščiojimo takas su galimybe prisėsti ir pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais, obelų sodas, sporto aikštelė.
nuotrauka
2024-04-23 08:03
Minint tarptautinę Motinos Žemės dieną, Turto bankas pristatė kasmetinę tvarumo ataskaitą. Kompleksiškai taikytos priemonės 2023 metais Turto bankui leido sumažinti suvartojamos energijos kiekį net 13 proc., o valdomo nekilnojamojo turto portfeliui CO2 emisiją – 12 proc. (t. y. 7,5 kg CO2 / m2), ly...
nuotrauka
2024-04-22 08:04
INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsakovo GRINDOS duomenimis, viršnorminę lietaus nuotekų taršą, lyginant su 2021-aisiais, sumažino net 60 proc. ir ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-17 14:26
Vilniaus paukštyno akcininkai patvirtino investicijų į poveikio aplinkai mažinimą planą. Šiam planui įgyvendinti įmonė skirs 852 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytas priemones Vilniaus rajone, Rudaminoje, veikiančiuose bendrovės objektuose kvapų sklaida gali mažėti 40 proc.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-11 10:29
„Orientuokimės į tai, kad mūsų vaikai neprisimintų tokio reiškinio kaip sąvartynas. Į Europos Sąjungą prieš 20 metų Lietuva įstojo prižiūrėdama šalyje 850 sąvartynų, šiuo metu yra tik 11 jų, o ateityje jų turėtų iš viso nebelikti“, – teigė pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas tr...
nuotrauka
2024-04-10 14:51
Augant statybų apimtims, auga ir atliekų kalnai – statybų aikštelėse, kaip pastebi atliekų tvarkytojai, ypač daugėja plastiko pakuočių. Nors daliai statytojų atliekų rūšiavimas vis dar – papildomas rūpestis, iš tiesų tai – ne tik tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Tiesa, planuojantys s...
nuotrauka
2024-04-09 10:43
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Seimo Aplinkos apsaugos komiteto prašymu, atliko Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimo ir Aplinkos oro apsaugos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektų antikorupcinį vertinimą. STT dėl šių projektų Seimo Aplinkos apsaugos komitetui pateikė 7 antikorupcines ...
nuotrauka
2024-04-05 09:39
Turto bankas atidarė saulės parkus, kurie elektra aprūpina įmonės valdomus visuomeninės paskirties pastatus. Skaičiuojama, kad 2,21 MW suminės galios saulės parkai per 25 metų eksploatacijos laikotarpį CO2 emisiją sumažins kone 7 tūkst. tonų ir padengs didžiąją dalį elektros energijos poreikio pasta...
nuotrauka
2024-04-04 17:36
Alytaus miesto savivaldybės administracija ir Suvalkų miesto savivaldybė kartu įgyvendins Žaliosios infrastruktūros gerinimo pasienio regiono miestų teritorijose projektą „The Gardens“, iš dalies finansuojamą Europos Sąjungos.
nuotrauka
2024-04-04 11:09
Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarkos aprašą ir peržiūrėti, kiek tikslingos jame numatytos finansuoti priemonės.

Statybunaujienos.lt » Aplinka

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...