2024 balandžio 16 d. antradienis, 23:21
Reklama  |  facebook

KTU išradimas „EXPO 2020“ parodoje Dubajuje: pristatytas saulės elementas, pelnęs Lietuvai pasaulinį rekordą

2021-10-26 10:19
Spalio mėnesį prasidėjusi ir pusę metų truksianti pasaulinė „EXPO 2020“ paroda – dėl pandemijos organizuota metais vėliau – pritraukė milijonus lankytojų iš viso pasaulio. Tarp beveik 200 prisistatančių valstybių yra ir Lietuvos paviljonas, atspindintis tvarumo temą.
nuotrauka
KTU išradimas Dubajaus Expo parodoje. Vyriausybės nuotr.


Minimos įmonės
KTU Cheminės technologijos fakultetas,
KTU Nacionalinis inovacijų ir verslo centras,

Dubajuje vyksiančioje parodoje eksponuojamas KTU Chemijos fakulteto tyrėjų išradimas, kuris padėjo pasiekti pasaulinį tandeminių saulės elementų efektyvumo rekordą.

2018 m. pabaigoje grupė Kauno technologijos universiteto (KTU) chemikų susintetino medžiagą, kuri savaime persitvarko į molekulės storio sluoksnį, dar vadinamą monosluoksniu, lygiai padengiantį įvairius paviršius. Šią medžiagą Berlyno „Helmholtz-Zentrum“ instituto fizikai panaudojo konstruodami saulės elementą, kuris net 29,15 proc. krintančios šviesos paverčia elektros energija.

„Nors „EXPO 2020“ orientuota daugiau į plačiąją visuomenę, labai tikėtina, kad susidomėjimas mūsų moksline grupe, o tuo pačiu ir universitetu, dar labiau išaugs. Lietuvos paviljone eksponuojamas tandeminio silicio-perovskitinio saulės elemento, kuriame buvo panaudotos savitvarkės KTU sukurtos medžiagos, rekordinis našumas demonstruoja, kad mūsų šalyje yra kuriamos aplinką tausoti siekiančios ir pasaulį keisti galinčios technologijos“, – pranešime cittuojamas KTU profesorius Vytautas Getautis, vienas iš išradimo autorių, išradimą sukūrusios tyrimų grupės vadovas.

KTU nuotraukose – 
prof. Vytautas Getautis (viršuje) ir 
NIVC vadovas Mindaugas Bulota

Vokietijos fizikų sukonstruoti tandeminiai silicio-perovskitiniai saulės elementai – kuriuose vienas iš sluoksnių yra pagamintas iš KTU susintetintų organinių medžiagų, kurių gamyboje naudojamos pigios ir lengvai perdirbamos žaliavos.

„Tarptautinis pripažinimas yra labai svarbus tiek mūsų mokslinei grupei, tiek universitetui ir Lietuvai – tai jaučiame jau dabar. Publikacijai apie išradimą patekus į tokius prestižinius mokslo žurnalus, kaip „Science“ , „Energy & Environmental Science“, šiais metais mes sulaukėme net 6 pasiūlymų dalyvauti tarptautiniuose konsorciumuose, ruošiant projektines paraiškas „Europos Horizontas“ programai. Paprastai gaudavome 1-2 analogiškus pasiūlymus“, – pasakoja prof. V. Getautis.

KTU chemikų susintetintos medžiagos dabar jau komercializuotos ir laisvai prieinamos viso pasaulio mokslinių tyrimų grupėms ir įmonėms, o dalyvavimas šioje prestižinėje parodoje dar padidins išradimo matomumą.

Lietuvių išradimas padeda mažinti klimato kaitos padarinius

Saulės energijos technologijos ypač aktualios Viduriniųjų rytų šalims, tarp jų ir Jungtiniams Arabų Emyratams, kur ir vyksta paroda – ten daugiau saulėtų dienų lyginant su kitais regionais. Pasak KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC) vadovo Mindaugo Bulotos, saulės elementai leidžia gaminti elektros energiją ten kur ji reikalinga, kas prisideda ir prie transportavimo kaštų mažinimo.

„Elektros energija yra naudojama beveik kiekviename mūsų žingsnyje, todėl KTU chemikų išradimas yra universalus, galintis turėti globalų poveikį. Pereinant prie klimato kaitos padarinių mažinimo politikos, efektyvumas yra labai svarbus. Šiuo Lietuvos ir Vokietijos mokslininkų išradimu būtent to ir buvo pasiekta – lyginant su kitomis technologijomis, reikia mažiau medžiagų pagaminti tą patį elektros kiekį“, – cituojamas M. Bulota.

Dubajuje vykstančios parodos „EXPO 2020” metu Lietuvos paviljone pristatytas Lietuvos ir Vokietijos mokslininkų išradimas – tandeminis saulės elementas, kuris elektros energiją paverčia 29,15 proc. krintančios šviesos. Berlyno „Helmholtz-Zentrum“ instituto fizikų grupės sukonstruoti tandeminiai saulės elementai sudaryti iš perovskitinio bei komercinio silicio saulės elementų.

Kontaktinius sluoksnius tarp šių dviejų struktūrų sudaro organinės molekulės, kurios išsidėsto į savitvarkius monosluoksnius. Molekules, kurios savitvarkos būdu suformuoja vienos molekulės storio fotoaktyvų sluoksnį, susintetino KTU tyrėjai. Lietuvos chemikų technologija leidžia padengti bet kokį paviršių, o esant būtinybei, net ir šiurkščius saulės elementų paviršius, pavyzdžiui, CIGS: vario-indžio-galio selenido.
Šis mokslinis sprendimas itin sumažino energijos gavybos išlaidas – KTU CTF mokslininkų pasiūlyti savitvarkiai organiniai puslaidininkiai yra nebrangūs. Jie saulės elemento elektrodą padengia plonyčiu, vos kelių nanometrų storio molekuliniu sluoksniu, todėl sunaudojamas labai nedidelis kiekis medžiagos. Pavyzdžiui, vienas gramas šio puslaidininkio gali padengti 1000 m2 paviršiaus plotą, tuo tarpu naudojant tradicinius metodus – tik kelis kvadratinius centimetrus.

Galimybė supažindinti su Lietuvos technologiniais pasiekimais

Šių metų „EXPO 2020” parodos pagrindinė tema – protų bendradarbiavimas ir ateities kūrimas, kurią atspindi potemės – tvarumas, mobilumas ir galimybės. Lietuvos paviljonas, pavadintas „Openarium“, pabrėžia tvarumo svarbą – jis pagamintas iš medžio, paviljoną puošia tradiciniai etnografiniai motyvai. Pagrindė ekspozicijos mintis – atvirumas bei tikrumas, vaizduojant Lietuvą kaip augančią, darnią ir modernią valstybę. Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyksianti ekspozicija tęsis iki 2022 m. kovo 31 dienos.

„Dalyvauti pasaulinėje parodoje, kurioje prisistato 192 šalys ir kurią, prognozuojama, aplankys 25 milijonai lankytojų, labai džiugus bei svarbus įvykis. Sportiniais terminais tai būtų galima palyginti su žaidimu Lietuvos nacionalinėje krepšinio rinktinėje pasaulio čempionate“, – juokauja KTU profesorius V. Getautis.

2020 metais tandeminių saulės elementų rekordas buvo užfiksuotas Fraunhoferio saulės energijos sistemų instituto „CalLab“. Šiandien išradimas yra saugomas tarptautinių patentų, o licencijas gaminti KTU laboratorijose susintetintas medžiagas įsigijo kelios pasaulinės kompanijos.

„Ši paroda – tai puiki galimybė pristatyti kuriamas technologijas visuomenei. Kadangi šiais metais paroda vyksta Jungtiniuose Arabų Emyratuose, todėl tai – puikus būdas didinti KTU ir Lietuvos žinomumą pasaulyje, pristatyti Lietuvą kaip aukštųjų technologijų šalį. Be abejo, tuo pačiu siekiame užmegzti kontaktus su tarptautinėmis įmonėmis, kurios ateityje bendradarbiautų su universitetu vystant šią bei kitas technologijas“, – sako KTU NIVC vadovas M. Bulota.

Statybunaujienos.lt



Aktualijos

nuotrauka
2024-04-16 18:41
Panevėžio Beržų progimnazijos stadione šiuo metu įrengiamas pripučiamas futbolo maniežas. Minėtos progimnazijos teritorijoje jau darbuojasi statybininkai – modernizuojama futbolo aikštė, netrukus prasidės komunikacijų įrengimo darbai.
nuotrauka
2024-04-16 18:33
Balandžio 22d. startuoja kvietimas savivaldybių administracijoms teikti paraiškas suprojektuoti, suformuoti ir užregistruoti miestų miškų sklypus Nekilnojamojo turto registre. 2024 m. šiai priemonei įgyvendinti bus skiriama apie 47 tūkst. eur.
nuotrauka
2024-04-16 18:27
Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Bendradarbiaujant su tarptautinėmis įmonėmis, KTU „M-Lab“ įsikūręs „Geoenergy Lab“ paramos būdu gavo beveik 3 mln. eurų vertės programinę įrangą, leidžiančią efektyviai modeliuoti žemės gelmių reiškinius. Tai svar...
nuotrauka
2024-04-16 12:47
Aplinkos ministerija parengė Specialiųjų reikalavimų, specialiųjų architektūros reikalavimų, specialiųjų saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimų struktūros ir išdavimo tvarkos aprašo pataisas, leisiančias į statybų planavimo procedūras įtraukti ir visuomenės atstovus.
nuotrauka
2024-04-16 12:31
Interjero dizaineriai unisonu kalba – namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai yra intymiausia ir artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. Ne veltui inter...
nuotrauka
2024-04-16 09:52
Nenuostabu, kad apšvietimas tapo svarbiu aspektu ne tik funkcine, tačiau ir estetine prasme. Sumanius įnešti daugiau jaukumo, žaismingumo, pabrėžti išskirtines architektūros detales ar padidinti pastato vizualinį patrauklumą kyla klausimas: ar šviestuvų įrengimas ant pastato fasado (dekoratyviniam a...
nuotrauka
2024-04-15 15:30
Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad nekokybiškus konteinerius įrengusios bendrovės VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) turės atlyginti daugiau nei 445 tūkst. eurų žalą.
nuotrauka
2024-04-15 14:08
Pirmuosiuose Lietuvos architektų rūmų mokymuose apie priedangų projektavimą nuotoliniu būdu dalyvavo beveik 250 dalyvių. Profesionalams skirtuose mokymuose architektas Tumas Mazūras pristatė darbo grupės parengtas rekomendacijas padidinto saugumo patalpoms (priedangoms), supažindino dalyvius su pana...
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-13 07:54
Kaune jau veikia naujasis stadionas, netrukus bus atvertas ir pirmasis šalyje mokslo muziejus. Per artimiausius kelerius metus kairiajame Nemuno krante turi iškilti aukščiausių standartų kultūros renginių erdvė – M. K. Čiurlionio koncertų centras. Objektui išduotas statybos leidimas, ruošiamasi skel...
nuotrauka
2024-04-12 13:55
Šiandien Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą atmetė teisiamojo verslininko iš Panevėžio apeliacinį skundą ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl mėginimo papirkti Neringos merą bei dėl uždarosios akcinės bend...
nuotrauka
2024-04-12 13:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" veikla rodo ryžtą tausoti aplinką. Prisijungusi prie ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją", įmonė savo aplinkosauginių iniciatyvų sąrašą papildė dar viena svarbia priemone. Pasak įmonės atstovų, šis žingsnis taps dar vienu būdu užtikrinti,...
nuotrauka
2024-04-12 13:36
2022 m. IV-ą ketvirtį pradėtos karinio miestelio Šiauliuose statybos baigtos ir jau atiduotos į Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos rankas. Projektą įgyvendino UAB EIKA grupei priklausančios įmonės UAB „Partnerystės projektai keturi" ir UAB „Samogitia miestelis". Netrukus 7,8 ha terito...
nuotrauka
2024-04-12 13:21
Sakoma, kad svarbiausias kriterijus renkantis būstą yra vieta. Tačiau šiemet Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad kone pusė (48 proc.) šalies gyventojų kaip prioritetą nurodo būsto energinį efektyvumą. Tiesa, trečdalis apklaustųjų pripažino, kad nėra svarstę apie investicijas, kurios padėtų pag...
nuotrauka
2024-04-12 10:00
Klaipėdoje atnaujinta dar viena viešoji infrastruktūra – baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Suremontuoto šaligatvio ruožas yra reprezentacinėje miesto vietoje, kultūros paveldo teritorijoje, prie vienos pagrindinių uostamiesčio gatvių – Taikos prospekto rytinėje pu...
nuotrauka
2024-04-12 09:52
Visuomenės požiūris ir darbdavių sprendimai nebūtinai vieni kitus atitinka. Lietuviams įprasta galvoti, kad vyresni žmonės yra vertingi darbuotojai, tačiau taip pat įprasta juos vertinti kaip prastesnius kandidatus nei jaunesnius. Tai – neigiamas paradoksas, kuriam išspręsti reikalingas sprendimus d...
nuotrauka
2024-04-11 15:40
Vilniaus miesto savivaldybės vertinimu, šiandien Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pateikta nuomonė dėl Daugiafunkcio komplekso neatspindi visos koncesijos sutarties pakeitimų apimties. Finansininkų skaičiavimais, taikant VPT siūlomą skaičiavimų metodologiją, Vilniaus miesto savivaldybei ir Švietimo mo...
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-11 15:22
Balandžio 16 d. visi BIM entuziastai turi galimybę iš arti susipažinti su Lietuvos skaitmeninės statybos lyderiais: jau devintus metus „Skaitmeninė statyba“ drauge su Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) kviečia į konkurso „Lietuvos BIM projektai“ dalyvių projektų pristatymo renginį.

Statybunaujienos.lt » Aktualijos