2024 balandžio 24 d. trečiadienis, 3:20
Reklama  |  facebook

KTU mokslininkas: pasikeitus energinėms klasėms – griežtesni reikalavimai statomiems namams, nebus galima šildytis vien tik iškastiniu kuru

2021-04-20 09:39
Naujai statomi namai nuo šių metų sausio 1 d. privalo atitikti A++ energinio naudingumo klasę – kitaip tariant, energijos suvartojimo sąnaudas reikia sumažinti iki itin mažų arba net nulinių.
nuotrauka
Pexels.com nuotr.


Minimos įmonės
KTU Architektūros ir statybos institutas,
Valstybės duomenų agentūra (iki 2023 m. Lietuvos statistikos departamentas),
Vienas iš pagrindinių klasės pasikeitimo rodiklių tas, kad pusė ar daugiau pastato metinių pirminės energijos sąnaudų turi būti iš atsinaujinančių energijos šaltinių. To pasiekti šildantis vien tik dujomis, anglimi, elektra ar kitu neatsinaujinančiu kuru – neužteks.

„A+ klasės namams tokio reikalavimo nebuvo – visa pastato gaunama energija galėjo būti ir vien tik iš neatsinaujinančių energijos šaltinių. Tuo tarpu A++ klasėje reikalaujama panaudoti atsinaujinančius energijos šaltinius, tokius kaip saulė, vėjas, hidroenergija ar biokuras“, – cituojamas Kauno technologijos universiteto (KTU) Architektūros ir statybos instituto (ASI) Statybinės fizikos laboratorijos vadovas Karolis Banionis.

Pasikeitus energinio naudingumo klasėms, nauji reikalavimai taikomi ir šilumos nuostoliams per atitvaras, norminėms šiluminės energijos sąnaudoms šildymui. Be to, nustatytos ribos pirminei energijai viso pastato energijos naudojimui (šildymui, vėsinimui, vėdinimui, elektrai, karštam vandeniui ir kt.).

Norintiems naudoti dujas – papildomos išlaidos

Daugiausia susirūpinimo statantiems namus kelia atsinaujinančių šaltinių panaudojimas. Statant A+ ir žemesnės energinės klasės namus itin populiarus buvo dujinis šildymas, todėl jei tik šalia sklypo eidavo dujų trasa, dažniausiai būdavo pasirenkamas šis šildymo būdas.

Karolis Banionis

KTU nuotraukoje – 
KTU Architektūros ir statybos instituto Statybinės fizikos laboratorijos
vadovas Karolis Banionis.

„Tačiau A++ klasės pastatas negali būti nei projektuojamas, nei statomas, jei jame planuojama naudoti vien tik gamtines dujas, mazutą, anglį ar kitą iškastinį kurą, kuris niekaip neatsinaujina“, – tikina K. Banionis.

Vis tik panaudoti dujas, anot jo, išlieka kelios galimybės. Pirmoji – kombinuoti dujinį katilą kartu su šilumos siurbliu. Tokiu atveju didžiąją laiko dalį dirbtų šilumos siurblys, o esant labai žemai temperatūrai, galėtų būti naudojamas dujinis katilas.

„Tačiau A++ klasės užtikrinimui būtų reikalingi papildomi elementai – gali reikėti tokių atsinaujinančių šaltinių, kaip fotovoltiniai saulės kolektoriai, aukštų parametrų vėsinimo įrenginiai. Toks derinimas, taip vadinami hibridiniai katilai viename įrenginyje, dažnai yra labai brangūs, lyginant išlaidas, jei būtų naudojamas vien aukštų parametrų, geros kokybės šilumos siurblys“, – sako K. Banionis.

Jo teigimu, iš finansinės pusės toks sprendimas nelabai apsimokėtų – hibridinio katilo kaina gali siekti 10 tūkst. eurų ir daugiau. Papildomos išlaidos būtų reikalingos ir kitiems aukštų parametrų įrenginiams, todėl pabrangimas – ženkliai didesnis nei naudojant šilumos siurblį.

„A++ klasę realu pasiekti ir įrengiant absorbcinį dujinį katilą su įmontuotu šilumos siurbliu. Tai ganėtinai naujas produktas rinkoje. Šiame mechanizme – šilumos siurblyje – įmontuotas dujinis katilas. Tai ne hibridas ar kombinuotas produktas, o du viename“, – tikina K. Banionis.

Pasak mokslininko, sunku įvertinti, ar toks variantas galėtų būti patrauklus individualiam namui; investicijos panašios kaip ir įsigyjant standartinį šilumos siurblį oras-vanduo.

Dėl pasikeitusių energinės klasės reikalavimų – 5–15 proc. statybų kainos brangimas

Kalbant apie statybų kainos pokyčius, nekilnojamojo turto vystytojai, anksčiau statę A+ klasės pastatus, pastebi, kad bendras statybų kainos pabrangimas dėl pasikeitusios energinės klasės reikalavimų nebus labai žymus – tai sudarys nuo 5 iki 15 proc.

„Esant aukštesniems energinės klasės reikalavimams, reikia užtikrinti aukštesnes atitvarų šilumines savybes, reikalingas didesnis termoizoliacinio sluoksnio storis, geresnių šiluminių savybių langai, aukštesnio energinio efektyvumo vėdinimo įrenginiai, todėl natūralu, kad brangimas turi būti“, – cituojamas K. Banionis.

Tačiau jis atkreipia dėmesį į tai, kad šiuo metu statybų kainą gali daugiau kilstelti ne klasių skirtumas, o vis brangstančios statybinių medžiagų ir paslaugų kainos.

„Pavyzdžiui, statybose pastato apšiltinimui naudojamas polistireninis putplastis šiais metais pabrango net apie 30 proc. todėl kainos didėjimas šiuo atveju neturi nieko bendro su pasikeitusiais energinės klasės reikalavimais“, – pastebi K. Banionis.

Statybos sąnaudų elementų kainos 2021 m. vasarį, palyginti su sausiu, padidėjo 0,3 proc. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, didžiausią įtaką bendram kainų pokyčiui padarė statybinių medžiagų ir gaminių kainų ir vidutinio valandinio bruto darbo užmokesčio (po 0,3 proc.) padidėjimas.

Reikalavimai galėtų būti dar griežtesni

Nemaža visuomenės dalis aukštesniais energinių klasių reikalavimais naujai statomiems namams nėra patenkinti – esą reikalavimai per griežti ir reikalauja labai daug papildomų investicijų, kaip rašoma KTU pranešime. Tačiau K. Banionis sako, kad tokie yra bendri Europos Sąjungos (ES) ir Europos Komisijos (EK) reikalavimai. Lietuva – niekuo ne išskirtinė.

„Kartu su kolegomis iš KTU esame atlikę studiją, kuri pristatyta ir LR Aplinkos ministerijai, kurios rezultatai rodo, kad Lietuvoje keliami reikalavimai naujiems pastatams neišsiskiria iš daugelio ES šalių“, – teigia jis.

Turtingesnės šalys sau leidžia atlaisvinti reikalavimus, todėl gyventojai gali statyti pastatus laikydamiesi ne tokių aukštų reikalavimų – tokios šalys moka baudas, tačiau neapkrauna itin dideliais reikalavimais žmonių.

„Tuo tarpu ne tokios turtingos šalys kaip Lietuva negali sau leisti mokėti didelių baudų, todėl prisiima nustatytus reikalavimus“, – sako KTU mokslininkas.

Pagal keliamų reikalavimų griežtumą Lietuva statistiškai yra per vidurį, lyginant su kitų šalių reikalavimais.

„Mūsų šalyje reikalavimai tikrai dar nėra griežčiausi. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse nustatyta, kad beveik 70 ar net 90 proc. energijos naujuose pastatuose, turi būti iš atsinaujinančių šaltinių“, – tikina K. Banionis.

A++ klasės pastatai leidžia ženkliai sumažinti energines sąnaudas

Kiekvienoje valstybėje reikalavimai dėl pastatų energinio naudingumo klasių nustatomi remiantis ES direktyvomis. Atsižvelgiant į jas ir įvairius kitus rodiklius (rinkos tendencijas, darbo užmokesčio lygį, statybinių medžiagų kainas, pastato gyvavimo ciklą ir kt.) Lietuvoje nustatyti energinio naudingumo klasių reikalavimai.

Nepaisant dalies visuomenės prieštaringos nuomonės dėl A++ klasės reikalingumo pastatų Lietuvoje, K. Banionis teigia, kad pagal šios klasės reikalavimus pastatytų namų nauda – akivaizdi.

„Palyginkime standartinį 2005 m. C energinio naudingumo klasės pastatą – tokio pastato suvartojama energija šildymui dažnu atveju sudarydavo apie 200–250 kWh/kv. m per metus. A++ klasės pastatui reikės 6–10, maksimaliu atveju 15 kWh/kv. m per metus. Atsiranda energinių sąnaudų sumažėjimo galimybė net ne procentais, o kartais. Lyginant A+ ir A++ klases, energijos suvartojimo mažėjimas bus apie 15–30 proc.“, – sako jis.

Mokslininkas, cituojamas KTU pranešime, tikina, kad nors dabar statydami naujus namus dažniausiai investuosime daugiau, tačiau grąža bus ženkliai greitesnė nei statant namus pagal anksčiau galiojusius reikalavimus.
Statybunaujienos.lt



SPRENDIMAI

nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-04 11:44
Skirdami daugiau dėmesio tvarumui, gyventojai vis dažniau ieško būdų, kaip savo namuose sumažinti anglies dvideginio pėdsaką ir padidinti energijos vartojimo efektyvumą. Galvojant apie tai, šiltinami pastatai ir jų stogai, keičiami fasadų langai, tačiau dažnai neįvertinama, kokie svarbūs stogo langa...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-03-30 08:30
Kai atsirado šviesa, žmonės būrėsi aplink ją. Prisijaukinęs šviesą, 21-ojo amžiaus žmogus nori, kad ji sektų paskui jį ir keistųsi pagal jo poreikius. „LEMONA electronics“ siūlo išmanius apšvietimo sprendimus, kurie atliepia modernios visuomenės poreikį – būste, spintoje, net virtuvinės spintelės st...
nuotrauka
2024-03-26 15:16
Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-23 07:15
Parduodamo arba nuomojamo objekto kainą lemia plotas. Tad užsakovai suinteresuoti turėti kuo daugiau ploto, bet neprarasti kokybiškos apdailos. Tradiciškai laikoma, kad kuo storesnis atitvarų ar perdangų apdailos sluoksnis, tuo geriau izoliuojamas garsas. Bet taip mažėja plotas, patalpų aukštis. Vok...
nuotrauka
2024-02-14 14:36
Būsto statyboms ar renovacijai naudojamos šilumą atspindinčios medžiagos ir pastato apdaila gali turėti įtakos ryšio kokybei namuose. Aukštos energetinės klasės A++ pastatai pasižymi ekonomiškumu, tačiau juose gyvenantys ir dirbantys žmonės gali susidurti su ryšio sutrikimais. Ekspertas ramina – pas...
nuotrauka
2024-02-09 07:55
Rinkoje nuolat trūksta naujų kokybiškesnių izoliacinių gaminių. Poliuretano putos – tai medžiaga, turinti geriausias izoliacines savybes. Techniniu požiūriu tai reiškia, kad šie gaminiai turi mažiausią šilumos laidumą. Poliuretanas gali būti jau pagamintos plokštės arba aukšto ir žemo slėgio purškia...
nuotrauka
2024-02-08 08:04
Rinkoje vertinami sprendimai, kurie sudaro sąlygas statyti greitai, optimaliomis sąnaudomis bei gauti kokybišką rezultatą. Todėl itin populiarūs lego principu surenkami namai. Vieną tokių galimybių siūlo „ShellBau“ – karkasiniai namai iš patobulintų struktūrinių izoliacinių skydų (SIP).
nuotrauka
2024-02-07 12:57
Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti e...
nuotrauka
2024-02-05 07:41
Kaip patikimai užsandarinti konstrukcines ir išsiplečiančias siūles fasaduose, stoguose ar pėsčiųjų takuose? Sprendimas – naujos kartos hermetikas „Fome Flex ROOF & FAÇADE“, padedantis suformuoti ypatingai elastingą ir patvarią siūlę.
nuotrauka
2024-02-02 14:10
Energetikos rinkoje vis dažniau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, kitaip dar vadinamą Pramone 4.0, ir pramonės šakų skaitmeninimą. Tačiau šiame kontekste pamirštami individualūs vartotojai, kurie daro vis didesnę įtaką energetikos transformacijai, elektros tinklams ir rinkos dalyviams. A...
nuotrauka
2024-02-01 10:16
Nuo š. m. sausio 1 d. pradėjus veikti Nuotekų tvarkymo informacinei sistemai (NTIS) jokių naujų reikalavimų šiems įrenginiams nėra. Neturintys galimybės prisijungti prie centrinės nuotekų sistemos gyventojai vis dar gali rinktis vieną iš trijų įrenginių tipų: rezervuaro tipo individualių nuotekų kau...
nuotrauka
2024-01-25 11:09
Akumuliatoriniai darbo įrankiai populiarūs, nes jie ne tik patogūs naudoti, be ir puikiai pritaikomi tiek profesionalams, tiek mėgėjams. Šios rūšies įrankio veikimas tiesiogiai priklauso nuo akumuliatoriaus galingumo, jo dydžio ir talpos. Jei nesinori darbo nutraukti todėl, kad išseko baterija, nau...

Statybunaujienos.lt » SPRENDIMAI

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...