2024 balandžio 20 d. šeštadienis, 8:07
Reklama  |  facebook

Kaunas pradėjo sporto halės rekonstrukciją: tai bus didžiausi pokyčiai per daugiau kaip pusę amžiaus

2019-06-20 10:39
Neseniai 80-metį minėjusi legendinė Kauno sporto halė per savo gyvavimą matė daug skambių pergalių, tačiau vienas didesnių jos laimėjimų vyksta kaip tik šiomis dienomis. Nuo praėjusio šimtmečio vidurio jokio rimtesnio remonto nesulauksi istorinė erdvė pagaliau pradėta atnaujinti iš pagrindų. Projekto autorių tikslas – išsaugoti jos autentiškumą tuo pačiu gerokai išplečiant funkcines galimybes.
nuotrauka
1939 m. specialiai krepšiniui pastatyta arena Kauno Ąžuolyne netrukus lankytojus pasitiks gerokai pasikeitusi. Kauno miesto sav. nuotr.


Minimos įmonės
Versina, UAB
Pirmoji visoje Europoje 1939 metais specialiai krepšiniui pastatyta arena Kauno Ąžuolyne netrukus lankytojus pasitiks gerokai pasikeitusi. Permainos bus matomos ne tik jos viduje, bet šiek tiek palies ir fasadą.

Dėmesys autentiškoms detalėms

Kaip informuoja Kauno m. savivaldybė, pagrindinis projekto tikslas – sukurti papildomų funkcijų, Sporto halės erdves pritaikant įvairesnėms veikloms. Čia galės būti organizuojami būreliai, neformalaus švietimo veiklos, bendruomenių šventės, koncertai, konferencijos, mugės, parodos ir įvairios sporto varžybos. Tokių renginių netrūko ir anksčiau, bet po rekonstrukcijos jie vyks kur kas patogiau.

Mobilios nuleidžiamos pertvaros leis suskaidyti salės erdvę į keturias dalis, taip padidinant jos universalumą bei pritaikymo galimybes. Pavyzdžiui, vienu metu čia galės vykti atskiros treniruotės ar kitokios veiklos.

„Iki šiol buvo viena didelė salė, kur galėjo vykti tik vienas renginys. Ateityje jos funkcionalumas bei galimybės smarkiai išsiplės. Čia labai svarbus kompleksiškumo principas. Numatyta įrengti teleskopines tribūnas, kurios, prireikus, galės būti išskleistos, o jas sustūmus į vietas, salės grindų plotas padidės apie 800 kvadratinių metrų. Taip pat bus įrengti laiptai ir liftas į antrą aukštą“, – suplanuotus pokyčius vardijo Sporto halės kapitalinio remonto projektą parengęs architektas Marijus Preisas.

Jis pabrėžė, kad svarbiausia išsaugoti pastato vertingąsias savybes – nepakitusį vidaus erdvių tūrį, fasado architektūrinį sprendimą bei pagrindines konstrukcijas. Taigi, nors šiuo metu viduje jau pats ardymo darbų įkarštis, ten zujantys darbininkai ir statybinė technika nelies esminių Sporto halės architektūrinių detalių, taip išlaikant pastato autentiškumą.

Vadovausis istorine medžiaga

„Vykdant fasado atnaujinimo darbus, numatyta pasitelkti 1938 metais parengtą projektą ir ikonografinę medžiagą, kad būtų maksimaliai tiksliai atkurtos autentiškos detalės – langai, įėjimai, stogas. Projekte numatyta demontuoti viršutinį antstatą su švieslangiais, kuris suprojektuotas ir įrengtas sovietmečiu, bet beveik nebuvo naudojamas pagal paskirtį. Taip pat neliks vakarinio įėjimo tambūro, kurio nebuvo ir pačioje pradžioje, pastačius Sporto halę“, – nurodoma savivaldybės pranešime.

Demontavus esamas tribūnas, naujosios išsidėstys „U“ forma, taip atkuriant istorinės salės erdvės principą, koks buvo prieš 80 metų. Be to, salė „pasistūmės“ rytinio fasado link, o dėl to pastebimai išsiplės vakarinis holas. Taip pat bus įrengtos drabužinės ir erdvesnės „užkulisių“ patalpos.

Taip pat iš pagrindų bus atnaujintos visa pastato inžinerinė infrastruktūra. Antrame aukšte numatytos stacionarios tribūnos. Tad bendras jų ir teleskopinių tribūnų vietų skaičius sieks apie 2100, bet priklausomai nuo renginio čia galės tilpti ir daugiau žmonių. Tarkime, per koncertą išdėsčius papildomas vietas parteryje, jų skaičius galės padidėti iki 3 tūkst.

Taigi čia vyksiančių renginių spektras galės būti itin platus – nuo kamerinių, skirtų keliems šimtams žiūrovų iki kur kas didesnių koncertų, sporto varžybų ar kitų veiklų.

Europos čempionų garbei

Sporto halė Kauno Ąžuolyne iškilo specialiai Europos krepšinio čempionatui, 1939 m. vykusiam Kaune, mat 1937 metais Rygoje mūsų šalies atstovai tapo Senojo Žemyno čempionais ir pagal tuometinę tradiciją turėjo tapti kitų pirmenybių šeimininkais. Pastatą suprojektavo statybos inžinierius-konstruktorius Anatolijus Rozenbliumas. Nepaisant pinigų stygiaus ir laiko trūkumo, vis dėlto halė buvo sėkmingai pastatyta.

Tuo metu statinys neturėjo jokios inžinerinės infrastruktūros. Salėje tebuvo apie 3,5 tūkst. vietų medinės tribūnos. Likusios vietos buvo stovimos. Iš pažiūros arena panašėjo į angarą su dviem patalpomis persirengimui, tačiau Europos mastu anuomet ji buvo laikoma viena geriausių erdvių, skirtų būtent krepšiniui.

Dabartinį eksterjero vaizdą pastatas įgavo po rekonstrukcijos, vykusios 1958–1962 metais. Tad visos iki šiol buvusios gelžbetoninės tribūnos, patalpos bei gerokai pasenę inžineriniai sprendimai skaičiavo jau daugiau kaip pusšimtį metų.

Už 9 mln. eurų legendinę sporto halę rekonstruoja bendrovė „Versina“. Visus darbus planuojama užbaigti kitų metų vasaros pradžioje. 
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.
nuotrauka
2024-04-04 10:33
Nekilnojamojo turto rinkoje – vis daugiau augimo ženklų. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ 2024-uosius pradėjo parduodama daugiau nei pusę šimto butų – ketvirtadaliu daugiau nei per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį ir beveik dvigubai daugiau nei per tris paskutinius 2023-ųjų mė...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-04-02 13:52
Didžiausias Lietuvos šilumos ir karšto vandens tiekėjas AB Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) užbaigė 100 proc. Klaipėdoje veikiančių bendrovių UAB „Miesto energija“ ir UAB „Pramonės energija“ bei 4,34 proc. uostamiesčio šilumos ūkį valdančios AB „Klaipėdos energija“ akcijų įsigijimo procesą. Sandoris, ...

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas