2024 balandžio 27 d. šeštadienis, 2:41
Reklama  |  facebook

Konflikto genezė: garso klasė įšaldyta 20 metų, o energinis naudingumas „šovė“ į aukščiausias pozicijas

2023-02-08 07:30
SEB banko duomenimis, per pastaruosius dvejus metus būsto kaina padidėjo 40 procentų. Gyventojai viliasi, kad brangus būstas bus kokybiškas ir komfortiškas gyventi. Tačiau paradoksas – naujos statybos butai yra aukščiausio – A++ energinio naudingumo, o garsas jau kone 20 metų – vis tos pat minimalios C klasės. Tad būstas – sublokuotas kotedžo tipo ar individualus namas arba butas – tampa sandaria dėžute, kurioje garsas vaikšto lyg benamis katinas.
nuotrauka
ROCKWOOL nuotr.


Minimos įmonės
Akustinių tyrimų centras (ATC), UAB
Garso dinamika, MB
SSVA (Statybos sektoriaus vystymo agentūra),
Sistela, UAB
Lietuvos žaliųjų pastatų taryba,
Modernėjanti visuomenė nori gyventi patogiai ir komfortiškai, sumokėję didelius pinigus už aukštos klasės energinį efektyvumą, pirkėjai tikisi ir akustinio komforto. Tačiau įsikėlus į būstą, netrukus tampa aišku, kad jokio akustinio komforto privačioje erdvėje nėra. Net nereikia labai triukšmingų kaimynų – girdėsite vaikų bėgiojimą, žaislų stumdymą, šuns lojimą, triukšmą, kuris yra natūralus buities palydovas. Todėl vis labiau populiarėja kampiniai ar viršutinių aukštų butai, nes bent iš vienos pusės nebus triukšmo šaltinių – kaimynų.

Geriausias nemokamas garso izoliacijos sprendimas – policija

Socialiniuose tinkluose žmonės juokauja, kad efektyvią garso izoliaciją atstoja policija: nereikia papildomai mokėti už garso izoliavimą, o piktybiškai triukšmaujantys kaimynai bent kurį laiką nurimsta. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, visuomenė sparčiai sensta, per karantiną daugelis pradėjo dirbti iš namų ir į biurus nebegrįžta, o tai reiškia, kad nepakantumas nepageidaujamiems garsams iš kaimyninių būstų taip pat didėja.

„Į mus dažnai kreipiasi naujakuriai – daugiabučių, sublokuotų individualių namų gyventojai, prašydami išspręsti garsui pralaidaus būsto problemą, – sako MB „Garso dinamika“ direktorius Andrius Šapola, kurio vadovaujama įmonė teikia sprendinius nuo garso izoliavimo sistemų projektavimo, akustinių dekoratyvinių medžiagų tiekimo iki įgyvendinimo. – Apmaudu, kad problemą žmonės pastebi tik apsigyvenę, kai jau padaryta apdaila, būstas apstatytas. Tad, norint įgyvendinti akustinius sprendinius, paprastai tenka ardyti apdailą ir tai kainuoja kur kas brangiau, negu garsą tinkamai izoliuoti statybos metu, o logiškiausia – projektuojant pastatą.“

A.Šapola sako, kad gyventojams trūksta informacijos apie garso izoliavimą, akustinį komfortą. Supratę, kad teks gyventi triukšmingoje aplinkoje, žmonės ima ieškoti kaltųjų, samdo garso laboratorijas, užuot tuo pasidomėję pirkdami butą arba ruošdamiesi statyti namą.

„Mūsų patirtis rodo – vidutiniškai iš 50 žmonių gal tik apie 10 pasidomi medžiagomis, iš ko pastatytas būstas, kokia garso izoliacija. Dauguma jau nutuokia apie ŠVOK sprendimus, apšiltinimą, tačiau garso klasės sprendiniai – vis dar nežinoma žemė. Tokią situaciją neretai lemia ir statytojai, užkirsdami kelia pirkėjams domėtis, esą dirbu jau ne vienerius metus, todėl žinau, kaip turi būti“, – dalijasi patirtimi A.Šapola.

Reikalavimai garso izoliavimui nekinta jau 20 metų

Lietuvoje nuo gegužės mėnesio renovuojami namai privalomai turės atitikti A energinio naudingumo reikalavimus, valstybė skatina siekti dar aukštesnių. Per keliolika metų dalis Lietuvos nekilnojamojo turto užaugo nuo C iki A++ energinio naudingumo klasės.

Akustinių tyrimų centro vadovė ir Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos valdybos narė Laura NARIŪNIENĖ

Akustinių tyrimų centro vadovė ir
LŽPT valdybos
narė Laura NARIŪNIENĖ

 

 

„Energinio naudingumo klasės vis aukštėja, reikalavimai griežtėja, o garso izoliavimui jau 20 metų galioja tas pats reglamentas“, – sako Akustinių tyrimų centro vadovė ir Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos valdybos narė Laura Nariūnienė. Ji pastebi, kad valstybė susitelkė į šilumos taupymą, nes tai tiesiogiai susiję su šalies energetine nepriklausomybe ir klimato kaita. O garso klasė – tai pastatuose gyvenančių ir dirbančių žmonių reikalas. Jau 20 metų yra neperžiūrimas STR, reglamentuojantis pastatų aplinkos apsaugą nuo triukšmo. Įmonės, kuri atlieka taip pat ir garso matavimus, vadovė sako matanti aiškią tendenciją, kuri nežada pokyčių kuriant akustinį komfortą: itin retai pasitaiko atvejų, kai siekiama ne minimalios C, o B ir ypač retai – A garso klasės. Jei neatsiras privalomų aukštesnių reikalavimų, keliamų garso izoliavimui, kaip pastebi pašnekovai, situacija vargu ar keisis.

Kaina. Aukštesnės garso klasės ir masto ekonomija

Siekti aukštesnės garso klasės – kurti akustinį komfortą – statytojai nesuinteresuoti, nes tektų papildomai investuoti. Statybos sąmatinius skaičiavimus atliekanti įmonė „Sistela“ suskaičiavo, kiek pabrangtų tokia statyba. „Atlikome preliminarius skaičiavimus, vertindami, kiek, pereinant nuo C iki A garso klasės, reikia papildomų sąnaudų, kai teks įrengti pastatų perdangų, sienų ir pertvarų bei apdailos konstrukcijas. Dėl tokių papildomų sąnaudų pastatų statybos kaina gali pabrangti nuo 4 iki 7 procentų“, – aiškina įmonės vadovas Albinas Vaitkevičius.

MB „Garso dinamika“ direktorius Andrius ŠAPOLAMB „Garso dinamika“
direktorius Andrius ŠAPOLA

NT kainos per pastaruosius porą metų pakilo 40 proc. Ir nors pardavimai slopsta (Registrų centro duomenimis, pernai pardavimų sumažėjo penktadaliu), statytojai sako, kad kainos dar augs. Centriniai bankai visame pasaulyje, pastebi Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas, didina palūkanų normas, siekdami užkirsti kelią rekordiniam infliacijos augimui, tad tokie sprendimai gali lemti dar sudėtingesnę gyventojų finansinę padėtį, „bus atvejų, kai žmonėms, pasiėmusiems būsto paskolą, mėnesinės įmokos padvigubės“. Ir tai yra vienas iš svarbiausių statytojų argumentų prieš aukštesnes garso klases. Tačiau analogiški argumentai buvo išsakomi ir nustatant vis aukštesnes energinio naudingumo klases. Dabar, pastebi Akustinių tyrimų centro vadovė L.Nariūnienė, niekas net nebekalba apie tai – aukštesnė klasė tapo savaime suprantama, nekvestionuojama.

Dar viena aukštesnės garso klasės kainos pusė – medžiagų gamintojai ir tiekėjai. Rinkoje yra ypač efektyviai garsą slopinančių medžiagų ir sistemų, atėjusių net iš kosmoso pramonės, bet jos paprastai yra neadekvačiai brangios, todėl, pvz., ekonominės klasės būsto savininkai tokių nesirenka. Tačiau yra ir paprastesnių, pigesnių būdų bei priemonių akustiniam komfortui sukurti. Ir tam nebūtina prarasti tam tikrą būsto dalį, įrengiant platesnes pertvaras ir perdangas. Pvz., vietoj 150–200 mm karkasinės sistemos galima rinktis 38–53 mm bekarkasinę garso izoliavimo sistemą, kurios efektas, „Garso dinamikos“ vadovo A.Šapolos žodžiais, – 10–12 dB (garso pojūtis dvigubai tylesnis nei prieš sumontuojant garso izoliacijos sistemą), sumažėjęs orinis garsas. Arba kitas siūlomas sprendimas perdangoms: neaustinė vos 14 mm storio garso ir termoizoliacinė medžiaga su stiklo pluoštu. Ant perdangos plokštės paklojus šią medžiagą ir ant jos užpylus 50–70 mm storio (bendras storis – 63 mm) betono sluoksnį, perdangos smūginis garsas mažėja 30 dB, orinis garsas – 10 dB. Tad garsą izoliuojančių medžiagų rinkoje netrūksta.

Kuo efektyvesnė garso izoliavimo sistema, tuo paprastai ji brangesnė. Tačiau paklausa yra susijusi su pasiūla. Įtvirtinus aukštesnes garso klases, atsirastų didesnė paklausa, kuri į rinką pritrauktų šių medžiagų ir sistemų tiekėjų, paskatintų konkurenciją, kuri per masto ekonomiją lemia ir kainas: didėjant pardavimams, mažėja savikaina.

SSVA planuoja viešai prieinamus registrus, taip pat ir garso sertifikatų

Europos sąjungoje Lietuvos reikalavimai garso klasei yra vieni griežtesnių, tad vertinant vien rodiklius, pastebi L.Nariūnienė, situacija nėra prasta. Kas lemia prastą akustinį foną patalpose?

Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) direktorius Aidas VAIČIULIS Statybos sektoriaus
vystymo agentūros (SSVA)
direktorius Aidas VAIČIULIS

 

 

Viena iš priežasčių – užuot tinkamai vykdę statybos darbus, statytojai, paprastai smulkesni, stengiasi apeiti įstatymus, tiesiog nusipirkdami būtinus tyrimo protokolus. Jeigu pastatų energinio naudingumo sertifikatai yra viešai prieinamuose registruose, tai garso matavimo protokolai yra laboratorijose.

Ši situacija, kaip sakė Statybos sektoriaus vystymo agentūros (SSVA) direktorius Aidas Vaičiulis, keisis: peržiūrint šiuo metu galiojančius STR, planuojami kurti analogiški garso, sandarumo bandymų bei vėdinimo sistemų parametrų matavimo protokolų registrai. Registruose deklaruojami rodikliai bus tikrinami analogiškai kaip ir energinio naudingumo sertifikatai.

Šių registrų kūrimą skatina ir privalomi A++ energinio naudingumo reikalavimai pastatams, ir nuo 2024 m. planuojami pokyčiai, kai būstą bus galima parduoti tik visiškai jį įrengus. „Lietuva yra lyderis pagal užsibrėžtus kokybės parametrus – manau, kad pajėgas reikia telkti ne siekiant didesnių deklaruojamų aukštumų, o į tai, kaip suprojektuoti pagal jau dabar užsibrėžtus rodiklius ir kaip jie realizuojami priduodamuose pastatuose“, – sako SSVA vadovas A.Vaičiulis.

Lietuva kuria pastatų tvarumo vertinimo standartą

Minimali C garso klasė nebetenkina dabartinės rinkos. Kaip pastebi L.Nariūnienė, jau projektuojant reikia galvoti apie žmogaus komfortą, sveikatą, reikia holistinio požiūrio tiek į žmogų, tiek į pačią statybą, nes valstybei apsimoka, kai žmogus yra gerai pailsėjęs, nes jis kuria bendrąjį vidaus produktą. Europa žengia į tvarumą, kuris nėra vien taupymas ar žalioji energija. Akustinis komfortas, žmogaus darbo ir gyvenimo sąlygos yra sudėtinė šio proceso dalis.

„Statytojai turi ne įgyvendinti minimalius reikalavimus, o žengti pirmyn, nes rinka labai greitai keičiasi ir kelia aukštus reikalavimus, – sako L.Nariūnienė. – Lietuvos žaliųjų pastatų taryba šiuo metu atnaujina nacionalinę pastatų tvarumo vertinimo bei sertifikavimo sistemą, kuri remiasi geriausiomis pasaulinėmis praktikomis ir atsižvelgia į ES bei Lietuvos reglamentus, šalies klimato ypatybes bei vietinės rinkos poreikius. Tarp svarbiausių kriterijų sveikatos kategorijoje yra ir akustinis komfortas, kuriam ilgą laiką nebuvo skiriamas būtinas dėmesys. Tad padėtis keičiasi, ir statytojai ne tik nebegali ignoruoti situacijos, bet ir turi rengtis kokybiškiems pokyčiams.“

Reglamentavimą žada peržiūrėti 2023–2024 metais

Reglamentavimą, kaip situaciją pakomentavo Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto politikos grupės vadovas Dainius Čergelis, ministerija žada peržiūrėti atliekant sisteminę Statybos įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų sistemos peržiūrą 2023–2024 metais.

Dainius ČERGELIS

Aplinkos ministerijos
Statybos ir būsto politikos
grupės vadovas Dainius ČERGELIS

Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į Statybos kodekso koncepcijos rengimo procese išryškėjusius ir pasiūlytus statybą reglamentuojančių teisės aktų sistemos peržiūros uždavinius. Planuojama iš esmės peržiūrėti visą statybos techninių reglamentų ir kitų įgyvendinamųjų teisės aktų sistemą.

„Aplinkos ministerija parengė Statybos kodekso koncepciją, kurioje pateikė tris Statybos kodekso įgyvendinimo alternatyvas. Pasirinkta koncepcijos II alternatyva, kuri yra paremta statinio gyvavimo ciklo (SGC) stadijomis. Ji numato vidutinio masto reformą, į Statybos kodeksą perkeliant dalį šiuo metu galiojančių teisės aktų nuostatų, kartu siekiant kokybinės jų peržiūros. Statybos kodekso koncepcijos II alternatyva išskiria svarbiausias SGC dalis ir pagal jas apibrėžia Statybos kodekso ir peržiūrimų teisės aktų apimtis. Statybos kodekso koncepcijos II alternatyvai pritarė ir Vyriausybė“, – paaiškino D.Čergelis.

Statybos kodeksas apims projektinių pasiūlymų, statinių projektavimo, statybos ir užbaigimo, statinių naudojimo ir priežiūros, nugriovimo teisinį reguliavimą. Rengiant Statybos kodeksą taip pat bus aiškiai apibrėžtas įstatymų įgyvendinamųjų teisės aktų skaičius bei susiaurintas ratas subjektų, galinčių priimti statybų procesą reguliuojančius norminius dokumentus.

Statybos kodekso koncepciją galima rasti čia.

Pašnekovų ir portalo Statybunaujienos.lt arch. nuotr. 

Statybunaujienos.lt



SPRENDIMAI

nuotrauka
2024-04-26 14:46
Terminas rekuperacija girdėtas, ko gero, daugeliui. Ypač tie, kurie šiuo metu statosi namą, tam ruošiasi arba yra pirkimo procese, pakankamai dažnai tenka kalbėti apie įvairius techninius dalykus, tarp kurių patenka ir rekuperatoriai. Šis prietaisas atlieka labai svarbų vaidmenį gerinant oro kokybę ...
nuotrauka
2024-04-24 07:43
„Wolf Group“ yra pirmaujanti Europos statybinės chemijos produktų ir sprendimų gamintoja bei platintoja. Įmonė šiemet mini 30 metų veiklos sukaktį. 1994 m. dviejų draugų – Jaan Puusaag ir Jaanus Paeväli – įkurta įmonė išaugo į rinkos lyderę, veikiančią didelėje pasaulio dalyje ir eksportuojančią sav...
nuotrauka
2024-04-23 07:26
Iki balandžio 30 d. vilniečiai kviečiami teikti paraiškas istorinių pastatų išorės tvarkymui. Savivaldybė remia nuo 60 iki 80 proc. istorinių pastatų tvarkybos darbų išlaidų. Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Kabelkė pasakoja svarbiausius dalykus, kuriuos ...
nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-04 11:44
Skirdami daugiau dėmesio tvarumui, gyventojai vis dažniau ieško būdų, kaip savo namuose sumažinti anglies dvideginio pėdsaką ir padidinti energijos vartojimo efektyvumą. Galvojant apie tai, šiltinami pastatai ir jų stogai, keičiami fasadų langai, tačiau dažnai neįvertinama, kokie svarbūs stogo langa...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-03-30 08:30
Kai atsirado šviesa, žmonės būrėsi aplink ją. Prisijaukinęs šviesą, 21-ojo amžiaus žmogus nori, kad ji sektų paskui jį ir keistųsi pagal jo poreikius. „LEMONA electronics“ siūlo išmanius apšvietimo sprendimus, kurie atliepia modernios visuomenės poreikį – būste, spintoje, net virtuvinės spintelės st...
nuotrauka
2024-03-26 15:16
Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-23 07:15
Parduodamo arba nuomojamo objekto kainą lemia plotas. Tad užsakovai suinteresuoti turėti kuo daugiau ploto, bet neprarasti kokybiškos apdailos. Tradiciškai laikoma, kad kuo storesnis atitvarų ar perdangų apdailos sluoksnis, tuo geriau izoliuojamas garsas. Bet taip mažėja plotas, patalpų aukštis. Vok...
nuotrauka
2024-02-14 14:36
Būsto statyboms ar renovacijai naudojamos šilumą atspindinčios medžiagos ir pastato apdaila gali turėti įtakos ryšio kokybei namuose. Aukštos energetinės klasės A++ pastatai pasižymi ekonomiškumu, tačiau juose gyvenantys ir dirbantys žmonės gali susidurti su ryšio sutrikimais. Ekspertas ramina – pas...
nuotrauka
2024-02-09 07:55
Rinkoje nuolat trūksta naujų kokybiškesnių izoliacinių gaminių. Poliuretano putos – tai medžiaga, turinti geriausias izoliacines savybes. Techniniu požiūriu tai reiškia, kad šie gaminiai turi mažiausią šilumos laidumą. Poliuretanas gali būti jau pagamintos plokštės arba aukšto ir žemo slėgio purškia...
nuotrauka
2024-02-08 08:04
Rinkoje vertinami sprendimai, kurie sudaro sąlygas statyti greitai, optimaliomis sąnaudomis bei gauti kokybišką rezultatą. Todėl itin populiarūs lego principu surenkami namai. Vieną tokių galimybių siūlo „ShellBau“ – karkasiniai namai iš patobulintų struktūrinių izoliacinių skydų (SIP).
nuotrauka
2024-02-07 12:57
Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti e...
nuotrauka
2024-02-05 07:41
Kaip patikimai užsandarinti konstrukcines ir išsiplečiančias siūles fasaduose, stoguose ar pėsčiųjų takuose? Sprendimas – naujos kartos hermetikas „Fome Flex ROOF & FAÇADE“, padedantis suformuoti ypatingai elastingą ir patvarią siūlę.
nuotrauka
2024-02-02 14:10
Energetikos rinkoje vis dažniau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, kitaip dar vadinamą Pramone 4.0, ir pramonės šakų skaitmeninimą. Tačiau šiame kontekste pamirštami individualūs vartotojai, kurie daro vis didesnę įtaką energetikos transformacijai, elektros tinklams ir rinkos dalyviams. A...

Statybunaujienos.lt » SPRENDIMAI

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...