2024 balandžio 19 d. penktadienis, 13:47
Reklama  |  facebook

Lietuvoje gruntas nesudėtingas, bet įrengiant pamatus gali kilti nemažai sunkumų

2018-01-13 14:55
Kad pamatai yra svarbūs, rodo ir kalboje įsitvirtinę posakiai, kaip: pamatinės vertybės, gyvenimo pamatas ir pan. O ką reikia žinoti apie pamatus, statant individualų namą?
nuotrauka
„Šiuo metu Lietuvoje populiariausi ir pigiausi yra gręžtiniai pamatai“, – sako bendrovės „Pamatų statyba“ direktorius Andrius Butkus. Pašnekovo nuotr.


Minimos įmonės
Pamatų statyba, UAB

Labiausiai žinomos yra trys pamatų rūšys: juostiniai, plokštuminiai ir poliniai. Statant šiuolaikinius individualius namus paprastai įrenginėjamas vienas iš polinių pamatų tipų – gręžtiniai pamatai.

„Šiuo metu Lietuvoje populiariausi ir pigiausi yra gręžtiniai pamatai, – sako bendrovės „Pamatų statyba“ direktorius Andrius Butkus. – Tai ir racionaliausias pamatų variantas, kuomet grunte įrengiami poliai, o ant jų – įrengiamas rostverkas, tai yra polinio pamato viršutinė dalis, ant kurios remsis visas statinys. Pamatams naudojant polius, sumažėja žemės darbų, reikia mažiau betono ir sutrumpėja įrengimo laikas.“

Pastaruoju metu, pradėjus statyti ne žemesnės negu A energinės klasės namus, pradėjo populiarėti plokštuminiai pamatai. Šie pamatai labiausiai vertinami dėl energinio efektyvumo, nes visiškai neturi šalčio tiltų. Tuo pat metu jie yra ir patys brangiausi iš paminėtų pamatų tipų.

Nedideliame sklype aptiko smėlio, žvyro ir priemolio

Įrengiant gręžtinius pamatus, svarbu įvertinti gruntą ir būsimas apkrovas.

Lietuvoje, statybos požiūriu, yra ne tiek sudėtingas, kiek labai įvairus gruntas. Kaip dalinasi A. Butkus, dirbant šešių arų sklype Vilniaus apylinkėse, yra tekę aptikti ir žvyrą, ir smėlį, ir priemolį. Kuo įvairesnis gruntas, kuo daugiau jo sluoksnių, tuo konstruktorius turi daugiau darbo įvertindamas visas grėsmes ir galimybes.

Paprastai, tiriant gruntą namo statybai, daromi du gręžiniai skirtinguose būsimo pastato kampuose. Jeigu namas didesnis – papildomai gręžiami 1–2 gręžiniai. Daugiau gręžinių daroma ir tuo atveju, kai paaiškėja, jog gruntas netgi mažame plote smarkiai skiriasi, pavyzdžiui, aptinkama smėlio ir molio. Konstruktoriui, skaičiuojančiam apkrovas, būtina kuo tikslesnė informacija, kuri lemia ir patikimų pamatų įrengimą.

„Pakankamai dažnai pasitaiko, kad viename būsimo namo kampe molio sluoksnis yra vienokio storio, o kitame jis jau gali ryškiai skirtis – į vieną ar kitą pusę“, – sako A. Butkus, pažymėdamas, kad gruntas gali nulemti ir nevienodus pamatų polius, jų skaičių.

Kai laikantysis gruntas yra per žemai arba gruntinis vanduo yra per arti paviršiaus, paprastai rekomenduojama rengti polinius pamatus, nes jie yra patikimi ir jų kaina nėra didelė. Tačiau gali būti ir taip, kad laikantysis gruntas yra labai giliai, tai yra penkių ir daugiau metrų gylyje. Šiuo atveju reikės ilgesnių ir galbūt daugiau polių – tad polinių pamatų kaina gali priartėti prie plokštuminių pamatų kainos.

„Esant sudėtingam gruntui, kai laikantysis sluoksnis yra pakankamai giliai, verta kaip alternatyvą apvarstyti, ar nereikėtų rengti plokštuminių pamatų. Kaip ir minėjau, jie yra kur kas brangesni, tačiau reikia skaičiuoti visas sąnaudas: įrengiant plokštuminius pamatus, vienu metu įrengsite pamatus, visas komunikacijas ir įvadus į namą, grindis, jas apšiltinsite, įrengsite šildymo sistemą, jeigu tokia numatyta“, – vardina A. Butkus.

Taigi grunto tyrimai yra vienas iš esminių pamatų pasirinkimo ir įrengimo etapų.

Vyrauja 30–40 centimetrų cokoliai

Specialistai pastebi dar vieną tendenciją – kuo toliau, tuo vis mažėja žmonių, norinčių namo su rūsiu. O jeigu tokio nori, tai jis rengiamas jau ne po visu namu, o, pavyzdžiui, po garažu, tai yra, vos 30 ar 40 kv. metrų. Kartais tvirtinama, kad įrengiant gręžtinius pamatus, negalima įrengti rūsio.

A. Butkus sako, kad tai nėra problema: pirmiausia įrengiami poliai rūsiui, tada įrenginėjamas rūsys, o paskiausiai – įrenginėjami poliai antžeminei daliai.

Nebeliko ir anksčiau įprastų aukštų cokolių – aukštos antžeminės pamato dalies.

„Cokolis paprastai yra apie 30–40 centimetrų virš žemės – nebereikia per aukšto rostverko. O tai lemia ir pamatų kainą: kuo aukštesnis rostverkas – tuo didesnis pamatų biudžetas“, – sako bendrovės „Pamatų statyba“ vadovas A. Butkus.

Cokolio aukštį lemia parinktas grindų lygis, o šis, akcentuoja specialistas, turi būti toks, kad statybos metu ir užbaigus namą, grindys būtų aukščiau už žemės lygį ir būtų galima suformuoti nuolydį nuo namo paviršiniam vandeniui nuvesti. Tačiau nereikia jų ir pakelti per aukštai, tada reikės aukšto cokolio, aukštų laiptų – padidės sąnaudos pamatams.

Parenkant grindų lygį namui, kuris bus apylygiame reljefe, grindų nulinė absoliutinė altitudė turėtų būti aukščiau už įvažiavimo į sklypą kelią. Tada bus galima įrengti gražų cokolį ir suformuoti nuolydį, kuriuo vanduo savaime nubėgtų nuo namo. Ir tai yra dar vienas argumentas, kodėl pamatų įrenginėti nereikėtų patiems, nors pasitaiko atvejų, kai namas pradedamas statyti neturint jokių planų.

Jeigu sklypas turi šlaitą, A. Butkus siūlo jį ne išlyginti, bet panaudoti kaip pridėtinę vertę, kuriant įdomų vizualinį vaizdą. Namą „įremiant“ į šlaitą, galinė pamato dalis būtų užpilta gruntu, palengva namą atveriant taip, kad priekyje būtų matyti standartinis pamatas. Įrenginėjant tokius skirtingo aukščio pamatus, būtinos atraminės sienutės: jos hidroizoliuojamos, apšiltinamos polistirolu, o prieš užpilant gruntu – įrengiama drenažinė membrana. Taip suformuojamas cokolinis aukštas.

Broką ištaisyti galima, bet statyba gali sustoti ir metams

Nuo metų pradžios įsigaliojo reikalavimas projektuoti ir statyti ne žemesnės negu A energinio naudingumo klasės namus. Pasak A. Butkaus, būtinus rodiklius galima pasiekti tiek su gręžtiniais, tiek su plokštuminiais pamatais. Specialistas vis tik pataria pataupyti ir rinktis gręžtinius pamatus, nebent būtų statomas pasyvus arba jam artimas namas. Tačiau taupyti ir pamatus rengti patiems, ūkio būdu – būtų rizikinga.

Pirmiausia, Lietuvoje yra ne tik didelių sunkumų ir profesionaliems statybininkams keliančių spūdinių vandenų – problemų gali kilti ir dėl Lietuvoje vyraujančio drėgno grunto.

„Gavę grunto tyrimus, profesionaliai įvertiname rizikas. Viena iš jų – gruntinis vanduo, jo lygis. Jeigu gruntinis vanduo yra aukščiau negu polio apačios altitudė, tai reiškia, kad gruntinis vanduo bus polio lygyje, o gręžiant polį atviruoju būdu vanduo kaupsis gręžinyje. Nesiėmus būtinų priemonių, namas neturės gero pagrindo“, – vardina rizikas A. Butkus, pastebėdamas, kad taisyti broką yra kur kas brangiau, negu samdyti profesionalus, kurie ir tinkamai įrengs pamatus, ir suteiks garantiją.

Bendrovės „Pamatų statyba“ specialistams yra tekę šalinti ne vieną kitų rangovų padarytą broką. Mažiausiai problemų kyla tuomet, kai netinkamas darbas yra pastebimas tuoj pat. Paprastai „saugikliu“ tokiais atvejais yra techniniai prižiūrėtojai. Tačiau sudėtingiausia, kai tenka perdaryti jau padarytą darbą arba kelis jo etapus: prarandami ne tik pinigai, bet ir laikas, o nereti atvejai, kai prisireikia ir teismų.
„Neseniai atlikome darbus, šalindami broką, viename individualiame name. Jo šeimininkai prarado metus: pavasarį buvo pradėti statybos darbai – įrenginėjami pamatai; kilus įtarimams dėl broko, teko stabdyti darbus, ieškoti ekspertų, kurie vertino situaciją, teikė išvadas, skaičiavo žalą. Per tą laiką atėjo žiema – teko laukti kito pavasario, kad galima būtų perdaryti tai, kas buvo netinkamai atlikta ankstesnių rangovų“, – pasakoja A. Butkus.

Pats blogiausias variantas, kai brokas pasirodo jau pastačius namą. Įtrūkus sienoms, veriantis plyšiams nustatyti priežastis sugaištama labai daug laiko. Ekspertai turi ištirti ir nustatyti priežastį, kas kaltas: rangovai netinkamai įrengė pamatus, geologas netinkamai įvertino gruntą ar skaičiuodamas apsiriko konstruktorius. 
Statybunaujienos.lt



SPRENDIMAI

nuotrauka
2024-04-18 09:52
Ryškiomis spalvomis pleškančios gėlės – vienas iš gražiausių ir pigiausių namų akcentų. Tai, kad šiemet daug namų balkonų, terasų ir sodų pražys įvairiais žiedais, rodo ir gėlių, sėklų pardavimo skaičiai, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Tiesa, planuojant jomis dekoru...
nuotrauka
2024-04-15 10:06
Apgyvendinti skirtingo amžiaus vaikus viename kambaryje daugeliui tėvų skamba kaip rimtas iššūkis. Ypač, kai vaikų amžius ir poreikiai yra skirtingi, o vietos reikia ne tik namų darbams ruošti, bet ir žaidimams. Kaip padaryti, kad kambaryje vyrautų tvarka, o vietos pakaktų visiems, pademonstravo int...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-04 11:44
Skirdami daugiau dėmesio tvarumui, gyventojai vis dažniau ieško būdų, kaip savo namuose sumažinti anglies dvideginio pėdsaką ir padidinti energijos vartojimo efektyvumą. Galvojant apie tai, šiltinami pastatai ir jų stogai, keičiami fasadų langai, tačiau dažnai neįvertinama, kokie svarbūs stogo langa...
nuotrauka
2024-04-03 07:43
Statant ar remontuojant klijai yra svarbus elementas, nes jie gali labai paveikti darbo kokybę ir patvarumą. Tinkamai parinkti klijai gali padėti užtikrinti, kad konstrukcija bus tvirta, patvari, estetiška ir atitiks visus reikalavimus. Klijų pasirinkimas yra svarbus ir gali turėti didelę įtaką meis...
nuotrauka
2024-03-30 08:30
Kai atsirado šviesa, žmonės būrėsi aplink ją. Prisijaukinęs šviesą, 21-ojo amžiaus žmogus nori, kad ji sektų paskui jį ir keistųsi pagal jo poreikius. „LEMONA electronics“ siūlo išmanius apšvietimo sprendimus, kurie atliepia modernios visuomenės poreikį – būste, spintoje, net virtuvinės spintelės st...
nuotrauka
2024-03-26 15:16
Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-23 07:15
Parduodamo arba nuomojamo objekto kainą lemia plotas. Tad užsakovai suinteresuoti turėti kuo daugiau ploto, bet neprarasti kokybiškos apdailos. Tradiciškai laikoma, kad kuo storesnis atitvarų ar perdangų apdailos sluoksnis, tuo geriau izoliuojamas garsas. Bet taip mažėja plotas, patalpų aukštis. Vok...
nuotrauka
2024-02-14 14:36
Būsto statyboms ar renovacijai naudojamos šilumą atspindinčios medžiagos ir pastato apdaila gali turėti įtakos ryšio kokybei namuose. Aukštos energetinės klasės A++ pastatai pasižymi ekonomiškumu, tačiau juose gyvenantys ir dirbantys žmonės gali susidurti su ryšio sutrikimais. Ekspertas ramina – pas...
nuotrauka
2024-02-09 07:55
Rinkoje nuolat trūksta naujų kokybiškesnių izoliacinių gaminių. Poliuretano putos – tai medžiaga, turinti geriausias izoliacines savybes. Techniniu požiūriu tai reiškia, kad šie gaminiai turi mažiausią šilumos laidumą. Poliuretanas gali būti jau pagamintos plokštės arba aukšto ir žemo slėgio purškia...
nuotrauka
2024-02-08 08:04
Rinkoje vertinami sprendimai, kurie sudaro sąlygas statyti greitai, optimaliomis sąnaudomis bei gauti kokybišką rezultatą. Todėl itin populiarūs lego principu surenkami namai. Vieną tokių galimybių siūlo „ShellBau“ – karkasiniai namai iš patobulintų struktūrinių izoliacinių skydų (SIP).
nuotrauka
2024-02-07 12:57
Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti e...
nuotrauka
2024-02-05 07:41
Kaip patikimai užsandarinti konstrukcines ir išsiplečiančias siūles fasaduose, stoguose ar pėsčiųjų takuose? Sprendimas – naujos kartos hermetikas „Fome Flex ROOF & FAÇADE“, padedantis suformuoti ypatingai elastingą ir patvarią siūlę.
nuotrauka
2024-02-02 14:10
Energetikos rinkoje vis dažniau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, kitaip dar vadinamą Pramone 4.0, ir pramonės šakų skaitmeninimą. Tačiau šiame kontekste pamirštami individualūs vartotojai, kurie daro vis didesnę įtaką energetikos transformacijai, elektros tinklams ir rinkos dalyviams. A...
nuotrauka
2024-02-01 10:16
Nuo š. m. sausio 1 d. pradėjus veikti Nuotekų tvarkymo informacinei sistemai (NTIS) jokių naujų reikalavimų šiems įrenginiams nėra. Neturintys galimybės prisijungti prie centrinės nuotekų sistemos gyventojai vis dar gali rinktis vieną iš trijų įrenginių tipų: rezervuaro tipo individualių nuotekų kau...
nuotrauka
2024-01-25 11:09
Akumuliatoriniai darbo įrankiai populiarūs, nes jie ne tik patogūs naudoti, be ir puikiai pritaikomi tiek profesionalams, tiek mėgėjams. Šios rūšies įrankio veikimas tiesiogiai priklauso nuo akumuliatoriaus galingumo, jo dydžio ir talpos. Jei nesinori darbo nutraukti todėl, kad išseko baterija, nau...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...

Statybunaujienos.lt » SPRENDIMAI