2024 balandžio 23 d. antradienis, 21:30
Reklama  |  facebook

Nuo nenutrūkstamos gamybos iki darbo nuotoliu: kas keičiasi įmonėse diegiant skaitmenizavimą?

2020-03-27 10:07
Sklandus darbo organizavimas, pasiekiami duomenys, nenutrūkstanti gamybos grandinė – tokiais skaitmenizuotos veiklos privalumais galėjo pasinaudoti įmonės, kai valstybė paskelbė karantiną dėl COVID-19. Tikima, kad ateityje skaitmenizacija bendrovėms taps vis reikalingesnis įrankis. Įmonėms, siekiančioms skaitmenizuotis, Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) primena apie įgyvendinamą Europos Sąjungos investicijų kvietimą pagal priemonę „Pramonės skaitmeninimas LT“. Verslui numatyta paskirstyti virš 15 mln. Eur.
nuotrauka
LVPA


Minimos įmonės
LVPA (Lietuvos verslo paramos agentūra), VŠĮ
Kauno technologijos universitetas (KTU),
Investicija į darbo lankstumą

Analizuojant, kokių privalumų įmonėms suteikia gamybos skaitmenizavimas, dažnai minimas didesnis konkurencingumas šalies ir užsienio rinkose, gebėjimas atliepti vartotojų poreikius ir prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių. Tačiau Kauno technologijos universiteto (KTU) dėstytojas dr. Valdas Eidukynas sako, kad tokios grėsmės kaip COVID-19 atvėrė ir naujų pavyzdžių, kaip gamybą skaitmenizavusios įmonės gali sau padėti ekstremaliu metu.

„Šių dienų realijos rodo, kad skaitmenizacija daugeliu atvejų leidžia išvengti kontakto su žmonėmis nenutraukiant įmonės darbo. Galiu vienas pats kurti produktus, paruoštus detalių modelius persiųsti gamykloje esančiam kolegai, kuris parengs gamybai atitinkamas programas ir 3D spausdintuvas spausdins ar CNC centras detales pagamins. Šioje grandinėje svarbiausia turėti gerą internetą ir atitinkamą programinę bei gamybinę įrangą“, – neabejoja pranešime cituojamas V. Eidukynas.

Kaip pavyzdį KTU atstovas pateikia ir įmones, kuriančias dirbtinį intelektą ar duomenų valdymo sistemas. Tokios bendrovės jau ir iki šiol buvo neatsiejamos nuo skaitmenizacijos, tad, daro prielaidą pašnekovas, pernelyg nepajuto koronos viruso krizės. Gyvą kontaktą (jei toks ir buvo) jos labai greitai pakeitė į virtualų bendravimą bei sklandžiai prisitaikė dirbti nuotoliniu.

Kitas privalumas – debesyje laikomi duomenys. Anot V. Eidukyno, iki šiol didelei daliai bendrovių tai keldavo neapibrėžtumą ir baimę – kas vyksta su duomenimis, kai jie guli ne stalčiuje, o kabo privačiame debesyje? Tačiau būtent toks duomenų laikymas ir apdorojimas laikomas neišvengiama įmonių ateitimi. O tai suprantantys šiomis dienomis gali daug lengviau pasiekti duomenis, dirbti su jais, dalintis su kolegomis.

Padeda išvengti gamybos klaidų

Turint procesus skaitmenizuojančią įrangą, sumažėja mechaniškai atliekamų darbų kiekiai, nebereikia pildyti kalno gamybinės dokumentacijos, be to, išvengiama gamybos klaidų, atsirandančių netinkamai parengus dokumentus. V. Eidukyno pastebėjimu, ne viena įmonė Lietuvoje jau turi gamybos centrus, veikiančius skaitmeniniu režimu. Tiesa, savo veiklą įmonės skaitmenizuoja palaipsniui, kadangi tam reikia didelių investicijų. Dalis technologinio parko skaitmenizuojama, kita – dirba įprasta tvarka. Tačiau net ir daliniai pokyčiai gali atnešti svarią grąžą.

„Manau, kad po šios krizės iš anksčiau pasirengusios arba veiklą skaitmenizuoti besiruošiančios pramonės įmonės smarkiai „šaus“ į priekį. Žinoma, svarbu, kad ekonomika nebūtų visai užgesusi, nes jei taip nutiktų, vėl iš naujo įkurti laužą gali būti labai sunku. Ir atvirkščiai, kai laužas tik prigesęs ir jis gauna naujo kuro – greitai įsiplieskia. Taip ir su mūsų pramone, daugelis sričių galėtų greitai stotis ant abiejų kojų. Žmonės vėl pradės vartoti, grįš prie įprastų poreikių, o galbūt net paaiškės, kad per šį laiką susiformavo didelis kurių nors produktų trūkumas“, – kalba dr. V. Eidukynas.

Savo ruožtu jis siūlo nepraleisti progos ir pasinaudoti tokiomis ES paramos priemonėmis kaip „Pramonės skaitmeninimas LT“. Eksperto nuomone, tai papildoma galimybė įmonėms investuoti į brangią įrangą ir ją išbandyti.

Strateginis žingsnis link didesnės brandos ir talentų pritraukimo

Kaip pastebi LVPA vadovas Aurimas Pautienius-Želvys, įmonės pagal ES investicijų priemonę „Pramonės skaitmeninimas LT“, kuria dabar bus paskirstyta 15,35 mln. Eur ES investicijų, visų pirma galės įvertinti galimybes skaitmeninti gamybą ir vėliau įsidiegti įrangą su integruotomis skaitmeninimo technologijomis.

„Naujuoju ir jau antruoju kvietimu pagal šią priemonę siekiame paskatinti labai mažas, mažas ir vidutines įmones (MVĮ) paskubėti įsitraukti į globalios skaitmeninės transformacijos procesus. Taip pat į finansavimą pretenduoja projektai, kuriais įmonės numačiusios diegti bent vieną skaitmeninę technologiją arba su ja susijusius sprendimus“, – akcentuoja A. Pautienius-Želvys.

LVPA vadovo pastebėjimu, ankstesni priemonę pasitelkusių bendrovių pavyzdžiai rodo, kad strateginės investicijos į gamybos skaitmenizavimą gali sudaryti unikalias sąlygas konkurencingumui ir produktyvumui.

„Gamybos įmonės vadovo strateginis apsisprendimas įgyvendinti skaitmeninę transformaciją neišvengiamai padeda iki galo suefektyvinti verslo procesus ir įsidiegti daugiau pažangesnių technologijų. Tai puiki galimybė suderinti darbuotojų, kultūros, struktūros ir veiklos užduotis“, – sako A. Pautienius-Želvys.

Pasak LVPA direktoriaus, gamybinių įmonių skaitmenizavimo sėkmė atveria kelią ir talentingų darbuotojų pritraukimui.

Plačiau apie priemonės galimybes, tai, kas gali kreiptis finansavimo ir kaip sėkmingai sudalyvauti kvietime, galėsite sužinoti balandžio 2 dieną nuotoliniame seminare „Pramonės skaitmeninimas LT“.

Registracija į seminarą paspaudus nuorodą. 
Statybunaujienos.lt



Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka
2024-04-23 14:19
„Primostar“ specializuojasi požeminių gelžbetoninių konstrukcijų hidroizoliacijos srityje ir yra didžiausias savo srities žaidėjas Estijoje. Įmonės tikslas – sumaniai naudoti hidroizoliacines medžiagas, siekiant ne tik optimalaus rezultato, bet ir sumažinti medžiagų sąnaudas bei tausoti aplinką.
nuotrauka
2024-04-23 07:34
„Nemokamas sūris tik pelėkautuose" – posakis, aktualus ne tik taupantiems vartotojams, bet ir augti (tačiau – tik už kiek įmanoma palankesnį biudžetą) siekiantiems verslams. Vienu dažniausių žingsnių verslo procesų optimizavime tampa ISO vadybos sistemos diegimas. Visgi net ir augti pasiryžusi organ...
nuotrauka
2024-04-22 13:47
Praėję metai atsinaujinančios energetikos bendrovei „Smartecon“ buvo ryškūs ir pilni svarbių įvykių. Įmonė tapo platesnio masto rangovu ir pradėjusi dirbti su didelių saulės energetikos parkų vystytojais ėmė augti dar sparčiau, taip pat plėtėsi Skandinavijoje, pasiūlė inovatyvius sprendimus namų ūki...
nuotrauka
2024-04-19 12:36
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė įsigijo Estijos bendrovės „Voglers Eesti“ kontrolinį akcijų paketą. Toks žingsnis leidžia įmonei ne tik sustiprinti paslaugų plėtrą už Lietuvos ribų, bet ir suteikia galimybę perimti svarbius procesus „Milsa“ įmonių grupė...
nuotrauka
2024-04-18 15:01
KTU mokslininkai ir verslo atstovai sako, kad ieškant konkurencinio pranašumo ekonominėje erdvėje, padėti gali verslo skaitmenizavimas – vienas prioritetinių Pramonės 4.0 tikslų. Tuo tarpu skaitmenizacijai diegti ir palaikyti jau reikalingi naujos kartos specialistai.
nuotrauka
2024-04-18 14:49
Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos situacija – bene daugiausiai diskusijų pastaruoju metu viešojoje erdvėje kelianti tema. Laukiama jos atsigavimo požymių, netyla kalbos apie būstų kainas, aptariami nauji reikalavimai statytojams. Tačiau kaip mūsų šalį ir jos sąlygas statybų vystymui mato čia jau n...
nuotrauka
2024-04-17 16:32
Didelę infrastruktūros pastatų statybos ir kultūros paveldo objektų atnaujinimo patirtį Baltijos šalyse turinti Lietuvos statybos bendrovė „HSC Baltic" pasirašė ilgalaikės nuomos sutartį su „Baltic Horizon" valdomais „Meraki" verslo namais.
nuotrauka
2024-04-17 08:53
Tai, apie ką kažkada svajojo vien rašytojai fantastai, tampa realybe. Dirbtinis intelektas milžinišku greičiu keičia mūsų gyvenimus – ne vien laisvalaikį ir pramogas, bet ir darbinę veiklą. Bendrovės „Emplonet" IT atrankų padalinio vadovė, dirbtinio intelekto personalo sprendimuose ekspertė Ieva Kil...
nuotrauka
2024-04-17 07:28
Užsienio kapitalo įmonė LAYHER BALTIC, kuri tiekia į rinką pastolių sistemas, Ukrainoje įkūrė antrinę įmonę. Karo sąlygomis gyvenančioje šalyje jau antrus metus veikianti įmonė planuoja plėtrą: iki metų pabaigos atidarys dar 2 pastolių sandėlius ir planuoja 10 mln. eurų apyvartą.
nuotrauka
2024-04-15 13:46
Balandžio 26 d. „Litexpo“ parodų rūmuose vyks tarptautinė konferencija „Skaitmeninė statyba 2024. Vilnius“, subursianti nekilnojamo turto (NT) vystytojus, valdytojus, projektuotojus bei statytojus kalbėti apie Lietuvos statybų sektoriaus pažangą skatinančias temas.
nuotrauka
2024-04-11 15:29
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika" pirmąjį 2024 m. ketvirtį naujų butų pardavimo rinkoje augo labiausiai ir užėmė rekordišką rinkos dalį – 12 proc. Sėkmingiausi visoje Vilniaus rinkoje pagal pardavimus buvo šios bendrovės vystomi projektai „Mėlyni vilkai" ir „Metų laikai".
nuotrauka
2024-04-10 08:42
Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ šiemet nusprendė pakeisti įprastą komandų formavimo ir stiprinimo programą, į ją įtraukdama dronų gamybos mokymus. Bendrovės darbuotojų surinktas skraidykles ketina padovanoti Šaulių sąjungai. „Telia“ pirmame mokymų etape planuoja įsigyti apie 20 dronų komplek...
nuotrauka
2024-04-10 08:34
Ekonomikos ir inovacijų ministerija investuoja, kurdama naujas tvarias darbo vietas ir pritraukdama investuotojų į Akmenės, Jonavos ir Mažeikių rajonus. Tam bus paskirstytas 52,82 mln. eurų finansavimas 9 projektams. Taip pat planuojama skirti papildomą sumą kitiems teigiamai įvertintiems projektams...
nuotrauka
2024-04-10 08:27
2023 m. balandį bendro gyvenimo būsto („co-living“) projektą „WeLoft“ Vilniaus Viršuliškėse atidariusi NT vystytoja UAB „Business Plius“ per metus pasiekė 90-100 proc. užimtumą ir sostinėje planuoja naują šios koncepcijos objektą.
nuotrauka
2024-04-10 07:26
Ar galima pastatyti objektą be projekto valdytojo? Taip, galima. Tam reikia pakankamai kompetentingų, profesionalių užsakovų arba idealaus projekto bei rangovų, statančių be nuokrypių. Jeigu užsakovai neturi pakankamai statybinių kompetencijų, projekto valdytojų komanda yra būtina, nes nėra projektų...
nuotrauka
2024-04-09 11:16
Vilniaus neparduotų butų sandėlis pastaraisiais mėnesiais grįžo į priešpandeminę 5 tūkst. reikšmę, tad vystytojai lėtina naujų projektų plėtros tempus. Savo ruožtu investuotojus į NT sunkiau prognozuojama rinka glumina, tačiau pinigų masė rinkoje išlieka didelė, o patrauklūs objektai su ryškesne nuo...
nuotrauka
2024-04-09 07:44
Artėjant šiltajam metų sezonui, daugelis privačių ir daugiabučių namų įgauna naują išvaizdą. Dažnai būna keičiamos namų ar butų, lauko arba vidaus durys. Tačiau vienas iš pirmųjų žingsnių, renkantis duris, – apgalvoti ir nuspręsti, koks durų rakinimo sprendimas Jums bus tinkamiausias ir pateisins Jū...
nuotrauka
2024-04-08 11:02
Gegužės 15-17 d. Vilnius vėl taps inžinerijos ir technologijų inovacijų epicentru – čia vyks jau 32-oji LITEXPO tarptautinė specializuota technologijų, inovacijų ir inžinerinių sprendimų paroda „Balttechnika 2024“. Organizatoriai tvirtina – renginys ne tik suburs specialistus iš šalies ir užsienio, ...
nuotrauka
2024-04-08 10:32
Atėjęs pavasaris daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. Nepaisant kovą fiksuoto kiek padidėjusio įregistruotų sandorių skaičiaus, vis dar atsiliekama nuo pastaruosius kelerius metus stebėto sandorių kiekio vidurkio, skelbia įregist...
nuotrauka
2024-04-07 19:30
OC PAROC pristato naują šilumos izoliacijos plokštę vėdinamų sienų šilumos izoliacijai ir apsaugai nuo vėjo.

Statybunaujienos.lt » Objektai. Technologijos. Verslas

nuotrauka

INSTITA dalyvavo infrastruktūros projekte, kuris keičia sostinės nekilnojamojo turto vystymo kryptis ir mažina taršą

INSTITA įgyvendino dar vieną lietaus nuotekų kolektoriaus rekonstravimo ir lietaus nuotekų valymo įrenginių statybos projektą – vykdė II etapo darbus. Tai itin reikšminga veikla, kuri, užsak...