„OTriKS.Kitchen“ ozonavimo technologija šalina komercinių virtuvių kvapus ir mažina sąnaudas

UAB „Dizaja“ viename Vilniaus verslo centrų įrengė inžinerines sistemas. Pirmajame daugiaaukščio pastato centre buvo ruošiamos restoranui skirtos patalpos.
„Pirmasis pastato aukštas restoranui įsikurti – ne pats geriausias, kai reikia spręsti, kaip pašalinti kvapus – jie nevaldomai sklinda į visas puses, kyla į viršų, – prisimena iššūkius UAB „Dizaja“ projektų vadovas Mindaugas Kubilius. – Minimame objekte mums buvo suformuluota užduotis rasti efektyvų sprendimą: panaikinti kvapus ir neleisti kauptis riebalams ortakiuose.“
UAB „Dizaja“ restorano patalpose sumontavo įmonės „Airplus1 Lituanica“ gaminį – automatinę ozonavimo sistemą „OTriKS.Kitchen“. Tokiu būdu, pasak M. Kubiliaus, užuot per visą daugiaaukštį pastatą vedus ortakius, buvo įdiegtas sprendimas, dėl kurio orą buvo galima išleisti tiesiog pirmajame aukšte.

„Automatinė ozonavimo sistema ne tik išvalo orą, pašalina kvapus, bet ir mažina gaisro riziką, kuri kyla dėl riebalų sankaupų ortakiuose, – pasakoja M. Kubilius. – UAB „Dizaja“ įdiegtoje modernioje sistemoje naudojamas ozonas skaido ir riebalų daleles“.
Ne tik sprendžia problemas, bet ir taupo energiją
Klaipėdoje įsikūrusi įmonė „Airplus1 Lituanica“ rinkai pasiūlė jau ne vieną oro valymo sprendimą. Už pramoninę ozonavimo sistemą, įrengtą Klaipėdos nuotekų valykloje, konkurse „Lietuvos metų gaminys 2017“ įmonei buvo įteiktas aukso medalis. 2018 m. aukso medalis įteiktas už kvapų šalinimo sistemą mažoms ir vidutinio dydžio patalpoms. 2020-aisiais įmonė rinkai pasiūlė dar vieną sprendimą. Komanda, kurioje dirba tokie profesionalai, kaip su ozonavimu susijusių išradimų autorius chemijos mokslų daktaras Arvydas Stončius, sukūrė komercinėms virtuvėms skirtą automatinę ozonavimo sistemą „OTriKS.Kitchen“.
„Naujas mūsų įmonės sprendimas skirtas kovai su kvapais, bakterijomis ir riebalų kaupimusi virtuvės ventiliacijos sistemoje“, – pristatydamas sistemą, akcentuoja „Airplus1 Lituanica“ komercijos direktorius Kastytis Trota.Įmonės sprendimai remiasi ozonu. Tai natūrali medžiaga, padedanti atmosferai savaime valytis nuo teršalų. Ozonui būdingos itin stiprios oksidacinės savybės, todėl, skaidydamas riebalus, ozonas neleidžia jiems kauptis ištraukimo ortakiuose. Taip ne tik mažinama gaisro rizika – kur kas rečiau reikia valyti ir pačius ortakius. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įpareigoja ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius valyti ventiliacijos sistemą. Tačiau sistemoje, kurioje naudojamas ozonas, riebalų ar kitų nuosėdų susidaro kur kas mažiau ir visa sistema yra saugesnė.
„Ozonu išvalytą karštą gartraukių orą galima panaudoti rekuperacinėje sistemoje ir atgauti iki 82% energijos, – dar vieną pranašumą įvardina K. Trota. – Restoranas, kurio išmetamo oro srautas yra, pvz., 5 tūkst. kub. m/val. per metus, praranda energijos maždaug už 9 tūkst. eurų.“
Sprendimas, kuriame sukaupta pažangiausia rinkos praktika
„Airplus1 Lituanica“ ne tik gamina automatinę ozonavimo sistemą „OTriKS.Kitchen“, bet ir ją prižiūri. Pasak K. Trotos, neretai restoranuose yra sumontuotos pažangios sistemos, bet jos neveikia.
„Ozonavimo sistemos yra apaugusios mitais, atrodo pernelyg sudėtingai, – sako K. Trota. – Reikia suprasti, kaip ozonas veikia, kokiomis koncentracijomis, kokiais atvejais naudojamas. Todėl mes turime specialistų komandą, kuri ozonavimo sistemas prižiūri visose Baltijos šalyse, nes neretai sistema neveikia vien dėl netinkamos priežiūros.“
Kalbėdamas apie automatinės ozonavimo sistemos „OTriKS.Kitchen“ išskirtinumą, įmonės atstovas pabrėžia, kad tai yra sprendimas, kuriame sukaupta pažangiausia rinkos praktika – nuo veikimo principo, montavimo iki priežiūros.
„OTriKS.Kitchen“ yra modulinė sistema, kuri gali būti montuojama iki 90 m atstumu nuo gartraukio. Dėl to paprastai ji vadinama bekontakte, nes įrenginio nereikia montuoti ant oro ištraukimo sistemos, taip išvengiant perteklinių įrenginių ir sudėtingo jų valymo: įrenginį su ištraukiamąja ventiliacija jungia vamzdeliai, kurie gali būti prijungti prie kelių gartraukių. Ozonas vamzdeliais pradedamas tiekti, vos tik įjungiami oro ištraukimo įrenginiai. Sistema veikia automatiniu režimu, o oro išvalymo įranga atitinka EN16282 komercinių virtuvių standartą. Ozono kiekiai ir koncentracija stebimi specialiais jutikliais, kurie duomenis belaidžiu ryšiu perduoda į automatizuotą pastato valdymo sistemą – BMS arba gamintojo monitoringo sistemą.
• visiškai automatizuota, nereikalauja vartotojo priežiūros įranga;
• modulinė sistema, veikianti iki 90 m atstumu nuo gartraukio;
• saugi ir patikima – kontroliuojama ozono jutikliu;
• nuotolinis valdymas ir 24/7 monitoringas;
• mažos energijos sąnaudos;
• sąsaja su BMS, duomenų perdavimas belaidžiu ryšiu;
• pogarantinis aptarnavimas ir priežiūra;
• pagaminta Lietuvoje.
„Visi įrenginiai pasiekiami išoriškai realiai ir virtualiai – jie komunikaciniais tinklais stebimi Klaipėdos virtualioje dispečerinėje tarnyboje. Todėl iš karto fiksuojami nukrypimai nuo nustatytų parametrų, jie koreguojami, teikiamos rekomendacijos sistemų valdytojui. Kiek mums žinoma, pasaulyje esame vieninteliai gamintojai, į vieną sistemą komplektuojantys jutiklius ozono koncentracijai stebėti ir valdyti“, – dar vieną sprendimo išskirtinumą įvardina įmonės komercijos direktorius, akcentuodamas, kad jų įmonė ozoną išgauna iš gryno deguonies, todėl ištraukimo sistemos saugomos nuo korozijos, kurią gali nulemti iš atmosferos oro tiesiogiai išgaunamas ozonas, nes jame lieka įvairių priemaišų ir ventiliacinės sistemos dėvėjimąsi skatinančių junginių.
Visi įrenginiai – paprastai montuojamame modulyje
„OTriKS.Kitchen“ – tai viename modulyje sukomplektuotas ozono generatorius, jungimo vamzdeliai ir jutikliai. Toks modulis arba vadinamoji dėžutė į objektą pristatoma parengta iš karto naudoti: ją belieka tik prijungti prie tinklo. Tokį darbą lengvai gali padaryti bet kuris vėdinimo sistemų specialistas. Modulius galima jungti vieną prie kito ir taip sukurti modulinę sistemą, kuri lengvai išsprendžia komercinių virtuvių problemas.
Nors „OTriKS.Kitchen“ montavimas nesudėtingas, „Dizaja“ rinkosi sistemą su montavimo paslauga. „Renkantis kvapų šalinimo sistemą, mums buvo svarbus ne tik jos efektyvumas, kokybė, bet ir montavimas bei priežiūra, nuotolinio stebėjimo sistema. Todėl pasirinkome „Airplus1 Lituanica“, – pasirinkimo motyvus vardino UAB „Dizaja“ projektų vadovas M. Kubilius. – Įrenginį būtume lengvai sumontavę ir patys, bet mes pasirinkome gaminį kartu su paslauga.“
Kalbėdamas apie naujovių diegimą, M. Kubilius akcentavo, kad inovatyvūs sprendimai reiškia ir aukštesnę viso objekto kokybę.
„Kadangi ozonas oksiduoja riebalų aerozolius ir neleidžia jiems kauptis ventiliacijos sistemoje, ant jos komponentų, – gartraukiai ir ortakiai tampa saugesni ir praktiškesni. Taip sustiprinama priešgaisrinė apsauga bei prailginamas komponentų tarnavimo laikas, o pačius ortakius reikia valyti daug rečiau. Didelis privalumas, kad tuo pat metu ozonas naikina nepageidautinus virtuvės kvapus“, – apibendrindamas „OTriKS.Kitchen“ naudą, sako „Airplus1 Lituanica“ komercijos direktorius K. Trota.
OZONAS –
• palieka mažiausią pėdsaką gamtoje, todėl oro valymas ozonu laikomas vienu iš ekologiškiausių metodų;
• gaminamas vietoje, todėl nereikia transportuoti ar sandėliuoti;
• įveikia ne tik kvapus ar riebalus, bet ir virusus, bakterijas, todėl jo naudojimas aktualus COVID-19 pandemijos metu.