2024 kovo 29 d. penktadienis, 12:52
Reklama  |  facebook

Pastato vidaus vamzdynų sistemų įrengimas. Įvardino geriausius rinkoje pasirinkimus

Mindaugas KARALIUS, WAVIN Pastato vamzdžių sistemų produktų grupės vadovas Baltijos šalims      2020-10-19 07:30
Pasirenkant pastato vidaus vamzdynų sistemas, svarbi ne tik jų kokybė, kuri užtikrintų efektyvų ir nepriekaištingą veikimą. Aktualu, kad tokios sistemos būtų paprastai ir greitai montuojamos, lengvai aptarnaujamos ir nekeltų rūpesčių bent keliasdešimt metų. „Wavin“ siūlo kaip tik tokius variantus, kuriuos vadina Premium klase.
nuotrauka
„Wavin“ SENTIO klimato kontrolės sistema. „Wavin“ iliustr.


Minimos įmonės
Wavin Baltic, UAB
Įrengiant karšto ir šalto vandentiekio bei šildymo sistemas, dažniausiai pasirenkami daugiasluoksniai vamzdynai presuojamomis jungtimis arba plastikiniai virinami PPR vamzdynai. PPR technologija nebrangi, tačiau reikalaujanti labiau patyrusio montuotojo. Virinant gaminius, nesunku juos perkaitinti ir neteisingai sujungti, dėl to galimas net skerspjūvio sumažėjimas jungimo vietoje – tokiu atveju sistema tinkamai negalės veikti. Vis tik užsakovai, siekdami sutaupyti, dažniausiai tokį vamzdyną ir pasirenka, ypač vykdydami renovaciją.

Wavin PP-RCT BASALT – neįprastas PPR

Įprasti PPR vamzdynai pasižymi ypač dideliu šilumos plėtimusi: matomoje vietoje įrengti ilgesnių atkarpų vamzdžiai gali atrodyti netiesūs, tarsi netvarkingai sumontuoti. Gamintojai siūlo alternatyvas: PPR vamzdžius su aliuminio arba stiklo pluošto sluoksniais. Tačiau PPR vamzdžių su aliuminiu galus prieš virinimą reikia specialiai apdoroti, vamzdžiai yra brangesni, todėl dažnas gamintojas yra atsisakęs šios technologijos. „Wavin“ siūlo unikalų sprendimą: PP-RCT BASALT vamzdžius.

PP-RCT, lyginant su PP-R, yra naujos kartos žaliava, ženkliai mažinanti tokio paties diametro vamzdžių sienelės storį. Sienelės storio sumažinimo nauda klientams akivaizdi – padidėja srauto pralaidumas, mažėja slėgio nuostoliai. Patys PP-RCT BASALT vamzdžiai yra trisluoksniai, o viduryje – bazalto pluoštas, kuris užtikrina 4 kartus mažesnį linijinį šilumos plėtimąsi, todėl išsprendžia paprastų PP-R vamzdžių bėdą. Net ir plonesnės sienelės PP-RCT BASALT vamzdžių slėgio klasė yra PN25, kuomet įprastų PP-R vamzdžių siekia iki PN20. Dėl šių savybių Wavin PP-RCT BASALT puikiai tinka tiek vandentiekio, tiek ir šildymo sistemoms įrengti. Siūlomas vamzdynų skersmuo – iki 125 mm.

Išgirskite nesandarios Wavin Tigris K5/M5 jungties švilpimą!

Sumontavus bet kokį vandentiekio ar šildymo sistemos vamzdyną, būtina jį išbandyti hidrauliškai. Sistema užpildoma suspaustu oru arba vandeniu, tada tikrinami nuotėkiai. Naudojant „Wavin“ daugiasluoksnių vamzdžių ir presuojamų plastikinių (TIGRIS K5) arba žalvarinių (TIGRIS M5) jungčių sistemą, dar niekada nebuvo taip patogu atlikti sistemos hidraulinį bandymą. Pasirinkus jį atlikti vandeniu, bet pamiršus užpresuoti sujungimą, šis ims varvėti, įspėdamas apie nesandarumą. 

Nuotraukoje – 
„Wavin“ TIGRIS K5/M5

Tačiau bandymas vandeniu tinkamas ne visuomet, pvz., dėl užšalimo tikimybės, bakterijų dauginimosi stovinčiame vandenyje, jei vamzdynas po bandymo dar kurį laiką neeksploatuojamas, todėl dažnai pasirenkamas slėgio bandymas oru.

„Wavin“ TIGRIS K5/M5 jungtys yra pirmos pasaulyje jungtys, turinčios garsinį nesandarumo signalizavimą: bet kuri pamiršta užpresuoti jungtis, atliekant slėgio bandymą oru, ims garsiai švilpti ir taip informuos apie nesandarumą.

Absoliučiai unikalu, bet tai dar ne visos gerosios naujų TIGRIS K5/M5 jungčių savybės. Naujosioms jungtims sumontuoti tinka net 5 skirtingi jungčių presavimo profiliai: U, Up, H, TH ir B. Palyginti su ankstesnėmis, jungiamosios dalys turi iki 50% padidintą vidinį skersmenį, dėl ko padidėja ir pratekėjimo srautas.

„Wavin“ ilgamečių daugiasluoksnių vamzdžių PE-Xc/AL/PE-HD ir unikalių savybių naujos kartos presuojamų jungčių TIGRIS K5/M5 kombinacija yra geriausias pasirinkimas montuojant vandentiekio ir šildymo sistemas.

Klimato kontrolės sistema SENTIO paviršių šildymui ir vėsinimui – pajunk, nustatyk, valdyk

„Wavin“ SENTIO klimato kontrolės sistema apima centrinį valdymo bloką (CCU), patalpos termostatus arba jutiklius bei termines pavaras. Paviršių šildymą reguliuoja valdymo blokas. Pasirinkus „Wavin“ SENTIO, tuo pačiu valdymo bloku galima valdyti ir paviršių vėsinimą. Vienas prietaisas šildymui ir vėsinimui – jokių papildomų pajungimo modulių bei išlaidų.

Patalpos termostatai yra modernaus dizaino, intuityvūs, rodo informaciją tada, kai to norite. Ekrane rodoma patalpos temperatūra ir drėgmė. Galima rinktis termostatus su papildomu infraraudonųjų spindulių jutikliu, kuris matuoja tikslią paviršiaus temperatūrą. Termostatai – laidiniai arba belaidžiai – programuojami, turi iš anksto nustatytus 3 komforto režimus. Sumontavote laidinę sistemą, tačiau vienas kabelis nepataisomai pažeistas sienoje? Pakabinkite kambaryje belaidį termostatą. Vienas valdymo blokas tiek laidiniams, tiek belaidžiams termostatams! Norite apriboti temperatūros keitimo galimybę patalpoje? Vietoj termostato pakabinkite jutiklį. Šis matuoja temperatūrą ir drėgmę lygiai kaip ir termostatas, tačiau neturi ekrano, tad jutiklis apriboja duomenų keitimą.

Wavin SENTIO APP

Norite valdyti klimatą per išmanųjį telefoną? Aplikaciją „Wavin Sentio App“ galima atsisiųsti iš „Google Play“ ir/arba „App Store“. Ji paprasta ir sklandžiai vykdo nuotolines komandas atskiroms patalpoms ar visam pastatui. Taip galima visiškai kontroliuoti gyvenamųjų ar darbo erdvių klimatą, nepriklausomai nuo to, kokiame pasaulio taške esate. Štai ką mes vadiname tikru patalpų šildymo ir vėsinimo valdymu! 

Nuotekų sistema Wavin AS+ nepralenkiama ten, kur reikalinga absoliuti tyla

Visi bet kurio gamintojo pastato nuotekų vamzdžiai atlieka vienodą funkciją – jais šalinamos buitinės nuotekos. Tačiau galima lengvai apsigauti, pasirenkant vizualiai panašius, bet plonesnius ir pigesnius. Tokie plonasieniai vamzdžiai net gali būti pažymėti EN standartu, tačiau retas pasidomi jo reikšme. Jei vamzdis labai plonas, įtartinai pigus ar matote EN 12200 žymėjimą – neapsigaukite, tai lietvamzdis, skirtas montuoti tik pastato išorėje, jam taikomi paprastesni reikalavimai.

Tačiau kodėl buitinių nuotekų vamzdynus net ir vienas gamintojas dažnai leidžia kelių serijų (skirtingų tipų)? Dažniausiai tai susiję su jų triukšmingumo savybėmis. Tai patartina įvertinti dar ankstyvojoje stadijoje, kadangi jau sumontuotą vamzdyną pakeisti nauju reikės didelių investicijų: pats vamzdynas nebrangus, tačiau dažnai jis paslėptas konstrukcijose po brangia apdaila. Todėl gamintojai kaip įmanydami bando pabrėžti išskirtines savo vamzdynų triukšmo slopinimo savybes. Kartais vamzdynai iš tiesų neblogai jį slopina, tačiau dažnai bandymai atliekami panaudojant specialius tvirtinimo elementus – pvz., dvigubus vamzdžių laikiklius. Tai lemia mažą decibelų skaičių, tačiau praktikoje tokie laikikliai nemontuojami, dažnai juos net įsigyti sudėtinga.

Šioje gamintojų kovoje absoliutūs lyderiai – naujos kartos „Wavin“ AS+ sistemos vamzdžiai, pakeitę daugiau nei 30 metų siūlytus „Wavin“ ASTO vamzdžius. Pagal triukšmo slopinimo charakteristikas „Wavin“ AS+ yra absoliučiai tyliausias vamzdis rinkoje.

Triukšmingumo bandymams, atliktiems Fraunhoferio institute Vokietijoje, panaudoti standartiniai vamzdžių tvirtinimo laikikliai, siūlomi AS+ asortimente. Pasirinkus AS+, jungiant gaminius nebereikia naudoti lubrikanto, o jungiamųjų dalių įmovos gaminamos skulptūrinės formos, todėl gaminiams sujungti užtenka mažesnės jėgos. Gaminius tvirtinant kampu, montuotojas ras kampų žymes ant jungiamųjų dalių korpuso.

Rifliuotas movos korpusas padės lengviau suimti ir išvystyti didesnę jėgą, jungiant gaminius ankštose ar nepatogiose montavimui erdvėse. Jungimo gylio žymė užtikrins idealų gaminių tarpusavio sujungimo gylį. Su skulptūrinės formos įmova ir lubrikantų nereikalaujančia tarpine „Wavin“ AS+ yra ne tik labai tyli, bet ir ypač lengvai bei greitai montuojama, pažangiausia rinkoje pastato nuotekų sistema. Tai, be jokios abejonės, absoliučiai aukščiausia klasė. 

 „Wavin“ iliustr.

Statybunaujienos.lt



Inžinerinės sistemos

nuotrauka
2024-03-29 10:05
„Ignitis", valdanti didžiausią greito elektromobilių įkrovimo tinklą Lietuvoje „Ignitis ON", neapleidžia lyderio pozicijų elektromobilių įkrovimo tinklo plėtros srityje – sudarė sutartį su „Baltic Shopping Centers", valdančia Kaune įsikūrusį prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", dėl iš viso 20 ele...
nuotrauka
2024-03-25 15:47
Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables" pasirašė 82 mln. eurų finansavimo sutartį su Europos investicijų banku (EIB) ir Šiaurės investicijų banku (NIB) dėl 94 megavatų (MW) Pomeranijos vėjo parko Lenkijoje.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-02-13 07:46
Šilumos siurbliai jau tapo įprasta Lietuvos gyventojų namų dalimi. Įmonės INDUSTEK ekspertai pastebi, kad vartotojai vis sparčiau atsisako šildymo kietu kuru ir noriau renkasi šilumos siurblius. Bene populiariausi Lietuvoje yra universalieji „Daikin Altherma“ oras-vanduo šilumos siurbliai. Šis šildy...
nuotrauka
2024-02-12 12:12
Išmaniuosius skaitiklius gaminanti ir juos eksportuojanti lietuvių kompanija „Elgama-Elektronika" praėjusiais metais skaičiavo rekordinį grynąjį pelną, kuris augo daugiau nei 14 kartų ir siekė 4,6 mln. eurų (2022 m. – 0,32 mln. eurų), o apyvarta augo beveik du kartus iki 41,37 mln. eurų (2022 m. – 2...
nuotrauka
2024-02-07 07:27
Naujos kartos „hansgrohe iBox universal 2“ – tai patobulintas „hansgrohe iBox universal“, kuris nepraranda populiarumo jau 23-jus metus. Patobulinto įrenginio esmė – novatoriška paslėpta potinkinė technologija „iBox universal 2“, kuri idealiai tinka vonios kambariui įrengti.
nuotrauka
2024-02-06 10:38
Mus nuolat supa galybė ligų sukėlėjų bei bakterijų. Jie aktyvūs būna ten, kur lankosi daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninėse, mokyklose, sporto klubuose, biuruose. Pasak specialistų, ypač šaltuoju metų laiku, kai gerokai padaugėja kosinčių ir čiaudinčių žmonių, užkrečiamų ligų prevencijai gali būti pan...
nuotrauka
2024-01-26 06:34
Prie nuosavų namų įprastai yra pristatomos ir lauko terasos, nes sėdėti namie užsidarius tarp keturių sienų nusibosta, todėl norisi ištrūkti ir į gryną orą. Vasarą tai nesukelia jokių nepatogumų, tačiau ankstyvą pavasarį ir vėlų rudenį, kai lauke vėsoka, nelabai jauku sėdėti terasoje. Bet vien dėl t...
nuotrauka
2024-01-24 13:40
Prognozuojama, kad iki 2035 m. elektromobilių skaičius pasaulyje išaugs septynis kartus nuo 10,5 mln. (2022 m.) iki 74,5 mln. (2035 m.). Ekspertų skaičiavimu, vien tik elektromobilių įkrovimui elektros poreikis 2030 m. pasaulyje sieks 655 TWh. Apie 45 proc. elektros pastatuose sunaudos elektromobili...
nuotrauka
2024-01-19 10:00
Prabėgus šventiniam šurmuliui ir prasidėjus naujiems kalendoriniams metams, daugelis ima vykdyti sau duotus pažadus: pradėti sportuoti, sveikai maitintis ar atsikratyti žalingų įpročių. Specialistų teigimu, vienas iš nepelnytai pamirštamų naujametinių įsipareigojimų – elektros energijos suvartojimo ...
nuotrauka
2024-01-08 09:45
Didesnis komfortas, efektyviai vartojama energija ir proporcingai mažėjančios komunalinės išlaidos. Tokie reikalavimai gali būti įgyvendinti, jei pastato įranga yra sujungta į bendrą naujos kartos išmanųjį skaitmeninės namų sistemos JUNG HOME tinklą. Pastarąjį Lietuvoje šiuo metu gali kvalifikuotai ...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...
nuotrauka
2023-12-27 13:06
Elektriniai katilai – tai alternatyva tradicinėms šildymo sistemoms. Šie katilai yra atsakas į šiuolaikinius energetikos iššūkius: jie mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, yra ekologiški ir gali būti efektyvus sprendimas daugelyje situacijų. Be to, dėl savo paprastos konstrukcijos ir saugumo, e...
nuotrauka
2023-12-05 09:54
Artėjant Kalėdoms, norisi namus papuošti elektrinėmis girliandomis ir dekoracijomis, tačiau dažną stabdo dvejonės, kaip tokios puošmenos gali išauginti sąskaitas už elektrą. Ekspertai sako, kad vienareikšmiškai pasakyti, kiek elektros sunaudos kalėdinės dekoracijos, yra sudėtinga, nes tai priklauso ...
nuotrauka
2023-11-29 09:57
Kaip tvariai su minimaliai neigiamu aplinkai poveikiu gaminti energiją iš atsinaujinančių šaltinių: saulės, vėjo ir vandens? Kaip išsisukti nenaudojant iškastinio kuro? Šiuos ir kitus klausimus praėjusią savaitę kėlė šalies inžinerinė bendruomenė Projektų ekspertizės ir gaisro saugos įmonių asociaci...
nuotrauka
2023-11-28 09:42
Vėstant orams gyventojams vėl pradeda kilti klausimai dėl šildymo – norima, kad kambariuose būtų komfortiška temperatūra, tačiau baiminamasi didesnių sąskaitų. Įtaką sąskaitų dydžiui daro ne tik šilumos suvartojimas, kurį lemia lauko oro temperatūra, drėgmė, vėjo stiprumas, pastato energetinis efekt...
nuotrauka
2023-11-10 11:26
Šviesos jungiklis, kištukinis lizdas ar termostatas ilgą laiką buvo svarbūs tik dėl savo funkcijų, neteikiant per daug reikšmės jų išvaizdai ir derėjimui interjere. Dizainerių teigimu, būtina griauti mitą, kad šie prietaisai privalo būti tik balti: jų spalvą ir formą apsprendžia vieta interjere.
nuotrauka
2023-10-30 11:36
Išmaniųjų namų sistemos daugeliui jau nėra naujiena. Jos vis dažniau yra diegiamos ne tik gyvenamuosiuose būstuose, bet ir biuruose, viešbučiuose ar kituose dideliuose pastatuose. Jungiklių ir protingų namų sistemų centras „JUNG Vilnius" kartu su įmone „SoulWood LT" nusprendė, jog protingo namo sist...
nuotrauka
2023-10-30 07:10
Viena didžiausių energetikos bendrovių Baltijos šalyse „Enefit“ pasirašė sutartį su prekybos tinklu „Norfa“ dėl viešojo įkrovimo stotelių įrengimo. 107 skirtingose prekybos tinklo stovėjimo aikštelėse visoje Lietuvoje iš viso bus įrengta mažiausiai naujų 250 įkroviklių, kuriuose vienu metu bus galim...
nuotrauka
2023-10-19 11:37
Namuose turime daug įvairių prietaisų, kuriuos tenka nuolat įkrauti – nuo telefonų, akumuliatorinių žoliapjovių, robotų iki automobilių. Milijonai žmonių įvairius prietaisus palieka įkrauti nakčiai ar net išėję iš namų. Energijos specialistas atskleidžia, kokius saugaus prietaisų įkrovimo aspektus t...

Statybunaujienos.lt » Inžinerinės sistemos