2024 kovo 19 d. antradienis, 5:34
Reklama  |  facebook

Požeminis vanduo ir geoterminė energija – tvarumo ir naudos garantija

2021-06-04 07:01
Gręžiniai, skirti požeminio vandens gavybai ar geoterminei energijai išgauti, yra svarbūs įrenginiai. Netinkamai naudojami žemės gelmių turtai gali brangiai kainuoti sveikatai ir biudžetui.
nuotrauka
UAB „Artva“ nuotr.


Minimos įmonės
Artva, UAB
Oro navigacija (iki 2023 m. VĮ), AB
Trakų vandenys, UAB

Tvaraus vartojimo nuostatos verčia ieškoti racionaliausių sprendimų, siekiant išgauti požeminį vandenį ar gaminti šilumą iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

„Lietuvos plotas nėra didelis, tačiau geologinės-hidrogeologinės sąlygos, nuo kurių priklauso gręžinių vieta ir gylis, labai skiriasi, – tvirtina UAB „Artva“ projektų direktorius Giedrius Ingaunis. – Pietų Lietuvoje požeminio vandens gavybos gręžinius tenka įrengti 30–80 m gylyje – dažniausiai kvartero sluoksnyje. Šiaurėje slūgso sunkiai pragręžiamas dolomitas, klintis. Šiame regione daugiausia 80–150 m gylio gręžinių. Yra vietų, kur įrengiami 150–240 m gylio gręžiniai požeminiam vandeniui išgauti. Visų regionų geologinės, hidrogeologinės, hidrocheminės sąlygos savitos, todėl kiekviena būsimų darbų vieta analizuojama atskirai.“

Tvarų šio sektoriaus vartojimą lemia specialistų kompetencijos ir atsakingumas. G. Ingaunio pastebėjimu, pasitaiko, kad, prieš pradedant vykdyti darbus, neatliekami arba prastai atliekami požeminio vandens gavybos gręžinio projekto parengimo darbai. Tai lemia ir ydinga viešųjų pirkimų praktika, kai perkami projekto parengimo ir rangos darbai, o žemės gelmių tiriamieji darbai, būtini požeminio vandens poreikiams ir išgavimo galimybėms įvertinti, paliekami „paraštėse“ – lyg nebūtini.

UAB „Artva“ projektų direktorius Giedrius Ingaunis
 
 
UAB „Artva“ projektų direktorius
Giedrius Ingaunis
„Įmonės investuoja į atsinaujinančią energiją, kokybišką vandenį, bet tai reikia daryti apdairiai. Efektyviausi sprendimai dėl geoterminių gręžinių, kaip ir dėl požeminio vandens gavybos gręžinių, gali būti priimami tik specialistams atlikus vietovės analizę ir tiriamuosius darbus.“

Įrengiant geoterminius gręžinius, situacija panaši. „Artvos“ nuostata aiški: tiriamieji darbai svarbūs, juos būtina atlikti dar prieš rengiant projektą ar bent projekto rengimo metu.

Įmonės praktika rodo, kad tiriamieji darbai vandens gavybos ar geoterminiams gręžiniams sutaupo lėšų ir tampa ekonomiškai patrauklūs eksploatuojant. Esminis aspektas – ilgaamžiškumas. „Artva“ specialistai žino ne vieną atvejį, kuomet garantinio termino metu gręžinyje baigiasi vanduo.

Žvalgybos gręžinių vertė: mineralinis vanduo Trakus artina prie kurorto statuso

Varnikų vandenvietėje, kurią eksploatuoja „Trakų vandenų“ įmonė, „Artva“ yra atlikusi vandeningų sluoksnių žvalgybą ir įrengusi keletą vandens gavybos gręžinių. Prieš penkerius metus iš senų šios vandenvietės gręžinių pradėjus tiekti geriamąjį vandenį ir Lentvariui, žymiai padidėjo tiekiamo geriamojo vandens kiekis. „Artva“ atliko gilesnių žemės gelmių tyrimą: išgręžti 5 žvalgybos gręžiniai nuo 120–205 m gylio.

Šioje vandenvietėje žvalgybiniai gręžiniai Trakams sukūrė ir pridėtinę vertę – buvo aptiktas ypač geros kokybės viršutinio silūro vandeningasis sluoksnis. Šiuo metu baigiama gręžinio vandens pripažinimo natūraliu mineraliniu vandeniu įteisinimo procedūra, o Patentų biurui pateikta paraiška patentuoti būsimą mineralinio vandens pavadinimą. Tad netrukus Trakai turės iš savo savivaldybės teritorijos gelmių gaunamą patentuotą kokybišką mineralinį vandenį.

 

 UAB „Trakų vandenys“ direktorius
Romualdas Ingelevičius
„Įmonei svarbu, kad nereikėtų perdarinėti atliktų darbų, o gyventojai gautų gerą vandenį. Todėl, kai darbuojasi „Artva“, esu ramus. Galima mokėti pigiai, bet dukart, galima iš karto gauti kokybišką paslaugą už kokybę atitinkančią kainą.“

„Mineralinis vanduo Trakams, siekiantiems kurorto statuso, svarbus, – neabejoja Romualdas Ingelevičius, UAB „Trakų vandenys“ direktorius, akcentuodamas „Artvos“ vaidmenį, išžvalgant miestui svarbų mineralinį vandenį. – Kitąmet planuojame Varnikų vandenvietės plėtrą ir norime, kad šių darbų imtųsi tokios įmonės, kokia yra jau daugelį metų pas mus besidarbuojanti „Artva“.

„Trakų vandenų“ užsakymu, Lentvaryje „Artva“ yra likvidavusi ir visą vandenvietę – 12 gręžinių. Tai retas atvejis, kai likviduojama visa vandenvietė.

Ištikus problemoms dėl vandens gavybos ir kokybės, „Trakų vandenų“ vadovas sako suprantantis, kokie svarbūs ir patikimi yra patirties sukaupę rangovai. R. Ingelevičiaus žodžiais, dirbant su „Artva“ ramu, kad ir paslauga bus tinkama, ir vanduo kokybiškas.

„Įmonei svarbu, kad nereikėtų perdarinėti atliktų darbų, o gyventojai gautų gerą vandenį. Todėl, kai darbuojasi „Artva“, esu ramus, – sako R. Ingelevičius ir tarsteli: galima mokėti pigiai, bet dukart, galima iš karto gauti kokybišką paslaugą už kokybę atitinkančią kainą.

Regioninis skrydžių valdymo centras: tinkami sprendimai lėmė gerus rezultatus

„Artva“ gali įrengti geoterminius gręžinius individualiems namas ir įmonėms. „Artvos“ projektų direktorius G. Ingaunis sako, kad, imantis tokių darbų, projektavimo metu svarbu įvertinti esamas žemės gelmių geologines-hidrogeologines sąlygas, grunto savybes, nes tai lemia išgaunamos energijos kiekį, t.y., kiek efektyvus bus geoterminis šildymas.

 
 
VĮ „Oro navigacija“ Energetikos ir inžinerinės infrastruktūros skyriaus
vadovas Vidas Strakšys
„Šiuo metu įrangos parametrai ir būklė stebimi nuotoliniu būdu. Džiaugiamės, kad naudojama geoterminių gręžinių sistema nepareikalavo ypatingos priežiūros, nebuvo ir gedimų. Sistemos ilgaamžiškumas – 20 metų. Diegiant šį projektą pavyko rasti tinkamus sprendinius, esame patenkinti rezultatais.“

Vienas stambiausių pastarųjų metų „Artvos“ darbų šioje srityje – geoterminio šildymo įrengimas Vilniaus regiono skrydžių valdymo centre. „Artva“ atliko tiriamuosius darbus sklypo geologinei sąrangai ir uolienų šilumos laidumui nustatyti, įrengė geoterminius gręžinius, šilumos punktą su antriniais šilumos šaltiniais – geoterminiais šilumos siurbliais „Alpha Innotec“. Ši geoterminių gręžinių ir gruntas-vanduo šilumos siurblių sistema, naudodama 1 kW elektros energijos, pagamina 4,7–5 kW šiluminės energijos. 

„Sistema suprojektuota, kad patenkintų pastato šildymo poreikius, kai lauko temperatūra yra ne žemesnė kaip minus 5 laipsniai. Esant žemesnei, papildoma energija tiekiama iš miesto centrinio šilumos tinklo, – pasakoja VĮ „Oro navigacija“ Energetikos ir inžinerinės infrastruktūros skyriaus vadovas Vidas Strakšys. –2019–2020 m. žiemą pastato administracinių patalpų šildymui visiškai pakako šilumos siurblių tiekiamos energijos. Beje, šilumos siurbliai taip pat naudojami ir pastato patalpoms vėsinti bei karštam vandeniui paruošti.“

Statant, pasak V. Strakšio, retai pavyksta išvengti techninio projekto sprendinių tikslinimo, todėl įgyvendinimo sėkmė priklauso nuo rangovo – jo sukauptų žinių, kompetencijų ir patirties.

Taip pat svarbus rangovo požiūris į atliekamo darbo kokybę, noras padėti užsakovui siekti geriausio rezultato, diegiant ir prižiūrint įrengtas sistemas.

„Šiuo metu įrangos parametrai ir būklė stebimi nuotoliniu būdu. Džiaugiamės, kad naudojama geoterminių gręžinių sistema nepareikalavo ypatingos priežiūros, nebuvo ir gedimų. Sistemos ilgaamžiškumas – 20 metų. Diegiant šį projektą pavyko rasti tinkamus sprendinius, esame patenkinti rezultatais“, – sako VĮ „Oro navigacija“ atstovas.

Ko reikia, kad sprendimai būtų efektyvūs

„Trakų vandenys“, „Oro navigacija“, kaip ir kiti „Artvos“ užsakovai, renkasi tvarumą, orientuojasi į energijos taupymą, todėl jiems svarbu mažinti energijos sunaudojimą ir energijos balanse didinti žaliosios energijos dalį. Klientams svarbu, kad iš žemės gelmių būtų tiekiamas kokybiškas vanduo, o išgaunama geoterminė energija patenkintų lūkesčius.

„Įmonės investuoja į kokybišką vandenį, atsinaujinančią energiją, bet tai reikia daryti apdairiai, – tvirtina „Artvos" projektų direktorius G. Ingaunis. – Jau minėjau problemas, kurios gali ištikti požeminio vandens gręžiniuose. Nuo metų pradžios įsigaliojęs reikalavimas statyti tik A++ energinio naudingumo pastatus reiškia, kad didžioji suvartojamos energijos dalis turi būti pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, tarp kurių – geoterminė energija. Iššūkių gali kilti ir įrengiant geoterminių gręžinių sistemas. Nežinant grunto savybių, negalima pasakyti, kiek ir kokio gylio gręžinių reikės projektiniams pajėgumams užtikrinti. Efektyviausi sprendimai dėl geoterminių gręžinių, kaip ir dėl požeminio vandens gavybos gręžinių, gali būti priimami tik specialistams atlikus vietovės analizę ir tiriamuosius darbus.“

Geologijos sektoriuje svarbiausia yra veikiančių įmonių patirtis. „Artva“ jos turi ir, garantuodama kokybę, dalijasi patirtimi su užsakovais. Kaip sako „Artvos“ specialistai, geriausias darbo įvertinimas yra tada, kai pas tą patį užsakovą grįžti ne taisyti klaidų, o įgyvendinti naują projektą.

UAB „Artva“ ir pašnekovų nuotr.

Statybunaujienos.lt



Aplinka

nuotrauka
2024-03-18 09:48
Ar žinojote, kad Vilniuje galima išvysti vienas didžiausių lašišų pasaulyje? Arba tai, kad dažnas vilnietis yra ne kartą vaikščiojęs vienu seniausių miškų Europoje, besidriekiančiu palei Neries vingį? NT plėtros bendrovė „Darnu Group” ir Lietuvos hidrobiologų draugija kviečia artimiau susipažinti s...
nuotrauka
2024-03-15 09:28
Aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice" investuoja 18 mln. eurų į nuo gaisro nukentėjusio Gariūnų rūšiavimo centro atstatymą ir infrastruktūros gerinimą. Pastatuose projektuojamos moderniausios gaisro aptikimo bei automatinės gaisro gesinimo sistemos. Projektą planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
nuotrauka
2024-03-15 06:04
Įmonė „Rinktinės NT", be leidimo nukirtusi ąžuolą sostinės Ceikinių gatvėje, Vilniaus miesto savivaldybei sumokės 150 tūkst. eurų kompensaciją. Lėšas sostinės savivaldybė panaudos apželdinimo projektams.
nuotrauka
2024-03-14 10:21
Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtiems Administracinių nusižengimų kodekso ir Aplinkos apsaugos įstatymo pakeitimams, kuriais siūloma baudas diferencijuoti pagal pažeidimo mastą, daromą neigiamą poveikį aplinkai, griežtinti baudas fiziniams asmenims ir nustatyti atsakomybę juridiniams ...
nuotrauka
2024-03-13 09:16
Antradienį Europos Parlamentas patvirtino teisiškai įpareigojantį planą dėl pastatų sektoriuje suvartojamos energijos ir išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo.
nuotrauka
2024-03-12 09:22
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas dalyvavo Paryžiuje vykusiame Pastatų ir klimato kaitos pasauliniame forume, kuriame su kitų valstybių atstovais aptarė pastangas didinti statybų sektoriaus dekarbonizaciją ir atsparumą klimato kaitai.
nuotrauka
2024-03-08 13:06
Turto bankas paskelbė BREEAM vertinimo ir konsultavimo paslaugų pirkimą, ekspertai dirbs prie A.Goštauto kvartalo konversijos. Siekiama, kad visi projekto etapai atitiktų keliamus tvarumo reikalavimus, o pastatų kompleksas gautų aukščiausią „Išskirtinis“ (angl. – „Outstanding“) sertifikatą.
nuotrauka
2024-03-08 12:55
Gyventojai, siekiantys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, nuo kovo 1d. visą mėnesį gali kreiptis į APVA ir pasinaudoti finansine parama. Per pirmąją kvietimo savaitę jau sulaukta beveik 600 paraiškų. Aktyviausi šį kartą Vilniaus, Kauno ir Alytaus rajonų gyventojai, norintys padidinti savo ...
nuotrauka
2024-03-08 09:30
Pasiekti beveik visi Europos Sąjungos Miesto nuotekų valymo direktyvoje numatyti tikslai, praneša Aplinkos ministerija. Direktyva numato, kad ne mažiau kaip 98 proc. nuotekų, susidarančių aglomeracijose, kuriose gyvena daugiau nei 2 tūkstančiai gyventojų, būtų surenkama centralizuotomis nuotekų sur...
nuotrauka
2024-03-05 16:21
Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse iš gyventojų surenkamos mišrios komunalinės atliekos panaudojamos cemento pramonėje. Atliekos tampa alternatyviu kuru, kuris naudojamas cemento gamybai – taip mažinamas iškastinio kuro naudojimas, į atmosferą išsiskiriančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų i...
nuotrauka
2024-03-04 10:06
Nors stojančiųjų į kelių ar geležinkelių inžineriją skaičiai mažėja, galimybių ir įspūdingų projektų šioje srityje netrūksta. „Tyrens Lietuva" specialistai papasakojo, kuo juos žavi ši sritis ir kokie projektai paliko didžiausią įspūdį.
nuotrauka
2024-03-01 15:45
Nuo kovo 1 d. visą mėnesį gyventojai, norintys atnaujinti savo individualų gyvenamąjį namą, gali kreiptis į Aplinkos projektų valdymo agentūrą (APVA) ir pasinaudoti finansine parama. Iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos šiam kvietimui skirti 22 mln. eurų. Iš viso iki 20...
nuotrauka
2024-02-26 07:07
Nors dauguma Vilniaus gyventojų jau susipažino su nauja maisto atliekų rūšiavimo tvarka, dalis įmonių vis dar nežino, kad oranžinių maišelių rulonėlį ir specialų kibirėlį gali atsiimti ir verslai. Anot specialistų, metų pradžioje įsigalioję pokyčiai aktualūs toms įmonėms, kurių veikloje susidaro bui...
nuotrauka
2024-02-20 10:26
Vilniaus miesto savivaldybė, įgyvendindama „LIFE GreenMe5" projektą, dalyje Salomėjos Neries gatvės išbandys įvairias priemones sumažinti transporto keliamą triukšmo ir oro taršą. Planuojama, kad pasiteisinusios priemonės vėliau bus pritaikomos ir kitose Vilniaus gatvėse.
nuotrauka
2024-02-19 10:37
Turto banko valdomuose pastatuose įsikūrusios valstybės įstaigos praėjusiais metais suvartojo 13 proc. mažiau elektros ir šilumos energijos. Mažinti sąnaudas energijos ištekliams valstybės pastatuose leido kompleksinės Turto banko investicijos į energinio efektyvumo priemones bei aktyvus pačių organ...
nuotrauka
2024-02-15 12:37
Praėjus puspenktų metų po visuomenėje didelio atgarsio sulaukusios ekologinės nelaimės Alytuje pradėti likviduoti šio gaisro padariniai. Iš „Ekologistikos“ patalpų iki gegužės 21 d. bus išvežta 819 tonų padangų, 2 143 tonos plėšytų padangų bei 895 didmaišiai su gumos pudra ir granulėmis. Visos šios ...
nuotrauka
2024-02-13 15:21
Naudojant medienos gaminius vietoje betono statybų sektoriuje per visą pastato gyvavimo etapą (nuo medžiagų gamybos iki pastato eksploatavimo) į aplinką patektų maždaug 50-75 proc. mažiau CO2. Tai atskleidė Aplinkos ministerijos parengta studija apie atliktus tyrimus dėl CO2 išmetamo kiekio statybos...
nuotrauka
2024-02-13 15:04
Atliepiant Druskininkų gyventojų ir svečių poreikius turėti laivuojamą Nemuno upę visoje Druskininkų savivaldybėje, Druskininkų meras ir VVKD sukirto rankomis dėl vandens kelio (17,7 km) paruošimo, pritaikymo laivybai Nemuno upės atkarpoje ties Druskininkais.
nuotrauka
2024-02-09 12:31
Vasario 16-ąją apdovanojimas už metų darbą Klaipėdai bus įteiktas entuziastingiems kultūros paveldo puoselėtojams – verslininkui Augustinui Jankevičiui ir paramos fondo „Augustus“ vadovui Arvydui Urbiui. Jų pastangomis buvusiame Klaipėdos dujų fabriko pastatų komplekse atgimė du išskirtiniai past...
nuotrauka
2024-02-08 12:32
Kaimynų bendrystę jau aštuonerius metus puoselėjantis Vilnius vėl skirs finansavimą bendruomeniškumui stiprinti. Šių metų bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų projektų prioritetinė kryptis – gyventojų įtraukimas į kultūrinę edukacinę veiklą ir orientacija į tvarumo sprendimus, įgyvendinant ž...

Statybunaujienos.lt » Aplinka