2024 kovo 29 d. penktadienis, 16:29
Reklama  |  facebook

Specialistų komentarai. Kaip namuose sukurti malonią vėsą, kai lauke – 30 laipsnių karštis, ir sušildyti žiemą

2020-07-20 07:34
Žmogus siekia gyventi ir dirbti komfortiškomis sąlygomis. Ką daryti, kad vasarą nekamuotų tvankuma, o žiemą nereikėtų drebėti nuo šalčio? Racionalūs žmonės siekia dar daugiau – kaip padaryti, kad ta pati sistema ir vėsintų, ir šildytų, o įrenginiai nedarkytų interjero? Išeitis – kapiliarinė vėsinimo sistema, ištisus metus kurianti idealų mikroklimatą.
nuotrauka
Leono Garbačausko nuotr.


Minimos įmonės
TENKO Baltic, UAB
VILNIUS TECH / Vilniaus Gedimino technikos universitetas,

Vėsinimas per kapiliarinius kilimėlius – perspektyvus sprendimas

Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriaus architekto Gintaro Stauskio, retas kuris nepamena, kokie seniau maloniai vėsūs vasaromis būdavo masyvūs namai, statomi iš molio plytų ir turintys praktiško dydžio langus. 

„Dabar projektuojami ir statomi santykinai mažos masės pastatai, konstruojami iš karkaso ir lengvų apšiltinimo sluoksnių, o jų išorės atitvaros dažnai paverčiamos ištisiniu įstiklintu paviršiumi. Todėl tokiems pastatams šildyti, vėdinti ir vėsinti naudojami šiuolaikiniai inžineriniai sprendimai. Vienas moderniausių vėsinimo būdų – vėsinimas aktyvavus paviršius, pavyzdžiui, kapiliarinius kilimėlius“, – sako specialistas.

Lietuvoje daugelis statybos naujovių prigyja ne iškart. Pavyzdžiui, karkasinių namų, kurie turi daug ekonominių pranašumų, lietuviai dar nepamėgo. Vėsinimas per kapiliarinius kilimėlius – taip pat naujiena šalies rinkoje, tačiau pasaulyje – seniai naudojamas sprendimas. 

„Kaip architektas manau, kad tai perspektyvi sistema: ji „nematoma“, nes kilimėliai slepiami po lubų plokštėmis, pakankamai lengvai sumontuojama ir dar gali teikti dvigubą naudą – vėsinti ir šildyti, todėl yra tvari“, – apie šalyje gana naują patalpų vėsinimo sprendimą pasakoja architektas. Jis pastebi ir dar vieną niuansą, dėl kurio ištverti karštas vasaras biuruose ir namuose tampa nepakeliama – per daug stiklo.

Upa Medical Spa nuotr.

Kai pastate suprojektuota daug daugiau nei reikėtų pagal apšviestumo, energijos taupymo, jaukumo, pagal architektūrinį sprendimą langų ir kitų įstiklintų paviršių, natūralu, kad į pastatą įleidžiam itin daug saulės šilumos. Dėl to namuose jaučiamės lyg šiltnamyje. Tokiu atveju gelbėtis nuo karščio reikia inžineriniais sprendimais.

„Kokią sistemą pasirinkti – kiekvieno sprendimas, tačiau aš visada patariu žiūrėti plačiau į ateitį, į perspektyvas ir į galimybes gyventi kuo komfortiškiau bei tvariau“, – sako prof. G. Stauskis.

Specialisto nuomone, kapiliariniai kilimėliai – efektyviausia vėsinimo sistema

Inžinerijos specialistas Rolandas Mackonis sako, kad kapiliarų veiksmingumu patikėjo tik tada, kai 2014 m. juos sumontavo pirmame name. Šiandien inžinierius turi dešimtis patenkintų klientų, kurie per vasaros karščius gyvena komfortiškai ir yra patenkinti, kai daugelis dūsta nuo tvankumos. 

„Siūlydamas klientui tai, ko neturi kiti, aš rinkoje turiu pranašumą. Kalbant apie kapiliarinį vėsinimą, įmonė „Tenko Baltic“ yra inovatoriai, kurie į Lietuvą atvežė šią naujieną iš Vokietijos. Beje, ten šis išradimas užpatentuotas prieš 25 metus, tad nauja tai tik Lietuvoje, bet ne Vakarų Europoje“, – sako pašnekovas.

Energiškai efektyviuose pastatuose reikalinga ne tik šildymo sistema, vėdinimas, bet ir vėsinimas. Klimato atšilimo poveikį jaučiame vis stipriau, todėl dabartiniuose pastatuose tiesiog būtina galvoti apie namų vėsinimą vasarą. Vaillo & Irigaray Architects nuotr. 

„Kapiliariniai kilimėliai gaminami iš polipropileno ir gali būti montuojami įvairiose konstrukcijose. Jie teikia energiją taupantį ir malonų plokštuminį šildymą ir vėsinimą visuose pastatų tipuose: nuo vienos šeimos namo iki biurų dangoraižio. Modernizuojant senus pastatus, kapiliarinių kilimėlių įmontavimas taip pat jokia problema. Mano nuomone, tai šiuolaikinio, modernaus komfortiško namo dalis – dabar rinkoje nėra geresnės, efektyvesnės vėsinimo sistemos“, – tvirtina R. Mackonis, pastebėdamas, kad sistemų, kurios vėsina, yra labai daug, tačiau jos turi minusų.

Sistemą lengvai integruoti, pritaikyti

„Jei man pačiam reikėtų apibūdinti pojūtį, koks būna karštą dieną įėjus į kapiliarais vėsinamą pastatą, sakyčiau taip: kaip molinėje kaimo sodyboje – kūną apgaubia maloni vėsa, bet ne šaltis. Vėsa iš kapiliarų lengvai sklendžia žemyn, nėra jokio pūtimo. Dizaineriai, su kuriais dirbu, sako, kad tai ir labai estetiška, palanki sistema – nes jos tiesiog nematyti. Tai lengvai integruojama, pritaikoma sistema: jokių revizinių durelių, nėra kondicionierių ant sienų, jokios priežiūros, aptarnavimo, nereikia priėjimo.

Tai sistema, kurią paprasta reguliuoti: tiek iš namų, tiek per programėlę“, – patirtimi dalinasi R. Mackonis. Jo žodžiais, klimatinė lubų sistema veikia gerokai efektyviau nei grindinis vėsinimas/šildymas.

Hiepler & Brunier nuotr.

Kapiliariniai kilimėliai nėra parduodami kaip daiktai – jie gaminami ir projektuojami individualiai pagal kiekvieno namo poreikį, todėl pašnekovas, remdamasis savo patirtimi, rekomenduoja vėsinimo klausimą apgalvoti dar namo statybos pradžioje. 

„Kai kas nusigąsta, kad tai sudėtinga sistema, bet ji montuojama paprastai. Svarbu, kad sistemos instaliuotojas turėtų būtinų žinių“, – sako R. Mackonis.

Patikrino efektyvumą: temperatūra skyrėsi 6 laipsniais

Tadas Sprindžiūnas name kapiliarinę vėsinimo sistemą turi jau penkerius metus. Jo žodžiais, dienomis, kai lauke itin karšta, kambariai mansardiniame aukšte (su stoglangiais) prišiltų taip, kad juose būtų neįmanoma gyventi. Šiuo atveju situaciją gelbsti inovatyvi vėsinimo sistema.

„Mėgstu stebėti, kaip tam tikri įrenginiai veikia namuose. Vieną karštą dieną palyginau, ką rodo termostatai skirtinguose sodybos kambariuose. Temperatūra vonios kambaryje, kur kapiliarinės sistemos nėra, buvo +29 oC, o greta esančiame miegamajame, kur ši sistema veikia, net šešiais laipsniais mažesnė. Kambario drėgmė taip pat yra labai komfortiška. Ir pats pastebėjau, ir sodybos svečiai atkreipia dėmesį, kad pojūtis toks, lyg karštą vasaros dieną užeitum į vėsų rūsį: gera, malonu, komfortiška“, – dalinasi T. Sprindžiūnas.

Vyriškiui patinka, kad ši sistema neskleidžia jokių garsų, nepučia, nešvokščia. Esant tokiai vėsinimo sistemai, nerekomenduojama darinėti langų, nes tuomet ji dirbs neefektyviai. Bet darinėti langų nėra ir jokio poreikio: sodyboje įrengta vėdinimo sistema, kuri tiekia gryną orą, užtikrina jo cirkuliaciją name. T. Sprindžiūnas sako negirdėjęs apie geresnį sprendimą, kad per tą pačią trasą veiktų ir šildymas, ir vėsinimas.

Tai ne tik skirtumas tarp karšta ir vėsu, tai bendras pojūtis

Prieš penkerius metus T. Sprindžiūnas nepabūgo namuose diegti naujos, modernios sistemos, nes suintrigavo pati kapiliarinės šildymo ir vėsinimo sistemos su „BEKA“ kapiliariniais vamzdelių kilimėliais idėja bei veikimo principas: „Paskaičiau, kad pasaulyje ši sistema sėkmingai naudojama, ypač kai diegiama kartu su geoterminiais gręžiniais, todėl nusprendžiau pats išbandyti. Šiandien jau neįsivaizduoju, kaip reikėtų gyventi be vėsinimo. Mums tai itin aktualu miegamuosiuose, esančiuose antrame aukšte: langų darinėti nenorime, nes tai neefektyvu ir nepatogu“.

Pašnekovas dažnai iš aplinkinių sulaukia klausimų apie vėsinimą, ar pasiteisino, ar verta, „nes Lietuvoje tiek ir tos vasaros“? Vyras sako skeptikams ne pasakojantis, o kviečiantis užeiti į vidų.

„Žmonės, užėję į namus ir pajutę, koks skirtumas, lieka sužavėti. Tai ne tik karšta ir vėsu, tai bendras pojūtis, kuris leidžia ilsėtis, jausti malonumą būnant namuose, o ne „tirpti“ iš karščio“, – pasakoja pašnekovas.

Inžinerinė sistema gimė iš poreikio gyventi tvariau, komfortiškiau

Kaip sako „TENKO Baltic“ pardavimų vadovas Mindaugas Budrys, kapiliarinė sistema iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti sudėtinga, bet ji labai artima gamtai, žmogui ir jo kūnui: „Šilumos reguliavimas gamtoje vyksta vandenį cirkuliuojančiais kapiliarais: augalų lapuose arba po žmogaus oda. Vanduo perduoda šilumą tūkstančius kartų geriau, tad ir efektyviau už orą. Taip ir ši sistema – ji susideda iš daugybės plonyčių 3–4 mm vamzdelių, kuriuose cirkuliuoja vėsus arba šiltas vanduo, priklausomai nuo sezono (vasara ar žiema). „BEKA“ kapiliariniai kilimėliai integruojami į patalpą supančias plokštumas labai arti paviršiaus ir tokiu būdu užtikrina itin komfortišką, natūralų šilumos ir vėsos perdavimą patalpose“.

Ši moderni sistema skiriasi nuo įprastinių vėsinimo įrenginių, tokių, kaip, pavyzdžiui, kondicionieriai.

„TENKO Baltic“ nuotr. 

Naudojant naująją sistemą, patalpos vėsinamos be jokio oro judėjimo, įprasto pūtimo. Šis pranašumas greitai įvertinamas tiek namuose, tiek biuruose. Tai ypač aktualu, kai šeimoje yra mažamečių vaikų, o biuruose – daug darbuotojų.

Kondicionieriai paprastai tampa nesutarimų ir galimų peršalimo ligų priežastimi, kai vieniems kyla diskomfortas dėl šalto oro srovių, o kitiems reikia daugiau vėsos, nes jų darbo vieta – kiek toliau nuo kondicionieriaus. Aktyvavus paviršius šildymui ir vėsinimui, visoje patalpoje temperatūra būna tolygi ir komfortiška.

M. Budrys akcentuoja ir itin paprastą sistemos eksploatavimą: „Žmonėms patinka, kad šios sistemos nereikia prižiūrėti, – svarbu jos įrengimo metu užtikrinti, kad nebūtų koroziją skatinančių medžiagų ir sistema būtų užpildyta tinkamai paruoštu vandeniu. Sistemą sudaro plastikiniai vamzdeliai, kuriais cirkuliuoja vanduo, tad nėra poreikio keisti filtrų, pildyti įrenginių specialiomis dujomis, kitomis medžiagomis“.

Pasak inžinerijos įmonės specialisto, kapiliariniai kilimėliai ypač tinka naudoti kartu su gruntas-vanduo tipo šilumos siurbliais. Tokia vėsinimo sistema yra 15–25 kartus efektyvesnė nei įprasti kondicionieriai ir gali būti naudojama 50 metų ir ilgiau.

Malonus mikroklimatas – didžiulis pranašumas, tad vis dažniau ir individualiuose namuose, ir biuruose, komerciniuose pastatuose diegiamas šis modernus, efektyvus ir žmogaus sveikatai palankus vėsinimo būdas.

Abejojančius, norinčius patiems patirti, kokią vertę kuria kapiliarinė vėsinimo sistema, „TENKO Baltic“ kviečia užsukti į įmonės biurą Vilniuje, Žirmūnų g. 139A – karštą vasaros dieną čia apgaubs maloni vėsa.

Daugiau informacijos apie kapiliarinę vėsinimo sistemą www.tenko.lt

 Parengta pagal „TENKO Baltic“ inf. ir iliustr. 
Statybunaujienos.lt



SPRENDIMAI

nuotrauka
2024-03-26 15:16
Ar kada nors pagalvojote, kad įmanoma padidinti saugumą, palengvinti savo buitį ir dar sumažinti sąskaitas už elektrą? Aktyviai tobulinamos išmaniosios sistemos ne tik padeda siekti šių tikslų, bet ir nereikalauja daug investicijų, o jų nauda pajuntama gana greitai.
nuotrauka
2024-03-22 12:06
Netinkami pastatų projektavimo sprendimai vėliau gali lemti ne tik dar didesnes išlaidas, bet ir sveikatos problemas. Dėl prastai suprojektuotų vėdinimo sistemų gyventojai gali susidurti su pelėsiu, kurio išnaikinimas neretai tampa neįmanomas.
nuotrauka
2024-03-15 15:55
Dabartinėje nekilnojamojo turto rinkoje itin didelis mažesnių būstų pasirinkimas. Jų kainos labiau prieinamos, tad perkant galima gerokai sutaupyti, o pasitelkus keletą gudrybių įrengti taip, kad atrodytų kur kas erdvesni. Pasak ekspertų, žinant vos kelias taisykles, keliolikos kvadratinių metrų lo...
nuotrauka
2024-02-29 07:45
Būstuose populiarėja plačios ir aukštos stumdomos sistemos į terasą, balkoną ar kiemą. Tačiau kartu kyla problema – kaip apsisaugoti nuo vabzdžių ir valdyti šviesos srautą. Amerikiečių gamintojas CENTOR pasiūlė modernų sprendimą: stilingus ištraukiamus tinklelius ir susukamas vertikalias žaliuzes. Š...
nuotrauka
2024-02-23 07:15
Parduodamo arba nuomojamo objekto kainą lemia plotas. Tad užsakovai suinteresuoti turėti kuo daugiau ploto, bet neprarasti kokybiškos apdailos. Tradiciškai laikoma, kad kuo storesnis atitvarų ar perdangų apdailos sluoksnis, tuo geriau izoliuojamas garsas. Bet taip mažėja plotas, patalpų aukštis. Vok...
nuotrauka
2024-02-14 14:36
Būsto statyboms ar renovacijai naudojamos šilumą atspindinčios medžiagos ir pastato apdaila gali turėti įtakos ryšio kokybei namuose. Aukštos energetinės klasės A++ pastatai pasižymi ekonomiškumu, tačiau juose gyvenantys ir dirbantys žmonės gali susidurti su ryšio sutrikimais. Ekspertas ramina – pas...
nuotrauka
2024-02-09 07:55
Rinkoje nuolat trūksta naujų kokybiškesnių izoliacinių gaminių. Poliuretano putos – tai medžiaga, turinti geriausias izoliacines savybes. Techniniu požiūriu tai reiškia, kad šie gaminiai turi mažiausią šilumos laidumą. Poliuretanas gali būti jau pagamintos plokštės arba aukšto ir žemo slėgio purškia...
nuotrauka
2024-02-08 08:04
Rinkoje vertinami sprendimai, kurie sudaro sąlygas statyti greitai, optimaliomis sąnaudomis bei gauti kokybišką rezultatą. Todėl itin populiarūs lego principu surenkami namai. Vieną tokių galimybių siūlo „ShellBau“ – karkasiniai namai iš patobulintų struktūrinių izoliacinių skydų (SIP).
nuotrauka
2024-02-07 12:57
Lietuvos gyventojai savo būstą nuo nepageidaujamų įsibrovėlių stengiasi apsaugoti įvairiais būdais. Tradiciškai vis dar yra populiarios šarvuotos durys, akylūs kaimynai ar garsiai lojantis šuo. Tačiau technologijų amžiuje yra ir gerokai efektyvesnių namų apsaugos būdų. Apsaugos sistemos gali būti e...
nuotrauka
2024-02-05 07:41
Kaip patikimai užsandarinti konstrukcines ir išsiplečiančias siūles fasaduose, stoguose ar pėsčiųjų takuose? Sprendimas – naujos kartos hermetikas „Fome Flex ROOF & FAÇADE“, padedantis suformuoti ypatingai elastingą ir patvarią siūlę.
nuotrauka
2024-02-02 14:10
Energetikos rinkoje vis dažniau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją, kitaip dar vadinamą Pramone 4.0, ir pramonės šakų skaitmeninimą. Tačiau šiame kontekste pamirštami individualūs vartotojai, kurie daro vis didesnę įtaką energetikos transformacijai, elektros tinklams ir rinkos dalyviams. A...
nuotrauka
2024-02-01 10:16
Nuo š. m. sausio 1 d. pradėjus veikti Nuotekų tvarkymo informacinei sistemai (NTIS) jokių naujų reikalavimų šiems įrenginiams nėra. Neturintys galimybės prisijungti prie centrinės nuotekų sistemos gyventojai vis dar gali rinktis vieną iš trijų įrenginių tipų: rezervuaro tipo individualių nuotekų kau...
nuotrauka
2024-01-25 11:09
Akumuliatoriniai darbo įrankiai populiarūs, nes jie ne tik patogūs naudoti, be ir puikiai pritaikomi tiek profesionalams, tiek mėgėjams. Šios rūšies įrankio veikimas tiesiogiai priklauso nuo akumuliatoriaus galingumo, jo dydžio ir talpos. Jei nesinori darbo nutraukti todėl, kad išseko baterija, nau...
nuotrauka
2024-01-03 09:39
Nors gyventojams žadėta, kad šiemet šildymo išlaidos bus mažesnės nei praėjusiais metais, sulauktos pirmosios sąskaitos signalizuoja atvirkščiai – mokėti kai kuriems teks netgi daugiau. Vienas iš būdų efektyviai mažinti energijos suvartojimą ir taupyti nepriklausomai nuo valdžios sprendimų, bute ar ...
nuotrauka
2023-12-27 13:06
Elektriniai katilai – tai alternatyva tradicinėms šildymo sistemoms. Šie katilai yra atsakas į šiuolaikinius energetikos iššūkius: jie mažina priklausomybę nuo iškastinio kuro, yra ekologiški ir gali būti efektyvus sprendimas daugelyje situacijų. Be to, dėl savo paprastos konstrukcijos ir saugumo, e...
nuotrauka
2023-12-22 15:19
Įprastai namų remontu užsiimama šiltuoju sezonu ar rudens pradžioje, tačiau tam tikrus darbus atlikti patogiau žiemą. Visus vidaus darbus galite drąsiai pradėti net tuomet, kai už lango spaudžia šaltukas – tereikia pasirūpinti, kad namuose nesikauptų drėgmė ir šaltis. Sausis ir vasaris yra bene geri...
nuotrauka
2023-12-19 10:50
Svajonių namai daug kam dar sunkiai pasiekiami dėl milžiniškų nekilnojamo turto kainų ir brangių paskolų. Šį ratą pastaruoju metu papildo dideli nuomos mokesčiai bei infliacija su ją sunkiai besivejančiais atlyginimais, tad nenuostabu, kad kitokie galimi statybos procesai ir jų potencialas atpiginti...
nuotrauka
2023-12-07 15:06
Medinių pastatų Lietuvoje apstu, tačiau kur bepasisuksi, seni, sukrypę, kiaurais stogais medinukai vis dar bado akis, o tokių pastatų savininkai, norėdami imitis remonto ar rekonstrukcijos darbų, ne visuomet žino nuo ko ir pradėti.
nuotrauka
2023-12-05 11:01
Vidaus sienų perdažymas – paprastas ir nebrangus būdas atnaujinti ir pagerinti namų išvaizdą. Sienų dažymas bus smagus ir pasitenkinimą teikiantis užsiėmimas, jei tinkamai nusiteiksite ir pasiruošite.
nuotrauka
2023-11-16 12:13
Nuo plaktuko, atsuktuvo ir replių iki skirtingų rūšių grąžtų bei suktuvų – kiekvieno meistro įrankių dėžėje galima sutikti pačius įvairiausius įrankius. Nors namų remonto ar kiti statybos darbai neįsivaizduojami be elektrinių įrankių, savo patvarumu ir funkcionalumu gali nustebinti ir šiuolaikiški a...

Statybunaujienos.lt » SPRENDIMAI