2024 kovo 29 d. penktadienis, 16:56
Reklama  |  facebook

„Teltonikos“ technologijų centro projektas. Kita rangovų darbo pusė Fotogalerija

2022-09-29 07:00
„Teltonikos“ technologijų centras Molėtuose duris atvėrė dvigubai greičiau negu buvo planuota. 10,8 tūkst. kv. m pastatas, kuriame kuriasi telemedicinos ir tinklo įrangos projektavimo biuras, laboratorijos bei testavimo ir robotizuotos surinkimo linijos, iškilo per 10 mėnesių.
nuotrauka
„Teltonikos“ nuotr.


Minimos įmonės
Teltonikos įmonių grupė,
ARCHIS, UAB
Contestus, UAB
Velansta, UAB
Saint-Gobain statybos gaminiai, UAB

„Teltonikos“ technologijų centrui suteiktas stambaus projekto statusas

Investicijos į „Teltonikos“ technologijų centrą Molėtuose (statybos valdytojas – UAB „Contestus“, fasadinę aliuminio / stiklo konstrukciją įrengė UAB „Velansta“, vidaus pertvaros įrengtos naudojant „Saint Gobain statybos gaminiai“ įmonės „Rigips“ sausos statybos sistemas) sieks apie 34 mln. eurų: tai ne vien pastatai ir gamyklos veiklos pradžiai skirta įranga, bet ir 2023–2024 m. planuojamos paleisti papildomos gamybinės linijos, didinamos gamybos apimtys. Pernai gruodį Ekonomikos ir inovacijų ministerija su bendrove „Teltonika EMS“ pasirašė stambaus investicinio projekto sutartį dėl Technologijų centro kūrimo Molėtų rajone. Šis projektas įgyvendintas pasinaudojus ministerijos pasiūlyta žaliojo koridoriaus iniciatyva stambiems investuotojams.

11 tūkst. kv. m ploto patalpose kuriasi ne tik projektavimo biuras, laboratorijos, testavimo ir robotizuotos surinkimo linijos, administracinės patalpos, bet ir specialios logistinės erdvės produkcijai tiekti ir sandėliuoti.

Rūpinantis darbuotojais, įkurtos poilsio zonos. Molėtuose kuriasi ir mokymų centras, kuriame žadama rengti laisvalaikio užsiėmimus, edukacines veiklas jaunimui, nes užsakovui – „Teltonikos“ įmonių grupei ir prezidentui Arvydui Paukščiui – svarbu supažindinti moksleivius ir jaunus žmones su naujausiomis technologijomis ir inžinerijos naujovėmis.

TELTONIKAĮmonės, dalyvaujančios įgyvendinant stambius, ne tik regionui, bet ir Lietuvai svarbius projektus, paprastai vertina ne tik tai, kokius darbus objekte atliko, kokius ir kiek sudėtingus įrenginius ar sistemas sumontavo. Rangovams ne mažiau rūpi nauja ir gilinama jau sukaupta patirtis, svarbios projekto eigos dedamosios, bendradarbiavimas su statybos proceso dalyviais. Juk lemiančiu faktoriumi tampa ne vien profesionalumas, specialiosios kompetencijos, bet ir gebėjimas dirbti didelėje komandoje, kai reikia derinti veiksmus su keliolika, o kartais ir su keliomis dešimtimis rangovų. Ir darbo kultūra, kurios lygį lemia užsakovas, ir kurios laikytis ir atitikti privalo visi proceso dalyviai.

„Įgyvendinant šį projektą Molėtuose, mūsų užduotis buvo atstovauti užsakovo interesams, kad „Teltonikos“ technologijų centras būtų pastatytas optimaliausiomis sąnaudomis per trumpiausią įmanomą laiką, bet būtų aukščiausios kokybės, tvarus pastatas. Užsakovas mus pasirinko, nes pasitikėjo, ir mes tą pasitikėjimą stengėmės pateisinti“, – sako Rokas Urbonas, kurio vadovaujama įmonė ARCHIS dalyvavo „Teltonikos“ technologijų centro statyboje.

Derino STR ir Technologijų centro veiklai būtinas sąlygas

Molėtuose bus projektuojami ir gaminami moderniausi prietaisai: dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai, prieširdžių virpėjimus atpažįstančios išmaniosios apyrankės, kuriama aukštosiomis technologijomis paremta tinklo įranga, sprendžianti svarbias problemas įvairiose industrijose – nuo energetikos ir išmaniojo miesto iki transporto ir prekybos sektorių. Būtent šios jautrios išmaniosios technologijos ir gaminiai lėmė labai aukštus reikalavimus statybos proceso dalyviams. Kaip pastebi R.Urbonas, jiems buvo svarbu ne tik atitikti STR, ypatingiems statiniams keliamus reikalavimus (drėgmės, temperatūriniai parametrai ir kt.), bet ir tiksliai įgyvendinti užsakovo sąlygas, kurios būtinos, kad Technologijų centras efektyviai vykdytų sudėtingas veiklas.

TELTONIKA PAUKŠTYSTeltonikos“ įmonių grupės
įkūrėjas ir prezidentas
Arvydas PAUKŠTYS
 
„Džiaugiuosi, kad mano gimtinėje pavyko įgyvendinti tokį projektą – tai yra didžiausia Molėtuose verslo investicija per visus nepriklausomybės metus. Tikiu, kad „Teltonikos“ technologijų centras bus vertinamas kaip unikalus objektas visame Molėtų krašte, nes jis jungia itin modernią daiktų interneto prietaisų gamyklą, administracinius ir gaminių projektavimo biurus, laboratorijas ir net restoraną.

Prisimenu, kokį įspūdį man paliko studijų metais pamatytos Tauragės „Tauro“ ir Jurbarko „Vilmos“ gamyklos – jeigu tokios elektronikos gamyklos būtų veikusios Molėtuose ir čia būčiau turėjęs tokias sąlygas, kokias dabar siūlys „Teltonika“, iš Molėtų niekur nebūčiau išvažiavęs.

Manau, kad svarbu žmonėms suteikti galimybes dirbti ten, kur jie gyvena, kad jie galėtų kurti ir plėstis. Todėl tikiuosi, kad, siūlydami tokias pat darbo sąlygas ir atlyginimus kaip Vilniuje, paskatinsime vietos gyventojus likti dirbti savo gimtajame mieste, taip pat pritrauksime šeimų iš kitų miestų“.

„Teltonikos“ nuotr.

„Pasiekti šiuos tikslus – nemenkas iššūkis, ypač, kai objekte dirba per 20 stambių rangovų ir daugybė smulkių rangovų, subrangovų, tiekėjų, 100–130 žmonių. Bet tuo pat metu tai ir neįkainojama patirtis“, – sako R.Urbonas.

Darbą efektyvino ne tik BIM modelis, kurį naudojant tiksliau ir sparčiau atliekami darbai, taip pat ir identifikuojami defektai. Statybos proceso dalyviai naudojo ir „Dalux“ programą, kuri leidžia tiesiog telefonu padaryti nuotrauką ir užfiksuotus projekto neatitikimus pažymėti projekte. Informacija siunčiama atsakingam už klaidos ištaisymą specialistui. Visos šios technologijos, kaip pastebi R.Urbonas, spartino darbus ir leido greičiau pasiekti tikslą.

ARCHIS

Atsakingas požiūris į aplinką

„Teltonikos“ technologijų centro pastatas darniai įsiliejo į Molėtų kraštovaizdį. Ir tai ne vien vizuali dermė su aplinka. Naujajame technologijų centre visi procesai ir veikla yra grindžiami ISO 14001 aplinkosaugos standartu, „Teltonika“ nuolat prisideda prie tvaresnės aplinkos kūrimo ir taiko priemones, mažinančias neigiamą poveikį aplinkai. Ant technologijų centro stogo bus sumontuota saulės elektrinė, kuri patenkins dalį reikalingos elektros poreikio. Likusią dalį elektros įmonė pirks iš tiekėjų, energiją gaminančių iš atsinaujinančių išteklių.

Pastato statyboje taip pat buvo naudotos aplinkai draugiškos medžiagos ir taupančios inžinerinės sistemos. Pats dviejų aukštų su antstatu pastatas taip pat yra energiškai efektyvus – A++ energinio naudingumo klasės.

„Užsakovas kėlė aukštus reikalavimus visuose procesuose ir darbų etapuose. Atsakingas požiūris į aplinką prasidėjo nuo pat statybvietės: tai ir švari, tvarkinga aplinka, atliekų rūšiavimas, taupus statybinių medžiagų naudojimas, atliekų perdirbimas“, – pasakoja R.Urbonas, akcentuodamas, kad tokios, atrodo, smulkios detalės, kuria aukštą darbų kultūrą, kurios dalimi tampa visi proceso dalyviai.

Modernių technologijų ir estetikos dermė

„Teltonikoje“ įdiegtos naujausios technologijos, užtikrinančios skirtingos paskirties patalpų funkcionalumą, saugumą, racionaliai išnaudojant erdves, kad procesai vyktų optimaliai greitai.

Ne mažesnis dėmesys buvo skirtas ir įrengiant apie 3 tūkst. kv. m biuro patalpas. Jose įrengti erdvūs kabinetai, poilsio ir susitikimų erdvės, kur įdiegtos priemonės, užtikrinančios akustinį komfortą bei tinkamą mikroklimatą darbuotojams. Darbuotojams įrengtos ir rūbinės, dušo patalpos, virtuvė ir restoranas su terasomis, kur galės lankytis ir vietos gyventojai, Molėtų svečiai.

„Užsakovui buvo svarbūs visi statybos, patalpų įrengimo aspektai. Objekte naudotos kokybiškos medžiagos, o atliekant apdailą, didelis dėmesys skiriamas estetikai – net gamybinėse patalpose buvo ieškoma variantų, kaip estetiškai užbaigti betoninius paviršius“, – projekto subtilybėmis, kurios rodo užsakovo prioritetus, dalijasi R.Urbonas.

Šeimos įmonės stiprybė ir garantas

Įmonės ARCHIS veiklų ratas itin platus: nuo projektavimo, bendrųjų statybos darbų, inžinerinių lauko tinklų iki griovimo ir apdailos darbų.

Rokas Urbonas ARCHISRokas URBONAS,
įmonės ARCHIS vadovas.
ARCHIS nuotr. 

Šios kompetencijos – teorinės ir praktinės – koncentruojamos ir į statybos projektų valdymą, kurio esmė – pasiekti, kad projektai būtų įgyvendinti laiku ir sklandžiai, neviršijant sutarto biudžeto ir užtikrinant statybos darbų kokybę. Šeimos valdoma ARCHIS įmonė patirtį statybų srityje kaupia jau 31-erius metus: Rokas Urbonas vadovavimą įmonei perėmė iš tėčio Jono Urbono, kuris į statybų rinką žengė 1991 metais. Šeimos verslas kūrėsi nuosekliai – iš individualios įmonės, kuri 2007-aisiais metais peraugo į uždarąją akcinę bendrovę ARCHIS.

Šeimos valdomos įmonės yra priimamos kaip atsakingo ir sąžiningo darbo garantas, nes tokių įmonių veikla, įgyvendinti projektai, suteiktos paslaugos tampa ir šeimos garbės reikalu. Lietuva dar tik kaupia tokią patirtį, kai įkūrėjų pavardės tampa ir įmonių pavadinimais, kai vaikai vadovavimą perima iš savo tėvų, o versle dirba šeimos nariai. Todėl tokios įmonės, kurių viena yra ir ARCHIS, nuolat kaupia patirtį, kurią vertina ne tik „čia ir dabar“ įgytomis žiniomis, patobulintomis kompetencijomis, bet ir žvelgia toliau, patirtį vertina ilguoju periodu.

Perspektyvą lemia atsakomybė prieš šeimą

Kalbėdamas apie patirtį, įgytą statant „Teltonikos“ technologijų centrą, įmonės vadovas R.Urbonas išskiria pokyčių, neišvengiamai atsirandančių statant objektą, valdymą, kai reikia priimti greitus ir teisingus sprendimus, bendradarbiaujant su visais procese dalyvaujančiais rangovais ir užsakovų atstovais. Analizuodamas patirtį ilguoju laikotarpiu, R.Urbonas įžvalgiai vertina užsimezgusius ryšius su kitais rangovais, išsiplėtusį profesinių kontaktų ratą, dirbant didelėje komandoje.

TELTONIKA ARCHIS

Šiuo metu ARCHIS įmonės komanda yra apie 50 darbuotojų, dalis jų – subrangovai. Įgyvendinant projektą Molėtuose, kasdien dirbo 10–20 įmonės žmonių: inžinierių, techninių darbuotojų, architektų, statybos darbų vadovų, projektų koordinatorių, vadybininkų, statybos darbuotojų.

„Mūsų įmonės paslaugų paketas platus. Tai akivaizdžiai rodo, kad, įgyvendindami statybos projektą, naudojame įvairiose srityse sukauptą specialistų patirtį, kuri leidžia visai komandai dirbti geriau, efektyviau, kokybiškiau ir pasiūlyti patikrintus sprendimus, – dalijasi R.Urbonas ir pastebi, kad jam pačiam, kaip vadovui, svarbu procesų išbaigtumas ir tikslų įgyvendinimas. – Mes esame šeimos įmonė. Auga mano ir brolio vaikai, tikimės, kad jie taip pat taps šeimos verslo dalimi. Todėl mums svarbūs mūsų darbai.“

Kai į objektą ateina įmonė, ji atsiveda ne tik darbuotojus, atsineša ne vien darbo įrankius ir net ne tik patirtį, kad ir kokia didelė ji būtų. Įmonė į objektą ateina su savo darbo kultūra, nuostatomis, požiūriu, kurie lemia projekto sėkmę. Patirtį galima sukaupti, bet atsakingumo nepasiskolinsi. 

Įmonių ARCHIS ir „Teltonikos“ nuotr.

Statybunaujienos.lt
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka
nuotrauka




Pramoninė statyba

nuotrauka
2024-03-14 15:12
Kaune tęsiant „SBA Urban“ vystomo naujos koncepcijos prekybos ir verslo miesto „Urban HUB“ pirmojo etapo statybos darbus, pradedamas antrasis etapas. Jį už 11 mln. EUR įgyvendina tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“. Biurų, prekybos ir logistikos projekto Kaune naujajame ...
nuotrauka
2024-02-20 10:40
Didžiausia prekybinių sandėlių (angl. stock office) plėtotoja Vilniuje „Darnu Group“ Gariūnų gatvėje pradeda antrojo „Vilniaus verslo parko“ etapo statybas. Šiuo metu baigiamą statyti 4700 kv. m. ploto I etapą papildys dar 3500 kv. m. patalpų, kuriose bus įrengta 12 savarankiškas inžinerines sistema...
nuotrauka
2024-02-14 10:52
Sparčiai plėtojamoje Kauno laisvosios ekonomikos zonoje (LEZ) statomas naujas baldų sandėlis. Tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“, pasirašiusi rangos sutartį su įmone „Freda IV“ gavo statybos darbų leidimą ir jau pradėjo sandėliavimo komplekso statybos darbus.
nuotrauka
2024-02-13 11:07
NT plėtros bendrovė „Darnu Group“ pristatė naujojo „Rimi Lietuva“ logistikos centro šalia Elektrėnų projektinius pasiūlymus. Juose numatoma, kad 43,3 tūkst. kv. m objektas išsiskirs tokiems centrams nebūdingais architektūriniais ir technologiniais, tvarumo sprendimais. Pagal built-to-suit modelį sta...
nuotrauka
2024-01-29 13:38
Pirmoji prekybinių sandėlių (angl. stock-office) koncepciją Vilniuje pradėjusi vystyti nekilnojamojo turto bendrovė „Darnu Group“ gavo statybos leidimą ir pradeda vystyti dar vieną „Vilniaus verslo parko“ kompleksą šalia Ukmergės gatvės. Naujieji 17200 kv. metrų ploto prekybiniai sandėliai bus stato...
nuotrauka
2024-01-26 08:44
VĮ Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) tęsiami išmontavimo darbai. 2023 m. IAE personalas išmontavo 4,6 tūkst. tonų įrangos bei 5,2 tūkst. tonų konstrukcijų (pastatų gelžbetonio ir metalo konstrukcijų komponentai). Daugiausia įrangos išmontuota vykdant reaktoriaus technologinės įrangos išmontavimo...
nuotrauka
2024-01-18 12:39
Nestandartinių inžinerinių įrenginių ir mechanizmų projektavimo ir gamybos įmonei „Arginta Engineering" 2023 m. buvo reikšmingi. Kaip ir buvo planuota, pastatyta nauja gamykla Panevėžyje, įgyvendintas didžiausias užsakymas įmonės istorijoje, kurio vertė buvo virš 5 mln. Eur, tiekiant įrangą didžiaus...
nuotrauka
2024-01-16 10:34
Iš bet kurios pasaulio vietos valdomas dronas pakyla, apskrenda laukus, surenka informaciją ir grįžta į savo stotį. Joje automatiškai įkraunamos baterijos, prireikus, jas pakeičia robotinė ranka. Autonominė bepiločių orlaivių monitoringo technologija „DBOX“ jau yra sėkmingai naudojama Vilniaus miest...
nuotrauka
2024-01-10 16:57
Plėtros projektus aktyviai įgyvendinantys Lietuvos oro uostai pristatė ilgalaikį viso tinklo plėtros planą (angl. „master plan“) iki 2052 metų. Tris oro uostus Lietuvoje valdanti bendrovė taip siekia plėtoti konkurencingą Lietuvos oro uostų modelį, gerinti efektyvumą ir laike aiškiai išdėlioti Vilni...
nuotrauka
2024-01-09 09:40
Sausio 9 d. Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose bus atidaryti angarai sraigtasparniams laikyti bei aptarnauti. Šalia sraigtasparnių garažų pastatytas ir administracinis korpusas, kuriame įrengtos darbo vietos.
nuotrauka
2024-01-08 09:53
Nuo sausio 8 d. ūkininkai, pripažinti žemės ūkio kooperatyvai ir įmonės, norinčios įsirengti biodujas ar biometaną naudojančias grūdų džiovyklas, galės teikti paraiškas ir gauti subsidijas.
nuotrauka
2024-01-05 15:19
Buvusio sraigtasparnių gamyklos angaro konversija Aleksote – finišo tiesiojoje. Iš pagrindų rekonstruotas pastatas Europos prospekte tapo pirmuoju objektu čia besikuriančiame Inovacijų pramonės parke (AIPP). 10 tūkst. kvadratinių metrų plote – erdvės tyrimų centrams, laboratorijoms, biurų ir sandėli...
nuotrauka
2024-01-03 09:52
Bendrovė „Vitaresta" investuos į A++ energetinės naudingumo klasės, 1,3 tūkst. kv. m biuro ir logistikos centro Kaune, kuris padės įmonei efektyvinti veiklos procesus ir įgyvendinti tvaresnius sprendimus, plėtrą. 2,4 mln. eurų žaliąją paskolą vienai didžiausių Lietuvoje patalpų valymo ir aplinkos tv...
nuotrauka
2024-01-02 14:09
Paskutinėmis 2023-iųjų dienomis pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika“ pabaigė unikalų projektą – Šiaulių rajone pradėtas eksploatuoti pirmasis Lietuvoje saulės parkas, pastatytas ant uždaryto ir įmonės prižiūrimo Aukštrakių odų pramonės atliekų sąvartyno.
nuotrauka
2023-12-29 10:42
Vilniaus oro uostas jau vykdo naujojo keleivių išvykimo terminalo vidaus apdailos ir įrengimo darbus. Moderniausiu oro uosto terminalu Baltijos šalyse pastatą pavers nauja įranga ir pažangių technologijų derinys. Kitąmet įdiegus ir metų pabaigoje ištestavus naujas sistemas - stipriai patobulės pagri...
nuotrauka
2023-12-19 10:58
Viena didžiausių dolomito ir granito skaldos gamintojų Lietuvoje „Milsa“ grupė į naujos gamyklos statybas investuos apie 10 mln. eurų. Tokia suma net tris kartus viršija ankstesnes kasmetines investicijas. Bendrovės tikslas – suprojektuoti visiškai naują technologinę liniją, kurios našumas būtų net ...
nuotrauka
2023-12-15 13:04
Naujoji „Teltonikos“ gamykla bus 3 aukštų, 22,7 tūkst. kv. metrų ploto. gamykla, kurios statybos pradžia pažymėta tradicinės kapsulės įkasimu, bus 3 aukštų, 22,7 tūkst. kv. metrų ploto.
nuotrauka
2023-12-11 11:45
Lenkija informavo Lietuvą apie Lenkijos aplinkos apsaugos generalinio direktoriaus priimtą sprendimą dėl pirmosios Lenkijoje branduolinės elektrinės statybos ir eksploatavimo projekto. Šis sprendimas priimtas atlikus planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimą ir nustato aplinkosaugos sąl...
nuotrauka
2023-12-06 10:27
Nestandartinių inžinerinių įrenginių ir mechanizmų projektavimo bei gamybos įmonė „Arginta Engineering" plečiasi ir ieško net 50 naujų darbuotojų. „Į naują gamyklą Panevėžyje investavome daugiau nei 8 mln. eurų. O per pastaruosius dvejus metus mūsų komanda Lietuvoje papildė daugiau nei 100 naujų spe...
nuotrauka
2023-12-05 13:11
Pavojingų atliekų tvarkymo bendrovė „Toksika" šių metų lapkričio 3-23 d. atliko planinius deginimo jėgainės remonto darbus. Po paskutiniojo jėgainės planinio stabdymo profilaktiniams remonto darbams 2022 metais, jėgainė be sustojimo sklandžiai veikė rekordiškai ilgiausią laikotarpį – net 392 dienas.

Statybunaujienos.lt » Pramoninė statyba